Angkor Wat – Älä missaa näitä temppeleitä!

Angkor Wat kokemuksia

Kambodzasta tulee varmaan lähes kaikille ensimmäisenä mieleen majesteettinen is it legal to buy accutane online Angkor Watin temppeli. Angkor Wat on kuitenkin vain yksi temppeli valtavassa, 400 neliökilometrin Angkorin arkeologisessa puistossa, josta löytyy yli tuhat temppeliä.

Angkor Wat, joka koristaa myös maan lippua, on kambodzalaisille suuri ylpeydenaihe, mikä on aika tärkeä juttu, kun lähihistoriasta löytyy sen verran karmeita juttuja kuin Kambodzassa.

Lyhyt historiikki

Noin tuhat vuotta sitten, samaan aikaan kun Lontoo ja Pariisi olivat pikkukyliä, khmerien suuren valtakunnan Angkor oli maailman suurin kaupunki. Väkiluvun arvellaan olleen noin miljoona.

Jumalkuninkaat toisensa perään rakennuttivat toinen toistaan komeampia temppeleitä, jotka kulminoituivat joskus maailman ihmeisiinkin listattuun Angkor Watiin, joka itse asiassa tarkoittaa temppelikaupunkia.

Angkor Wat kokemuksia

Angkorin kaupunki hylättiin 1400-luvulla, ja temppelit hukkuivat viidakkoon sadoiksi vuosiksi. Tarkkaa syytä ei varmasti tiedetä, ja kaikki nämä Angkoriin liittyvät mysteerit tekevät paikasta entistäkin kiehtovamman.

Legendan mukaan 1860-luvulla ranskalainen löytöretkeilijä törmäsi sademetsän keskellä näihin mahtipontisiin hylättyihin, viidakon peittämiin rakennelmiin. Tässä on kuitenkin vain jyvänen totuutta. Vaikka totuus pilaa hiukan paikan mystiikkaa, todellisuudessa temppeleitä ei koskaan kokonaan unohdettu, eikä hän suinkaan ollut paikalla ensimmäinen retkeilijä. (Suosikkini häntä ennen paikalla käyneistä tyypeistä on japanilainen pyhiinvaeltaja, joka muistelmissaan kuitenkin kämmäsi ja sijoitti Angkor Watin vahingossa Intiaan. Hups!)

buy modafinil malaysia Pol Potin hirmuhallinnon aikaan 70-luvulla Angkor unohdettiin taas vuosikymmeniksi. Vielä 90-luvullakin kävijöitä oli vaivaiset 7000 vuodessa, siinä missä niitä nyt riittää jopa pari miljoonaa.

Angkorin temppelit ylittivät odotukset

Ei ihme, että paikka on sekä Tripadvisorissa että Lonely Planetissä nimetty koko maailman ykkösnähtävyydeksi.

Olin etukäteen henkisesti valmistautunut valtaviin turistilaumoihin ja sinnikkäisiin kaupustelijoihin. En törmännyt kumpiinkaan. Mutta teinkin temppelivisiitit uhmakkaasti keskipäivällä auringon porotuksen ollessa läkähdyttävimmillään.

Vaikka hiki valui, näin sain nauttia monista temppelistä lähes tyhjillään, ja oli helppo kuvitella aikaisten löytöretkeilijöiden tunnelmat temppeleitä ällistellessä.

Monet valittavat Angkorissa kierreltyään temppeliähkyä. Itse otin kaikessa rauhassa ja näin kolmessa päivässä vain vaivaiset kuusi temppeliä, ja loppuajan maistelin kylmää Angkor -bisseä altaalla. Säästyin templed out -fiilikseltä, mutta jäi kyllä nälkä nähdä lisää.

Tässä temppelit omassa suosikkijärjestyksessäni. Angkorin temppelit eivät ole mitään toisiaan toistavia kivikasoja. Jokainen näistä, ja epäilemättä monista muista on kokemisen arvoinen ja toinen toistaan lumoavampi.

1. Angkor Thom ja kivikasvojen Bayon

On vaikea kuvitella jotain vieläkin mahtipontisempaa kuin Angkor Wat. Mutta minuun kymmenen neliökilometriä kattava order gabapentin for dogs Angkor Thom ja sen keskus, pääveistoksistaan kuuluisa Bayon teki vielä suuremman vaikutuksen aina siitä hetkestä asti, kun tuktuk hurautti majesteettisena viidakon keskeltä kohoavasta portista sisään.

En voinut uskoa, että monia tämänkin temppelin kolkkia kolutessani olin aivan yksin. Se teki tunnelmasta vieläkin mystisemmän.

Mihin tahansa Bayonissa kääntyykin, joka puolella lukuisat giganttiset kivikasvot hymyilevät Mona Lisaakin salaperäisemmin, silmät kiinni.

Kuvaavatko ne valaistuneen bodhisattvan seesteistä hymyä vai paikan rakennuttaneen jumalkuninkaan itserakasta virnettä, siitä ei olla varmoja.

Bayon, Angkor, Siem Reap, Kambodza

2. Angkor Wat, kaikkien temppeleiden äiti

Suurimmat odotukset temppeleistä liittyivät tietenkin Angkor Watiin. Olin odottanut sitä hetkeä, kun ylitän vallihaudan maailman suurimpaan uskonnolliseen rakennukseen.

Vesisateessa, jo uupuneena päivän temppelikierroksesta, hetki ei kuitenkaan ollut aivan niin sykähdyttävä kuin olin odottanut. (Sateisen sään takia en myöskään vaivautunut heräämään todistamaan ikonista Angkor Watin auringonnousua, mutta ehkä sillekin päivä joskus vielä koittaa.)

Angkor Wat kokemuksia

Palasin vielä seuraavana päivänä tutustumaan temppeliin paremmin, ja sillä kertaa oppaan kanssa.

Oppaani, 33-vuotias Sun on orpo, joka kasvoi aikuiseksi aivan Angkor Watin kulmilla. Hän muisteli päiviä kymmenvuotiaana, kun hänellä oli tapana pelata jalkapalloa kentällä aivan Angkor Watin edessä.

”Welcome to the universe”, Sun julisti kävellessämme pitkin käytävää dramaattisena nousevien tornien kohotessa edessämme. Angkor Wat on rakennettu edustamaan koko universumia ja sen tornit Mt Merua, hindujen jumalten kotia. Temppeli omistettiin alunperin hindulaiselle Vishnu -jumalalle, mutta myöhemmin temppeli muutettiin buddhalaiseksi.

Opas vei minut ympäri pylväskäytäviä, torneja ja sisäpihoja osoittaen yksityiskohtia, kuten tuhansia apsaraveistoksia, taivaallisia nymfejä. Näillä, varsin muodokkailla apsarilla sanotaan olevan 37 erilaista hiustyyliä – Sun kuitenkin korjasi niitä olevan 36, joka on onnennumero.

Oppaan kanssa sain paljon enemmän irti temppelin upeasta arkkitehtuurista, symbolismista ja huikeista yksityiskohdista.

65-metriseen torniin kipuaminen huimasi näin korkean paikan kammoisen päätä, varsinkin kun portaat olivat jyrkät. Silti, Angkor Watin lootustornista horisonttiin kuikuileminen oli kuumottavan alastulon arvoista.

Ympäri temppeleitä näkee buddhalaisia munkkeja pyhiinvaelluksella. Angkor Watissa voit saada pientä lahjoitusta vastaan buddhalaisen siunauksen.

Otin kengät pois ja istuin iloisen munkkin eteen, kädet yhdessä sydämellä. Munkki sitoi ranteeseeni nyörin, lausui pitkän siunauksen (toivon mukaan hyviä juttuja eikä kirouksia idioottituristeista), ja pirskotti kasvoilleni vettä.

3. Viidakon nielemä Ta Phrom

Niin turistit kuin tuktuk -kuskitkin kutsuvat Ta Phromia yleisesti myös Tomb Raider -temppeliksi. Tomb Raiderin lisäksi täällä on kuvattu Indiana Jonesia.

Jättimäisten puunjuurten peittämien raunioiden Ta Phromissa mystinen tunnelma on huipussaan. Täällä viidakko on ottanut vallan ja kietoutunut temppelien yli ja ympäri. Itse asiassa viidakkoa temppelin ympäriltä on kitketty, ja vain suurimmat puut jätetty jäljelle.

Ta Phrom Kambodza

Ta Phromissa on mahdotonta olla miettimättä luonnon ihmeellistä voimaa, täällä viidakko on vienyt voiton. Seikkailin Ta Phromin lumoissa, sammalten peittämillä sisäpihoilla, kapeilla käytävillä ja satoja vuosia vanhojen puiden varjossa pitkälle toista tuntia.

Ta Phrom

4. Ta Som – yksi Angkorin kuvatuimmista

Pienessä Ta Somissa kannattaa piipahtaa jo komean puunjuurten peittämän oviaukon vuoksi.

Ta Som

Ta Som, Angkor Watin temppelit

5. Pre Rupin temppelivuori

Korkea Pre Rupin temppeli tunnetaan kenties Angkorin parhaana paikkana auringonlaskun ihailuun. Olin kuitenkin myös kuullut huhuja järkyttävistä ihmismassoista, joita temppelin huipulle kiipeää sitä ihailemaan.

Siispä näin tämänkin temppelin keskipäivän auringossa. Valo ei kenties ollut yhtä kaunis, mutta lisäkseni paikalla olleet ihmiset pystyi laskemaan yhden käden sormilla.

Ylhäältä avautuvat maisemat pitkälle horisonttiin saakka.

6. Preah Khan, pyhä miekka

Preah Khan, jonka nimi tarkoittaa pyhää miekkaa, muistuttaa etäisesti Ta Phromia. Temppeli on sammalen peitossa, ja samoja jättimäisiä puunjuuria löytyy täältäkin. Preah Khan on valtava, kaiverrusten peittämien käytävien labyrintti.

Ystävällinen vartija esitteli meille temppeliä, kinusi tosin odotetusti palveluksistaan dollarin. Hyvä kuitenkin niin, sillä muuten monet sen merkityksistä ja yksityiskohdista olisivat jääneet varjoon.

Preah Khan, Angkor Wat kokemuksia

Preah Khan, Angkor Wat kokemuksia

Ensi kerralla valitut vinkit Angkor Watiin ja Siem Reapiin!

Oletko käynyt Angkorissa, mikä temppeli oli suosikkisi?


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

41 Comments

 • Jenni sanoo:

  Wau mitä kuvia, upean näköinen paikka ja kiva että pääsit kiertelemään rauhassa!

 • Ne Tammelat sanoo:

  Ihan mielettömät kuvat! Kiitos, että jaoit tätä tietoa eri temppeleistä. Tuonne minäkin vielä joskus 🙂

 • Nomadi sanoo:

  Wow, mahtavia kuvia ja muutenkin todella hyvä postaus! Me kävimme Angkor Watissa pari vuotta sitten huhtikuussa ja siellä kohtasimme kyllä taatusti sekä sinnikkäitä myyjiä että turistilaumoja ajankohdasta riippumatta. Hyvä tuuri, että sait tutustua noihin mahtaviin temppelihin rauhassa!

  • Anna sanoo:

   Kiitos! En tiedä sitten vaikuttiko sadekausikin turistien pieneen määrään. Ei kyllä ollut laumoja eikä kaupustelijoita ikävä 🙂

 • Tuo on itselläkin kyllä listoilla! Mielenkiintoista kuulla että temppeleitä useita, joten nähtävää riittää 😀😀

 • On tuo sitten hieno paikka! En yhtään ihmettele, että niin moni vierailee tuolla.

 • Olen ihan samaa mieltä kanssasi siitä, että Angkorin temppelit eivät enimmäkseen ole toisiaan toistavia kivikasoja, vaan niissä on paljon eroja. Mekin kiertelimme tuolla sen kolme päivää – yksi päivä ei missään nimessä olisi ollut tarpeeksi. Kolmentena päivänä alkoi silti väsyttää, ihan jo järkyttävän kuumuuden ja kosteuden takia. Mieletön paikka kaiken kaikkiaan. En osaa nimetä yhtä temppelisuosikkia, mutta eniten väkeä oli ehdottomasti itse Angkor Watilla, joten sitä en valitsisi suosikikseni väkimäärän takia. Mutta: mekin saimme monilla muilla temppeleillä olla ihan rauhassa niin ryysikseltä kuin kaupustelijoilta, kun kiertelimme omia polkujamme. Tämäkin puoltaa sitä, että temppeleille kannattaa varata aikaa, jotta ehtii nauttia rauhassa eikä tarvitse sykiä ryysiksessä läpi vain tunnetuimpia mestoja ja pahimmillaan vielä jonkun ryhmän mukana.

  • Anna sanoo:

   Kolme päivää on minusta hyvä määrä, mieluiten niin että välissä pitää pari välipäivää, ja tekee jotain muuta. Toisaalta, jos aikaa olisi loputtomasti, olisin voinut viettää Siem Reapissä vaikka pari viikkoakin ja kierrellä temppeleitä joka toinen päivä. Se kuumuus oli kyllä jotain ihan ennenkokematonta. Hienoa että tekin saitte seikkailla siellä rauhassa, se kyllä parantaa sitä kokemusta vielä niin paljon!

 • Olen itse käynyt tuolla 90-luvulla, ennen lapsia silloisen mieheni kanssa. Paikka oli hyvin neitseellinen tuolloin ja moniin temppeleihin ei ollut lainkaan posrtaita ym. vaan kiipeily/alastulo todellakin tapahtui vanhoja kiviä pitkin.

  Vierailin nyt muutama vuosi sitten uudestaan ja oikeasti hieman järkytyin, kuinka turistisoituneeksi paikka oli muodostunut. Mutta kaunistahan tuolla oli edelleen.

  • Anna sanoo:

   Aika mahtavaa, että oot käynyt tuolla jo silloin, kun turistilaumat oli vielä pieniä. En voi edes kuvitella, minkälainen tunnelma siellä on silloin ollut. On varmasti ollut järkytys palata myöhemmin! Silti, edelleen, turisteista huolimatta ehdottomasti vierailun arvoinen paikka.

 • Saaga sanoo:

  Tämä postaus herätti kyllä mielenkiinnon päästä joskus noihin maisemiin, valtavan upean näköistä 🙂 Oliko tuo temppelialue kaukana hotelleista ym ja miten sinne pääsi? Mietin näinkin maallisia asioita, kuin että saiko alueen lähistöltä syötävää, vai täytyikö temppelireissulle varata eväitä? Oliko siellä missään vessoja? 😀 Olen lukenut blogiasi noin puolisen vuotta, blogin äärelle eksyin etsiessäni Australia-aiheisia matkajuttuja. Matka Australiaan olisi varattuna marraskuulle.

  • Anna sanoo:

   Moi Saaga! Kirjoitinkin jo vinkkipostauksen, mutta tässä tuli vielä pari hyvää kysymystä mistä täytyy lisätä tietoa noihin vinkkeihin. Omasta mielestä paras tapa tutustua temppeleihin on tuktukilla. Tuktukilla ajelee temppelialueelle Siem Reapistä noin vartin. Se on kiva ajomatka, tie on ihan viehättävä, puiden reunustama. Vessoja ja ruokapaikkoja löytyy. Ruokapaikat on tietty temppeleiden lähistöllä hinnoissaan, joten tuktuk-kuskilta kandee kysyä vinkkiä halvemmasta!
   Tervetuloa Australiaan, laita vaan viestiä jos joku siitäkin matkasta askarruttaa, autan mielelläni 🙂

 • Kyllä oli nyt hienoja kuvia, ja iski aivan valtava matkakuume…. Tuonne helmikuussa! Mutta siihenhän on ikuisuus. Minne lensitte? Mietin vaan, miten päästä kätevämmin Phnom Penhistä tuonne temppelialueelle. Etäisyyttä kun näyttää olevan jonkin verran.

  • Anna sanoo:

   Moi Heidi! Oi pääsispä itsekin jo takaisin <3 Meillä oli lento Siem Reapiin. Melkein ehkä lentäisin Phnom Penhistä Siem Reapiin budjetista riippuen, sen verran kauhutarinoita olen bussimatkoista kuullut.

 • Upeita kuvia ja tosi mielenkiintoinen postaus! Kambotza ja Angkor Wat ovat kiinnostaneet jo pitkään, paikka jossa on pakko päästä joskus käymään. Tosi hyvä tuuri sulla ettei paikalla ollut juuri muita, valtava väentungos latistaa aina vähän tunnelmaa!

  • Anna sanoo:

   Joo itse inhoan tungosta, ja siksi päätinkin kuumaa aurinkoa uhmaten suunnata temppeleille keskipäivällä. Kuuma olisi ollut joka tapauksessa, joten jälkeenpäin ajateltuna hyvä päätös! Toivottavasti pääset joskus käymään, huikeita paikkoja!

 • Jep, ihan samoja huomioita tuolla itsekin tein kun pari päivää temppeleitä kiertelin. Ihmettelin juurikin sitä missä ne kuuluisat turistimassat onkaan, mutta niiden välttämiseen tosiaan auttaa ajoitus. Onneksi majapaikkani tiesi niksit, miten temppeillä sai kiertää kaikessa rauhassa. Mielettömiä kyllä nuo kaikki paikat olivat! 🙂

  http://adalminasadventures.com/category/aasia-ja-oseania/kambodza/

  • Anna sanoo:

   Kuulostaa siltä, että ajoitus on tosi tärkeä juttu, jos ne isot turistimassat haluaa välttää. Ja omasta mielestä se kokemus on paljon spesiaalimpi, kun niitä temppeleitä saa kiertää kaikessa rauhassa!

 • Ihana fiilistellä näitä, koska vajaan viikon päästä olen tuolla. On ne upeita. Mutta ehdottomasti olisi pitänyt käydä aikaisemmin. Valtavat turistimassat kun eivät mitään kohdetta paranna.

  • Anna sanoo:

   Oi oisinpa itsekin, haluun takasin niin paljon! Ehdottomasti aikaisemmin tuolla käyminen olisi ollut varmasti vielä erityisempi kokemus, mutta vielä ei ole liian myöhäistä, väkitungokset kun oli ihan mahdollista välttää 🙂

 • Mielettömiä kuvia, ihana tarina. Olen lukenut tästä paikasta useampia blogijuttuja viime aikoina. En tiedä, lähdenkö koskaan paikan päälle tuota katsomaan, jotenkin tuntuu, että olen nauttinut tarinoista niin paljon, että jo se riittää minulle 🙂

  • Anna sanoo:

   Kiitos Katja! Jotenkin tuntuu, että jos tykkäsit Intiasta, saattaisit tykätä myös Kambodzasta. Eli älä vielä sitä unohda matkakohteena 🙂

 • Ihan mielettömiä! Tänne on kyllä päästävä. Ja jotenkin uskomatonta, että paikalla ei ollut tuon enempää turisteja. Varsinkin tuu puun sisässä oleva temppeli on aika upea. Varmasti ikimuistoinen matka!

 • Olet niin oikeassa, että temppelit ovat kaikki ihan erilaisia, eli näkemällä yhden ei todellakaan ole nähnyt koko aluetta.
  Mekin kävimme monella noista, ei kuitenkaan ihan kaikilla luettelemillasi, sillä vietimme kaupungissä vähän vähemmän aikaa.
  Auringonnousuun Angkor Watilla tsemppasimme erityisesti – lähdimme riksakuskin kanssa hotellilta lähes pimeässä ja liityimme sitten siihen suureen joukkoon, jotka kaikki kokoontuivat temppelin edessä olevan pienen lammikon eteen odottamaan auringonnousua. Turisteja oli tietysti paljon, mutta jotain ihan kivaa yhteisöllisyyttäkin tuossa kokemuksessa oli.
  http://meriharakka.net/?s=angkor

  • Anna sanoo:

   Tuon Angkor Watin auringonnousun haluan vielä tosiaan joskus lähteä kokemaan, onhan se niin ikoninen kokemus 🙂 Nyt oli sen verran pilvistä ja sateista, että pitkät yöunet tuli kuitenkin edelle.

 • Useita postauksia lukenut Angor Watista ja tämä oli niistä yksinkertaisesti paras minun makuuni! Olisi kyllä ilman muuta joskus mentävä itsekin tuonne 🙂

 • Jenna sanoo:

  Olen käynyt! Oli kyllä upea paikka. Mua jäi harmittamaan kun ei oltu varattu tarpeeksi aikaa ja paljon jäi näkemättä… ei jotenkin etukäteen käsitetty miten suuri toi alue on 😀 Tykkäsin ehkä eniten tosta Ta Phromista.

  • Anna sanoo:

   Ta Phrom oli eka temppeli missä kävin. Oli kyllä aikamoinen aloitus temppelien tutkimiselle. Pyörin siellä keskipäivällä ihan pöllämystyneenä, ja tunnelma oli huikea, kun turistejakaan ei ollut paljoa ollenkaan. Vähän samanlainen fiilis jäi, veikkaan että aika moni tänne tuleva ei etukäteen hoksaa, miten paljon sitä nähtävää olisikaan! Täytyy lähteä takaisin <3

 • Lotta sanoo:

  Oioioi nämä kuvat ovat niin ihania! Tuli kunnon matkakuume, itsen kävin Ankor Watissa tasan 10 vuotta sitten!
  Mukavaa kesää ja jatka samaan malliin ❤️
  T.: Lotta
  http://www.shelivesherdream.com/fi/

  • Anna sanoo:

   Varmaan 10 vuodessakin paikka muuttunut paljon! Toivoisin, että olisin itsekin käynyt jo aikaisemmin, mutta ei missään nimessä ollut liian myöhäistä vieläkään.
   Ihanaa kesää Lotta, itse värisen Melbournen talvessa 🙂

 • Ihana japanilainen pyhiinvaeltaja. <3 😀

  Angkor Wat ja koko Angkor on kyllä niin upea. Mielellään siellä kävisi toistekin. Mun lemppari oli Ta Phrom. Me kierreltiin tuolla pyörällä ja sai kyllä hikoilla. Ehkä ens kerralla voisi kokeilla tuktukia, niin ehtisi ehkä päivässä myös nähdä vähän enemmän ja hikoilla vähän vähemmän. 😀

 • Mulla on ollut ammottava aukko sivistyksessä kun en ole tiennyt tästä paikasta lainkaan. Aasia on mulla ehkä melko hataralla pohjalla. Ihan käsittämättömän näköinen paikka, vaikuttaa ihan epätodelliselta. Tää postaus vei ihan hassuihin fiiliksiin, hyvällä tavalla. Kiitos siitä 🙂

 • Onhan tuo yksi ”supernähtävyys” ja ihanaa, kun on itsekin päässyt paikan päälle. Uskomatonta, että tuolla on ollut niin hiljaista kun kävit, mä sain muiden turistien kanssa jonottaa kuvauspaikkoja, todella rasittavaa ja koomistakin! 😀
  Hienoin musta oli Ta Phrom, jossa leikin Lara Craftia. Siitä on mun blogissa videokin. 😀
  http://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2013/03/05/kambodzaan-kratien-kautta-siem-reapiin/

 • Veera Bianca sanoo:

  Vitsit miten ihana asu sulla on ollut tuolla! <3 Mä en ole vieläkään käynyt Angor Watilla koskaan ja se on ehkä about ykkösenä bucket listalla, säästän siispä tän jutun kirjanmerkkeihin odottamaan tämän toteutusta 🙂

 • Upeat kuvat – melkein kuin olisi itsekin siellä!! Vaan eipä ole vielä osunut mahdollisuutta. Tämä oli meillä nytkin kevään Aasian viikoilla bucket listillä, mutta aika ei vaan antanut vielä myöden koukata tämän kautta 😆 Mutta palaan varmasti näihin vinkkeihisi, sillä seuraava SE Aasian reissu on varmasti tänne! Kamputsea-Myanmar -yhdistelmää vähän jo salaisesti suunnittelen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *