Angkor Wat – Älä missaa näitä temppeleitä!

Ihmeellinen Kambodzan Angkor Wat on useimmille ensimmäinen asia, mitä maasta tulee mieleen. Angkor Wat on kuitenkin vain yksi temppeli valtavassa, 400 neliökilometrin Angkorin arkeologisessa puistossa, josta löytyy yli tuhat temppeliä. Angkor Watia sanotaan maailman suurimmaksi uskonnolliseksi monumentiksi, ja yhdeksi uusista maailman ihmeistä.

Angkor Wat, joka koristaa myös maan lippua, on kambodzalaisille suuri ylpeydenaihe, Se on tärkeä asia, kun maan lähihistoriasta löytyy niinkin kauheita traumoja kuin Kambodzassa. Tässä kokemuksia Angkor Watin temppeleiltä.

angkor wat

Angkor Wat- Lyhyt historiikki

Noin tuhat vuotta sitten, samaan aikaan kun Lontoo ja Pariisi olivat pikkukyliä, khmerien suuren valtakunnan Angkor oli maailman suurin kaupunki. Väkiluvun arvellaan olleen noin miljoona.

Jumalkuninkaat toisensa perään rakennuttivat toinen toistaan komeampia temppeleitä, jotka kulminoituivat hämmästyttävään Angkor Watiin, joka itse asiassa tarkoittaa temppelikaupunkia.

Angkor Wat kokemuksia

Angkorin kaupunki hylättiin 1400-luvulla, ja temppelit hukkuivat viidakkoon sadoiksi vuosiksi. Tarkkaa syytä ei varmasti tiedetä, ja kaikki nämä Angkoriin liittyvät mysteerit tekevät paikasta entistäkin kiehtovamman.

Legendan mukaan 1860-luvulla ranskalainen löytöretkeilijä törmäsi sademetsän keskellä näihin mahtipontisiin hylättyihin, viidakon peittämiin rakennelmiin. Tässä on kuitenkin vain jyvänen totuutta. Vaikka totuus pilaa hiukan paikan mystiikkaa, todellisuudessa temppeleitä ei koskaan kokonaan unohdettu, eikä hän suinkaan ollut paikalla ensimmäinen retkeilijä. (Suosikkini aikaisemmista Angkor Watin löytäjistä on japanilainen pyhiinvaeltaja, joka muistelmissaan kuitenkin kämmäsi ja sijoitti Angkor Watin vahingossa Intiaan. Hups!)

Pol Potin hirmuhallinnon aikaan Kambodzassa 70-luvulla Angkor Wat temppeleineen unohdettiin taas vuosikymmeniksi.

Vielä 90-luvullakin kävijöitä oli vaivaiset 7000 vuodessa, siinä missä niitä nyt riittää jopa pari miljoonaa.

angkor wat kokemuksia

Angkor Wat – Kokemuksia

Ei ihme, että Angkor Wat on sekä Tripadvisorissa että Lonely Planetissä nimetty koko maailman ykkösnähtävyydeksi. Temppelit ylittivät odotukseni.

Olin etukäteen henkisesti valmistautunut valtaviin turistilaumoihin ja sinnikkäisiin kaupustelijoihin. En törmännyt kumpiinkaan. Mutta teinkin temppelivisiitit uhmakkaasti keskipäivällä auringon porotuksen ollessa läkähdyttävimmillään.

Vaikka hiki valui, näin sain nauttia monista temppelistä lähes tyhjillään, ja oli helppo kuvitella aikaisten löytöretkeilijöiden tunnelmat temppeleiden mystistä tunnelmaa ällistellessä.

Angkor Wat Kambodza

Monet valittavat Angkorissa kierreltyään temppeliähkyä. Itse otin kaikessa rauhassa ja näin kolmessa päivässä vain vaivaiset kuusi temppeliä, ja loppuajan maistelin kylmää Angkor -bisseä altaalla. Säästyin niin kutsutulta templed out -fiilikseltä. Päinvastoin, jäi hurja nälkä nähdä lisää.

Tässä temppelit omassa suosikkijärjestyksessäni. Angkorin temppelit eivät ole mitään toisiaan toistavia kivikasoja. Jokainen näistä, ja epäilemättä monista muista on kokemisen arvoinen ja toinen toistaan lumoavampi.

angkor wat

1. Angkor Thom ja kivikasvojen Bayon

On vaikea kuvitella jotain vieläkin mahtipontisempaa kuin Angkor Wat. Mutta minuun kymmenen neliökilometriä kattava Angkor Thom ja sen keskus, pääveistoksistaan kuuluisa Bayon teki vielä suuremman vaikutuksen aina siitä hetkestä asti, kun tuktuk hurautti majesteettisena viidakon keskeltä kohoavasta portista sisään.

Angkor Wat | Temppelit

En voinut uskoa, että monia tämänkin temppelin kolkkia kolutessani olin aivan yksin. Se teki tunnelmasta vieläkin mystisemmän.

Mihin tahansa Bayonissa kääntyykin, joka puolella lukuisat giganttiset kivikasvot hymyilevät Mona Lisaakin salaperäisemmin, silmät kiinni. Kuvaavatko ne valaistuneen bodhisattvan seesteistä hymyä vai paikan rakennuttaneen jumalkuninkaan itserakasta virnettä, siitä ei olla varmoja.

Angkor Wat | Temppelit

2. Angkor Wat, kaikkien temppeleiden äiti

Temppeleistä kuuluisin ja joidenkin mielestä mahtipontisin Angkor Wat oli tietenkin se temppeli, mihin suurimmat odotukset liittyivät.

Olin odottanut sitä hetkeä, kun ylitän vallihaudan maailman suurimpaan uskonnolliseen rakennukseen.

Vesisateessa, jo uupuneena päivän temppelikierroksesta, hetki ei kuitenkaan ollut aivan niin sykähdyttävä kuin olin odottanut. (Sateisen sään takia en myöskään vaivautunut heräämään todistamaan ikonista Angkor Watin auringonnousua, mutta ehkä sillekin päivä joskus vielä koittaa.)

Angkor Wat kokemuksia

Palasin vielä seuraavana päivänä tutustumaan Angkor Watiin paremmin, ja sillä kertaa oppaan kanssa.

Oppaani, 33-vuotias Sun on orpo, joka kasvoi aikuiseksi aivan Angkor Watin kulmilla. Hän muisteli päiviä kymmenvuotiaana, kun hänellä oli tapana pelata jalkapalloa kentällä aivan Angkor Watin edessä.

“Welcome to the universe”, Sun julisti kävellessämme pitkin käytävää dramaattisena nousevien tornien kohotessa edessämme. Angkor Wat on rakennettu kuvaamaan koko universumia ja sen tornit Mt Merua, hindujen jumalten kotia. Temppeli omistettiin alunperin hindulaiselle Vishnu -jumalalle, mutta myöhemmin temppeli muutettiin buddhalaiseksi.

Opas vei minut ympäri pylväskäytäviä, torneja ja sisäpihoja osoittaen yksityiskohtia, kuten tuhansia apsaraveistoksia, taivaallisia nymfejä. Näillä, varsin muodokkailla apsarilla sanotaan olevan 37 erilaista hiustyyliä – Sun kuitenkin korjasi niitä olevan 36, joka on onnennumero.

Oppaan kanssa sain paljon enemmän irti temppelin upeasta arkkitehtuurista, symbolismista ja huikeista yksityiskohdista.

Angkor Wat, Kambodza

65-metriseen torniin kipuaminen huimasi näin korkean paikan kammoisen päätä, varsinkin kun portaat olivat jyrkät. Silti, Angkor Watin lootustornista horisonttiin kuikuileminen oli kuumottavan alastulon arvoista.

Ympäri temppeleitä näkee buddhalaisia munkkeja pyhiinvaelluksella. Angkor Watissa voit saada pientä lahjoitusta vastaan buddhalaisen siunauksen.

Otin kengät pois ja istuin iloisen munkkin eteen, kädet yhdessä sydämellä. Munkki sitoi ranteeseeni nyörin, lausui pitkän siunauksen ja pirskotti kasvoilleni vettä.

3. Viidakon nielemä Ta Phrom

Niin turistit kuin tuktuk -kuskitkin kutsuvat Ta Phromia yleisesti myös Tomb Raider -temppeliksi. Tomb Raiderin lisäksi täällä on kuvattu Indiana Jonesia.

Jättimäisten puunjuurten peittämien raunioiden Ta Phromissa muinainen mystinen tunnelma on käsin kosketeltavissa. Täällä viidakko on ottanut vallan ja kietoutunut temppelien yli ja ympäri. Itse asiassa viidakkoa temppelin ympäriltä on kitketty, ja vain suurimmat puut jätetty jäljelle.

Ta Phrom Kambodza

Ta Phromin temppelillä on mahdotonta olla miettimättä luonnon ihmeellistä voimaa. Ajan kuluessa viidakko on vienyt voiton ja luonto ottanut temppelit takaisin haltuunsa.

Seikkailin Ta Phromin lumoissa, sammalten peittämillä sisäpihoilla, kapeilla käytävillä ja satoja vuosia vanhojen puiden varjossa pitkälle toista tuntia.

Ta Phrom

4. Ta Som – yksi Angkorin kuvatuimmista temppeleistä

Pienessä Ta Somin temppelissä kannattaa piipahtaa jo komean puunjuurten peittämän oviaukon vuoksi.

Angkor Wat | Parhaat temppelit

5. Pre Rupin temppelivuori

Korkea Pre Rupin temppeli tunnetaan kenties Angkorin parhaana paikkana auringonlaskun ihailuun. Olin kuitenkin myös kuullut huhuja järkyttävistä ihmismassoista, joita temppelin huipulle kiipeää sitä ihailemaan.

Siispä näin tämänkin temppelin keskipäivän auringossa. Valo ei kenties ollut yhtä kaunis, mutta lisäkseni paikalla olleet ihmiset pystyi laskemaan yhden käden sormilla.

Ylhäältä avautuvat maisemat pitkälle horisonttiin saakka.

6. Preah Khan, pyhä miekka

Preah Khanin temppeli, jonka nimi tarkoittaa pyhää miekkaa, muistuttaa etäisesti Ta Phromia. Temppeli on sammalen peitossa, ja samoja jättimäisiä puunjuuria löytyy täältäkin. Preah Khan on valtava, kaiverrusten peittämien käytävien labyrintti.

Ystävällinen vartija esitteli meille temppeliä, kinusi tosin odotetusti palveluksistaan dollarin. Hyvä kuitenkin niin, sillä muuten monet sen merkityksistä ja yksityiskohdista olisivat jääneet varjoon.

Preah Khan, Angkor Wat kokemuksia

LUE MYÖS: 

ANGKOR WAT – KOOTUT VINKIT

Siem Reap – Muutakin kuin temppeleitä

KAMBODZA -KOHDEOPAS