Uluru, Ayers Rock eli se iso punainen kivi
Uluru eli Ayers Rock, keskeltä erämaata kohoava valtava punainen kivi on ikoninen Australian symboli. Matka tänne, Australian keskipisteeseen on ollut yksi Australian aikani kohokohtia.
Ulurun iso punainen kivi sijaitsee lähellä Australian maantieteellistä keskustaa, Uluru-Kata Tjutan kansallispuistossa neljän ja puolen tunnin ajomatkan päässä Alice Springsistä.
Alice Springsistä Ulurulle – Mt Connor
Uluruun on nykyään suoria lentoja monista Australian suurkaupungeista. Me vierailimme täällä osana Australian road trippiä. Ajomatka Alice Springistä Ulurulle on pitkä ja yöllä ajamista ei suositella, sillä teillä on pimeän tullen paljon elämää. Nautin kuitenkin ajomatkasta Outbackin upeaa auringonlaskua ihaillen puiden muuttuessa silhueteiksi. Pysähdyimme tien varteen lepoalueelle yöksi.
Ehei, kyseessä ei ollut Uluru (Ayers Rock) ihan vielä, vaikka veikkaan että monet tätä tietä ajavat erehtyvät sitä ensinäkemältä Uluruksi luulemaan. Lättähuippuinen Mt Connor tököttää täällä 900 metriä merenpinnan yläpuolella. Maisemapaikalla kannattaa pysähtyä nappaamassa kuva, mutta lähemmäs ei ole menemistä. Mt Connor, kuten Uluru, on pyhä paikka aboriginaaleille, ja ihmisten pääsyä sinne estetään muun muassa piikkimatoilla.
Uluru ensinäkemältä
Lähestyessämme Ulurua, noin 50 kilometrin päässä, näimme tämän valtavan monoliitin ensimmäistä kertaa. Mitä siitä nyt voi sanoa? Uluru on ISO. ja PUNAINEN.
Täällä, keskellä ei mitään, keskellä tasaista erämaata, massiivinen punainen kallio tököttää 350 metriä korkeana, 2,4 kilometriä pitkänä ja 1,6 kilometriä leveänä – onhan se ihmeellinen näky.
Uluru muodostui miljoonia vuosia sitten, aikana jolloin sisämeri peitti samaa aluetta Australian keskellä, joka nyt on laaja autiomaa. Uluru on melkein kuin jäävuori, sillä kaksi kolmasosaa kivestä on maan alla.
Uluru on pyhä paikka alueen aboriginaaleille
Aloitimme Ulurun kansallispuiston kulttuurikeskuksesta, jossa voi lukea paikallisten aboriginaalien kulttuurista, uskomuksista ja elämäntavasta.
Alueen alkuperäisomistajat, Anangu -heimo, ovat asuneet alueella kymmeniä tuhansia vuosia, ja he ovat yksi maailman vanhimpia kansoja. He saivat maansa takaisin vuonna 1985. Uluru on paikallisten aboriginaalien kieltä ja tarkoittaa kohtaamispaikkaa.
Ulurulla on syvä henkinen ja kulttuurinen merkitys Anangu-kansalle. Monilla kiven muodoista, lähteistä ja kalliomaalauksista on tärkeä merkitys aboriginaaleille. Ne kertovat heille myyttisestä uniajasta, aboriginaalien kielellä Tjukurpasta.
Tjukurpa on aboriginaalien laki, sillä se määrää käyttäytymismallit ja ihmisten sekä ihmisten ja maan väliset suhteet. Tjukurpa selittää miten nämä suhteet muodostuivat, mitä ne tarkoittavat ja kuinka niitä tulee ylläpitää.
Uniaika voi tuntua hankalalta käsitteeltä. Se ei pelkästään viittaa maailman luomisen aikaan, vaan myös nykyisyyteen.
Ethän kiipeä Ulurulle
Anangu-heimon uniaika kietoutuu tiiviisti Ulurun ja Kata Tjutan (läheisen toisen kivimuodostelman) ympärille. Molempia kivimuodostelmia ympäröivät mytologiat ja pyhät paikat.
Anangu-heimo vetoaa turisteihin, etteivät he kiipeäisi Ulurun huipulle. Ei pelkästään siksi, että Uluru on heille pyhä paikka, vaan myös sen takia, että niin monet ihmiset kuolevat kiivetessään.
Tämän lisäksi kivellä kiipeily tuhoaa pikkuhiljaa kiven pintaa. Läheltä katsottuna Uluru ei nimittäin olekaan enää kokonaan punainen, vaan täynnä harmaita laikkuja.
Meidän Ulurulla ollessamme kiipeäminen kuitenkin sallittiin, jos sää sallii. Itse päätin kunnioittaa alkuperäisomistajien toivetta. Ulurulle kiipeäminen tuntui kuin menisi kirkkoon ja istuisi alttarille. Luonto on aboriginaalien alttari.
Siippa sen sijaan ei malttanut pysyä maan pinnalla, joten tässä kuvia siitä, miltä huipulta näyttää. Kiipeäminen ei kuulemma ollut helppo nakki, ja tähän mennessä 35 ihmisen elämän matka on loppunut siihen. Huipulta näkyi Kata Tjutan silhuetti.
Nyt kun olette ne kuvista nähneet miltä siellä näyttää, niin toivottavasti teidänkään ei tarvitse Ulurulle kiivetä.
Uluru eli Ayers Rock auringonlaskussa
Ulurun ihailu auringonlaskussa kuuluu Australian ikonisimpiin kokemuksiin. Erämaan auringon laskiessa kivi väriä oranssista hehkuvan punaiseen ja jopa violetin sävyihin. Aamuvirkkujen kannattaa nousta myös auringonnousua varten.
Kävele Ulurun ympäri
Hyvä tutustua Uluruun lähemmin on vaeltaa kiven ympäri. Matkaa tulee kymmenisen kilometriä. Sen lisäksi teimme oppaan johdolla ilmaisen lyhyen kävelylenkin, jossa opimme aboriginaalien kulttuurista ja pyhistä paikoista Ulurun ympäristössä. Jos ei ole matkassa tiukalla budjetilla, tarjolla on myös kävelyitä aboriginaalioppaan johdolla.
Käppäily helteessä kärpästen yrittäessä tunkea korviin, nenään, suuhun ja silmiin kävi välillä hermoille. Näimme lähteitä ja aboriginaalien maalauksia ja kaiverruksia. Monissa pyhissä paikoissa kuvien ottaminen oli kielletty.
Ayers Rock – Majoitus ja liikkuminen
Nykyään Ulurun luota löytyy myös lentokenttä, joten ei ole välttämätöntä koukata Alice Springsin kautta. Alice Springsistä ajomatkaa tulee neljän ja puolen tunnin verran. Toisaalta autolla on helppo samalla tutustua lähialueiden muihin nähtävyyksiin kuten Kings Canyoniin, Kata Tjutaan ja MacDonnells -vuoristoon.
Majoitusvaihtoehdot ovat Ulurulla vähissä, ja hinnat sen mukaiset. Ayers Rock Resort on ainoa majapaikka ja ainoa leirintäalue, sillä rakentamista rajoitetaan. Me itsepäisesti ajoimme viidenkymmenen kilometrin päässä olevalle lepoalueelle yöksi. Toisena yönä jäimme Ayers Rock Resortin leirintäalueelle, koska olimme suihkun tarpeessa.
Ayers Rock – Paras aika matkustaa
Erämaassa tyypilliseen tapaan lämpötilaerot yön ja päivän välillä ovat suuria. Kuumin aika matkustaa on joulu-helmikuussa. Kannattaa siis ottaa ilmastosta selvää ennen matkaa. Paras aika matkustaa onkin Australian kevät tai syksy syyskuusta marraskuuhun tai maaliskuusta toukokuuhun, kun lämpötilat ovat leudompia.
Tänne asti jos matkustaa, ei missää nimessä kannata missata toista kivimuodostelmaa Kata Tjutaa, joka on vähemmän kuuluisa mutta ainakin yhtä vaikuttava näky kuin Uluru. Myös King’s Canyon hiukan kauempana on upea näky!
Lue myös:
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
melina
heii rakastan sun austraalia aiheita! oot minun lempi sivustoni, toivottavasti pääsen austraaliaan pian!