Angkor Wat – Älä missaa näitä temppeleitä!

Kambodzasta tulee varmaan lähes kaikille ensimmäisenä mieleen majesteettinen Angkor Watin temppeli. Angkor Wat on kuitenkin vain yksi temppeli valtavassa, 400 neliökilometrin Angkorin arkeologisessa puistossa, josta löytyy yli tuhat temppeliä.

Angkor Wat, joka koristaa myös maan lippua, on kambodzalaisille suuri ylpeydenaihe, mikä on aika tärkeä juttu, kun lähihistoriasta löytyy sen verran karmeita juttuja kuin Kambodzassa.

angkor wat blogi

Angkor Watin lyhyt historiikki

Noin tuhat vuotta sitten, samaan aikaan kun Lontoo ja Pariisi olivat pikkukyliä, khmerien suuren valtakunnan Angkor oli maailman suurin kaupunki. Väkiluvun arvellaan olleen noin miljoona.

Jumalkuninkaat toisensa perään rakennuttivat toinen toistaan komeampia temppeleitä, jotka kulminoituivat joskus maailman ihmeisiinkin listattuun Angkor Watiin, joka itse asiassa tarkoittaa temppelikaupunkia.

Angkor Wat kokemuksia

Angkorin kaupunki hylättiin 1400-luvulla, ja temppelit hukkuivat viidakkoon sadoiksi vuosiksi. Tarkkaa syytä ei varmasti tiedetä, ja kaikki nämä Angkoriin liittyvät mysteerit tekevät paikasta entistäkin kiehtovamman.

Legendan mukaan 1860-luvulla ranskalainen löytöretkeilijä törmäsi sademetsän keskellä näihin mahtipontisiin hylättyihin, viidakon peittämiin rakennelmiin. Tässä on kuitenkin vain jyvänen totuutta. Vaikka totuus pilaa hiukan paikan mystiikkaa, todellisuudessa temppeleitä ei koskaan kokonaan unohdettu, eikä hän suinkaan ollut paikalla ensimmäinen retkeilijä. (Suosikkini häntä ennen paikalla käyneistä tyypeistä on japanilainen pyhiinvaeltaja, joka muistelmissaan kuitenkin kämmäsi ja sijoitti Angkor Watin vahingossa Intiaan. Hups!)

Pol Potin hirmuhallinnon aikaan 70-luvulla Angkor unohdettiin taas vuosikymmeniksi. Vielä 90-luvullakin kävijöitä oli vaivaiset 7000 vuodessa, siinä missä niitä nyt riittää jopa pari miljoonaa.

angkor wat kokemuksia

Angkorin temppelit ylittivät odotukset

Ei ihme, että paikka on sekä Tripadvisorissa että Lonely Planetissä nimetty koko maailman ykkösnähtävyydeksi.

Olin etukäteen henkisesti valmistautunut valtaviin turistilaumoihin ja sinnikkäisiin kaupustelijoihin. En törmännyt kumpiinkaan. Mutta teinkin temppelivisiitit uhmakkaasti keskipäivällä auringon porotuksen ollessa läkähdyttävimmillään.

Vaikka hiki valui, näin sain nauttia monista temppelistä lähes tyhjillään, ja oli helppo kuvitella aikaisten löytöretkeilijöiden tunnelmat temppeleitä ällistellessä.

Monet valittavat Angkorissa kierreltyään temppeliähkyä. Itse otin kaikessa rauhassa ja näin kolmessa päivässä vain vaivaiset kuusi temppeliä, ja loppuajan maistelin kylmää Angkor -bisseä altaalla. Säästyin templed out -fiilikseltä, mutta jäi kyllä nälkä nähdä lisää.

Tässä temppelit omassa suosikkijärjestyksessäni. Angkorin temppelit eivät ole mitään toisiaan toistavia kivikasoja. Jokainen näistä, ja epäilemättä monista muista on kokemisen arvoinen ja toinen toistaan lumoavampi.

angkor wat

1. Angkor Thom ja kivikasvojen Bayon

On vaikea kuvitella jotain vieläkin mahtipontisempaa kuin Angkor Wat. Mutta minuun kymmenen neliökilometriä kattava Angkor Thom ja sen keskus, pääveistoksistaan kuuluisa Bayon teki vielä suuremman vaikutuksen aina siitä hetkestä asti, kun tuktuk hurautti majesteettisena viidakon keskeltä kohoavasta portista sisään.

En voinut uskoa, että monia tämänkin temppelin kolkkia kolutessani olin aivan yksin. Se teki tunnelmasta vieläkin mystisemmän.

Mihin tahansa Bayonissa kääntyykin, joka puolella lukuisat giganttiset kivikasvot hymyilevät Mona Lisaakin salaperäisemmin, silmät kiinni.

Kuvaavatko ne valaistuneen bodhisattvan seesteistä hymyä vai paikan rakennuttaneen jumalkuninkaan itserakasta virnettä, siitä ei olla varmoja.

Bayon, Angkor, Siem Reap, Kambodza

2. Angkor Wat, kaikkien temppeleiden äiti

Suurimmat odotukset temppeleistä liittyivät tietenkin Angkor Watiin. Olin odottanut sitä hetkeä, kun ylitän vallihaudan maailman suurimpaan uskonnolliseen rakennukseen.

Vesisateessa, jo uupuneena päivän temppelikierroksesta, hetki ei kuitenkaan ollut aivan niin sykähdyttävä kuin olin odottanut. (Sateisen sään takia en myöskään vaivautunut heräämään todistamaan ikonista Angkor Watin auringonnousua, mutta ehkä sillekin päivä joskus vielä koittaa.)

Angkor Wat kokemuksia

Palasin vielä seuraavana päivänä tutustumaan temppeliin paremmin, ja sillä kertaa oppaan kanssa.

Oppaani, 33-vuotias Sun on orpo, joka kasvoi aikuiseksi aivan Angkor Watin kulmilla. Hän muisteli päiviä kymmenvuotiaana, kun hänellä oli tapana pelata jalkapalloa kentällä aivan Angkor Watin edessä.

“Welcome to the universe”, Sun julisti kävellessämme pitkin käytävää dramaattisena nousevien tornien kohotessa edessämme. Angkor Wat on rakennettu edustamaan koko universumia ja sen tornit Mt Merua, hindujen jumalten kotia. Temppeli omistettiin alunperin hindulaiselle Vishnu -jumalalle, mutta myöhemmin temppeli muutettiin buddhalaiseksi.

Opas vei minut ympäri pylväskäytäviä, torneja ja sisäpihoja osoittaen yksityiskohtia, kuten tuhansia apsaraveistoksia, taivaallisia nymfejä. Näillä, varsin muodokkailla apsarilla sanotaan olevan 37 erilaista hiustyyliä – Sun kuitenkin korjasi niitä olevan 36, joka on onnennumero.

Oppaan kanssa sain paljon enemmän irti temppelin upeasta arkkitehtuurista, symbolismista ja huikeista yksityiskohdista.