Bai Tu Long Bay – Koe Vietnamin Halong Bay ilman turistimassoja!

Halong bay

http://shellystearooms.com/shellys-tea-rooms-news-spring-2016/ Vietnamin kuuluisimmat maisemat löytyvät get modafinil uk Halong Baystä, jossa tuhannet karstikivikalliot kohoavat majesteettisesti smaragdinvihreästä vedestä. Vietnamin suosituimpana nähtävyytenä Halong Bay on myös täysin tukossa turisteista. Miltä kuulostaisi, jos saisit nauttia risteilystä Halonginlahdella ilman turistimassoja? Hiljaisempi ja vähemmän tunnettu http://aspenridgeprepschool.org/4thgrade1/category/uncategorized/page/1/ Bai Tu Long Bay on aivan yhtä kaunis, ellei jopa kauniimpi kuin kuuluisampi sisarensa.

Halong Bay

Risteilimme Halong Bayn huikeissa maisemissa ensimmäisen kerran kahdeksan vuotta sitten, jolloin sumussa ja ukkosmyrskyssä lahti näytti meille dramaattisen puolensa. Jo silloin lahdessa liikkui satoja veneitä, paattia paatin perään, ja pysähdyspaikoilla riitti tungosta.

Tällä kertaa risteilyä metsästäessä meille suositeltiin Halong Bayn sijaan Bai Tu Long Baytä, Halong Bayn Unesco-maailmanperintöalueen koillisosaa, jossa turismi on vielä alkutekijöissään.

Hotellimme respatyöntekijä kertoi Halong Bayn olevan nykyään todella täynnä, roskainen ja lähes uimakelvoton. Hän vinkkasi meille Bai Tu Long Baystä, joka olisi kuulemma aivan yhtä upea.

Aurinko porotti siniseltä taivaalta, kun perinteinen junk boat -puualus lähti lipumaan kohti Halong Bayn karstivuoria. Nautimme kannella maisemista drinksu kourassa uusia ystävyyksiä hieroen intialaisten bloggaajakollegoiden kanssa. Pysähdyimme useamman kerran kajakoimaan, luolia tutkimaan tai rannoille rentoutumaan.

Sananmukaisesti Halong Bay tarkoittaa laskeutuvan lohikäärmeen lahtea. Nimen juuret ovat muinaisessa legendassa. Tästä maisemasta onkin helppo nähdä legendojen syntyvän. Halonginlahden ihmeelliset maisemat on nimetty yhdeksi maailman niin kutsutuista uusista seitsemästä ihmeestä. Erimuotoisia kalkkikivikallioita, joista monet koskemattomia, tönöttää Halong Bayn alueella tarkalleen ottaen 1969 kappaletta. Samat maisemat ovat vilahtaneet myös Pirates of the Caribbean -leffassa.

Totta se on. Bai Tu Long Bay ei upeudessaan ainakaan kalpene Halong Baylle. Eikä usein ympärillä näkynyt ainuttakaan toista venettä.

Maisemissa ei siis ollut valittamista, mutta tunnelmaa oli hiukan latistamassa huonosti järjestetty risteily ja huonoon aikaan iskenyt flunssa. Koska makoilin itse pääosan ajasta kannella heikossa hapessa, kuvasato jäi vähäiseksi, enkä usko niiden tekevän oikeutta paikan upeudelle. Huonosta risteilyvalinnasta lisää ensi kerralla.

Risteily Bai Tu Long Bayssä on huomattavasti rauhallisempi vaihtoehto Halong Baylle, jos ahdistavat turistirysät eivät nappaa. Silti yksin emme sentään täälläkään koko aikaa saaneet olla. Lahdessa, johon pysähdyimme yöksi oli ehkä tusina paattia. Ja jos Halong Bay on nykyään roskainen, niin ei Bai Tu Long Baynkään rannat varsinaisesti koskemattomia ole. Rannoilla näkyi sydäntäsärkeviä roskatunkioita.

Teimme retken paikalliseen kelluvaan kylään. Mökkejä oli täällä aikoinaan satoja, nyt niitä kelluu vetten päällä vain kourallinen. Opas kertoi kyläläisten surutta roskanneen lahtea, ja siksi muutama vuosi sitten yli 400 perhettä pakotettiin jättämään kelluva paratiisinsa ja muuttamaan mantereelle. Kylään sai jäädä kourallinen asukkaita, jotka järjestävät veneretkiä ja ansaitsevat rahaa muoviroskaa keräämällä.

Jää nähtäväksi, kuinka kauan Bai Tu Long Bay pysyy salaisena aarteena. Jos sitä nyt siksi kehtaa enää edes kutsua. Retkien määrä tulee varmasti kasvamaan nopeasti. Pahoin pelkään, että Bai Tu Long Baytä odottaa sama massaturismin runtelema kohtalo kuin Halong Baytä.

Itse risteilyjen tasolta ei välttämättä kannata odottaa liikoja Halong Bayssä. Siitä lisää ensi kerralla. Mutta mitäpä siitä, sillä ympärillä lipuvat mykistävät maisemat lunastavat varmasti odotukset ja vielä enemmän. Bai Tu Long Bayn kuuluu heittämällä upeimpiin paikkoihin, mitä matkoilla on tullut nähtyä.

Miten valita risteily Halong Bayssä, mistä löytyvät Halong Bayn upein näköalapaikka ja muut vinkit ensi kerralla!


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

17 Comments

 • Jyrki Taskinen sanoo:

  Kiitos taasen kerran! Teillä on uskomaton kyky löytää niitä paikkoja jotka eivät ole vielä massojen kohtaamispaikkoja. Ja kyllä kuvat ovat hyvin onnistuneita! Danangissa saimme pienen kosketuksen tuohon erikoiseen kivilajiin tosin vuoret Danangissa olivat hyvin pieniä mutta yhden sisällä oli vanha munkkiluostari!

  • Anna sanoo:

   Kiitos Jyrki! Ehkä se liittyy siihen, että yritetään aina parhaamme mukaan välttää turistilaumoja 😀 Nyt jäi vähän harmittamaan, että jäi ne karstivuoret Danangissa kokematta!

 • matkalla sanoo:

  Olen edeltäjän kanssa samaa mieltä. Hienoa, että kerrotte näistä vähemmän tunnetuista paikoista. Me olemme jouluksi menossa risteilylle. Alus on jo valittu, no siihen kuuluu myös kaksi yötä Hanoissa. Meille vähän aasiassa kulkeville paras vaihtoehto. Mutta silti kiva lukea seuraavakin juttu.

 • Upealta näyttää. Kiitos vinkistä, täytyy vähän vertailla näitä kahta paikkaa ennen risteilyvalinnan tekemistä. En yleensä kauheasti säikähdä muita turisteja, mutta tokihan tuo vähän rauhallisempi paikka kuulosti kivemmalta. Odotan mielenkiinnolla jatkoa näille Vietnamin vinkeille.

 • Emma sanoo:

  Tää on todella hyvä vinkki! Vaikka, kuten sanoit, ei varmasti enää kauaa mitenkään salainen, ikävä kyllä. Halong Bayn kirous on sen upeat maisemat. Pääsin ne itsekin viime vuonna näkemään ja oli kyllä kid in a candystore -fiilis kun vaan haukoin henkeäni ja juoksentelin laivan kannella puolelta toiselle ensimmäiset pari tuntia.

 • Jessus sentään mikä kansikuva! Taidan toistaa itseäni, mutta sinulla lienee kotimaisten matkablogien eniten inspiroivat kuvat! Upeita otoksia taas, joskus vie kyllä huomion itse tekstiltä, jos halutaan väkisin miinuspuolia kuvista hakea 😀

  Vietnam on itselle kokonaan tuntematon suuruus, siellä olisi kyllä vaikka mitä…

 • Jos olisit sanonut kuvien olevan Halong Baylta, olisi kyllä mennyt täydestä! Todella samannäköistä, upeaa. Kiitos vinkistä, itsellä Halong Bay on kyllä haaveissa, mutta kieltämättä ajatus väentungoksesta on luotaantyöntävä. Ikävää, kun koko ajan kuulee enemmän ja enemmän kohteista, jotka ovat kärsineet väenpaljoudesta, ja samaan aikaan tuntuu tekopyhältä valittaa siitä, koska tahtoisi käydä aivan samoissa paikoissa. Onneksi Bai Tu Longin alueella on tehty jotain roskaamisen kuriin saamiseksi. Toivottavasti se ei taas ryöstäydy käsistä, jos ja kun turismi siellä lisääntyy.

  • Anna sanoo:

   Samaan Halong Bayn maailmanperintöalueeseenhan tämä kuuluu, eli ihan samaa aluetta, hiukan syrjäisempi ja hiljaisempi kolkka vaan! 🙂 Heh, sehän se ristiriita usein on, muut turistit on pyllystä mutta itse on yksi niistä. 🙂 Toivoisin kyllä jotain toimia isommilta tahoilta tarpeeksi ajoissa siinä vaiheessa, kun isoja ongelmia alkaa ilmetä.

 • Voi miten kauniin paikan olettekaan taas löytäneet, vai onko kuvissa sen salaisuus. 😉 Mutta kieltämättä Kaakkois-Aasiasta taitaa tällä hetkellä olla hankalaa löytää upeita maisemia omalla rauhalla, turistimassat kun jyrää jo lähes joka paikkaan. Sopivalla tiedolla, tuurilla ja ajoituksella tällaisia helmiä onneksi pääsee kokemaan!

 • Tosi kaunista! Onpa surullista, että Halong Bay on jo aivan turismin pilaama. Tämä paikka pitänee laittaa korvan taakse, jos tulee vielä Vietnamiin mentyä. Onhan nuo maisemat aivan uskomattoman hienot.

 • Tällaiset paikat, joita turistit eivät ole vielä kansoittaneet, ovat kyllä niin arvokkaita. Ihanaa, että tällaisia koskemattomampia paikkoja tosiaan vielä löytyy myös lähellä massaturismia.

 • Hei, tämäpä hyvä tieto, että vaihtoehtoja löytyy jos haluaa Halong Bay -tienoon maisemia ihastelemaan. Itsekin jotenkin vaan ajatellut skipata Halongin risteilyt kun Hanoissa ollut, en edes oikein tiedä miksi. Varmaan ajatellut, että Krabin karstit ajaa saman asian 🙂 Ja hienoja kuvia taas paljon!

 • Todella hienoja kuvia ja uskomattomia maisemia. Ei ole todella ihme, että noissa maisemissa syntyy legendoja. Se, että niin turistit kuin paikalliset roskaavat ja pilaavat huikean kauneutta luontokohteita, on vaan niin sydäntä särkyvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *