Odotimme innolla ennen Filippiinien reissua, minkälaisia herkkuja filippiiniläisellä keittiöllä on tarjottavanaan. Yksi parhaista asioista kaukoidän matkailussa meille on halpa ja hyvä ruoka ja juoma. Aasialainen keittiö on niin lähellä meidän sydäntä, että sitä kokkaillaan meidän kotona enemmän kuin länsimaista. Ja chilissä ei meidän kotitaloudessa säästellä! Reissussa kokeilemme aina mielellämme paikallisia herkkuja ja erikoisuuksia, mitä ne sitten ovatkaan, ja pyrimme syömään siellä missä paikallisetkin. Filippiiniläisestä ruoasta emme pahemmin tienneet mitään ennen matkaa, mutta odotukset olivat korkeat.

IMG_8292 (600x800)

Ensimmäisenä iltana Filippiineillä lähti heti hanskasta. Kaksi maljakollista pomeloginiä, simpukoita, viinassa marinoitua strutsia, papaijasalaattia sekä paikallista ‘herkkua’ sisigiä maksoi noin 20 euroa. Suomessa tai muissa länsimaissa tästä setistä ei todellakaan alle satasella selviäisi!

Filippiinien voittajaruokalajiksi osoittautui ylivoimaisesti kinilaw -salaatti raa’alla tonnikalalla (alla). Tämä on filippiinien antimista ainoa ruokalaji, jota tullaan saletisti tekemään myös kotona! Kevätrullat filippiiniläiseen tyyliin eli lumpia oli myös ihan jees, mutta ei niitä oikein voinut edes verrata Vietnamin tuoreisiin samanmoisiin.

DSC_6906 (536x800)

Filippiiniläiset tykkäävät käyttää lihasta ensisijaisesti ne osat, mitkä monet muut jättäisivät koirille. Sisig on esimerkiksi yleensä tehty possun päästä ja maksasta. Vaikka maku on ihan kohdallaan, ei näitä kotona tulla kaipaamaan saati kokkailemaan.

Toinen Filppareiden ykkösherkku on adobo eli porsaanihramuhennos marinoituna viinietikassa, valkosipulissa ja soijakastikkeessa. Filippiineillä rakastetaan possunihraa. Adoboa saa kyllä (onneksi) myös kanalla tai kalalla.

Aamupalalla, ja miksei muutenkin, mussutetaan kuivattua kalaa. Spämmi eli säilykeliha on myös kovaa kamaa Filppareilla, löytyypä täältä jopa spämmiravintola! Snackseinä vedetään kanannilkkoja ja porsaankorvia. Suosittu jälkkäri on halo halo, jätski koristettuina mm. pavuilla. Bon appetit!

IMG_8525 (600x800)

Häränhäntäsoppaa ja porsaanmahacurrya.

Entäs ankanalkio eli balut? Balut tekee kuulemma vahvaksi. Ei herkkävatsaisille. Reissun lopussa Manilassa, pari drinksua alla, päätimme maistaa tätäkin herkkua eli kehittynyttä ankanalkiota, höyhenineen ja luineen päivineen. Muuttolintu suosittelee! Nauti ripauksella suolaa.

Ei vaineskaan, tämä lienee karmein tapaus, mitä on matkoilla tähän mennessä tullut maistettua, ja lähellä oli, ettei tullut saman tien ylös.

IMG_8524 (800x555)

Filippiineiltä löytyi siis kaukoidän paskin ruoka. Ehkä myös siksi pikaruoka on täällä supersuosittua, ja paikallisetkin innolla mättävät pizzaa ja hampurilaisia. Ehkä se on myös se turisteille turvallisin vaihtoehto. Älä kuitenkaan missaa kinilawta!