Löytyvätkö Sardiniasta Välimeren parhaat rannat?

Sardinia - Välimeren parhaat rannat

Kesälomien suunnittelu taitaa olla monille suomalaisille nyt ajankohtaista. Siksi halusin poiketa asiasta kukkaruukkuun toiselle mantereelle asti, ja suositella tänään teille hiukan erilaista Välimeren kohdetta, Italian saariparatiisia Sardiniaa!

Sardinian rannat on mainittu usein jopa maailman parhaimpien joukossa. Siitä en tiedä, mutta uskallan väittää, että Euroopan parhaimpiin rantalomakohteisiin Sardinia kuuluu ainakin. Kivoja rantoja Euroopassa toki riittää, mutta yleensä niistä löytyy tungosta samassa suhteessa.

Palataan ajassa taaksepäin. Muutama vuosi takaperin vietimme Sardiniassa yhdeksän päivän autoloman, ja olimme kuin puulla päähän lyötyjä saaren kauneudesta.

Italian rannoista tulee ainakin itselleni ensimmäisenä mieleen aurinkovarjojen rivistöt, karvaiset speedosankarit ja rannat, joilla ei näe edes hiekkaa ihmistungoksen läpi. Sardinian rannat eivät voisi kauempana olla tyypillisestä italialaisesta rannasta.

Hiekka on häikäisevän valkoista ja vesi kimmeltää turkoosina. Näitä rantoja suhteellisen pieneen Sardiniaan mahtuu satoja.

Mikä parasta, rannat ammottivat tyhjyyttään ja suorastaan huusivat painamaan jalanjälkiä hiekkaan. Täällä ei tarvinnut aurinkotuolista tai omasta hiekkapläntistä tapella.

Olimme matkassa toukokuussa, joten keskikesällä ja erityisesti elokuussa italialaisten lomien aikaan meininki voi olla hiukan toinen. Uskon kuitenkin, että hiljaisia rantoja löytyy keskikesälläkin, jos ei ihan autioita.

Etelärannikolla ajellessa ihailimme pitkää autiota rantaa toisensa jälkeen. Chian viisi rantaa taisivat olla näkemistämme rannoista ruuhkaisimpia, ja näilläkin rannoilla oli vain kourallinen tai pari ihmistä.

Villasimiuksen rantakylässä saimme ihailla myös vaaleanpunaisia flamingoja.

Itärannikolla Oroseinlahdessa veneilimme Cala Gononesta upeille jylhien kallioiden, luolien ja vehreän metsän reunustamille poukamille. Salaisuus alue ei varsinaisesti enää ole, mutta omaa pikku poukamaa ei ole vaikea löytää. Cala Lunan (pääkuvassa) täytyy olla Euroopan kuvauksellisimpia rantoja.

Länsirannikolta löytyvät Sardinia koskemattomimmat rannat. Spiaggia di Piscinasin ja Spiaggia di Scivun luonnontilaisia hiekkarantoja reunustavat hiekkadyynit. Alue on paitsi hiekkadyynejä myös vihreää luontoa, epäilemättä siitä nimi Costa Verde.

En olisi uskonut, että Euroopasta näin kauniita rantoja löytyykään. Ei ihme, että Sardiniaa kutsutaan Välimeren Karibiaksi.

Sardinia ei myöskään ole pelkästään rantojen rakastajille, vaan täältä löytyy upeaa vuoristoa kiipeilyyn, pyöräilyyn ja vaellukseen sekä myös Euroopan syvimmäksi väitetty kanjoni. Road tripillä Sardiniassa maisemat vaihtuvat jatkuvasti ja tylsää ei tule!

Tässä vielä tunnelmia aika tarkkaan neljän vuoden takaa, mainitsinko jo, että meillä oli aika mukavaa?

Lue myös: Road trip Sardiniassa

Erilainen Sardinia – Kokemuksia ja matkavinkkejä

Missä muualla Euroopassa olette bonganneet upeita paratiisirantoja, joita ei ole ryysiksellä pilattu?


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

8 Comments

 • Ulla sanoo:

  Eiiihh miten ihana tää sun blogi voikaan olla! <3 Mää rakastan turkooseja rantoja ja tuntuu, että sää oot löytänyt kaikki maaiman ihanimmat paikat =) Ihan parasta! =) Hitsi ostettiin lennot Roomaan ja tarkoitus oli lähteä viikoksi Amalfin rannikolle… nyt mietin et pitäiskö sittenkin tutkia, että pääsiskö samalla matkalla kokemaan tuon Sardinian… tai ehkä se vaatii kyl oman kiireettömään loman! Tänne on pakko päästä! Kiitos vinkistä =)

  • Anna sanoo:

   Kiitos Ulla! Suosittelen ehkä kumminkin omaa matkaa Sardiniaan, on se sen verran ihana. Amalfin rannikko on meillä vielä haaveissa!

 • Minttu sanoo:

  Noniin, kyllä meidänkin lempparipaikkoja Italiassa. San Pietron (Carloforte)ja Sant Antiocon pienet saaret ovat myös käymisen arvoisia lounaiskulmilla sekä tietysti Cagliarin kaupunki rantoineen. Mutta nää kuvat olivat aikas upeita!!!
  Lisäksi ihmiset ainakin eteläpuolella saarta ovat jotenkin hyvin autenttisia ja mukavia ja helposti lähestyttäviä. Erilaisia kuin manner-Italiassa.
  En tiedä meneekö enää Ryanair Milanosta noihin pariin pääkaupunkiin…

 • Jos tuon näköisiin paikkoihin haluaa, kannattaa olla Sardiniaan mennä ehdottomasti toukokuussa tai viimeistään kesäkuun alussa. Saaren suosio on kasvanut entisestään niin, että sardinialaisten ystävieni mukaan iso osa paikallisista muuttaa sieltä pois elokuuksi…silloin saa todellakin hakea tyhjää tilaa edes pyyhkeelleen. Luulisin, että myös syyskuun puolen välin jälkeen siellä on hyvin tilaa ja merikin on lämpimämpi kuin toukokuussa. Sinänsä olen samaa mieltä, että rannat kuuluvat Italian – ja ehkä siis koko Euroopan – kauneimpiin! Ihania kuvia tässä jutussa muuten!
  Kannattaa myös harkita Ranskalle kuuluvaa naapurisaarta Korsikaa, jossa oli elokuussakin autiompaa kuin Sardiniassa. Maisemat siellä ovat tosin jyrkemmät kuin Sardiniassa.

  • Anna sanoo:

   Kiitos kommentista Heli! Voi sääli, että suosio on niin paljon kasvanut, vaikka toisaalta en kyllä ihmettele! Noilla länsirannikon rannoilla saattaisi olla hiljaista kesälläkin, tosin ei sieltä suunnalta sitten kyllä paljon muuta löydy esim. ravintoloiden muodossa. Ehdottomasti ensi kerralla mietitään Korsikaa, se kävi mielessä jo kun oltiin Sardiniassa!

 • Riippuu paljon siitä mihin Sardiniassa menee, koska olen kuullut väittämiä että Sardinian rannat olisi elokuussa täysiä. Ainakin heinäkuussa oli hyvin tilaa, tosin riippuu meneekö turisriresorttiin vaiko esim. pikkukylään johon ei ole lentoja, sellaisissa on yleensä rannalla tilaa vielä kesälläkin. Tosin yhden pikkukylän ranta oli roskia täynnä: levää, merestä tullutta luonnonroskaa ja rapuja. Kun rannat ovat luonnontilassa niitä ei kukaan siivoa eikä myöskään valvo, se tulisikin muistaa jos kehuu tyhjiä rantoja. Joten kyllä niissä ”täysissä” turistirannoissakin on ne omat hyvät puolensa: esim. lapsiperheiden lapset ei heti astu meduusan päälle koska ne on siivottu pois rannan lähistöltä ja kukaan ei huku niin helposti silloin kun on valvontaa. Myös Sisiliassa, Portugalissa ja Kreikassa on oikein hyviä rantoja

  • Anna sanoo:

   Kiitos kommentista Susanna! 🙂 Elokuussa varmaan joo on täyttä, kun eikös italialaiset ole silloin lomilla. Tosin veikkaan, että länsirannikon luonnontilaisilla rannoilla on silloinkin aika hiljaista. Paras ajankohta on varmaan syyskuu, ja sen jälkeen alkukesä. Oikeassa olet, autiot rannat on usein kompromisseja eikä varsinkaan lapsiperheille se paras vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *