Aika unohtaa unelma delfiiniuinnista? #ReilutBlogit

Tunnustan, olen delfiinihullu. Aina siitä asti, kun näin ensimmäiset delfiinini Australiassa, ne ovat olleet meikäläiselle lähestulkoon pakkomielle. Olimme veneessä palaamassa Moreton Islandilta Brisbanen rannikolta, kun näimme delfiinien selkäevien kohoilevan auringonlaskussa. Myöhemmin saman reissun yhteydessä, risteilyllä Whitsundaysin saaristossa delfiiniparvi ympäröi purjeveneemme ja kierteli sitä leikitellen koko illan. Taianomainen tunnelma oli kuin saduista tai romanttisesta elokuvasta.

delfiini hyppää

Lopullisesti olin myyty Länsi-Australian reissun jälkeen, jonka aikana kohtasimme villejä delfiinejä useampaan otteeseen. En unohda ikinä sitä hetkeä, kun katsoin isoa pullokuonodelfiiniä luonnossa silmästä silmään lähes kosketusetäisyydeltä.

Koska rakastan delfiineitä, viimeinen asia mitä tahdon, on millään tavalla vahingoittaa niitä. En esimerkiksi ikinä vierailisi teemapuistossa tai muussa vastaavassa mestassa, missä delfiinejä pidetään vankeudessa.

Monkey Mian delfiinit

Miksi delfiinit eivät kuulu vankeuteen? Delfiini ei voi elää luonnollisen elämänsä mukaisesti vankeudessa. Delfiinit uivat päivässä jopa 160 kilometriä. Se on altaassa aika monta ympyrää. Delfiinit elävät tiiviissä, monitahoisissa yhteisöissä. Näistä yhteisöistä poistaminen on delfiinille traumaattista. Delfiini ilman yhteisöään ei ole enää delfiini. Unohtamatta sitä, että vangitseminen saattaa tapahtua barbaarisissa olosuhteissa.

Monkey Mian delfiinit

Vankeudessa elävät delfiinit ovat hyvin stressaantuneita ja turhautuneita ja kärsivät käyttäytymisongelmista kuten neuroottisuudesta, itsensä vahingoittamisesta ja aggressiivisuudesta. Näiden huippuälykkäiden eläinten täytyy vankeudessa tehdä temppuja 365 päivää vuodessa saadakseen ruokaa. Kommunikaatio, olennainen osa delfiinien elämää, vähenee huolestuttavasti, sillä altaissa äänet kaikuvat ja puuroutuvat. Delfiinien kuolleisuus vankeudessa on suuri.

Monkey Mian delfiinit

Joskus delfiinien vankeudessa pitämistä puolustellaan tutkimuksella tai suojelulla. Älä mene lankaan. Mikään ei oikeuta delfiinin poistamista sen luonnollisesta ympäristöstä. Jacques Cousteaun sanoin, vankeudessa elävistä delfiineistä voi oppia tasan yhtä paljon delfiineistä kuin eristyssellissä elävistä vangeista voi oppia ihmiskunnasta.

delfiini

Eettisesti paljon parempi vaihtoehto on delfiinien pällistely risteilyllä niiden omassa elinympäristössä. Delfiiniristeilyitä järjestetään monessa paikassa ympäri maailmaa. Risteilyäkin suunnitellessa on kuitenkin tärkeää ottaa selvää kyseisen yrityksen toimintaperiaatteista.

delfiini

Siellä täällä maailmalla, kuten Uudessa-Seelannissa, Afrikassa, Australiassa ja Jenkeissä pääsee myös uimaan villien delfiinien kanssa. Delfiinien kanssa pulikoiminen läntisessä Australiassa on yksi elämäni päheimpiä kokemuksia. Siispä kuullessamme mahdollisuudesta samaan Havaijin reissun yhteydessä, buukkasimme retken saman tien.

Havaijin delfiiniuinnin yhteydessä opin kuitenkin uutta, jotain, minkä olisin toivonut tietäväni jo ennen matkaa. Onko villienkään delfiinien kanssa pulikoiminen hyvä juttu?

delfiini

Vaikka kokemus oli taas unohtumaton, hommasta jäi arveluttava maku suuhun. Olisikin väärin hehkuttaa sitä tuomatta esille delfiiniuinnin kääntöpuolia. Siksi haluan nyt levittää sanaa, jotta te, rakkaat reissuja ja delfiinejä rakastavat lukijani, voitte tehdä omat valintanne tietoisesti.

delfiini

Australian delfiiniuinnilla ei tullut mieleenkään, että hommassa olisi jotain mätää. Alueella pyörii vain se yksi paatti, ja yritys on saanut palkintoja ekologisuudestaan. Kävi ilmi, että Havaijilla meininki on hieman erilainen. Havaijilla tusina paattia lähtee delfiinijahtiin ainakin pari kertaa päivässä.

Monkey Mia

Huolenaiheena delfiiniuinneilla on erityisesti lepäävien delfiinien häiriköiminen. Delfiinit safkaavat yöllä, ja päivisin nassut täynnä antavat toisen aivopuoliskon vaipua uneen. (Delfiinien lepokäyttäytymisestä lisää Havaijin delfiiniuintipostauksessa.)

Haluaisitko silti uida delfiinien kanssa, jos tietäisit, että ne yrittävät nukkua? Jatkuva jokapäiväinen ahdistelu stressaa delfiinejä. Seurauksena delfiinit saattavat muuttaa suojaisista poukamista niille vähemmän edullisiin olosuhteisiin, joka voi johtaa delfiinikannan pienenemiseen.

delfiinejä

Lepoajan vähenemisen lisäksi huolena on veneiden meteli sekä joidenkin retkien järjestäjien kyseenalaiset tekniikat uinnin onnistumiseen. Veneet saattavat ahdistaa parven poukamaan tai jahdata yhtä ja samaa parvea pitkään.

Vaikka meidän retkellämme tämmöiseen emme törmänneet, kilpailun ollessa kovaa kaikkien yritysten keinot eivät kuitenkaan välttämättä ole yhtä kunniallisia. Jälkeenpäin luin, että paikoittain, esimerkiksi Afrikan Zanzibarissa, paatteja lähtee jopa 30 yhden delfiiniparven kimppuun.

Soisi toivoa, että paattien määrää rajoitettaisiin, ja toimintaa jollain lailla valvottaisiin. Havaijilla uudet säädökset ovat ilmeisesti työn alla. Suojeluorganisaatioiden ohjeiden mukaan delfiineihin tulisi pitää jopa 50 metrin etäisyys. Tämä tarkoittaisi sitä, että delfiiniristeilytkin pitäisi unohtaa.

delfiini

Haaveenamme on ollut myös uinti valashaiden kanssa, jonka voi tehdä Australian lisäksi ainakin Filippiineillä ja Meksikossa. Se ei kuitenkaan taida olla yhtään vähemmän ongelmallista.

En halua pilata teidän päivää, mutta onkohan aika unohtaa unelma delfiiniuinnista? Nyt teiltä ainakin löytyy eväät oman päätöksen tekemiseen. Eläinkohtaamiset ovat usein arvokkaita ja ikimuistoisia kokemuksia, ja olisi surullista, jos niistä kaikista pitäisi kokonaan luopua. Kohtaamiset täysin eläinten hyvinvointiin vaikuttamatta tuntuvat olevan harvassa, joten tee ainakin taustatyösi.

Sillä aikaa toivokaamme, että rajoituksia ja valvontaa lisätään, ja että tulevaisuudessa meillä on mahdollisuus edes jonkinlaisiin eläinkohtaamisiin hyvällä omallatunnolla.

delfiini

Loppukevennyksenä synkkään postaukseen viisi faktaa delfiineistä. Olen jakanut mielenkiintoisia faktoja delfiineistä ennenkin. Löydät niitä postauksissa Australian delfiiniuinnista ja Monkey Mian delfiiniparatiisista.

1. Delfiinitkin kättelevät. Kun kaksi delfiiniä kohtaa, ne hierovat usein rintaeviään yhteen. Tämän arvellaan olevan tervehdys. Delfiinit myös antavat itselleen nimiä, kuten ihmiset.

2. Delfiinien kommunikaatio on huikean kehittynyttä. Suurinta osaa viestinnästä ei vieläkään ymmärretä. Ilman tekniikkaa se olisi mahdotonta, sillä delfiinien ääntely on nopeaa ja hemmetin monimutkaista. Ne naksuttelevat jopa 200 kertaa sekunnissa, ja yksi vihellys kestää vain kymmeniä tuhannesosasekunteja.

3. Delfiinit tietävät, että hauskanpito on tärkeä osa elämää. Delfiinit surffaavat, pelaavat hippaa ja kopittelua vaikkapa kilpikonnalla.

4. Delfiinit pystyvät myös näkemään äänillään. Epäillään, että ne pystyvät näkemään, oletko raskaana, tai sairastatko syöpää, vähän niin kuin ultraäänitutkimuksissa pystytään seuraamaan sikiötä. Delfiinit näkevät kymmenien metrien päästä, onko esine muovia vai puuta, ja ne näkevät hiekan alle piiloutuneet saaliit. Kaikuluotauksen avulla ne myös näkevät, mitä muut delfiinit näkevät.

5. Delfiinit saattavat hyvinkin olla ihmisten jälkeen älykkäimpiä otuksia. Delfiinit oppivat ymmärtämään nopeasti elekieltä ja monimutkaisia lauserakenteita, ja ne käyttävät työkaluja. Niillä on vaikuttava ongelmanratkaisukyky, rikas tunne-elämä ja kyky suunnitella tulevaisuutta.

Kaikki delfiinien rakastajat: Saa jakaa! Levitetään sanaa, ja tehdään maailmasta parempi paikka delfiineille.

Opi lisää delfiinien ja miekkavalaiden vangitsemisesta dokkareista The Cove (2009) ja Blackfish (2013).

Lue lisää: #ReilutBlogit – Eläinrakasta matkailua!