SUUNTANA AUSTRALIA? TIEDÄ NÄMÄ 21 ASIAA ENNEN MATKAA

Australia tarjoaa matkailijalle ainutlaatuista luontoa, loputonta rantaviivaa, viehättäviä kaupunkeja ja loistavaa ruokaa. Tässä useimmin kysytyt kysymykset ja kootut vinkit ensikertalaisen Australiaan. Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin suuntaa pallon toiselle puolelle?

Vinkit Australiaan

1. Australia on valtava

En voi korostaa tätä tarpeeksi. Australiaan matkaavat lähes poikkeuksetta aliarvioivat maan välimatkat. Australiaa ei nähdä parissa viikossa, joten jos aikaa on rajallisesti, niin kuin sitä yleensä on, valitse mitä haluat nähdä. On useimmiten huono idea mahduttaa kaikki Australian kohokohdat yhteen matkaan. Älä siis ahnehdi matkaa suunnitellessa. Tutustu kohteiseen ennen matkaa, sillä pienellekin alueelle mahtuu loputtomasti nähtävää ja koettavaa. Sen sijaan, että sinkoilisit lentämällä ympäri maata, keskity tiettyyn alueeseen, ja saat matkasta enemmän irti.

Australia | Koko

Oma suosikkitapani nähdä Australiaa on autolla tai asuntoautolla. Pitkin rannikkoa kulkee myös hop on/hop off -busseja. Joskus lentäminen on paras vaihtoehto. Australialaisia halpalentoyhtiöitä ovat Tiger, Virgin ja Jetstar.

Minne Australiassa ja miten siellä kannattaa liikkua? Lue vinkit Australian matkan suunnitteluun myös Australia -kohdeoppaasta.

Matkavinkit Australiaan

2. Australian sää voi yllättää

Stereotypia Australian ikuisesta auringosta elää vahvasti. Ja vaikka Australiassa lämpötilat eivät useimmiten koskaan putoa kunnolla pakkasen puolelle, etelässä tulee kylmä. Australian talvella maan eteläosissa kylmä viima tunkeutuu luihin ja ytimiin asti. Kunnon takille tulee tarvetta, trust me. Tietyissä osissa Australiaa sataa jopa lunta. Australian pohjoisosissa sen sijaan vallitsee tropiikin ilmasto, joka jakautuu sadekauteen ja kuivaan kauteen.

Paras aika matkustaa Australian etelässä on Australian kesällä eli lokakuusta huhtikuuhun, ja toisaalta pohjoisessa kuivan kauden aikaan toukokuusta lokakuuhun. Keskikesällä yli 40 asteen helteet, dramaattiset sään muutokset ja metsäpalot eivät ole harvinainen ilmiö. Oma suosikkiaikani matkustaa Australiassa on marraskuu sekä maalis-huhtikuu, kuumimman lomakauden ulkopuolella.

Australia | paras aika matkustaa

3. Viisumi Australiaan

Tarvitset Australiaan viisumin. Viisumeja löytyy lukemattomia erilaisia. Suomalaisille suosituimmat viisumit lienevät kolme kuukautta voimassa oleva turistiviisumi eli eVisitor -viisumi sekä nuoremmille Working Holiday -viisumi.

Turistiviisumin saa yleensä saman tien, mutta varmuuden vuoksi kannattaa hakea se reilusti ennen matkaa. Viisumi Australiaan haetaan virallisilta sivuilta, älä siis erehdy maksamaan ylimääräistä välikäsien kautta hakiessa. Hae turistiviisumi Australiaan täältä.

Great Ocean Road | 12 Apostolia

4. Tutustu Australian ihmeelliseen luontoon ja lutuisiin karvapalleroihin

Australian eksoottinen luonto on mielestäni parhaita asioita Australiassa. Siksi olisi sääli nähdä Australiasta vain suurkaupunkeja. Australian monipuoliseen luontoon mahtuu kaikkea sademetsästä vuoristoon ja aavikkoon. Joidenkin mielestä Australian Outback on sitä oikeaa Australiaa. Maahan mahtuu lukuisia näkemisen arvoisia kansallispuistoja ympäri maata, ja lukemattomia kasvi- ja eläinlajeja, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Australian uniikkiin eläinkuntaan kuten kenguruihin voi törmätä helposti luonnossa, kun vain suuntaa pois kaupungeista.

Lue myös vinkit, missä nähdä Australian eläimiä luonnossa!
Australian kansallispuistot
Eläinkohtaamisia Australiassa

5. Minne menetkin, suojaudu auringolta

Australian aurinko ei anna armoa. Australian UV-säteily on merkittävästi voimakkaampaa kuin Suomessa. Täällä kärtsäät nahkasi nopeammin ja pahemmin. Käytäthän ainoastaan riuttaystävällisiä, luonnonmukaisia aurinkovoiteita.

6. Unohda ne hämähäkit ja käärmeet

Australian maine lukuisien vaarallisten eläinten kotina ei ole tuulesta temmattu. Silti, totuus on se, että hämähäkkeihin tai käärmeisiin törmää harvoin. Riippuen toki, missä viettää aikansa. Kaupungissa asuessani en koskaan nähnyt yhtäkään hämähäkkiä tai käärmettä. Pelko on turhaa, ja turistien paniikki lähinnä huvittaa ja ärsyttää paikallisia. Todellisempi vaara ovat meduusat ja krokotiilit – niistä lisää alempana.

Lue lisää Australian tappavimmista eläimistä täällä (ja vinkit, kuinka niiltä voi suojautua)

7. Australian ruoka on sekoitus eri kulttuureja

Australialainen ruoka on paljon muutakin kuin nakkirullia, Timtam -suklaakeksejä ja vegemiteä, onneksi. Australia on kulttuurien sulatusuuni, ja tämä näkyy myös ruokakulttuurissa. Isoissa kaupungeissa aasialaiset vaikutteet näkyvät vahvasti. Kulinaristit rakastuvat etenkin Masterchefin synnyinsijana tunnetun Melbournen ruokakulttuuriin. Meren elävät ovat suosittuja herkkuja. Australialaisten kansallisateria taitaa kuitenkin olla BBQ, takapihan grilliruoat. Grillauksen lisäksi myös kahvi otetaan täällä tosissaan, erityisesti Melbournessa. Jos siis olet tyypillinen suomalainen kahviaddikti, tulet rakastumaan Australiaan.

Australia | ruoka

8. Australian rajalla

Australian rajalla -ohjelman seurauksena monet ovat turhankin huolissaan Australiaan matkustamisesta. On totta, että rajalla ollaan tarkempia kuin monissa muissa maissa. Esimerkiksi tiettyjä ruokia ei voi tuoda Australiaan. Avaamattomassa paketissa olevat ruoat kuten karkit tai suklaat ovat yleensä ihan fine. Älä stressaa, täytä maahantulokaavake rehellisesti, ja ongelmia ei tule.

Australia | Vinkkeja

9. Australialainen jalkapallo ja rugby ovat Australian suosikkilajit

Australialaiset ovat urheiluhulluja. Mutta unohda jalkapallo. Australiassa suosikkiurheilulajit ovat rugby ja australialainen jalkapallo. Kumpi laji voittaa riippuu siitä, missäpäin Australiaa liikutaan. Melbourne on australialaisen jalkapallon syntypaikka, kun taas pohjoisempana seurataan rugbya. Aussifutis eli footy on uniikki laji, kenties hiukan kuin sekoitus normijalkapalloa ja rugbya. Muita suosittuja lajeja ovat esimerkiksi kriketti ja tennis.

10. Unohda Bondi Beach – Australia on täynnä autioita rantoja

80% australialaisista elää 100 kilometrin sisällä rannikosta. Rantaelämä onkin olennainen osa australialaista elämäntyyliä.

Ikoninen Bondi Beach on melkein jokaisen Sydneyn matkaajan listalla. Australia, ja jopa Sydney on kuitenkin pullollaan rauhallisempia ja kauniimpiakin rantoja. Itse asiassa Australiassa riittää rantoja niin paljon, että vaikka kävisit eri rannalla joka päivä, niiden kaikkien näkemiseen menisi 27 vuotta. Miksi et siis niiden suosituimpien rantojen sijaan etsisi sitä omaa autiota rantaviivaa?

Lue myös: Australian parhaat rannat x 25

Australia | Vinkkejä

11. Ole tarkkana, missä uit

Useimmissa paikoissa uiminen Australiassa on ihan turvallista, mutta muutama asia täytyy tietää. Australiaan matkustavat ovat yleensä huolissaan Australian myrkyllisistä otuksista. Mutta merivirrat vievät ihmishenkiä moninkertaisesti enemmän.

Älä lähde uintiretkille mihin tahansa, ellet tiedä mitä teet, sillä merivirrat voivat olla petollisia. Suosituilla uimarannoilla on yleensä liput merkitsemässä turvallista uintipaikkaa.

Pohjois-Australiassa uiminen kannattaa jättää kokonaan väliin sadekauden aikaan, jolloin vedessä vaanii meduusoita. Tietyissä osissa pohjoisinta Australiaa elää myös maailman suurimpia krokotiileja.

Australia | Vinkit

12. Varaudu turhauttaviin nettiyhteyksiin

Australian valtavat mittasuhteet luovat haasteita nettiyhteyksille. Valmistaudu siis henkisesti hitaampiin yhteyksiin, ettet revi paikan päällä hiuksia päästäsi. Sim-kortti matkan ajaksi on aina hyvä idea. Sim-kortin saat heti kentältä, tai vaihtoehtoisesti lähimmästä supermarketista tai 7-Elevenistä. Telstralla on kattavin verkko. Oma suosikkini on paikallisen Lidlin eli Aldin sim-kortti, joka on Telstran verkossa. Netistä tilattavan Amaysimin olen myös kokenut hyväksi.

13. Tee road trip

Meidän suosikkitapamme tutustua Australiaan on autolla tai asuntoautolla. Australia onkin yksi maailman parhaista kohteista roadtrippailuun. Road tripillä näet monenlaista maisemaa kansallispuistoista hiljaisiin rantoihin ja viehättäviin pikkukyliin. Huomaa, että Australiassa ajetaan vasemmalla.

Lue myös:
Australian road trip matkailuautolla – Vinkit
Great Ocean Road – Australian paras road trip

Australia | Vinkit

14. Australia ja tippaaminen

Australiassa ei ole Yhdysvaltojen kaltaista tippauskulttuuria, vaan tippaamiskulttuuri muistuttaa enemmän Suomen tapoja. Meillä on ravintoloissa tapana jättää pieni tippi, jos palvelu on ollut hyvää.

Whitsundays kokemuksia | Whitehaven Beach

15. Australian hintataso

Australia ei ole hintatasoltaan maailman halvimpia matkakohteita. Yleisesti ottaen hintataso on hiukan Suomea halvempi. Ravintoloissa ruokailee yleisesti ottaen edullisemmin kuin Suomessa. Hotellit alkavat isoissa kaupungeissa noin 70 eurosta yöltä. Australiassa kannattaakin hyödyntää myös Airbnb:tä mahdollisuuksien mukaan.

Iso menoerä Australian matkalla ovat usein erilaiset retket ja elämykset, kuten risteilyt Isolla Valliriutalla, valasristeilyt, laskuvarjohypyt ja niin edelleen.

Australia | Matkavinkit

16. Tutustu aboriginaalien kulttuuriin

Australian alkuperäisasukkaiden eli aboriginaalien kulttuuri ei nykypäivänä näy vahvasti Australiassa. Tietyissä osissa Australiaa, kuten Pohjoisessa Territoriossa, se on vahvemmin läsnä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa tutustua myös Australian aboriginaalien kulttuuriin. Etenkin pohjoisessa on tarjolla esimerkiksi aboriginaalien taidetta sekä aboriginaalien vetämiä luontoretkiä.

Vinkit Australiaan

17. Vieraile Australian viinialueilla

Australiasta löytyy yli 60 viinialuetta, ja maa on maailman viidenneksi suurin viinin viejä. Jokaisen itseään kunnioittavan viinisiepon kannattaa siis vierailla Australiassa viinitilalla tai useammalla. Monille viinialueista järjestetään päiväretkiä, jolloin kenenkään ei tarvitse sylkeä viiniä pois. Jotkut viinitiloista tarjoavat myös majoitusta.

Lue myös: Australian viinialueet

Australia | Viinialueet

18. Opi australiaa

Australian aksentti voi paksuimmillaan olla turistille vaikeasti ymmärrettävää. Turistina sulautuu paremmin joukkoon, kun oppii muutamat olennaisimmat sanat ja sanonnat kuten no worries (no problem), thongs (flip flops) sekä lyhentämään sanoja Aussien tapaan (mozzie = mosquito, brekkie = breakfast, sunnies = sunglasses, veggies = vegetables ja niin edelleen).

Australia | Vinkit

19. Australian länsirannikko on yhtä upea kuin itärannikko

Australian itärannikko on se suosituin turistireitti. Se on ymmärrettävää, löytyyhän sieltä Australian kuuluisimpia kohteita kuten Iso Valliriutta, kaupunkeja kuten Melbourne ja Sydney, Gold Coast ja Whitsundaysin saaristo. Pikkuhiljaa syrjäisempi Australian länsirannikko kuitenkin kasvattaa suosiotaan. Australian länsirannikko tarjoaa valkohiekkaisia, autioita rantoja, luonnonihmeitä, autiota erämaata ja unohtumattomia auringonlaskuja. Miksi et vaihtaisi itärannikon tallattua turistipolkua Western Australian koskemattomampaan rannikkoon?

Lue myös: Länsi-Australian kohokohdat

Australia | Vinkit

20. Australialainen pistoke

… Koska kysyt tätä muuten kuitenkin. Tässä australialainen pistoke, ole hyvä. Adapteria siis tarvitaan.

Australia | Adapteri

21. Varaudu ikuiseen matkakuumeeseen takaisin

Kengurumaa koukuttaa ja houkuttaa. Nähtävää ja koettavaa down under riittää useammalle matkalle, ja australialainen leppoisa varvassandaalielämäntyyli viettelee helposti jäämään. Pidä varasi, nimimerkillä kokemusta on.

LUE MYÖS: AUSTRALIA -KOHDEOPAS
Stereotypioita, ennakkoluuloja ja myytinmurtoa Australiasta
Australian bucket list – Australian parhaat kokemukset

Selviytymisopas Australiaan – e-kirjassa sukelletaan vielä syvemmälle australialaiseen elämäntyyliin ja sielunmaisemaan sekä jaetaan käytännön vinkkejä Australiaan suuntaavalle. Erikoishintaan 4,90 rajoitetun ajan!