5 syytä matkustaa Balille

Olen tainnut useamman kerran mainita, ettei Bali ole lempparirantakohteemme. Massaturismin uhri Bali ei meistä ole paras paikka maailmassa tai edes Kaakkois-Aasiassa postikorttien palmurantamaisemista nauttimiseen. Mutta se ei tarkoita, etteikö jumalten saareksikin kutsutulle Balille kannattaisi lähteä, sillä saarella on paljon muutakin tarjottavaa.

Tässä viisi syytä siihen, miksi me löydämme itsemme Balilta kerta toisensa jälkeen.

Huvila Gili Trawanganilla

1. Hintataso. Balilla saa parillakymmenellä eurolla yöltä jo vallan hyvätasoisen hotellin. Majoitusvaihtoehtojen kirjo on valtava. Täällä ei tarvitse olla myöskään rikas nauttiakseen omasta huvilasta omalla uima-altaalla.

Oma uima-allas Canggussa Balilla

2. Kiehtova kulttuuri. Omalaatuisen hindulainen Bali on eksoottinen. Saarelta löytyy lukemattomia temppeleitä, mielenkiintoisia festivaaleja ja seremonioita. Koristeellisia pyhäkköjä ja pieniä uhrilahjoja suitsukkeineen pitkin katuja ei voi missata. Balilla ei voi myös olla huomaamatta taidetta, jota on kaikkialla, aina vaatimattomista kukkakoristeluista vaikuttaviin veistoksiin.

balilaisia uhrilahjoja

3. Luonto. Tulivuoria, vesiputouksia, riisiterasseja, sademetsää, järviä, hiekkarantaa ja mahtava vedenalainen maailma. Kaikki tämä pienessä paketissa. Unohtamatta oranssina hehkuvia auringonlaskuja, parhaita nautittuna rantabaarin säkkituolista surffareita kuikuillen.

riisiterasseja Balilla

Hiekkarannat eivät kenties ole Kaakkois-Aasian parhaimpia, mutta ei se tarkoita, etteivätkö ne näkemisen arvoisia olisi. Surffarit parveilevat Balille loistavien surffirantojen perässä. Poikkeamalla turistipolulta saarelta on myös mahdollista löytää se oma salainen poukama kirkkaalla vedellä ja valkoisella hiekalla.

auringonlasku Kuta Beachillä

4. Ihmiset. Balilainen vieraanvaraisuus on hämmästyttävää turistien määrän huomioon ottaen. Poikkeuksia ja tyrkytystä toki löytyy, mutta omien kokemuksiemme perusteella jopa isoimmissa turistirysissä ihmisiltä saa aitoja hymyjä.

Riisin sadonkorjuuta Balilla

5. Ei varmasti kaikkien kuppi teetä, mutta joogaintoilijana olen tykästynyt Balin ja erityisesti Ubudin ympäristön hippikulttuuriin. Ubudkin alkaa nykyään olla tukossa turisteista, mutta silti sisäisen hippinsä siellä pääsee edelleen päästämään valloilleen. Balille voi tulla rentoutumaan kylpylöissä, etsimään valaistusta ja hengellistä harmoniaa tai vierailemaan terveys- ja joogaretriiteissä tai parantajilla.

Kuta Beach auringonlasku

Listaa voisi jatkaa pitkään. Ilmeisiin syihin kuuluvat myös ympäri vuoden lämmin trooppinen ilmasto, mahtavat shoppailumahdollisuudet, yöelämä sekä herkullinen ruoka. Erityisesti Ubudista löytyy mahtavia safkapaikkoja paikallisista vaatimattomista warungeista fine diningiin ja vegaaniravintoloihin. Omia paikallisia suosikkejani ovat possun ribsit ja sate-vartaat. Lue lisää: Mitä syödä Balilla

Seminyak auringonlasku

Me olemme siis kiintyneitä Baliin, mutta on ollut vaikea olla huomaamatta, että paratiisisaari on uhan alla. Kehitys on lähtenyt lapasista. Yhtä hyvin kuin Balilta voi löytää sen oman eksoottisen paratiisin, sieltä voi löytää kaupallisia, likaisia turistirysiä. Liikenneruuhkat, mainoskyltit viidakossa, roskilla leikkivät apinat ja känniapinat Kutan diskoissa ovat vain pieniä pilkahduksia epäkohdista. Infrastruktuuri alkaa näyttää murenemisen merkkejä turismimassojen alla, ja kulissien takaa paljastuu muun muassa jäte- ja vesikriisi.

DSC_4537_stitch3 (1024x523)

Tärkein vinkki Balille lähtijöille on mielestäni se, että poikkeaa myös maaseudulle kauas turistirysistä, mistä se Balin todellinen taika on vielä löydettävissä.

Toivokaamme, että paikka pystyy säilyttämään upean luontonsa ja kulttuurinsa.

Mitkä ovat teidän kokemukset Balista, mikä teitä sinne vetää?


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta, Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-07-05T13:38:23+03:00kesäkuu 7, 2016|bali|

29 Comments

 1. sonjanette | FIFTYFIFTY kesäkuu 7, 2016 2:48 pm - Vastaa

  Bali kiinnostaisi kovasti, ja suunnittelimmekin sinne reissua jouluksi, mutta sitten luin, että silloin Balilla on sadekausi. Oletko sä matkannut siellä niihin aikoihin? Kannattaisiko sinne suosiolla mennä keväällä? Nyt katseet ovatkin kääntyneet joulun suhteen Vietnamiin. 🙂

  • Anna kesäkuu 8, 2016 8:27 am - Vastaa

   Oon viettänyt uutta vuotta Balilla, siitä tosin on jo kymmenen vuotta. Sateet ei siellä tropiikissa kauaa kestä, mutta silloin kun sataa niin sataa kunnolla. Pääasiassa oli pilvistä, mutta aurinkoisiakin päiviä oli, ja rusketus saatiin. Veikkaan, että siihen aikaan vuodesta on tuurista kiinni, minkälaiset kelit sattuu. Itse ehkä pelaisin varman päälle ja valitsisin kuivemman paikan. 🙂

 2. Ootteko muuten käyttäneet malarialääkkeitä Ubudissa? Työkaveri suositteli, mutta mietin että riittäisikö pelkkä hyttysiltä suojautuminen kuitenkin….. :–)

  • Anna kesäkuu 8, 2016 8:05 am - Vastaa

   Ei olla. Meillä ei oo ikinä tullut edes mieleen Balin reissuille hommata malarialääkkeitä, eikä siellä hirveästi hyttyset oo häirinneet. Silti, en sano että älä käytä, kun en varmasti tiedä… 😉

  • Terhi / Muru Mou kesäkuu 17, 2016 8:26 pm - Vastaa

   Ainakin Tanskassa suositus on, että Gileillä on malarialääkitys tarpeen muutamaa päivää pidemmillä visiiteillä, mutta Balilla ei tarvitse. Me oltiin Gileillä viikko, ilman lääkitystä. Mun ymmärrykseen ei mene, että miten sitä malariaa ei muka voisi saada parin ensimmäisen päivän aikana, vaan vasta sen jälkeen. Hmmm…

 3. Heidi / Auringon alla kesäkuu 8, 2016 4:35 pm - Vastaa

  Kiva postaus Balista! Olimme siellä häämatkalla ja olen siitä lähtien halunnut takaisin, sillä emme ehtineet nähdä saarta kovin kattavasti niin lyhyessä ajassa (ja koska emme halunneet häämatkalla juosta paikasta toiseen). Vaikka Balissa on näitä huonoja puolia, mitä mainitsitkin, niin silti siinä oli se oma viehätyksensä, jonka takia haluaisin sinne uudelleen edes yhdeksi kokonaiseksi viikoksi, jos pidempään reissuun ei ole mahiksia 🙂

  • Anna kesäkuu 13, 2016 4:02 am - Vastaa

   Kiitti Heidi! On siinä joku viehätys, kun mekin sinne aina palataan. Pieni saari, mutta kyllä siellä nähtävää riittää useammallekin reissulle.

 4. Ansku BCN kesäkuu 12, 2016 2:46 pm - Vastaa

  Bali ei ole varsinaisesti koskaan kiinnostanut, juurikin siitä syystä, että moni on kertonut sen pilaantuneen massaturismin alla ja myös koska siellä on käynyt tuttujani, jotka ovat siitä ihan älyttömästi tykänneet ja no, ovat hyvin erilaisia ihmisiä kuin minä, if you know what I mean :). Siksipä siis oli kiva lukea, että siellä on vielä sitä vanhaa taikaa jäljellä! Varta vasten en varmaan Balille matkustaisi, mutta kovasti kuumottelisi joskus tehdä siellä suunnalla isompi kierros ja käydä siinä samalla myös Balilla 🙂

  • Anna kesäkuu 13, 2016 4:05 am - Vastaa

   Jep, riippuu ihan odotuksista. Tuntuu vaan, että monilla ei ole realistiset odotukset, Bali ei tosiaan ole mikään koskematon paratiisi, eikä sen palmurannat ole lähelläkään esimerkiksi Malediiveja tai Filippiinejä. Silti, jokin siinä ilmeisesti meitä viehättää kun me sinne aina palataan. 🙂

 5. Tiia/ReiseReise kesäkuu 12, 2016 5:50 pm - Vastaa

  Olisi mahtavaa mennä joogamaan jonnekin kauas. Kiva tietää, että Balillakin on mahdollista (kuten esim. Sri Lankalla), sillä Intiaan en halua matkustaa. Edullisuus on kyllä aina plussaa myös. Oli muuten hyvä, että tässä oli juttuja myös toisesta päästä!

  • Anna kesäkuu 13, 2016 4:06 am - Vastaa

   Joo, Ubud on tosiaan iso joogakeskus. Itse haaveilen joogalomasta Intiassa, Balilla tai vaikka ihan täällä Australiassa.

 6. Anne | Metallia Matkassa kesäkuu 12, 2016 6:18 pm - Vastaa

  Bali on yksi niistä kohteista, joka on saanut osansa mm. Hollywoodin elokuvista ja kaikesta muusta romantisoinnista koskemattomana paratiisina ja on todellisuudessa kaikkea muuta. Massaturismi on ongelmallista, kumpa asiaan löytyisi ratkaisuja, jota hyödyttäisivät sekä kohteita, että matkailijoita.

  Rauhallinen joogaretriitti Balilla kuulostaisi kuitenkin tällä hetkellä ihanalta ajatukselta!

  • Anna kesäkuu 13, 2016 4:08 am - Vastaa

   Ongelma taitaa Balilla olla siinä, että raha vie miestä eikä dollarinkuvilta nähdä mitä se tekee saarelle. Toivottavasti hommaa aletaan jossain vaiheessa rajoittamaan. Nythän sieltä voi vielä löytää todellistakin Balia, mutta kuka tietää tulevaisuudesta. Joogaretriitti kiehtoo minuakin, oli se sitten Balilla tai Intiassa tai ihan täällä Australiassa.

 7. Lotta | Watia.fi kesäkuu 13, 2016 10:42 am - Vastaa

  Bali ei munkaan mielikuvissa mikään älytön paratiisi ole (moneen muuhun verrattuna), mutta nyt kävi kuitenkin niin, että päätettiin syksyllä tuonne reissata. Ihan vaan löhöilemään ja vähän surffaamaan, ehkä viihtymään luonnossa. Ideana olisi majoittua jossain vähän kauempana kaikesta hulinasta. Näyttäisi onnistuvan onneksi. Pitää sun Bali-juttuja vielä vähän lähempänä lueskella uusiksi. 🙂

 8. Paula - Viinilaakson viemää kesäkuu 13, 2016 11:53 am - Vastaa

  Minua kiinnostaisi kyllä käydä Balilla mutta olen myös kuullut, että turismin kääntöpuoli on siellä näkyvissä. Se on tosi harmi! Mieheni kävi siellä noin kymmenen vuotta sitten ja tykkäsi kovasti.

 9. Teija / Lähdetään taas kesäkuu 13, 2016 12:51 pm - Vastaa

  En ole koskaan suunnitellut Balin matkaa, mutta jos tilaisuus siellä vierailuun tulee vastaan, kävisin siellä kyllä oikein mielelläni. Vaikkei niitä paratiisirantojen parhaimmistoa sieltä löydykään, niin kyllä nämä muut syyt on ihan riittävän vakuuttavia 🙂 Tosi kauniita kuvia!

 10. Heidi / Maailman äärellä kesäkuu 13, 2016 4:31 pm - Vastaa

  Tosi kiva juttu! Ja upeat kuvat! Täytyy tunnustaa, että minä olen yksi niistä, joka on matkustanut Balille Eat, pray, love -romaanin innoitamana. Meidän reissu oli vähän sellanen jälkihoneymooni, joten viihdyttiin aika hyvin ihanassa villassamme, jossa oli oma uima-allas. Ruoka oli tosi hyvää ja toki retki maaseudullekin oli kivat. Näkemämme rannat ei osiaan olleet kovin kummoisia, toisaalta siellä oli niin hikisen kuumakin, että mieluummin oltiin omalla poolilla. Oltiin juuri sadekauden aikaan ja oltiin aika onnekkaita, kun vain eka päivä ja vika päivä oli ihan sateinen. Kertoivat, että sadekautena usein sataa 7 päivää putkeen!

 11. Pirkko / Meriharakka kesäkuu 14, 2016 12:25 pm - Vastaa

  Mikään näistä syistä ei ehkä sinänsä meitä toisi Balille, jossa emme vielä ole olleet, mutta kaipa sinne joskus “täytyy” mennä, sillä kuullostaa jo vähän aukolta sivistyksessä, ettei omaa minkäänlaisia Bali-kokemuksia. Mutta on se meillä listoilla, ehkä jo 2017, tai sitten joskus myöhemmin …

 12. Saana | Live now – dream later kesäkuu 14, 2016 2:15 pm - Vastaa

  Nämä sun postaukset ja kuvat toimivat kyllä vaarallisen(!) matkakuumeen nostattajina. Varsinkin tuo viimeinen kuva on ihan älyttömän upea. En ole koskaan käynyt Balilla, itse asiassa koko Aasia on mulle täysin tutkimatonta seutua, mutten missään nimessä kieltäytyisi matkasta. Jotenkaan en ole yllättynyt siitä, että turismin huonot puolet ovat sielläkin selvästi näkyvillä. Kunpa ihmiset heräisivät todellisuuteen ja opettelisivat käyttäytymään kuin… no, ihmiset.

 13. Anna | TÄMÄ MATKA kesäkuu 15, 2016 8:48 am - Vastaa

  Balin luonto. Eli parhaimmat fiilikset on tulleet rauhallisilta rannoilta tai juurikin maaseudulta, kaukana turistikeskittymistä.

  Minusta Bali on vähän samanlainen kuin Gran Canaria. Kamalasti hotelleja ja turistihömpää tietyillä rannoilla. Sitten saaren keskellä ja toisella puolella ihania maisemia ja rauhaa. Tavallaan hyvä, jos se massa pysyisikin niillä tietyillä alueilla ja jättäisi muun osan saarta rauhaan.

 14. Meidän matkassa / Monna kesäkuu 15, 2016 11:06 pm - Vastaa

  Bali tosiaan on melko hyvin jakanut mielipiteitä siellä käyneiden kesken ja en ole vielä syttynyt niin paljoa että olisin intohimoisesti sinne halunnut reissata. Mutta kyllä se täytyisi itse käydä kokemassa ennen mielipiteen perustamista 😀

 15. Miraorvokki/Pöndekengissä kesäkuu 17, 2016 7:28 pm - Vastaa

  Bali kiinnostaa. Vaikka vähän mielipiteitä jakaa.. Pitää siis tosiaan käydä itse testaamassa ennen kuin sanoo mitään 😀 Kuvien perusteella ainakin näyttää hyvältä eikä pahalta tämä teksti niin kuulosta! 🙂

 16. Kohteena maailma / Rami kesäkuu 17, 2016 9:29 pm - Vastaa

  Tosi kiva listaus ja tekee Balista entistäkin mielenkiintoisemman 🙂

 17. Arna / Cocoa etsimässä kesäkuu 18, 2016 1:45 pm - Vastaa

  Me vietettiin maailmanympärimatkalla (vuonna 2012) about kuukausi Balilla, ja vaikka upeiden hiekkarantojen puute hieman yllätti (oltiin pidetty Balia nimenomaan rantsukohteena), tykästyttiin silti oikeinkin kovasti. Muhun vetoaa Balissa erityisesti tämän postauksen kohdat 2, 3 ja 5 eli balilainen kulttuuri, luonto ja hippi-/hörhöilymeinki :). Haluaisin jopa alkaa harrastaa balilaista tanssia, mutta sitä ei taideta Helsingissä opettaa missään =D. Oikeassa olet myös siinä, että Balilla näkyy turismin varjopuolet todella selvästi, mutta onneksi autenttisiakin paikkoja löytyy. Haluan palata ehdottomasti, ainakin Ubudiin ja joillekin syrjäisemmille rannoille.

 18. Tiia / Fangirl Quest kesäkuu 18, 2016 3:54 pm - Vastaa

  Voi ei, miten ihanan näköistä! Tosi upeita kuvia. Alkaa tää koti-Suomen sadeviikonloppu täs vähän harmittamaan… 🙂

 19. Veera Bianca kesäkuu 18, 2016 11:07 pm - Vastaa

  Enpä ole vieläkään koskaan käynyt Balilla, vaikka se on jo yli kymmenen vuotta kiinnostanut – nimenomaan tuo Ubud ja sen tyyliset paikat, vegaaniruokataivaat ja jooga! On kyllä surullista miten paljon Bali joutuu kärsiä massaturismista, jossain vaiheessa alue ei voi enää kestää koko ajan kasvavia turistimassoja :/

 20. Meri / Syö Matkusta Rakasta kesäkuu 19, 2016 10:34 am - Vastaa

  Hyviä syitä kaikki! Mutta jos on Kaakkois-Aasiaa jo muuten kiertänyt, en voi minäkään suositella Balia kovinkaan monelle… Toisaalta jotkut tykkää biletyksestä ja turistimeiningeistä. 🙂 Mutta tämä postaus listasi kyllä ne Balin hyvät puolet.

 21. maarit joulukuu 9, 2016 9:28 pm - Vastaa

  Hei, olemme lähdössä maaliskuun alussa balille, sanuriin. Osaatko sanoa mistä näitä parantavia sieltä voisi löytyä ?

  • Anna joulukuu 9, 2016 11:02 pm - Vastaa

   Moi Maarit! En osaa kyllä suositella ketään, mutta paikalliset varmasti tietää! Niiden kanssa kannattaa vaan olla tarkkana, turistien kiinnostuksen myötä siellä on nykyään myös huijariparantajia. Toivottavasti löytyy hyvä, itseä kiinnostaisi kanssa käydä seuraavalla Balin reissulla. Ja ihanaa matkaa, Sanur on ihana <3

Jätä kommentti