Brisbanen Lone Pine Sanctuary – Koala kainaloon ja seuraava!

Alkuvuoden Brisbanen visiitillä teimme nopean vierailun kaupungin suosittuun eläinpuistoon Lone Pine Koala Sanctuaryyn. Sitä on usein kehuttu ja olin kuullut, että eläimiä kohdellaan siellä hyvin.

lone pine sanctuary

Lone Pine Sanctuary on Australian suurin koalapuisto

Australian eläimiä on ehdottomasti paras nähdä luonnossa. Se on paitsi kokemuksena ikimuistoisempi, myös eläinystävällisempi valinta. Australiassa eläinten bongaaminen luonnossa ei ole edes vaikeaa. (Mistä niitä löytyy, lue postaus Missä nähdä Australian eläimiä luonnossa.)

Mutta kenties aika on vähissä, ehkä haaveilet kengurun silittämisestä, tai kenties ämpärilistallasi on koalan halaaminen. Usein minulta on kysytty, mikä Australian eläinpuistoista olisi paras, tai eettisin vaihtoehto. Brisbanen Lone Pine Sanctuary on yksi hyvä vaihtoehto, vaikka suosikkia siitä ei tullut.

Lone Pine Koala Sanctuary sijaitsee 12 kilsaa Brisbanen keskustasta. Koalapuisto avasi ovensa viime vuosisadan alussa sairaille, orvoille tai haavoittuneille koaloille. Koalat ovat puiston vetonaula, mutta eläinpuistossa näkee myös monia muita Australian otuksia.

Satuimme paikalle huonoon aikaan, sillä tänään puistossa oli paljon koululaisryhmiä, ja meininki oli hurjempi kuin apinalinnassa.

Halaisitko koalaa?

Myös Lone Pine Sanctuaryn liukuhihnamainen koalanhalailubisnes jätti ristiriitaisen olon. Kolme tai neljä koalaa oli samaan aikaan rivissä tarjolla turisteille, joita oli pitkäksi jonoksi asti. Koala syliin, snäp snäp, seuraava!

Aina koalaa ei välttämättä huvita poseerata. Koala kieltäytyi tarttumasta edessäni seisovaan leidiin. Koala vietiin jäähylle, ja tilalle haettiin yhteistyökykyisempi karvapallero.

Koalaa ei juuri saa paijata. Työntekijä käskee asettamaan kädet tiettyyn asentoon ja seisomaan hievahtamatta kuin puu, kunnes koala painaa pitkät kyntensä ympärille. Koalan turkki on karheampi kuin odottaisi.

Kokemus ei kauaa kestä, silti sen hetken olin jossain söpöysräjähdyksen rajamailla koalanirvanassa.

Olisin voinut seurailla eläinpuiston pienten vauvakoaloiden seikkailuja tuntikausia.

Onko koalan halaaminen ihan ok? Siitä kirjoitin jo hiukan postauksessani Australian lutuisimmat karvapallerot. Pähkinänkuoressa, koalan halailu on tarkasti järjestettyä niin, ettei koala siitä kärsisi. Silti, eihän koalan pitäisi olla valokuvausrekvisiittaa. Toiminnan kyseenalaisuudesta kenties kertoo sekin jotain, että koalan syliin ottaminen on sallittua ainoastaan Queenslandin eläinpuistoissa. En kuitenkaan tuomitse itseäni enkä muita koalan halaajia.

Brisbanen Lone Pine Koala Sanctuary

Jos suuntaat eläinpuistoon, valitse mieluiten sellainen, jossa pidetään vain Australian eläimiä, ja ota hiukan selvää siitä, kuinka eläimiä kohdellaan. Oma suosikkini Australian eläinpuistoista on ehdottomasti Melbournen lähellä sijaitseva Healesvillen eläinpuisto.

Positiivista eläinpuistoissa on niiden tekemä suojelutyö. Australian eläinpuistoilla on tärkeä rooli monien lajien suojelussa. Australian eläinpuistoissa elukoita ei myöskään yleensä pelkästään pällistellä, vaan pitkin päivää on erilaista ohjelmaa, jossa työntekijät kertovat eläinpuiston asukkaiden elämästä.

Tiesitkö esimerkiksi, että vompatti kakkaa kuutioita, tai että vesinokkaeläin on myrkyllinen?

Tai että koalat ovat vaarassa, sillä 80% niiden elinalueesta on tuhottu ihmisten ja metsäpalojen seurauksena? Tai että ne syövät jopa kilon eukalyptusta päivässä?

Lue myös: Ikuisen kesän Brisbane