Upeiden rannikkomaisemien Noosan kansallispuisto

Ei ihme, että Noosan lomaparatiisi vetää Australian lomakansaa. Sen rannat, ravintolat, putiikit ja harrastusmahdollisuudet tarjoavat melko täydelliset ainekset rantalomaan. Parasta Noosassa on kuitenkin sen ainutlaatuinen luonto.

Noosasta löytyy upeata rannikkoa jyrkänteineen, metsämaisemaa, jokia ja järviä täynnä elämää. Noosa onkin myös nimetty UNESCO:n biosfäärialueeksi.

Itselleni tuli ainakin yllätyksenä, että Noosasta löytyy esimerkiksi enemmän lintulajeja kuin Pohjoisterritorion kuuluisasta Kakadun kansallispuistosta, ja enemmän lintu- ja kasvilajeja kuin Yhdysvaltojen Yosemitesta, ahdettuna kolme kertaa pienemmälle alueelle!

Noosa, Australia

Noosan kansallispuisto

Noosa Australia blogi

Noosan kaunis kansallispuisto

Jos teet yhden asian Noosassa, lähde reippailemaan Noosa National Parkiin. Puisto ympäröi Noosaa eri puolilla, mutta suosituin alueista on Noosa Headlandin alue, ja sen pitkin rannikkoa kulkeva Coastal Walk.

Lähdimme matkaan puoli seitsemältä aamulla auringon vasta sarastaessa. Rannalla oli jo laumoittain surffikansaa, ja polku suorastaan kuhisi lenkkeilijöitä, niin paikallisia kuin turistejakin. Vastaan juoksenteli toinen toistaan ruskeampia ja timmimpiä vartaloita viimeisimmässä treenimuodissa. Nuoria, mutta yhtä paljon vanhoja. Elämä Noosassa taitaa tehdä hyvää.

Mitä pitemmälle reippailimme, sitä vähemmän polulla oli ryysistä. Otimme aikamme ja istuskelimme kallioilla katsellen, kun isot aallot lyövät jyrkänteisiin. Talvella täällä voi bongata valaita.

Noosa, Australia

Reitin varrella on paljon hiljaisia poukamia uimiseen tai surffaamiseen, kuten Tea Tree Bay ja Granite Bay. Näin nousuveden aikaan useimmat hiekkarannat olivat kuitenkin vielä aaltojen peitossa.

Granite Bayn tuntumasta löytyy myös paikallisten salaisuus, kallioiden muodostamat luonnon uima-altaat, Fairy Pools. Näistäkin nauttiminen onnistuu parhaiten laskuveden aikaan.

Hullaannuimme kauniista rannikkomaisemista niin, että unohdimme kokonaan kuikuilla puihin. Noosan kansallispuisto on nimittäin mainio paikka bongata koaloja luonnossa!

Noosa

Rannoista upein on kuitenkin Alexandria Bay. Älä ihmettele, jos pitkällä Alexandria Bayn rannalla vastaan käppäilee rantakansaa Aatamin ja Eevan asuissa. Unelmaranta nimittäin houkuttelee myös nudisteja. Karvaisia takapuolia ei ollut kuitenkaan pilaamassa meidän rantamaisemiamme. Muutamaa satunnaista lenkkeilijää lukuunottamatta koko ranta oli meidän. Alexandria Bay on oiva paikka pitää breikki reippailusta, ja jos siltä tuntuu, antaa kruununjalokiville tai riemurasialle hieman tuuletusta!

Meillä meni lenkissä kolme tuntia, pitkillä pysähdyksillä. Aamuyhdeksän maissa saavuimme päätepysäkille, eli 15 kilometriä pitkälle Sunshine Beachille.

Aurinko oli jo korkealla, ja me hiestä märkiä ja lähellä lämpöhalvausta. Väsyneinä, vesipullot tyhjinä ja vaatteet liimaantuneina kroppaan soitimme suosiolla Uberin takaisin Noosaan. Suihku ja vihermehu reippailun päätteeksi yhdestä Noosan ihanista luomukahviloista oli täydellinen lopetus Noosan vierailulle.

Noosan parasta antia ovat pitkät, autiot hiekkarannat sekä mieletön luonto. Pitkälle rannalle voi lähteä vaikka hevosratsastukselle, mitä kokeilin vuosia sitten. Älä myöskään unohda kajakoimista, sillä Noosa on siihen Australian parhaimpia paikkoja.

Vaikka Noosa ei siis tälläkään kertaa ollut rakkautta ensisilmäyksellä, löytyi sieltä silti helmiä, joiden vuoksi lähtisin uudestaankin.

Vinkit Noosan kansallispuistoon:

  • Coastal Walk alkaa Main Beachin päästä.
  • Pituus 5,4 km, kesto 1-3 tuntia.
  • Ota reilusti vettä ja suojaudu auringolta.
  • Tsekkaa nousuveden ja laskuveden ajankohdat…
  • … Mutta kesällä lähde silti liikenteeseen aikaisin aamulla, jos et halua lämpöhalvausta.
  • Jos virtaa riittää, Alexandria Baystä voi kääntyä ja kävellä takaisin Noosaan läpi sisämaan metsien kulkevien polkujen. Varaa tähän lisää aikaa 1-2 tuntia.
  • Sunshine Beachiltä takaisin Noosaan pääsee kätevästi bussilla. Kävele pitkin rantaa kunnes oikealle kääntyy polku, joka vie Surf Life Saving Clubin luokse, josta löytyy bussipysäkki.

Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.