Elämää Kuala Lumpurissa

can you buy prednisone in spain Elämää Kuala Lumpurissa on nyt takana 5 viikkoa. Lämpesin kaupungille hitaasti, mutta olen oppinut viihtymään tässä modernissa monimuotoisen kulttuurin kaupungissa. Olemme tottuneet kosteaan trooppiseen ilmaan, eksyneet ostoskeskuksiin ja muodostaneet addiktion nasi lemakiin ja laksa-keittoon. Tässä havaintoja ja ensivaikutelmia Kuala Lumpurista, kurkistus arkielämään Malesiassa ja hiukan siitä, miten diginomadin elämä on lähtenyt käyntiin.

Ensimmäiset yöt Kuala Lumpurissa hemmottelimme itseämme hulppealla majoituksella, josta löytyi todennäköisesti kaupungin pähein uima-allas Petronas-torninäkymillä.

click here

Pääosan ajasta olemme asuneet Airbnb:ssä keskustan ulkopuolella vastavalmistuneessa kerrostalossa, josta löytyy kuntosali hienoilla näkymillä, uima-allas porealtaineen ja höyryhuone. Talo on rauhallinen ja tuntuu, että täällä on enemmän siivoojia kuin asukkaita. Hanasta saa parempaa vettä kuin Suomessa kiitos laadukkaiden filttereiden. Siivous kerran viikossa kuuluu asunnon hintaan. Asumme paremmin kuin ennen, mutta elinkustannukset ovat pudonneet.

Kuala Lumpurin smogi ja möykkäinen liikenne alkoivat ahdistamaan nopeasti, vaikkeivät ne mitään yllätyksiä olleetkaan. Lomalla täällä en ollut sen kummemmin siihen kiinnittänyt huomiota, mutta nyt kun täällä oli tarkoitus viipyä pitempään, se potuttaa.

Hiki on normaali olotila tropiikissa, mutta viihdyn kosteudessa. Normaalisti kuiva ihoni ei täällä kosteusvoidetta kaipaa.

Alueemme Kuala Lumpurissa ei ole kovin jalankulkijaystävällinen. Liikenne pauhaa vieressä siihen malliin, että keskustelu on mahdotonta, ansoja saa väistellä ja tunkkainen smogi tekee hengittämisestä epämiellyttävää. Uberillä matkat kestävät kauan, sillä tiet kulkevat aina väärään suuntaan ja ruuhkia riittää. Kuten muualla Kaakkois-Aasiassa, kuskit eivät välttämättä osaa lukea karttoja, eivätkä häpeile hoilottaa menemään imeliä rakkauslauluja ajaessaan.

Ruokakaupassa tarjonta on yllättänyt positiivisesti. Luomua ja kaikkia länsimaisia tuotteita löytyy hyvin. Länsimaiset ainekset toki maksavat reilusti enemmän kuin paikallinen tarjonta, mutta joskus on pakko saada jotain muuta kuin aasialaista ruokaa. Ruokakaupoissa muovikassit ovat biohajoavia.

Pidän Kuala Lumpurin monikulttuurisuudesta. Ihmisiä on monista taustoista ja katukuvassa näkee kaikkea mustista kaavuista minihameisiin. Lähietäisyydeltä voi löytyä niin moskeijoita, hindutemppeleitä, kirkkoja ja kiinalaistemppeleitä. Muita uskontokuntia yleisesti ottaen kunnioitetaan. Esimerkiksi kiinalaisen uudenvuoden aikaan koirakoristelut skipattiin muslimien kunnioituksesta.

Kuala Lumpurin muslimienemmistö näkyy huntujen lisäksi siinä, että possua tai alkoholia ei ole usein ravintoloissa tarjolla. Hotelleissa pekoni tai makkara on kanaa tai naudanlihaa. Jostain kaukaa kantautuu asuntoomme moskeijan rukouskutsut useamman kerran päivässä.

Alkoholia löytyy paikallisista kioskeistakin, mutta kyllä sitä hiukan tavallista enemmän etsiä. Tupakointi täällä sen sijaan on valitettavan vapaata.

Ehdottomasti yksi parhaista asioista Kuala Lumpurissa on ruoka, jossa myös näkyvät eri kulttuurien vaikutukset. Malesialaisen keittiön voimakkaat katkaraputahnan ja kalaiset maut vaativat tosin vieläkin hiukan totuttelua. Olemme maistaneet myös nasi lemakin makuista suklaata (nam!) ja katkaravun makuisia karkkeja (byök).

Tien toisella puolella asunnostamme sijaitsee valtava hawkers market, jossta löytyy tusinoittain ruokakojuja ja makuja maailman eri kolkista jamaikalaisesta kanasta vietnamilaiseen nuudelikeittoon. Ateria irtoaa alle eurolla, ja jokaikinen on ollut aivan loistava.

Kuala Lumpurissa vapaa-aikaa vietetään paljon ostoskeskuksissa. Ostoskeskuksia riittää ja niistä voi löytyä vaikka vuoristorata. Täältä löytyvät kaikki länsimaiset kaupat ja enemmän. Kuala Lumpurin ostoskeskuksessa käytin ensimmäistä kertaa kaukosäätimellä toimivaa vessaa. Kuumottava kokemus, kun pöntössä luki, että väärinkäytettynä saattaa aiheuttaa palovammoja.

Elämä on pääasiassa pyörinyt asunnon ympärillä. Ruokaostokset olemme usein hoitaneet kotiinkuljetuksella, joka on täällä halpaa. Kotiinkuljetuksella saa vaikka reseptilääkkeetkin.

Kovin syvälle malesialaiseen kulttuuriin emme ole sukeltaneet tai nähtävyyksiä kierrelleet. Ensivaikutelmien perusteella Kuala Lumpur tuntuu hiukan sieluttomalta. Mutta mitä kauemmin täällä viivyn, sitä enemmän kaupungista pidän. Kuala Lumpur vaatii sukeltamista sen kiiltävää pintaa syvemmälle.

Energiaa tai aikaa Kuala Lumpuriin tutustumiseen meillä on kuitenkin ollut vähän. Päivät menevät töissä, illalla käymme salilla treenaamassa, altaalla rentoutumassa ja joskus ulkona syömässä. Vaikka sijainti saattaa vaihtua tiuhaan, nomadielämä ei ole pääasiassa matkustelua vaan se on arkielämää ulkomailla. Silti, on se tuonut arkielämään lisää jännitystä.

Meillä on vielä viikko aikaa Malesiassa ennen kuin jatkamme matkaa. Loppupeleissä Kuala Lumpurin smogista on tullut kynnyskysymys, ja kaipaamme raikkaampaan ilmaan. Malesiaan tulemme vielä varmasti tutustumaan enemmän, mutta seuraava etappimme on kaksi viikkoa Myanmarissa, jossa aiomme puhtaasti lomailla.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

23 Comments

 • Heini sanoo:

  Tosi mielenkiintoisesti kirjoitettu! En olisi raaskinut lopettaa lukemista ollenkaan! Kuvat olivat uskomattoman hienoja ja sopivat hyvin! Juuri tälläisiä tarinoita on mukava lukea! Opin uutta, olin nojatuolimatkalla ja taas tuli kaipuu maailmalle! Musta tuli just sun vakilukija ❤️

 • Tulipas aasialaisen ruoan nälkä tätä lukiessa! 🙂 Smog vaikuttaa varmasti viihtyvyyteen, ja tuskin jaksaisin itsekään tuon kauempaa KL:ssä olla vaikka muuten tykkäänkin Malesiasta. Olen asunut Penangilla vuoden, ja sinne olisi kiva palata pidemmäksi aikaa!

 • Veera Bianca sanoo:

  Morjes noi allaskuvat auringonlaskussa! <3

 • Veronica sanoo:

  Ihanat kuvat, wow! Muutenkin oli mukava lukea sun kokemuksia!
  Itse aloitin tammikuussa pitämään blogia matkustelusta ja matkaoppaan työstä 🙂

 • Ymmärrän hyvin tuon smogin häiritsevyyden. Mua alkoi pari vuotta sitten Kiinassa ahdistaa (lähinnä henkisesti, vaikka tuntui se fyysisestikin) se todella paljon, vaikka oltiin siellä vain muutama viikko. Smogi oli silloin yksi syy, jonka vuoksi lähdettiin aiemmin pois kuin oli tarkoitus. Nyt tammikuussa Kuala Lumpurissa ei ilmanlaatu ehtinyt haitata, kun olimme vain lomailemassa. Eikä ilmanlaatu tainnut juuri silloin kovin huono ollakaan, sehän vaihtelee ja meillä taisi käydä tuuri.

  Kuala Lumpur on tosiaan kulttuurisesti monipuolinen, rinnakkain on vähän kaikenlaista. Se oli kiehtovaa. Pakko kommentoida tuota alkoholiasiaa, että meille ei tullut KL:ssa yhtäkään sellaista paikkaa vastaan, mistä ei olisi saanut alkoholia. 🙂 Odotimme, että olisi tullut, mutta eipä sattunut kohdalle.

  • Anna sanoo:

   Ei se ilmanlaatu täällä varmaan yhtä paha ole ollenkaan kuin Kiinan isoissa kaupungeissa. Itse oon sille aika herkkä, miestä se ei niin haittaa. Meillä on välillä ollut pieniä vaikeuksia päästä kylmälle törpölle, mutta loppujen lopuksi sellainen on onneksi aina löytynyt 🙂

 • Aivan henkeäsalpaavan upeita nuo allaskuvat auringonlaskussa! Muutenkin mielenkiintoinen postaus 🙂 Nauttikaa lomasta Myanmarissa!

 • Oli tosi mielenkiintoista lukea näitä havaintoja ja ajatuksenvirtaa teidän alkaneesta nomadielämästä! Jännittäviä juttuja siis myös tulossa kun paikka vaihtuu 🙂 Oikein hyvää Myanmarin lomaa!

 • Ei minullakaan KL päässyt TOP10 listalle vaikka kävin siellä Singaporesta pari kymmentä kertaa. Mutta se ruoka kyllä 🙂 Laksa maistuis ja tuo teidän ruokatalli näytti kutsuvan…

 • Katkaravun makuiset karkit kuullostaa erittäin huonolta idealta, miksi joku haluaa edes valmistaa tuollaista ”karkkia”? 😀 Toi on kyllä totta, Kuala Lumpurin parhaita asioita on kyllä ruoka – poislukien tuo katkarapu case.

  Ps. IHANA UIMA-ALLAS! <3

 • Suunnaton sanoo:

  Olipa kivasti kirjoitettu! Mäkin hämmennyin katkaravun makuisista karkeista… Varmaan ihan kiva suolainen snack, mutta täytyykö niistä tehdä makeita karkkeja? Kaikkea sitä keksitäänkin 🙂

 • Kiinnostavaa lukea tällainen arkikuvaus Kuala Lumpurista. Melko mahtavilta nuo puitteet näyttävät, mutta ymmärrän erittäin hyvin huonon ilmanlaadun häiritsevyyden ja toisaalta muutenkin niin uusien asioiden äärellä väsyy helposti, varsinkin kun kyse on nimenomaan arjesta eikä lomasta. Innolla odotan teidän jatkoseikkailuja, Myanmaria, ja mitä ikinä sen jälkeen tuleekaan 🙂

 • Sandra sanoo:

  Mukava lukea tällaisia arkipäiväisiä kuulumisia. Itselläni menisi varmasti hermot smogiin myös ja luonnon puuttumiseen, joten uskon, että himottelee jo vaihtaa maisemia. Mahtava kuulla, että alku on lähtenyt hyvin käyntiin ja se, että uskalsitte tehdä tämän peliliikkeen.

  Asiasta kukkaruukkuun, muistutti kovasti tuo kuva ruokamarkkinoista pilvenpiirtäjät taustalla tietenkin QV Summer Night Marketia!

 • Ihan upeita ensimmäiset kuvat uima-altaalla, vau! Ymmärrän hyvin tuon tuskailun ilmanlaadun kanssa. Meillä onneksi harvemmin tulee noita smog päiviä, mutta viime vuonna lähellä olleet metsäpalot kyllä opetti muistamaan miten tärkeää puhdas ilma on.

 • Upeita kuvia jälleen kerran! Itse tykästyin kovasti Kuala Lumpuriin ja vähän pidempi oleskelu siellä houkuttelisi kyllä, varsinkin jos pääsisi elelemään tuollaisissa puitteissa. Se on sitten eri asia kuinka kauan siellä jaksaisi oleilla ennen kuin tulisi ikävä paratiisirannoille 🙂

 • Vierailin Kuala Lumpurissa talvella 2016 ja kirjoitin siitä blogiini jutun ”Kuala Lumpurin lumo”. Itse olin hyvinkin ihastunut, mutta ihastus liittyi ennemminkin siihen eksotiikkaan, mitä Euroopan ulkopuolinen maailma tarjosi. Eri kulttuurien sopusointu oli myös mahtava kokemus! Kiinnostava tarina tämä sinunkin. Itse en kestäisi suurkaupungin melskettä ja ilmansaasteita paria päivää enempää, mutta Kuala Lumpur on käymisen arvoinen kaupunki.

 • Minullekaan ei koskaan Kuala Lumpurista tullut mikään suosikkikaupunki, mutta en tainnut siellä viikkoa enempää viettääkään. Olin jouluaikaan, ja muistan vain ihmetelleeni toinen toistaan kornimpia jouluvalaistuksia. Sain muuten KL:stä denguen, joten siltä kannattaa yrittää hieman suojautua! 🙁

 • Ihan super mielenkiintoista lukea näitä juttuja, miten teillä on lähtenyt nomadielämä liikkeelle. Kuala Lumpur on kyllä kiinnostava kaupunki, mutta ehkä niin kuin sanoit, raikkaammat paikat ja meren läheisyys voi olla pidemmän päälle mielekkäämpää kuin suurkaupungin keskustakadut. Ihanaa tulevaa lomaa ja Myanmaria, se on mieletön paikka! <3

 • Hyvin samanlaisia kokemuksia KL:stä, tosiaan ottaa vähän aikaa päästä sisälle ja tottua tiettyihin erilaisuuksiin mitä kaupunki tarjoaa esim. joihinkin naapurimaihinsa nähden ja tuo liikenne oli toki aika rassaavaa. Monipuolisuus on KL:n vahvuus ja kun vähän pääsee jyvälle ja löytää tarvitsemiaan asioita niin mukavasti pärjäilee. Mutta haasteena ainakin itellä oli esim. löytää terveellistä ruokaa helposti / edukkaasti. Kyllähän sitä aikansa syö niitä rasvalaarien antimia, mutta tuoreen terveellisen ruuan kaipuu tuolla aina välillä iski. Mehupaikkoja sentään oli kivasti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *