Australiassa kaikki voi tappaa

Usein ihmisillä tulee Australiasta ensimmäisenä mieleen vaaralliset eläimet; jättiläishämähäkit, maailman myrkyllisimmät käärmeet ja tappajahait. Mutta mikä onkaan niitäkin tappavampi? Mitä Australiassa oikeasti pitää varoa? 

Vaarallisia eläimiä riittää Australiassa, se on totta. Eivätkä Australian vaaralliset eläimet rajoitu haihin, krokotiileihin ja käärmeisiin. Tiesitkö, että täältä löytyy myös esimerkiksi tappavia kotiloita, kaloja ja mustekaloja? Entä oletko kuullut kauhua kylvävästä tippukarhusta? Ei ihme, että Australiaan lähetettiin aikoinaan vankeja, mannerhan on varsinainen kuolemantuomio!

Australiassa kivulias kuolema tuntuu odottavan joka kadunkulmassa. Vai odottaako sittenkään? Mikä onkaan oikeasti Australian tappavin ja vaarallisin eläin? Se ei nimittäin suinkaan ole käärme, hämähäkki, hai tai edes krokotiili…

australian vaaralliset eläimet

Australian myrkylliset käärmeet

Aloitetaan Australian pahamaineisista käärmeistä.

Australiassa on maailman eniten, yli sata erilaista myrkyllistä käärmettä. Seitsemän maailman myrkyllisimmästä käärmeestä löytyy Australiasta.

Näiden joukossa on myös maailman myrkyllisin käärme, taipaani, jonka puremassa on tarpeeksi myrkkyä tappamaan jopa sata ihmistä.

Myrkyllisin käärme ei ole kuitenkaan se tappavin tai vaarallisin. Taipaanin ei tiedetä tappaneen kuin yhden tai kaksi ihmistä kautta aikojen. Australian vaarallisin käärme on ruskokäärme. Niiden tappotilastoja johtaa aggressiivisena tunnettu idänruskokäärme (engl. brown snake).

Käärmeet toki yleensä luikertelevat ihmisiä pakoon, mutta idänruskokäärmeen tiedetään purreen myös nukkuvia lapsia.

Muita Australian vaarallisia käärmeitä ovat esimerkiksi raidakas, ärhäkkä tiikerikäärme, jonka myrkky lamauttaa sydämen, sekä kuolemankyy (toiselta nimeltään surmakäärme), jonka nimi kertoo varmaan jo kaiken oleellisen.

Pohjoisessa Australiassa käärmeiden pyydystäjiä työllistävät pytonkäärmeet, jotka voivat kasvaa monien metrien pituisiksi. Ei huolta, pisimmällään 8-metrisiksi kasvavat pytonkäärmeet eivät yleensä ole vaarallisia kuin korkeintaan lemmikkikissallesi.

australian myrkylliset käärmeet

mitä tehdä jos käärme puree

Australian tappavat hämähäkit

Jatketaan toisiin lempiotuksiini, hämähäkkeihin. Ihmisille vaarallisimmat Australian hämähäkkilajeista ovat Atrax Robustus (engl. Sydney funnel-web spider), muut funnel-web -lajit ja punaselkähämähäkki.

Aggressiivinen Atrax Robustus voi tappaa 15 minuutissa ja voi myös uida. Sen myrkkyhampaat ovat isommat kuin idänruskokäärmeellä. Tämä kahdeksanjalkainen kuoleman kylväjä on tappanut 13 ihmistä viimeisen sadan vuoden aikana.

Valtaosa Australian hämähäkeistä on vaarattomia. Jotkut toki saattavat kasvaa suuremmaksi kuin ison miehen kämmen ja popsia illalliseksi lintuja tai vaikka käärmeitä (ei kuvaa, koska haluan säästää teidät painajaisilta), mutta eivät ne sinua vahingoita.

Valtavaksi kasvava huntsman -hämähäkki ei rakenna verkkoa. Huntsman, suomeksi jahtihämähäkki, on hämähäkkien gepardi – se kipittää ja jopa loikkii hämmästyttävän nopeasti, ja saattaa nimensä mukaisesti jopa jahdata sinua!

Toinen hämähäkkilaji, white-tail spider, tulee esiin vasta pimeällä ja tykkää kaivautua sängyn lakanoihin, viereesi ihmisen lämpöön. Kauniita unia!

australia hamahakit

(Kuvan hämähäkki ei liity tapaukseen)

Haihyökkäykset Australiassa

Vaarallisimpia haita Australiassa ovat härkähai, valkohai ja tiikerihai. Härkähait ovat näistä aggressiivisimpia. Tiikerihaita esiintyy myös matalissa vesissä, ja valkohai ei selityksiä kaipaa. Vuonna 2015 Australiassa tapahtui 33 haihyökkäystä, joista kaksi johti kuolemaan.

Australian rannat kuuluvat maailman parhaimpiin. Mutta niistä nauttimisella on hintansa. Jos et joudu hain tai krokotiilin kitaan, saatat kuolla hitaan tuskallisen kuoleman meduusan, kotilon, myrkkykalan tai mustekalan uhrina.

haihyokkaykset australia

Australian vaaralliset meduusat

Käärmeitä, haita ja hämähäkkejä enemmän Australiassa kannattaa kuitenkin olla huolissaan pohjoisen tropiikissa elävistä meduusoista. Pidä silmällä kieltokylttejä, ja Pohjois-Australiassa meduusakauden aikana lokakuusta toukokuuhun ui vain turvalliseksi merkityissä paikoissa tai vähintään suojaudu märkäpuvulla.

Vaarallisimmat Australian unelmarannoilla pahaa aavistamattomia turisteja vaanivat meduusat ovat australiankuutiomeduusa (engl. box jellyfish) ja vain peukalonkynnen kokoinen irukandji.

Australiankuutiomeduusaa pidetään maailman vaarallisimpana meduusana. Sitä on myös sanottu maailman myrkyllisimmäksi otukseksi.

Sen jopa yli kolme metriä pitkät lonkerot kietoutuvat uhriin pistäen myrkkyä miljoonilla harppuunoilla. Kuolema voi tapahtua jopa parissa minuutissa. Australiankuutiomeduusan tiedetään tappaneen noin 70 ihmistä. Rohanin setä jäi henkiin kertomaan tarinan tuskallisista kivuista.

Ei ihme, että Pohjois-Australian Cairnsin ympäristössä elävä irukandji-aboriginaalikansa ei tiennyt, mikä sai ihmiset sairaiksi. Pikkuruinen irukandji -meduusa on näkymätön tappaja. Sen pisto on ensin vain hieman kivulias – todelliset tuskat alkavat noin puolen tunnin kuluttua.

Australian vaaralliset eläimet

Maailman suurimmat krokotiilit

Maailman isoimmat krokotiilit, Australian suistokrokotiilit ovat ansainneet tappokoneen maineensa. Kuolemat ovat harvinaisia vain siksi, että kukaan selväjärkinen ei astu jopa yli seitsemänmetrisiksi kasvavien esihistoriallisten hirviöiden asuttamiin vesiin. Jos lähdet pulikoimaan Australian Pohjoisen Territorion jokiin, olet krokotiilinruokaa sadan prosentin varmuudella. Muutaman kerran vuodessa joku päätyy krokotiilin kitaan.

Viimeksi pari viikkoa sitten joku lähti Pohjois-Queenslandissä viimeiselle uinnilleen auringonlaskussa varoituskylteistä huolimatta, ja ruumista tuskin koskaan löydetään.

Australian tappavista eläimistä krokotiilit ovat ainoita, jotka aktiivisesti sitä yrittävät, jos vain mahdollisuuden saavat. Käyttämällä järkeä karmea kuolema on kuitenkin helppo välttää. Krokotiilikuolemissa on yleensä varomattomuudella ja/tai alkoholilla osuutta asiaan.

Lue lisää Australian suistokrokotiileista täällä.

australian tappavat eläimet

Australian suistokrokotiili

Maailman vaarallisin lintu

Australiasta löytyy myös maailman vaarallisin ja tappavin lintu. Maailman kolmanneksi suurin lintu, kasuaari, sininen ärjysmurffia muistuttava jättilintu voi olla aggressiivinen.

Kasuaari on varustettu 15 sentin kynsillä, jotka vaivatta suolistavat sitä ärsyttävän ihmisen. Itse asiassa tarkemmin kun katsoo, kasuaari muistuttaa hieman dinosaurusten raptoria, eikö?

Kasuaari

Australian muut tappavat eläimet

Australian vesissä vaanii myös tappava mustekala. Vastamyrkkyä ei ole, ja kuolema on nopea.

Viimeinen asia, jonka näet ennen kuin sinirengastursas lamauttaa hengityselimistösi, ovat psykedeeliset siniset renkaat, kun mustekala vaihtaa väriä tuntiessaan itsensä uhatuksi.

Ja entä kiveksi naamioituva velhokala, jonka myrkkypiikit aiheuttavan ensin halvaantumisen ja sitten kuoleman? Keihäsrauskujenkaan kanssa ei kannata painia, sen opimme edesmenneeltä Australian krokotiilimieheltä Steve Irwiniltä.

Australiassa etanakin voi koitua kohtaloksi. Keilakotilo pistää kuin harppuuna kotilon läpi. Jos näissä ei ole vielä tarpeeksi, Australiasta löytyy myös tappava muurahainen, punkki ja tuhatjalkainen.

En voi olla mainitsematta myös metrin pituisia matoja. Ne eivät sentään ole myrkyllisiä, mutta itse kuolisin kauhusta sellaisen nähdessäni.

Australian vaaralliset eläimet

Australian dingoja ei kannata sekoittaa lemmikkikoiraan. Dingohyökkäykset ovat harvinaisia, mutta niitä tapahtuu.

australia vaaralliset elaimet - dingo

Entä sitten Australian kengurut, koalat ja muut lutuiset elukat? Olen pahoillani, mutta näilläkin herttaisilla otuksilla voi olla pimeä puolensa.

Vesinokkaeläimen myrkky aiheuttaa tuskallisia kipuja. Kengurua ei suotta kuvata usein nyrkkeilyhanskat kädessä, sillä on nimittäin voimakas kylkiluut murskaava potku.

Australian tappavat eläimet

Entä luulitko, että koala on lutuinen karvapallero? Se voi kynsillään ja torahampaillaan saada halutessaan vahinkoa aikaan. Mutta koalaa paljon vaarallisempi otus, etenkin turisteille, on kuitenkin sen suurempi sukulainen tippukarhu (Thylarctos Plummetus, engl. drop bear).

Tai niin australialaiset ainakin haluaisivat sinun uskovan… Onneksi niiltä on helppo suojautua, laita vain hammastahnaa tai vegemitea korvan taakse! 😉

drop-bear-image

Jos tässä ei vielä ollut tarpeeksi… Eläimien lisäksi Australiassa saa varoa kasvejakin! Queenslandissä törmäsimme tähän pistävään kasviin, joka voi aiheuttaa kuukausia kestäviä kipuja.

DSC_8859 (1280x873)

Parasta Australian matkalla on siis varustautua suojapukuun ja pysyä lähellä sairaaloita. Australia on kidutuskammio ja kuoleman ansa. On ihmeellistä, että ihmiset ovat selvinneet vuosituhansia tällä hirviöiden asuttamalla saarella, jossa ei ole suojassa edes kasveilta.

Mikä on oikeasti Australian vaarallisin eläin?

Leikki sikseen. Toivottavasti tieto ei lisännyt tuskaasi kovin paljon. Nyt kun olen pelotellut teitä tarpeeksi, on aika laittaa asiat perspektiiviin. Australiassa kaikki voi tappaa – mutta tappaako? Mikä on oikeasti Australian vaarallisin eläin, mitä täällä pitää varoa? Tässä hiukan vertailua.

Käärmeet tai vaaralliset hämähäkit ovat kaupungeissa harvinainen näky. En itse ole nähnyt vuosikymmenen aikana kuin nelisen käärmettä ja pari isoa hämähäkkiä, nämäkin kansallispuistoissa vaeltaessa. Toki riippuu, minkälaisissa ympäristöissä aikansa viettää.

Hämähäkki on tappanut 70-luvun vastamyrkyn keksimisen jälkeen Australiassa yhden ihmisen. Vastamyrkkyä ei tarvita kuin harvinaisen vakavissa purematapauksissa.

Käärmeen puremaan kuolee yksi tai kaksi ihmistä vuodessa. Yleensä kyseessä on sankari, joka yrittää pyydystää tai tappaa käärmeen, tai käärmeitä työkseen käsittelevä tyyppi. Tullakseen käärmeen puremaksi Australiassa sitä saa tosissaan yrittää, sillä käärmeet normaalisti karttavat ihmisiä. Esimerkiksi taipaanin luonnossa nähneet australialaiset voi laskea sormilla.

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana neljä ihmistä on kuollut meduusan pistoon.

Keilakotilo ja velhokala ovat molemmat aiheuttaneet yhden kuoleman kautta aikojen, sinitäplätursas viime vuosisadan aikana kolme.

Haihyökkäyksissä kuoli viime vuonna yhteensä kaksi ihmistä, kun taas 300 ihmistä hukkui.

DSC_6793 (1024x685)

Tässä ovat Australian tappavimmat eläimet vuosien 2000-2010 tilastojen mukaan:

  1. Hevonen. Hevosten aiheuttamissa onnettomuuksissa kuoli 77 ihmistä.
  2. Lehmä. Lehmät aiheuttavat onnettomuuksia erityisesti liikenteessä.
  3. Koira. Ei suinkaan dingo, vaan lemmikkikoira, joka aiheuttaa kuolemia muun muassa puremilla ja aiheuttamalla kompastumisia.
  4. Kenguru. Ei nyrkkeilevä yksilö, vaan tielle loikkiva.
  5. Mehiläinen. Mehiläisenpistot aiheuttavat kymmenisen kuolemaa vuodessa.

Australian tappavat eläimet

Selviytymisohjeet Australiaan

Australian matkalla pysyy hengissä, kunhan ajaa varovasti niin kuin kaikkialla, ja ui turvalliseksi tiedetyissä vesissä ja kaukana voimakkaista virtauksista.

Australian tappavat otukset ovat stereotypia, johon paikalliset ovat jokseenkin kyllästyneitä. Silti sitä mielellään ruokitaan, eikä myyttiä edes yritetä murtaa.

Totuus on kuitenkin se, että Australiassa on todennäköisempää kuolla kompastumalla kissaan tai putoamalla sängystä kuin hämähäkin puremaan.

Lue myös: AUSTRALIAN SULOISIMMAT ELÄIMET
Suuntana Australia? Tiedä nämä 21 asiaa ennen matkaa

AUSTRALIA: KOHDEOPAS