Asuminen Australiassa

Asuminen Australiassa2018-12-19T10:19:18+03:00

Ollaanpa nyt ihan puolueellisen rehellisiä – Australia on mahtava paikka asua. Täällä on loistava ilmasto, rento elämäntyyli, sydämelliset ihmiset, loputtomat rannat, eläväisiä kaupunkeja, ainutlaatuinen luonto, toimiva terveydenhuolto… Lista jatkuu. Sen ainoa miinus on mielestäni etäisyys Suomesta – Australiassa asuessa synnyinmaassa ei joka viikonloppu noin vain vierailla.

Lue lisää: 10 syytä miksi Australia on mahtava paikka elää

Kun olet päättänyt muuttaa Australian auringon alle, ja viisumiasiatkin ovat järjestyksessä, on aika miettiä sopivaa asuinpaikkaa. Olettaen, ettei mahdollinen työpaikka sanele sitä valmiiksi. Minne täällä kannattaa muuttaa ja missä Australiassa on hyvä asua?

Minne muuttaa Australiassa?

Missä Australiassa on hyvä asua? Vastaus riippuu paljon siitä, missä tarkoituksessa tulet Australiaan. Jos saavut Australiaan esimerkiksi Working Holiday -viisumilla työnhaku mielessä, metsästys on parasta aloittaa suurkaupungeista. Jos työpaikka ei ole ongelma, voit harkita myös pienempiä paikkakuntia.

Tässä hiukan vertailua Australian isoimpien kaupunkien välillä, mikä on paras kaupunki asua Australiassa?

ASUMINEN MELBOURNESSA

Plussat: Melbourne on valittu usein Australian asumiskelpoisimmaksi kaupungiksi. Siitä on kovaa vauhtia tulossa Australian suurin kaupunki. Melbournesta löytyy toimiva julkinen liikenne, paljon puistoja ja pyöräilyreittejä. Melbournen keskusta on kompakti, jonka läpi voi kävellä. Melbourne on eläväinen, kansainvälinen, eurooppalaistyylinen kaupunki, jossa riittää tapahtumia ja tekemistä, ravintoloita ja yöelämää. Vaikka kyseessä on suurkaupunki, Melbournessa on maanläheinen tunnelma. Melbourne tunnetaan hipsterityylistään ja katutaiteesta. Lähialueilta löytyy loputtomasti upeita luontokohteita kuten Great Ocean Road.

Miinukset: Negatiivisia puolia Melbournessa asumisessa on asumisen kalleus sekä kaupungin valtava koko ja liikenneruuhkat – riippuen asuinpaikasta työmatkoihin voi upota aikaa. Talvet ovat kylmiä – mutta niin ne ovat Sydneyssä ja Perthissäkin. Rantoja löytyy kyllä lukemattomia, mutta ne yleisesti ottaen ole yhtä kauniita kuin Perthissä tai Sydneyssä. Toisaalta jos et surffaa, Melbournesta löytyy enemmän uimakelpoisia tyyniä rantoja.

Tutustu Melbournen kaupunkioppaaseen täällä. 

ASUMINEN SYDNEYSSÄ

Plussat: Ei ihme, että Australian suurin kaupunki Sydney vetoaa ihmisiin, sillä sen satama oopperataloineen on maailman kauneimpia. Kansainvälisessä Sydneyssä tyylikäs kaupunkielämä kohtaa rantaelämän, ja suurena kaupunkina mahdollisuuksia ja elämää riittää. Sydneyn rannat ovat mahtavia, ja niitä riittää. Useimmat ovat aallokkoisia, ja siksi Sydney sopii loistavasti surffaajille.

Miinukset: Sydney houkuttelee ihmisiä ympäri maailmaa – mutta ei ilmaiseksi. Sydney on Australian kallein kaupunki ja Melbourneakin merkittävästi kalliimpi paikka asua. Sydneyn ruuhkaiset tiet ovat pahamaineisen tukkoisia. Melbournella on usein maine kylmänä talvikaupunkina, mutta ihan yhtä lailla myös Sydneyssä ja Perthissä talvet ovat kylmiä. Pakko mainita myös yöelämä, se ei mitenkään pärjää Melbournelle.

Lisää vertailua Melbournen ja Sydneyn välillä voit lukea tästä blogipostauksesta.

Sydney -postauksiin pääset tästä.

ASUMINEN BRISBANESSA

Plussat: Valitse Brisbane, jos et halua kärsiä kylmästä talvella. Australian “Sunshine State” Queenslandin pääkaupunki Brisbane ylpeileekin rennolla varvassandaalielämäntyylillään. Brisbane sopii niille, jotka kaipaavat isomman kaupungin mahdollisuuksia, mutta joille Sydney tai Melbourne ovat liian isoja. Brisbanen lähistöltä löytyy upeata rannikkoa kuten Gold Coast ja Sunshine Coast.

Miinukset: Älä valitse Brisbanea, jos et kestä kesän kosteaa kuumuutta. Pienempänä kaupunkina Brisbanessa on tietysti vähemmän menoa ja meininkiä kuin Melbournessa tai Sydneyssä. Brisbane ei myöskään sijaitse rannikolla. Rannoille ei kuitenkaan kovin paljon kauempaa tarvitse ajaa kuin Melbournessa tai Sydneyssäkään.

Tutustu Brisbanen tunnelmaan täällä.

ASUMINEN PERTHISSÄ

Plussat: Länsi-Australian kauniissa pääkaupungissa Perthissä vallitsee loistava ilmasto ja sen valkohiekkaiset rannat ovat loistavia. Vaikka kaupungissa asuu kaksi miljoonaa ihmistä, se tuntuu melko pieneltä. Ympäristöstä löytyy upeita luonto- ja rantakohteita, itse asiassa Länsi-Australia on suosikkialueitani.

Miinukset: Pitkä miinus Perthille on sen eristyneisyys. Matkat muihin Australian kaupunkeihin ovat pitkiä. Jos haluat piipahtaa Sydneyssä, lentomatkaa tulee neljä tuntia. Perth on myös kallis kaupunki asua hintatason hipoessa Sydneytä.

ASUMINEN ADELAIDESSA

Plussat: Adelaidea usein kutsutan pienempikokoiseksi Melbourneksi. Jos kaipaat eurooppalaistyylistä, maanläheistä, hipsteriä kaupunkikulttuuria, mutta Melbourne tuntuu liian isolta, Adelaide on sinun paikkasi. Kuten muissa kaupungeissa, Adelaidessa sekoittuvat kaupunki- ja rantaelämä, ja läheltä löytyy hienoja luontokohteita ja esimerkiksi viinialueita. Adelaide on niille, jotka haluavat asua Australiassa isohkossa kaupungissa, mutta eivät halua joutua vararikkoon sen vuoksi.

Miinukset: Australian etelärannikolla kun ollaan, talvet ovat kylmiä. Työpaikkaa voi olla vaikeampi löytää. Adelaide on myös aika laajalle levittäytynyt, eikä ostoskeskuksia ole joka nurkalla.

ASUMINEN CAIRNSISSÄ

Plussat: Sokeriruokopeltojen, upeiden palmurantojen ja sademetsien peittämien vuorten ympäröimä Cairns sijaitsee upealla paikalla Australian trooppisessa pohjoisessa Queenslandissä. Jos rakastat kuumaa ilmastoa, Cairns on sinun paikkasi. Täällä on vain kaksi vuodenaikaa, kuiva ja sadekausi. Cairns toimii myös porttina Isolle Valliriutalle. Suosittuna turistikeskittymänä elämää riittää, vaikka kaupunki onkin suhteellisen pieni.

Miinukset: Cairns on turistikaupunki. Monille se on vain väliaikainen asuinpaikka. Trooppinen Cairns ei sovi niille, jotka eivät kestä tukahduttavan kostean kuumaa kesää. Itse kaupungista ei löydy rantaa, vaan joudut täälläkin ajamaan sitä varten pois kaupungista. Trooppisissa vesissä voi sadekaudella uida vain verkotuilla alueilla. Pohjoisempana vaarana ovat myös krokotiilit.

Kaikki postaukset Cairnsistä ja lähialueista löydät täältä.

ASUMINEN DARWINISSA

Plussat: Pienessä Darwinissa pääset elämään keskellä Australian Pohjoisterritorion ainutlaatuista Outbackin tunnelmaa ja kulttuuria. Ilmasto on aina kuuma. Auringonlaskut ovat kenties Australian parhaimpia ja tekemistä riittää lähialueiden kansallispuistoissa.

Miinukset: Darwin on sijainniltaan eristynyt. Suurta kaupunkia ei löydy lähimailtakaan. Iso miinus ovat myös uintimahdollisuudet, täällä krokojen mailla saa olla hyvin tarkkana, missä ui. Pienenä kaupunkina Darwinissa on vähemmän mahdollisuuksia ja tekemistä, mutta kokoonsa suhteutettuna työmahdollisuudet ovat kuitenkin melko hyvät.

Takaisin Australia -oppaaseen


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.