Australian road tripin arkea

Parasta road tripissä on uskomaton vapaudentunne. Ilman deadlinea menemme minne huvittaa, viivymme niin kauan kuin huvittaa, ja teemme mitä huvittaa! Reissuilla yleensäkin elää todellisesti hetkessä murehtimatta menneitä tai huolehtimatta huomisesta. Meitä ei rajoita tällä hetkellä aika, asunto, työ tai mikään muu. Ei oikeastaan edes budjetti, koska road tripin kulut ovat pieniä. Meillä kuluu road tripillä huomattavasti vähemmän rahaa kuin paikallaan asuessa. Viikonpäivistä meillä ei ole ollut mitään tietoa ensimmäisen viikon jälkeen. Meille on aivan sama, onko maanantai vai perjantai. Hyvä jos kuukausissa joten kuten pysymme perässä. Ainoa asia, mikä meille tuottaa päänvaivaa, on seuraavan kaupan tai bensa-aseman sijainti.

road trip australiassa

Pakettiautossa reissaamisessa on tunnelmaa. Road trip on paras tapa matkustaa! Niille, jotka eivät ole kärryillä siitä, minkälaisessa menopelissä Australian kiertomatkaa heitetään, klikatkoon tätä. Maisemien vaihtuessa on aikaa ajatella. Elämä tuntuu loksahtavan kohdalleen, kun siihen saa uutta perspektiiviä. Ihmiset lähtevät usein reissaamaan löytääkseen itsensä. Itse uskon, että ihminen tekee itsensä ja elämänsä. Meillä suomalaisilla etenkin on siihen erinomaiset lähtökohdat.

Life is what you make of it…

road tripillä australiassa

Heräämme aaltojen lyödessä rantaan. Aamupulikoinnin jälkeen iskemme popit kaakkoon ja lähdemme ajelemaan. Pysähdymme paljon ihmettelemään tien varrella vastaan tulevia paikkoja ja asioita. Auringon laskiessa parkkeeraamme rannalle. Korkkaamme kesäkuumassa bissen. Joku soittaa lähellä kitaraa. Taivaan värittävät laskevan auringon upeat värit. Pistämme lieden tulille. Joskus vaihdamme kokemuksia muiden reppureissaajien kanssa, jos emme ole yksin. Illan pimetessä ihailemme Linnunradan loistetta ennen kuin aaltojen loiske tuudittaa meidät uneen.

auringonlasku länsi-australiassa

Telkkaria ei ole ikävä, kun elämä tapahtuu ulkona. Road tripillä ollaan lähellä luontoa. Jo ensimmäisellä viikolla rytmit alkoivat automaattisesti kulkemaan auringon mukaan, ja tämäkin ikuinen aamun torkku on herännyt joka aamu seitsemältä ja ollut sängyssä viimeistään kahdeksalta. Yön pimeydessä on vaikea tehdä mitään, ja auringon noustessa autossa tulee liian kuuma nukkua. Ihmisen luonnollisella unirytmillä on iso vaikutus hyvinvointiin. Väitän, että road trip tai telttailu luonnossa on parasta lääkettä unettomuuteen!

DSC_7811 (700x469)

Seuraavaksi aion tarkastella road tripin haasteita ja kääntöpuolia. Vaikka olen kiitollinen siitä, että meillä on mahdollisuus siihen, mistä useimmat australialaisetkin vain unelmoivat, auto kotina ei aina ole herkkua.

australian road trip

Ensinnäkin, suihku on meille ylellisyys. Olemme maksaneet suihkusta keskimäärin kolme kertaa viikossa. Paskaisuudesta tulee normiolotila. Ilmaiset rantasuihkut Perthin syksyn kylmässä viimassa eivät tunnu hyvältä. Suihkumahdollisuudet rajoittavat pahasti myös treenimahdollisuuksia, mikä kalvaa tätä jumppa-apinaa kaikkein eniten. Ne olemattomat lihakset, joita minulla joskus oli, ovat nahistuneet.

DSC_8320 (700x469)

Joskus road tripillä luonto on liiankin lähellä. Miehillä on helppoa. Minnes meikäläinen kääntyy hädän iskiessä, kun ympärillä on pelkkää ruohoa niin kauas kuin silmä kantaa? Onneksi läntinen Australia on harvinaisen harvaan asuttua seutua. Muutama aboriginaali on varmasti päässyt todistamaan, kun valkoiset posket vilkkuvat heinikossa. Yksityisyyden puute ei rajoitu tähän, vaan road tripillä ei ole harvinaista vaikkapa sheivata sääriä keskellä supermarketin parkkipaikkaa.

IMG_8013 (700x465)

Rinkasta eläminen pidemmän päälle alkaa rasittamaan. Onhan tätä jo yli yhdeksän kuukautta siedetty. Ihminen on sitä vapaampi, mitä vähemmän hän omistaa. Silti myönnettäköön, että joskus kaipaan vaatekaappia ja muuta maallista omaisuutta, puhumattakaan oikeasta kodista. Kokkaamista omassa keittiössä ja käpertymistä vaikka sen telkkarin ääreen omassa kodissa. Varsinkin, kun rinkka ja auto on ollut täynnä hiekkaa aina ensimmäisestä viikosta asti. Vaikka putsaamme, harjaamme ja tamppaamme, jostain sitä hiekkaa vaan aina syntyy lisää!

western australian maisemia

Kaiken kaikkiaan, kaikki kulkee niin kauan kuin lämpötilat hellivät. Autossa nukkumisen viihtyvyys on riippuvainen säästä, sillä autosta tulee herkästi uuni tai pakastin. Kovassa tuulessa on mahdoton kokkailla, ja ötökät tekevät äkkiä elämästä helvettiä. Meillä on kuitenkin ollut onni matkassa; puolen vuoden sisällä meillä on ollut vain muutama sateinen päivä, ja hyvin vähän ötökkäongelmia.

Nämä ovat pikkuasioita, joista ei oikein kehtaisi edes valittaa. Onnekkaita paskiaisiahan tässä ollaan. Sitä paitsi, kaikki pienet vaikeudet unohtuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun kurvaamme seuraavaan upeaan mestaan!

‘One day you will wake up and there won’t be any more time to do the things you’ve always wanted. Do it now.’ Paulo Coelho