BALI – HINTATASO JA BUDJETTI

Let’s talk money. Minkälainen hintataso Balilla vallitsee, minkälaisella budjetilla matkaan voi lähteä? Bali sopii kaikenlaisille matkailijoille ja täällä viihtyvät niin kengännauhabudjetilla matkustavat reppureissaajat kuin överiluksukseenkin tottuneet matkailijat.

Maailman mittakaavassa Bali on edelleen edullinen matkakohde. Suosittuna turistikeskuksena se ei kuitenkaan ole Kaakkois-Aasian halvimpia kohteita, ja hinnat tuntuvat nousevan vuosi vuodelta.

Budjetti Balilla riippuu paljon siitä, missä päin Balia majoittuu ja kuinka matkansa viettää. Alueilla, missä turismia on vähän, selviää yleensä halvemmalla. Turistisimmilla alueilla täytyy varautua maksamaan enemmän. Esimerkiksi Seminyakissa halvan aterian löytäminen voi olla kiven alla.

Tässä hiukan osviittaa hintatasoon Balilla. Hinnat ovat kahdelta hengeltä ellei erikseen mainittu. Lentoja Balille ei ole laskettu mukaan.

Majoitus Balilla

Majoituksen hintahaitari Balilla on valtava, ja majoitusta löytyy aina halvoista homestaystä villeimpien unelmien ökyvilloihin.

Alle 10 eurolla löytää jotain hyvin yksinkertaista. 20 eurolla yöltä saa jo hotellihuoneen kunnon hotellista uima-altaalla. 30-40 eurolla saa jo oikein viihtyisän hotellihuoneen uima-altaalla. Meidän budjettimme oli 30 euroa per yö. Se sisälsi aamiaisen, huoneesta löytyi ilmastointi ja parveke, ja hotellista mahtava uima-allas. Jos viivyt kuukauden tai kauemmin, hintaa saa yleensä alas. Omat huvilat yksityisellä uima-altaalla alkavat noin 100 eurosta yöltä, laadukkaammat alkaen 150 eurosta aina tuhansiin saakka.

Ruoka ja juoma

Ruokaan uppoavat kulut riippuvat Balilla siitä, minkälaisella alueella majoittuu ja minkälaisissa ravintoloissa syö. Yksinkertaisissa warungeissa tai katukojuissa ruokailemalla säästää pitkän pennin, sitä paitsi indonesialainen ruoka on herkullista. Halvoissa warungeissa ateria voi irrota jopa 1-2 eurolla. Me maksoimme tyypillisesti ateriasta 5-6 euroa per nassu.

Jos himoitset avokadoleipiä tai smoothiekulhoja, trendikkäissä kahviloissa ruokailuihin upposi noin 10-12 euroa per nuppi.

Fiinimmissä ravintoloissa hinnat voivat olla Suomen tasoa tai jopa siitä ylöspäin. Me maksoimme paremmassa ravintolassa 40 euroa per nokka.

Mitä tulee vesipulloihin, täytä vesipulloa täyttöpisteissä, joita löytyy hyvin. Täyttöpisteitä löytää myös Refill My Bottle -sovelluksen avulla. Vaihtoehtoisesti hommaa ennen matkaa filtterillä varustettu pullo. Emmehän halua kasvattaa Balin jätevuorta!

Iso Bintang -bisse irtoaa baarissa noin 2,50 eurolla. Kaupassa bissetölkki maksaa 0,50 eurosta euroon. Cocktailit alkavat yleensä 4 eurosta. Pullo Absolutia kaupassa maksaa noin 40 euroa. Viini on Suomen hinnoissa. Röökiaski irtoaa noin 1,50 eurolla.

Liikkuminen Balilla

Julkinen liikenne on Balilla melko olematonta. Liikkuminen hoituu takseilla, yksityisella autolla ja kuskilla tai skootterilla.

Halvin tapa liikkua Balilla on skootterin vuokraaminen. Skootterin päivävuokra alkaa noin 3 eurosta. Turvallisin vaihtoehto skootteri ei todellakaan ole, ja vastaan tuli monia ruhjeilla olevia turisteja.

Toiseksi paras vaihtoehto on Grab tai Go-Jek -sovellus, joilla kyydin voi saada moninkertaisesti halvemmalla kuin kadulta. Useilla alueilla paikallinen taksimafia pyrkii kuitenkin estämään näiden sovelluksien käytön, ja meillä olikin suuria vaikeuksia saada kyytiä näiden kautta esimerkiksi Canggussa, Seminyakissa ja Ubudissa.

Taksimatkojen hinnat riippuvat paljon alueesta. Ruuhkaisilla turistialueilla hinnat voivat tuntua kovilta. Sinisillä Bluebird -takseilla on paras maine.

Ainakin Ubudissa paikalliset mopoilijat tarjoavat kyytiä mopon perässä taksia halvempaan hintaan. Onko se sitten kuinka turvallista, en tiedä.

Lentokentältä Ubudiin maksoimme 350 000 rupiaa eli 20 euroa, Cangguun 200 000 rupiaa eli 12 euroa, Kutalle / Sanuriin 150 000 rupiaa.

Kulkiessa kaupungista toiseen tai vaikkapa päiväretkelle ympäri saarta voi olla järkevää järjestää oma kuski. Sen voi yleensä järjestää majoituksen kautta, mutta usein halvemmalla selviää, kun kyselee kuskeilta kadun varresta ja sopii hinnasta. Me maksoimme päiväretkestä 600 000 rupiaa eli 35 euroa.

Muita kuluja

Sim-kortista saa pulittaa 50-200 000 rupiaa eli 3-12 euroa, lentokentältä ostaessa enemmän.

Ostoksiin voi Balilla saada uppoamaan minkälaisia summia tahansa. Kannattaa muistaa tinkiminen torilla, kadulla ja kyytiä sopiessa, kuitenkin paikallisia kunnioittaen. Esimerkkinä maksoin torilla halpismekosta 70 000 – 100 000 rupiaa (4-7 euroa). Hintahaitarin toisessa päässä Balilta löytyy myös paljon ihania pikkuputiikeita ja luksusbrändejä.

Joogasin Yoga Barnissa, joka taitaa olla yksi kalliimpia paikkoja joogata. Täällä kerta maksaa 8 euroa, 20 kerran passi 80 euroa. Surffilaudan vuokraaminen maksoi nelisen euroa päivältä.

Useisiin temppeleihin ja muihin nähtävyyksiin on pieni sisäänpääsymaksu, euron luokkaa. Esimerkiksi Ubudin apinametsään 2 euroa, Uluwatun kecak -esitykseen 6 euroa.

Summa summarum

Meidän kuukausibudjettimme Balilla oli 2000 euroa kahdelta. Tämä ei sisällä niitä muutamaa kertaa luksushotellissa, millä hemmottelimme itseämme, eikä muutaman päivän matkaa Komodolle. Sen sijaan muutaman päivän matka Nusa Penidalle mahtui budjettiin. Kahdella tonnilla elelimme oikein mukavasti, penniä ei tällä matkalla venytetty ollenkaan. Paljon vähemmälläkin selviää, ja sitten taas toisaalta paljon enemmänkin saa kulumaan jos oikein heittäytyy lomatunnelmiin.

Kahteen tonniin sisältyi mukava perusmajoitus hotellissa, ateriat, aktiviteetit kuten joogailut ja nähtävyydet ja vähäinen shoppailu. Söimme vaihtelevasti halvalla ja välillä paremmissa ravintoloissa, ja teimme pari retkeä saareen tutustuen.

Budjettivinkkejä Balille

Yleisesti ottaen yksin kengännauhabudjetilla matkustavalle reppureissaajalle suosittelen noin 25 euron päiväbudjettia. Tähän pitäisi mahtua yksinkertainen majoitus, kolme ateriaa ja kenties pari bisseäkin. 40 eurolla päivässä pääsee jo majoittumaan mukavasti ja kulkemaan ympäriinsä. Valitsemalla kohteen hintatasoa silmällä pitäen ja katsomalla minkälaisissa paikoissa syö säästää pitkän pennin. Majoitusta etsiessä kannattaa silmäillä paikallisia homestay -majoituksia ja käydä läpi myös Airbnb.

Ruokailuissa voi säästää myös järjestämällä osan aterioista itse. Jääkaappi huoneessa on kätevä olla. Meillä mukana kulki pieni veitsi, jolla saimme hedelmiä pilkottua. Välttämällä alkoholia säästää rutkasti. Vaihtoehtoisesti ota omat bisset rannalle mukaan.

Kortilla maksaminen ja rahan vaihto Balilla

Denpasarin lentokentältä löytyy automaatti ja rahanvaihtopiste. Meillä on tapana nostaa aina lentokentältä rahaa alkumatkaa varten, vaikka kurssi onkin hitusen huonompi kuin muualla. Automaatteja ja rahanvaihtopisteitä löytyy kaupungeista hyvin. Kortti kelpaa isommissa puljuissa, mutta käteistä tarvitsee aina. Rahaa nostaessa kannattaa olla tarkkana, sillä kortteja kopioidaan silloin tällöin. Suojaa PIN ja suosi käteistä.

Rahaa on yleensä edullisempaa vaihtaa perillä Balilla kuin Suomessa. Rahanvaihtopisteissä kurssit vaihtelevat paljon, joten kannattaa tsekata useampi pulju. Lentokenttä tai hotelli ei yleensä ole paras vaihtoehto. Laske rahat tarkkaan, vedätykset eivät ole harvinaisia!

Kannattaa yrittää välttää maksamasta 100 000 rupian seteleillä, sillä ihmisillä on usein vaikeuksia rikkoa niitä.

Hinnat Balilla vaihtelevat paljon, joten täysin luotettavia lukuja hintatasosta on vaikea antaa. Toivottavasti tästä oli jollekin Balin matkaa suunnittelevalle hyötyä.

Lue myös: KOHDEOPAS: BALI

Tärkeimmät vinkit Balille

Kaikki Bali-postaukset löydät täältä.