Amritsarin Kultainen Temppeli

Intian Amritsariin tullaan usein katsomaan kuuluisaa Kultaista Temppeliä, sikhien pyhintä paikkaa, joka on myös rankattu yhdeksi upeimmista rakennuksista maailmassa. Totta puhuen tässä vaiheessa Intian matkaa kaiken maailman monumentit ja temppelit alkoivat pikkuhiljaa kyllästyttää, mutta tämä oli valoineen ja altaineen ehkä vaikuttavampi kuin Taj Mahal. Kaikki pyhiinvaeltajat eivät kuitenkaan suinkaan ole sikhejä, vaan myös muiden uskontokuntien edustajat haluavat pulikoida jumalten nektarin altaassa ja vierailla temppelissä, jossa sikhien ensimmäinen Guru säännöllisesti rukoili.

DSC_2192 (600x397)
Sisäänpääsy temppeliin on sikhien yhdenvertaisuuden periaatteen mukaan ilmainen, kengätkin jätettiin säilöön ilmaiseksi. Harvinaista Intiassa eli rahastuksen maassa, jossa turisteja varten löytyy aina oma moninkertainen, usein satakertainen hintansa. Temppelissä jaetaan ilmaista safkaa joka päivä samanaikaisesti jopa yli 80,000 ihmiselle kaikille kerjäläisistä länkkäreihin, vastalauseena Intian kastijärjestelmälle. Sikhit uskovat tasa-arvoon, ja kaikki istuvat sulassa sovussa vierekkäin lattialla. Festivaalien ja muiden tapahtumien aikaan ruokittavien määrä kasvaa jopa 200 000:een. Ruoka tulee lahjoituksina uskovaisilta. Kukahan siellä on tiskaamassa?

DSC_2209 (600x390)

IMG_6024 (405x600)

Temppeli rakennettiin 1500-luvulla, ja se onkin yksi Intian vanhimmista. Myöhemmin temppeli päällystettiin kullalla. Temppeliin on neljä sisäänkäyntiä, joka ilmansuunnasta, symbolina kaikille maailman ihmisille. Nöyryyden symbolina sisään temppeliin astuessa portaat laskeutuvat alas, toisin kuin yleensä temppeleissä ja muissa pyhissä paikoissa.

DSC_2233 (600x398)

DSC_2230 (600x409)

Temppeliin mennessä pää pitää peittää ja jalat pestä. Isoilla screeneillä ohjeistetaan, kuinka kunnon sikhin kuuluu pestä Gurun jalkoja ja juoda pesuvesi. Namnam. Intialaiset pesevät intohimoisesti itseään temppelin pyhässä vedessä (naiset tietysti vaatteet päällä, jos ollenkaan).

IMG_6028 (600x435)

Kultaisen temppelin pitäisi olla jokaisen Intian matkaajan, tai oikeastaan jokaisen maailmanmatkaajan bucket listalla! Liian usein se skipataan kuuluisampien temppeleiden kuten Taj Mahalin hyväksi. Todellakin sen matkan arvoinen mesta!