Kambodzan Koh Rong – Mene ennen kuin on liian myöhäistä!

Kambodzan paratiisisaari purchase Lyrica cheap Koh Rong yllätti kauneudellaan ja koskemattomuudellaan. Odotin reppureissaajien bilesaarta, mutta todellisuudessa suurin osa saaresta on edelleen kehittymätöntä rauhan tyyssijaa. Hiekka on valkoista ja vesi aivan kirkasta.

Tätä autuutta ei välttämättä kauaa kestä. Saarelle suunnitellaan jo kansainvälistä lentokenttää. see url Koh Tochin kylässä ei myöskään voinut olla huomaamatta jäteongelmaa. Kylän tuntumassa roskaa ja muovia näkyi järkyttävän paljon. Roskat ovat kuulemma vallanneet myös paljon kehutun buy cheap prednisone Sok Sanin (Long Beachin amlodipine 5 mg tabl- norvasc ) rannan.

Koh Rong on iso saari ja venyy 78 neliökilsan alueelle. Koh Tochin kylä, mihin lautat saapuvat, on reppureissaajien keskittymä. Koh Toch ei todellakaan ole sitä kauneinta Koh Rongia, mutta jos meininkiä kaipaa, niin täältä sitä löytyy. Tähän aikaan vuodesta oli suhteellisen rauhallista, mutta kuulemma marras-helmikuussa meno on villimpää.

Saarelta löytyy kuitenkin 28 rantaa, joten rauhaa löytyy sitä etsiville. Koh Rongilla ei ole teitä, joten matkojen taittaminen ei ole yksinkertaista. Vaihtoehdot ovat joko viidakon läpi vaeltaminen, pitkin rantaa kulkeminen jos mahdollista, tai venematka, jonka onnistuminen riippuu vuodenajasta.

Venematkat Sihanoukvillen ja Koh Rongin välillä voivat olla aikamoista säätämistä. Tällä kertaa meidät tungettiin hitaaseen veneeseen, vaikka meillä oli liput pikaveneeseen. Puolentoista tunnin matkan jälkeen paatti lipui palmujen reunustamaan Koh Tochin kylän satamaan.

Koh Rong kokemuksia

Joskus majoituksen varaaminen etukäteen kannattaa, joskus ei. Olin varannut meille bungalowin vartin kävelymatkan päässä Koh Tochin kylästä. Vartti ei kuulostanut paljolta, ja ajattelin, että kauempana baareista saamme ainakin nukkua rauhassa.

Läpi mutaisen viidakon kulkeva kävelymatka tuntui kuitenkin usein loputtoman pitkältä. Varsinkin yön pimeydessä, rupikonnien kurnuttaessa karmivasti ympärillä, tai rinkka selässä helteessä. Sijaintia lukuunottamatta kahdella parivuoteella varustettu Starfish Bungalows (21e /yö) oli kelpo paikka bunkata, saimme nukkua rauhassa.

Koh Rong majoitus

Edit: Toisella matkallani Koh Rongilla majoituin aivan päärannan toisessa päässä sijaitsevassa White Beach Bungalowsissa (30-50 USD). White Beach Bungalows ei ole se halvin, mutta siisti ja viihtyisä ja lyhyen 5 minuutin kävelymatkan päässä kylästä. Huomaa, että rauhaa ei välttämättä löydy täältäkään. Etenkin keskiviikko ja lauantai-iltaisin, jotka ovat Koh Rongilla isoimmat bileillat, jumputus kylästä kantautui tänne asti.

Koh Rong majoitus

En tiedä oliko matkassa huonoa tuuria, vai onko sadekausi Koh Rongilla tosiaan näin sateinen, mutta paljon aurinkoa emme kuuden päivän aikana nähneet. Vettä tuli kaatamalla tauotta usein iltapäivään asti. Mutalätäköissä kahlatessa pahasti tulehtunut varpaani ei päässyt parantumaan.

Toisaalta jatkuva vesisade pakotti olemaan tekemättä mitään. Makaamaan riippukeinussa kirjaa lukien, meditoimaan, imeskelemään drinksuja kylän söpöissä baareissa, pelaamaan Cards Against Humanityä, leikkimään paikallisten lasten kanssa ja tutustumaan ihmisiin.

Koh Rong kokemuksia

Sitten kun se aurinko tuli esiin, siitä otettiin kaikki irti. Positiivista bungalowin sijainnissa oli se, että siitä oli vain lyhyt matka ihanalle, hiljaiselle 4K Beachille, joka nimestään huolimatta on ”vain” kolme kilsaa pitkä. Vesi oli niin lämmintä, ettei se juuri läkähdyttävään helteeseen helpotusta tuonut.

Koh Rong kokemuksia

Koh Rongin kohokohta oli uiminen hohtavassa planktonissa. Pimeän tullen lähes missä tahansa ympäri saarta pääsee nauttimaan tästä luonnonihmeestä. Mitä vähemmän valoa ympärillä on, sitä näkyvämmin plankton hohtaa. Paras aika pulikoida planktonissa on siis pimeänä yönä, pimeällä rannalla.

4K Beach oli täydellinen paikka planktonissa uimiseen. Kun vedessä alkaa liikkua, plankton ympärillä alkaa hohtaa, kuin vedenalainen tähtitaivas. Taianomainen kokemus!

Ainakin siihen asti, kun alkoi rankkasade. Tuli kiire juosta rantaan pistämään puhelin ja kamera suojaan.

Mutta tiesitkö, että hohtava plankton puree? Se oli kuin kihelmöintiä, kevyttä pistelyä tai pienenpieniä sähköiskuja.

Koh Rong kokemuksia

Koh Rong ei kenties ole Kaakkois-Aasian kaunein saari, mutta kaunis silti, ja koskemattomiakin rantoja vielä löytyy niitä etsivälle. Autenttisen Kambodzan kokemiseen Koh Rong ei ole paras paikka, sillä työntekijöistä suuri osa on länkkäreitä, ja ruokakin pääasiassa länsimaista. Baareissa näkyi kylttejä ”Western Staff Wanted”, ja leikittelin hetken jopa ajatuksella täällä asumisesta. Sateesta huolimatta ihastuin Koh Rongin rentoon fiilikseen palavasti. Niin palavasti, että palasin myöhemmin samana vuonna.

Mene ennen kuin on liian myöhäistä!

Lue myös muut postaukseni Koh Rongilta: Vinkit Koh Rongille – What Could Koh Rong?

Uinti hohtavassa planktonissa Koh Rongin Coconut Beachillä

Kaikki vinkit ja kokemukset Kambodzaan löydät täältä.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

17 Comments

 • Useampaan otteeseen on harmittanu jälkikäteen kun en Kambodzassa käydessäni käynyt täällä! Oon kironnut itseni moneen kertaan ja taas jälleen kerran muistin ”virheeni” kun luin tän sun postauksen. On niin upeaa, kaunista ja koskematonta (vielä).

  Ps. Ihana tuo uimarengas!

 • Oo, valkoista hiekkaa ja lämmintä vettä, näyttää paratiisilta. Vahinko, ettei sää suosinut teitä. Loma on kuitenkin loma, ei sitä sade voi pilata.

 • Kunpa Koh Rongin kehitys tapahtuisi hallitusti, mutta se taitaa olla turha toivo. Mutta jotenkin ei kyllä vaikuta tuo meno vielä siltä, että sinne pitkään aikaan saataisiin lentokenttää. Ei jos ei vielä teitäkään ole. Aika vaikea sinne on vielä varmaan superhotelleja rakentaa, sellaisia pitäisi olla paljon, jotta lentokenttä kannattaisi? Näin voi ainakin toivoa. Ja kunpa superhotellien rakentamisen ehtona olisi kans paikallisyhteisön avustaminen jollain tavoin.

  • Anna sanoo:

   Toivotaan. Mut oikeassa olet, aika hitaalta tuo projekti vaikuttaa. Hyvä niin, rauhaa riittää vielä varmaan muutama vuosi. Luksushotelleja sinne suunnitellaan, en sitten tiedä miten homma etenee. Ongelmanahan tuolla on sekin, ettei paikallisväestö puhu juuri englantia, jolloin ne ei välttämättä pääse hyötymään turismista.

 • Ihana paikka! Harmi, että säät vähän koettelivat teidän reissua. Onneksi saitte aurinkoakin ja pääsitte nauttimaan noista upeista-huikeista-mahtavista rannoista ja maisemista! Me käytiin aikanaan saarilla vain päiväretkellä, joten majoittumiset ja iltaelämä jäi kokematta. Jos joskus palataan Kambodzaan, niin pitäisi käydä… ennen kuin saaret on pelkkiä biletyssaaria all inclusive resortteineen.

 • Upean näköinen mesta, mutta järkyttävä tuo roskainen rantakuva! Blogien parasta puolta on se, että saa tietoa sellaisista kivoista kohteista, mistä ei ole ikinä kuullutkaan. Samalla sitä kaiholla miettii, kuinka vähän vuodessa on lomaa matkustaa 😀

  • Anna sanoo:

   Surettaa kyllä minkälaisia roskatunkioita siellä näkyi. Toistaiseksi löytyi vielä kauniitakin rantoja mutta saa nähdä kuinka kauan…

 • Hieno paikka. Haaveilen Aasia rundista ja ihmetellyt, miksi kaikki matkaavat Angor watin jälkeen Shikanouvilleen ja siitä näemmä viekä eteenpäin. En ihmettele enää. Mikäs siinä on olla saaressa, missä ei teitä. Oliko paljon ötököitä? Käärmeitä?

  • Anna sanoo:

   Sihanoukvillestä en oikein niin välittänyt mutta näistä saarista tykkään! Teiden puuttuminen tekee tosin rannalta toiselle siirtymisen vähän haasteellisemmaksi. En itse nähnyt käärmeitä mutta niitä kyllä siellä viidakossa on. Isoja gekkoja näkyi, ja hyttysiä, siinäpä se.

 • Aika mielenkiintoinen tuo planktoniuinti, en ole koskaan ajatellutkaan! Voi hitsi kun olisi nyt aikaa ja rahaa, suuntaisin tänne aivan mielelläni! Kambodza pitäisi kokea joskus – joskus muulloin kuin sadekautena 🙂

 • Voi Koh Rong sentään! Muuttunut jo neljän vuoden takaa, kun itse siellä olin.
  Se oli silloin ihan kiva, mutta ei mikään paratiisi, esim. roskainen ranta ei hirveästi houkutellut. Mun aikana oli hyvät ilmat, jotain jäi silti puuttumaan. Kyllä Thaimaan saarista tykkäsin enemmän.
  Tässä mun muistelmia Koh Rongilta:
  http://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2013/03/11/koh-rong-miksi-paratiisissa-on-roskia/

  • Anna sanoo:

   Taitaa muuttua aika kovaa vauhtia. Päärannasta en minäkään niin välittänyt, liikaa ihmisiä ja roskaa, mutta esim. 4K Beach ja Coconut Beach on tosi kivoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *