SUUNTANA AUSTRALIA? TIEDÄ NÄMÄ 21 ASIAA ENNEN MATKAA
Australia tarjoaa matkailijalle ainutlaatuista luontoa, loputonta rantaviivaa, viehättäviä kaupunkeja ja loistavaa ruokaa. Tässä useimmin kysytyt kysymykset ja kootut vinkit ensikertalaisen Australiaan. Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin suuntaa pallon toiselle puolelle?
1. Australia on valtava
En voi korostaa tätä tarpeeksi. Australiaan matkaavat lähes poikkeuksetta aliarvioivat maan välimatkat. Australiaa ei nähdä parissa viikossa, joten jos aikaa on rajallisesti, niin kuin sitä yleensä on, valitse mitä haluat nähdä. On useimmiten huono idea mahduttaa kaikki Australian kohokohdat yhteen matkaan. Älä siis ahnehdi matkaa suunnitellessa. Tutustu kohteiseen ennen matkaa, sillä pienellekin alueelle mahtuu loputtomasti nähtävää ja koettavaa. Sen sijaan, että sinkoilisit lentämällä ympäri maata, keskity tiettyyn alueeseen, ja saat matkasta enemmän irti.
Oma suosikkitapani nähdä Australiaa on autolla tai asuntoautolla. Pitkin rannikkoa kulkee myös hop on/hop off -busseja. Joskus lentäminen on paras vaihtoehto. Australialaisia halpalentoyhtiöitä ovat Tiger, Virgin ja Jetstar.
Minne Australiassa ja miten siellä kannattaa liikkua? Lue vinkit Australian matkan suunnitteluun myös Australia -kohdeoppaasta.
2. Australian sää voi yllättää
Stereotypia Australian ikuisesta auringosta elää vahvasti. Ja vaikka Australiassa lämpötilat eivät useimmiten koskaan putoa kunnolla pakkasen puolelle, etelässä tulee kylmä. Australian talvella maan eteläosissa kylmä viima tunkeutuu luihin ja ytimiin asti. Kunnon takille tulee tarvetta, trust me. Tietyissä osissa Australiaa sataa jopa lunta. Australian pohjoisosissa sen sijaan vallitsee tropiikin ilmasto, joka jakautuu sadekauteen ja kuivaan kauteen.
Paras aika matkustaa Australian etelässä on Australian kesällä eli lokakuusta huhtikuuhun, ja toisaalta pohjoisessa kuivan kauden aikaan toukokuusta lokakuuhun. Keskikesällä yli 40 asteen helteet, dramaattiset sään muutokset ja metsäpalot eivät ole harvinainen ilmiö. Oma suosikkiaikani matkustaa Australiassa on marraskuu sekä maalis-huhtikuu, kuumimman lomakauden ulkopuolella.
3. Viisumi Australiaan
Tarvitset Australiaan viisumin. Viisumeja löytyy lukemattomia erilaisia. Suomalaisille suosituimmat viisumit lienevät kolme kuukautta voimassa oleva turistiviisumi eli eVisitor -viisumi sekä nuoremmille Working Holiday -viisumi.
Turistiviisumin saa yleensä saman tien, mutta varmuuden vuoksi kannattaa hakea se reilusti ennen matkaa. Viisumi Australiaan haetaan virallisilta sivuilta, älä siis erehdy maksamaan ylimääräistä välikäsien kautta hakiessa. Hae turistiviisumi Australiaan täältä.
4. Tutustu Australian ihmeelliseen luontoon ja lutuisiin karvapalleroihin
Australian eksoottinen luonto on mielestäni parhaita asioita Australiassa. Siksi olisi sääli nähdä Australiasta vain suurkaupunkeja. Australian monipuoliseen luontoon mahtuu kaikkea sademetsästä vuoristoon ja aavikkoon. Joidenkin mielestä Australian Outback on sitä oikeaa Australiaa. Maahan mahtuu lukuisia näkemisen arvoisia kansallispuistoja ympäri maata, ja lukemattomia kasvi- ja eläinlajeja, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Australian uniikkiin eläinkuntaan kuten kenguruihin voi törmätä helposti luonnossa, kun vain suuntaa pois kaupungeista.
Lue myös vinkit, missä nähdä Australian eläimiä luonnossa!
Australian kansallispuistot
Eläinkohtaamisia Australiassa
5. Minne menetkin, suojaudu auringolta
Australian aurinko ei anna armoa. Australian UV-säteily on merkittävästi voimakkaampaa kuin Suomessa. Täällä kärtsäät nahkasi nopeammin ja pahemmin. Käytäthän ainoastaan riuttaystävällisiä, luonnonmukaisia aurinkovoiteita.
6. Unohda ne hämähäkit ja käärmeet
Australian maine lukuisien vaarallisten eläinten kotina ei ole tuulesta temmattu. Silti, totuus on se, että hämähäkkeihin tai käärmeisiin törmää harvoin. Riippuen toki, missä viettää aikansa. Kaupungissa asuessani en koskaan nähnyt yhtäkään hämähäkkiä tai käärmettä. Pelko on turhaa, ja turistien paniikki lähinnä huvittaa ja ärsyttää paikallisia. Todellisempi vaara ovat meduusat ja krokotiilit – niistä lisää alempana.
Lue lisää Australian tappavimmista eläimistä täällä (ja vinkit, kuinka niiltä voi suojautua)
7. Australian ruoka on sekoitus eri kulttuureja
Australialainen ruoka on paljon muutakin kuin nakkirullia, Timtam -suklaakeksejä ja vegemiteä, onneksi. Australia on kulttuurien sulatusuuni, ja tämä näkyy myös ruokakulttuurissa. Isoissa kaupungeissa aasialaiset vaikutteet näkyvät vahvasti. Kulinaristit rakastuvat etenkin Masterchefin synnyinsijana tunnetun Melbournen ruokakulttuuriin. Meren elävät ovat suosittuja herkkuja. Australialaisten kansallisateria taitaa kuitenkin olla BBQ, takapihan grilliruoat. Grillauksen lisäksi myös kahvi otetaan täällä tosissaan, erityisesti Melbournessa. Jos siis olet tyypillinen suomalainen kahviaddikti, tulet rakastumaan Australiaan.
8. Australian rajalla
Australian rajalla -ohjelman seurauksena monet ovat turhankin huolissaan Australiaan matkustamisesta. On totta, että rajalla ollaan tarkempia kuin monissa muissa maissa. Esimerkiksi tiettyjä ruokia ei voi tuoda Australiaan. Avaamattomassa paketissa olevat ruoat kuten karkit tai suklaat ovat yleensä ihan fine. Älä stressaa, täytä maahantulokaavake rehellisesti, ja ongelmia ei tule.
9. Australialainen jalkapallo ja rugby ovat Australian suosikkilajit
Australialaiset ovat urheiluhulluja. Mutta unohda jalkapallo. Australiassa suosikkiurheilulajit ovat rugby ja australialainen jalkapallo. Kumpi laji voittaa riippuu siitä, missäpäin Australiaa liikutaan. Melbourne on australialaisen jalkapallon syntypaikka, kun taas pohjoisempana seurataan rugbya. Aussifutis eli footy on uniikki laji, kenties hiukan kuin sekoitus normijalkapalloa ja rugbya. Muita suosittuja lajeja ovat esimerkiksi kriketti ja tennis.
10. Unohda Bondi Beach – Australia on täynnä autioita rantoja
80% australialaisista elää 100 kilometrin sisällä rannikosta. Rantaelämä onkin olennainen osa australialaista elämäntyyliä.
Ikoninen Bondi Beach on melkein jokaisen Sydneyn matkaajan listalla. Australia, ja jopa Sydney on kuitenkin pullollaan rauhallisempia ja kauniimpiakin rantoja. Itse asiassa Australiassa riittää rantoja niin paljon, että vaikka kävisit eri rannalla joka päivä, niiden kaikkien näkemiseen menisi 27 vuotta. Miksi et siis niiden suosituimpien rantojen sijaan etsisi sitä omaa autiota rantaviivaa?
Lue myös: Australian parhaat rannat x 25
11. Ole tarkkana, missä uit
Useimmissa paikoissa uiminen Australiassa on ihan turvallista, mutta muutama asia täytyy tietää. Australiaan matkustavat ovat yleensä huolissaan Australian myrkyllisistä otuksista. Mutta merivirrat vievät ihmishenkiä moninkertaisesti enemmän.
Älä lähde uintiretkille mihin tahansa, ellet tiedä mitä teet, sillä merivirrat voivat olla petollisia. Suosituilla uimarannoilla on yleensä liput merkitsemässä turvallista uintipaikkaa.
Pohjois-Australiassa uiminen kannattaa jättää kokonaan väliin sadekauden aikaan, jolloin vedessä vaanii meduusoita. Tietyissä osissa pohjoisinta Australiaa elää myös maailman suurimpia krokotiileja.
12. Varaudu turhauttaviin nettiyhteyksiin
Australian valtavat mittasuhteet luovat haasteita nettiyhteyksille. Valmistaudu siis henkisesti hitaampiin yhteyksiin, ettet revi paikan päällä hiuksia päästäsi. Sim-kortti matkan ajaksi on aina hyvä idea. Sim-kortin saat heti kentältä, tai vaihtoehtoisesti lähimmästä supermarketista tai 7-Elevenistä. Telstralla on kattavin verkko. Oma suosikkini on paikallisen Lidlin eli Aldin sim-kortti, joka on Telstran verkossa. Netistä tilattavan Amaysimin olen myös kokenut hyväksi.
13. Tee road trip
Meidän suosikkitapamme tutustua Australiaan on autolla tai asuntoautolla. Australia onkin yksi maailman parhaista kohteista roadtrippailuun. Road tripillä näet monenlaista maisemaa kansallispuistoista hiljaisiin rantoihin ja viehättäviin pikkukyliin. Huomaa, että Australiassa ajetaan vasemmalla.
Lue myös:
Australian road trip matkailuautolla – Vinkit
Great Ocean Road – Australian paras road trip
14. Australia ja tippaaminen
Australiassa ei ole Yhdysvaltojen kaltaista tippauskulttuuria, vaan tippaamiskulttuuri muistuttaa enemmän Suomen tapoja. Meillä on ravintoloissa tapana jättää pieni tippi, jos palvelu on ollut hyvää.
15. Australian hintataso
Australia ei ole hintatasoltaan maailman halvimpia matkakohteita. Yleisesti ottaen hintataso on hiukan Suomea halvempi. Ravintoloissa ruokailee yleisesti ottaen edullisemmin kuin Suomessa. Hotellit alkavat isoissa kaupungeissa noin 70 eurosta yöltä. Australiassa kannattaakin hyödyntää myös Airbnb:tä mahdollisuuksien mukaan.
Iso menoerä Australian matkalla ovat usein erilaiset retket ja elämykset, kuten risteilyt Isolla Valliriutalla, valasristeilyt, laskuvarjohypyt ja niin edelleen.
16. Tutustu aboriginaalien kulttuuriin
Australian alkuperäisasukkaiden eli aboriginaalien kulttuuri ei nykypäivänä näy vahvasti Australiassa. Tietyissä osissa Australiaa, kuten Pohjoisessa Territoriossa, se on vahvemmin läsnä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa tutustua myös Australian aboriginaalien kulttuuriin. Etenkin pohjoisessa on tarjolla esimerkiksi aboriginaalien taidetta sekä aboriginaalien vetämiä luontoretkiä.
17. Vieraile Australian viinialueilla
Australiasta löytyy yli 60 viinialuetta, ja maa on maailman viidenneksi suurin viinin viejä. Jokaisen itseään kunnioittavan viinisiepon kannattaa siis vierailla Australiassa viinitilalla tai useammalla. Monille viinialueista järjestetään päiväretkiä, jolloin kenenkään ei tarvitse sylkeä viiniä pois. Jotkut viinitiloista tarjoavat myös majoitusta.
Lue myös: Australian viinialueet
18. Opi australiaa
Australian aksentti voi paksuimmillaan olla turistille vaikeasti ymmärrettävää. Turistina sulautuu paremmin joukkoon, kun oppii muutamat olennaisimmat sanat ja sanonnat kuten no worries (no problem), thongs (flip flops) sekä lyhentämään sanoja Aussien tapaan (mozzie = mosquito, brekkie = breakfast, sunnies = sunglasses, veggies = vegetables ja niin edelleen).
19. Australian länsirannikko on yhtä upea kuin itärannikko
Australian itärannikko on se suosituin turistireitti. Se on ymmärrettävää, löytyyhän sieltä Australian kuuluisimpia kohteita kuten Iso Valliriutta, kaupunkeja kuten Melbourne ja Sydney, Gold Coast ja Whitsundaysin saaristo. Pikkuhiljaa syrjäisempi Australian länsirannikko kuitenkin kasvattaa suosiotaan. Australian länsirannikko tarjoaa valkohiekkaisia, autioita rantoja, luonnonihmeitä, autiota erämaata ja unohtumattomia auringonlaskuja. Miksi et vaihtaisi itärannikon tallattua turistipolkua Western Australian koskemattomampaan rannikkoon?
Lue myös: Länsi-Australian kohokohdat
20. Australialainen pistoke
… Koska kysyt tätä muuten kuitenkin. Tässä australialainen pistoke, ole hyvä. Adapteria siis tarvitaan.
21. Varaudu ikuiseen matkakuumeeseen takaisin
Kengurumaa koukuttaa ja houkuttaa. Nähtävää ja koettavaa down under riittää useammalle matkalle, ja australialainen leppoisa varvassandaalielämäntyyli viettelee helposti jäämään. Pidä varasi, nimimerkillä kokemusta on.
LUE MYÖS: AUSTRALIA -KOHDEOPAS
Stereotypioita, ennakkoluuloja ja myytinmurtoa Australiasta
Australian bucket list – Australian parhaat kokemukset
Selviytymisopas Australiaan – e-kirjassa sukelletaan vielä syvemmälle australialaiseen elämäntyyliin ja sielunmaisemaan sekä jaetaan käytännön vinkkejä Australiaan suuntaavalle. Erikoishintaan 4,90 rajoitetun ajan!
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Merja / Merjan matkassa
Kiitos hyvistä vinkeistä! Olen lukenutkin sun blogia viime aikoina paljon, koska ensimmäinen Australian matka odottaa muutaman viikon päästä. Jei! 🙂
Anna
Oi ihana kuulla! Toivottavasti tykkäät. Ja huhuile, jos kaipaat mitään tipsejä, autan mielelläni!
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Näistä on helppoa olla samaa mieltä ja Australian kokoa ja välimatkoja ei oikeastaan voi liikaa korostaa. Täällä Yle muuten juuri hiljattain uutisoi hämähäkeistä: https://yle.fi/uutiset/3-11169858
Anna
En ollut tästä myrkkyhämähäkkien voimakkaasta lisääntymisestä kuullutkaan, kiitos linkistä! 🙂 … Vaikka silti taas pakko muistuttaa muita näitä kommentteja lukevia, että syytä paniikkiin EI OLE. 😀
Emilia/Merkintöjä maailmasts
Tosi hyviä vinkkejä!
Olen päässyt Länsi-Australiaan pari kertaa, kun siellä asuu kummitäti perheineen. Niitä reissuja muistelen kyllä lämmöllä, mm. upeita biitsejä, metsiä, viinitiloja ja mukavia pikkukaupunkeja. Joskus taas uudelleen🧡
Toisella kertaa meillä tais olla harvinaisen huono tuuri, kun nähtiin kolme tappavan myrkyllistä käärmettä eri paikoissa..
Anna
Ihana kuulla, että tykkäsit! Aika usein, jos Ausseissa näkee käärmeen, niin se on tappavan myrkyllinen, niitä kun täällä riittää. Mutta riippuu taas toki alueesta. Kolme yhden matkan aikana on kyllä jo aika huono tuuri.
Johanna Vilhelmiina
Hyviä vinkkejä ja vastauksia myös omassa päässä pyöriviin kysymyksiin, vaikka matka Australiaan ei olekaan ihan heti suunnitelmissa. En ymmärrä miten en ole aiemmin ajatellut myöskään aurinkovoiteiden ekologisuutta, erityisesti herkkien korallien kannalta. Erityisesti viiniteemainen matka kiinnostaisi, joskin en kieltäydy luonto- ja rantalomasta sinne suuntaan 🙂
Anna
Suosittelen yhdistämään luontomatkan ja viinimatkan, ja miksei vähän rantojakin! Sellaiseen löytyy mahdollisuuksia ainakin Melbournesta, Sydneystä, Perthistä, Tasmaniasta ja Adelaidesta.
Annukka
Australia on ollu mulla must see-listalla jo pitkään. Erityisesti, koska haluun nähdä koaloita, ja pelkään, että kohta on liian myöhäistä. Välillä aina selailen lentoja, mutta matkustaminen täältä Suomesta sinne on aika kallista, kun minkään viikon takia ei tahdo lähteä niin pitkän matkan päähän.
Anna
Toivon tosiaan, että kohta ei ole liian myöhäistä nähdä koaloita. Mutta oikeassa olet, todella huolestuttavalta näyttää. Ja ymmärrän tuon aikaongelman hyvin, viikossa vasta just ja just ehtii toipua jetlagista.
Tiina Johanna / Kookospalmun alla
Olipas hyvä ja mielenkiintoinen postaus ja hyviä vinkkejä! 🙂 En ole vielä koskaan Ausseissa ollut, mutta toivottavasti pian tämä vääryys tulisi korjattua! Hyvä tietää myös, että hämähäkeiltä voi itse välttyä melko hyvinkin Australian matkan aikana, eikä niitä vaanikaan ihan joka seinässä vastassa. 😀 Olen todella hämähäkkikammoinen, joten mieluusti en törmäisi yhteenkään, mutta uskon, että tämä on vaikea toive toteuttaa eksoottisissakin kohteissa matkailevana ihmisenä.. heh. Saas nähdä kuinka pitkään selviän ilman! Australia on todella houkutteleva ja upea paikka ja jokaisen tulisi se edes kerran elämässään kokea. 🙂
Anna
Uskon, että voit hyvinkin kokonaan välttyä hämähäkeiltä Australian matkalla. Itse olen oikeastaan nähnyt täällä vähemmän hämähäkkejä kuin käärmeitä. Mutta toki riippuu missä liikkuu. Toivottavasti pääsisit lähtemään tänne suuntaan pian 🙂
Lotta-Maaria / Dolphin Perspective
Mainioita vinkkejä, kiitos! 😊 Pohjoinen ja länsi kiinnostaisivat jossain vaiheessa elämää, täytyypä lukea lisää kun tulee ajankohtaiseksi. Tuo sadekauden ajoittuminen Suomen talveen tietysti vähän häiritsee matkasuunnittelua ja mereenhän pitää päästä uimaan 🤔 siksi pitäisi valita kesä!
Anna
Länsi-Australia ja Pohjoinen Territorio on tosi käteviä yhdistää matkalle. Paljon erämaata, mutta etenkin eteläisessä Länsi-Australiassa myös rehevämpiä maisemia, eli kannattaa seikkailla myös siellä. Jos lähdet Länsi-Australiaan ja Pohjoiseen Territorioon, suosittelen matkustamaan Suomen talvella, koska silloin etelässä on kesä. Pohjoisessa Territoriossa et ui kuitenkaan, koska krokotiilit. Ja koska tiedän, että tykkäät sukeltaa, suosittelen Exmouthia. Kantsii ottaa selvää, milloin siellä näkee esimerkiksi kilppareita tai valashaita parhaiten!
Sini
Australia -kuumetta ei ole vielä tullut, vaikka olenkin ihastellut sun kuvia erityisesti kenguruista ja koaloista. Kun tuonne asti (ehkä joskus) lähtee, olisi kiva yhdistää samaan vierailuja Tyynenmeren saarilla. Tähän settiin ei sitten pari viikkoa riitäkään. 😏
Anna
Toivon, että se joskus iskee 🙂 Australia on huikean monipuolinen maa!
Eveliina | Korkkarit rinkass
Jukrat, kuinka hyviä vinkkejä Ausseihin! Oma ikimuistoisin retkeni massa on ehdottomasti roadtrip Melbournesta Nullarborin autiomaan läpi Perthiin. Yöt teltassa keskellä aavikkoa aivan keskellä ei mitään olivat henkeäsalpaavia, varsinkin kun viimeksi kenttää puhelimessa oli ollut noin 1000km sitten. Silloin aloin jo hieman miettiä voivatkohan kengurut potkia telttaa ja muuta turhaa, kun apua olisi ollut lähes mahdoton saada soitettua paikalle. 😀
Anna
Me tykättiin myös road tripistä läpi Nullarborin, ihan niitä kerran elämässä -kokemuksia! Onneksi kengut ei potki telttoja 😀 Meitä rasitti eniten tuolla välillä erämaan kärpäset, argh! Mutta toisaalta yllätti miten huikeitakin maisemia matkan varrelta löytyi.
Sandra Nenonen
Hyvät listaukset. Sanoisin vielä sen, että varaudu jetlagiin ja siitä toipumiseen kannattaa varata oikeasti aikaa. Eli en itse välttämättä heti buukkaisi kalliita retkiä matkan alkuun. Tässä just parhaillaan siitä kärsin.
Ja myös aussien ystävällisyys! Täällä pyydetään anteeksi, jos joku toinen törmää suhun :D. Eli ei mitään suomalaista “oho”-lausahdusta, vaan sellainen ylitsevuotava pahoittelu, jos tönäisee jotakuta vahingossa. Ja se, että täällä on ihan normaalia puhua tuntemattomille tyyliin bussipysäkillä.
Anna
Oot niin oikeassa. Itse kärsin aina Australiaan tai täältä Suomeen reissatessa ihan järkystä jetlagistä myös. Ja joo, se ystävällisyys, jos sitä ei osaa odottaa niin saattaa kaupan kassalla säikähtää, kun kassaneiti kysyykin miten päivä on mennyt 😀 Muistan, kun viime kerralla käytiin Suomessa osa kulttuurishokkia oli se, miten töykeiltä ihmiset tuntui. Jos tönittiin niin korkeintaan tuli se “oho”, kun taas täällä Australiassa tulee vuolaat anteeksipyynnöt, vaikka et olisi edes huomannut kenenkään edes hipaisseen.
Jenni | Boarding Time
Niin upee vinkkipaketti, eipä sitä tämän enempää tarvitse ennen Australian reissua varmaan tietääkään! Itse yllätyin eniten australialaisten ihanasta ystävällisyydestä, jopa olimme hieman hämmentyneitä tästä asiasta pari ekaa päivää. Ja siitä, että niitä maailman vaarallisimpia eläimiä ei nähty sittenkään yhtä ainutta. 😀
Vitsit kun päästäisiin ens talvena Ausseihin pidemmäksi aikaa, tämä haaveissa siis. Viime visiitti oli ihan liian lyhyt. Ja arvaa mihin me ekana suunnataan jos tullaan, Cairnsiin!!!
Anna
Ihana kuulla! Toivottavasti tuutte! Paitsi että ai hitsi me ollaan just silloin Suomessa näillä näkymin 😀
Katja
Kiitos vinkeistä, Australia on vahvasti suunnitteilla vaikka aikataulu on vielä täysin avoin. Todella hyödyllinen postaus!
Hannamari Henrika / Kohdemaa numero 28
Hyviä vinkkejä ainakin minulle, joka en ole ikinä käynyt Australiassa. 🙂 Pitkistä välimatkoista olin tietoinen, mutta esim. viisumin hankkimisesta mulla ei ollut mitään tietoa, myös aurinkorasvan riuttaystävällisyys oli ihan uusi näkökulma minulle. Vielä ei ole tosin Australian reissu ajankohtainen, sillä sinne haluan lähteä joskus kunnolla ajan kanssa useammaksi viikoksi, mihin just nyt ei ole mahollisuutta, mutta joku päivä…
Sonja / Shining Journey
Mä en kestä, mikä ikävä mulle yhtäkkiä tuli Australiaan, kun luin tämän postauksen! Kaikki pitää kyllä paikkansa. Tajusin juuri, että Australiassa viettämästäni vuodesta on kulunut jo hitusen yli kymmenen vuotta. Olisikohan jo aika matkata sinne takaisin? Muistan, miten sieltä kyyneleet silmissä nousin aikanaan lentokoneeseen, kun jatkoin matkaani Uuteen-Kaledoniaan. Muistan, miten tuijotin lentokoneen ikkunasta taakseni niin pitkään, että niska vääntyi ja manner hävisi näkyvistä. Kaikki hyvät muistot nousivat nyt pintaan.
Olet kyllä niin oikeassa, että Australia on valtavan iso maa. Edes vuodessa en ehtinyt kiertää kuin idässä tai oikeastaan välillä Cooktownista Melbourneen ja Great Ocean Roadille asti. Tasmaniassa asuin myös kaksi kuukautta. Muistan, miten jotkut reissaajat tulivat silloin Australiaan ja totesivat lähtiessään, että “I have done Australia”. Se kuulosti ihan päättömältä. Vähän kuin tekisit välilaskun Helsinkiin ja sanoisit, että “I have done Finland”.
Toivon sydämestäni palaavani vielä Australiaan joku päivä. <3 Yksi lausahdus on jäänyt kyllä elämään, jota käytän edelleen aktiivisesti monissa eri tilanteissa: "No worries!" 😀
Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning
Kattava postaus kaikin puolin 🙂 Tuo on kyllä aika yleistä, että maan kokoa ei osata hahmottaa oikein. Vähän sama pätee esim. oman suosikkimaani Meksikon kanssa. Se on viisi kertaa Suomea isompi, ulottuu Irlannista Turkkiin asti.
Olishan tuolla Australiassa kiva käydä joskus. Äitin puolen sukua asuu siellä, mutta ei ole koskaan tullut käytyä. Yleensä he käyvät Suomessa vaan.
Laura Laakso
Vaikkan ole suunnittelemassa matkaa Australiaan, niin luin koko tekstin huolellisesti läpi. Niin oli mielenkiintoinen postaus ja paljon hyviä vinkkejä. Viehättäviä eläimiä näyttäisi olevan Australian luonto pullollaan 🙂