15 tapaa miten matkustaminen on muuttanut minua

Matkailu avartaa, kulunut kliseiden kuningas.

Aiheesta on vaikea kirjoittaa viljelemättä toinen toistaan korvaan kauheammin kalskahtavia latteuksia. Maailma on kirja ja niin edelleen. Parhaimmillaan reissusta voi kuitenkin jäädä käteen muutakin kuin tyhjä lompakko, lomakuvia ja matkamuistoja. Sitä ei välttämättä itse edes hoksaa ennen kuin vuosia myöhemmin.

taj mahal

Reissaaminen ei tee ihmisestä sen parempaa, mutta sillä on potentiaalia muuttaa elämää. Reissussa ihminen on vastaanottavainen ja avoin muutokselle.

Matkailun muutosvoimat on todistettu jo tieteessäkin. Tutkimusten mukaan pitkillä reissuilla voi olla merkittäviäkin vaikutuksia persoonallisuuteen, maailmankuvaan ja elämänkatsomukseen.

Grampians National Park

Viime vuosikymmenen lopussa läksin maailmalle, kuten niin monet muutkin nuoret reppureissaajat, siihen kuuluisaan tyyliin etsimään itseäni. Olin epävarma, masentuneisuusjaksoihin taipuvainen pumpulissa kasvanut maalaistyttö.

Aloitin elämän alusta toisella puolella maailmaa, sain uusia kokemuksia ja ystäviä, kumosin rommisankoja ja kiipesin vuoria, mutta äkillistä valaistumista ei tapahtunut. Silti pikkuhiljaa jotain pienen pääni sisällä on muuttunut. Muutokset ovat pieniä, kuten kokkailusta innostuminen, ja suuria, kuten koko arvomaailman muuttuminen.

Tämä siitäkin huolimatta, että matkoillani olen nähnyt maailmasta vasta pienen pilkahduksen.

travel quote

1. Haluni oppia maailmasta lisää on kasvanut. Maailmalta jää usein mieleen paljon eri kulttuureista, tavoista ja historiasta helpommin kuin koulukirjoista. Pällistellessä Rooman raunioita ja Intian Taj Mahalia omin silmin alkaa kummasti kiinnostaa, missä olosuhteissa ne saivat syntynsä, miten maasta on tullut sellainen kuin se on, ja miksi siellä eletään niin kuin eletään. Reissusta tulee vieläkin antoisampi, kun on tutustunut pintaa syvemmälle vaikka lukemalla kirjoja kohteesta.

2. Olen paljon itsevarmempi. Ypöyksin uuteen maahan muuttaminen opetti, että pärjään aina missä vain.

reissausta junalla

3. Olen oivaltanut, miten kulttuurisidonnainen ihmisten maailmankuva on. Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta vasta reissaamisen myötä sisäistin, miten syvästi ihmisen ymmärrys ulkopuolisesta maailmasta on kietoutunut lähiympäristöön, ja miten syvälle juurtuneita käsitykset ovat. Oman kulttuurinsa sisällä ihmiset elävät kuin kuplassa omassa maailmassaan. Niin kuin mainostetaan, matkustaminen tuo asioihin uutta perspektiiviä monella tapaa. Klisee, mutta se ei tee siitä yhtään vähemmän totta. Olen oppinut ymmärtämään eri näkemyksiä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa elää, eikä länsimainen tapa ole se paras.

DSC_1823 (800x576)

4. Elän enemmän hetkessä. Reissussa elää väkisinkin enemmän hetkessä, aistit terävinä kaikkea uutta ihmetellen. Tämä on yksi matkustamisen koukuttavimpia asioita. Tuntuu, että mitä enemmän reissaa, sitä helpompaa myös kotona on hämmästellä maailmaa kuin lapsi ja elää kotikaupungissa kuin turisti.

5. Etsin jatkuvasti uusia kokemuksia, ja pyrin koettelemaan rajojani. Seikkailunhaluni on noussut uusiin sfääreihin, ja silloin tällöin pyrin pistämään itseni epämukavuusalueelle.

IMG_2960 (800x533)

6. Olen ymmärtänyt, kuinka erilaisia olemme, mutta silti perimmäiseltä olemukseltamme samanlaisia. Meillä on täysin erilaiset elämät ja maailmankuvat. Silti loppupeleissä kaikilla on samat perusarvot, ja me kaikki tavoittelemme onnellisuutta. Sekopäitä löytyy kaikkialta ja järki täytyy pitää mukana matkassa, mutta päällimmäisenä reissussa huomaa ihmisten huomaavaisuuden.

7. Tapaan uusia tyyppejä mielelläni ja ilman ennakkoluuloja. Reissun päällä uusien tuttavuuksien tekeminen on luontevampaa, uuteen maahan muuttaessa välttämätöntä. Se on jollain tapaa jäänyt päälle.

DSC_0080 (800x532)

8. Olen saanut työkaluja elämänhallintaan. Asenteeni elämään on muuttunut. Näen elämän positiivisessa valossa. En turhaudu ihan yhtä helposti kaikista vastoinkäymisistä ja turhista ensimmäisen maailman ongelmista. Tämä on osaltaan auttanut siinä, että vaikka en hypi aina ilosta ja hehku onnesta, masentuneisuudesta en ole kärsinyt vuosikausiin.

9. Arvostan Suomea ja sen hyviä puolia uudella tavalla. Ikävöin Suomen kaunista luontoa. Toisaalta näen tuorein silmin myös sen, mikä Suomessa voisi olla paremmin.

10. Kaukana kotoa asumisen myötä ymmärsin ystävien ja perheen tärkeyden.

Auringonlasku Keralassa

11. Olen innostunut maailman mauista. Innostuin maailman mauista niin paljon, että autenttiset makuelämykset ja sitä kautta koko maailma oli tuotava omaan keittiöön. Ja näin innostuin ruoanlaitosta.

12. Olen oppinut arvostamaan maailman ihmeellisyyttä ja monimuotoisuutta. Voihan sitä ihmetellä kotisohvalta David Attenboroughin dokkareistakin, mutta ei se vaan ole sama. Olen sisäistänyt, kuinka iso maailma on, ja toisaalta samaan aikaan niin pieni. Olemme kaikki seitsemän miljardia tajuntaa tällä samalla pikkuriikkisellä marmorikuulalla valtavassa tyhjyydessä, ja se on aika mieletön juttu.

beach travel quote

13. Olen kiinnostunut entistä enemmän luonnonsuojelusta ja hyväntekeväisyydestä.

Katastrofit ja yhteiskunnalliset ongelmat maailmalla saavat suuremmissa määrin henkilökohtaisen merkityksen, kun paikkojen ja asioiden näkeminen omin silmin saa ne tuntumaan konkreettisemmilta.

Niin valitettavaa kuin se onkin, terrori-iskut Euroopassa saavuttavat länsimaissa isompaa medianäkyvyyttä, koska meidän on usein helpompi samaistua muihin eurooppalaisiin. Filippiinejä ravisteleva taifuuni tai Nepalin maanjäristys koskettaa eri tavalla, kun on ystäviä alueella. Mitä enemmän olen reissannut, sitä enemmän myös tuntemattomien paikkojen ongelmat koskettavat, sillä samaistuminen ihmisiin ympäri maailmaa on helpottunut.

DSC_2407 (800x536)

14. Arvomaailmani on muuttunut. Nykyään prioriteettina on reissaava e