5 syytä matkustaa Balille

Olen tainnut useamman kerran mainita, ettei Bali ole lempparirantakohteemme. Massaturismin uhri Bali ei meistä ole paras paikka maailmassa tai edes Kaakkois-Aasiassa postikorttien palmurantamaisemista nauttimiseen. Mutta se ei tarkoita, etteikö jumalten saareksikin kutsutulle Balille kannattaisi lähteä, sillä saarella on paljon muutakin tarjottavaa.

Tässä viisi syytä siihen, miksi me löydämme itsemme Balilta kerta toisensa jälkeen.

Huvila Gili Trawanganilla

1. Hintataso. Balilla saa parillakymmenellä eurolla yöltä jo vallan hyvätasoisen hotellin. Majoitusvaihtoehtojen kirjo on valtava. Täällä ei tarvitse olla myöskään rikas nauttiakseen omasta huvilasta omalla uima-altaalla.

Oma uima-allas Canggussa Balilla

2. Kiehtova kulttuuri. Omalaatuisen hindulainen Bali on eksoottinen. Saarelta löytyy lukemattomia temppeleitä, mielenkiintoisia festivaaleja ja seremonioita. Koristeellisia pyhäkköjä ja pieniä uhrilahjoja suitsukkeineen pitkin katuja ei voi missata. Balilla ei voi myös olla huomaamatta taidetta, jota on kaikkialla, aina vaatimattomista kukkakoristeluista vaikuttaviin veistoksiin.

balilaisia uhrilahjoja

3. Luonto. Tulivuoria, vesiputouksia, riisiterasseja, sademetsää, järviä, hiekkarantaa ja mahtava vedenalainen maailma. Kaikki tämä pienessä paketissa. Unohtamatta oranssina hehkuvia auringonlaskuja, parhaita nautittuna rantabaarin säkkituolista surffareita kuikuillen.

riisiterasseja Balilla

Hiekkarannat eivät kenties ole Kaakkois-Aasian parhaimpia, mutta ei se tarkoita, etteivätkö ne näkemisen arvoisia olisi. Surffarit parveilevat Balille loistavien surffirantojen perässä. Poikkeamalla turistipolulta saarelta on myös mahdollista löytää se oma salainen poukama kirkkaalla vedellä ja valkoisella hiekalla.

auringonlasku Kuta Beachillä

4. Ihmiset. Balilainen vieraanvaraisuus on hämmästyttävää turistien määrän huomioon ottaen. Poikkeuksia ja tyrkytystä toki löytyy, mutta omien kokemuksiemme perusteella jopa isoimmissa turistirysissä ihmisiltä saa aitoja hymyjä.

Riisin sadonkorjuuta Balilla

5. Ei varmasti kaikkien kuppi teetä, mutta joogaintoilijana olen tykästynyt Balin ja erityisesti Ubudin ympäristön hippikulttuuriin. Ubudkin alkaa nykyään olla tukossa turisteista, mutta silti sisäisen hippinsä siellä pääsee edelleen päästämään valloilleen. Balille voi tulla rentoutumaan kylpylöissä, etsimään valaistusta ja hengellistä harmoniaa tai vierailemaan terveys- ja joogaretriiteissä tai parantajilla.

Kuta Beach auringonlasku

Listaa voisi jatkaa pitkään. Ilmeisiin syihin kuuluvat myös ympäri vuoden lämmin trooppinen ilmasto, mahtavat shoppailumahdollisuudet, yöelämä sekä herkullinen ruoka. Erityisesti Ubudista löytyy mahtavia safkapaikkoja paikallisista vaatimattomista warungeista fine diningiin ja vegaaniravintoloihin. Omia paikallisia suosikkejani ovat possun ribsit ja sate-vartaat. Lue lisää: Mitä syödä Balilla

Seminyak auringonlasku

Me olemme siis kiintyneitä Baliin, mutta on ollut vaikea olla huomaamatta, että paratiisisaari on uhan alla. Kehitys on lähtenyt lapasista. Yhtä hyvin kuin Balilta voi löytää sen oman eksoottisen paratiisin, sieltä voi löytää kaupallisia, likaisia turistirysiä. Liikenneruuhkat, mainoskyltit viidakossa, roskilla leikkivät apinat ja känniapinat Kutan diskoissa ovat vain pieniä pilkahduksia epäkohdista. Infrastruktuuri alkaa näyttää murenemisen merkkejä turismimassojen alla, ja kulissien takaa paljastuu muun muassa jäte- ja vesikriisi.

DSC_4537_stitch3 (1024x523)

Tärkein vinkki Balille lähtijöille on mielestäni se, että poikkeaa myös maaseudulle kauas turistirysistä, mistä se Balin todellinen taika on vielä löydettävissä.

Toivokaamme, että paikka pystyy säilyttämään upean luontonsa ja kulttuurinsa.

Mitkä ovat teidän kokemukset Balista, mikä teitä sinne vetää?


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta, Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.