Cozumel – Meksikon risteilysaari yllättää monipuolisuudellaan
Cozumel Meksikon Jukatanin niemimaan rannikolla tunnetaan ensisijaisesti risteilysatamana ja sukelluskohteena. Mielessäni maalailin kauhukuvia risteilyturisteja kuhisevasta kaupallisesta saaresta. Cozumel kuitenkin yllätti ja jäi lopulta suosikkirantakohteeksemme Meksikon matkalla. Tässä kokemuksia ja vinkit Cozumelin saarelta.
Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*
Olimme varanneet Cozumelin saarelle vain muutaman päivän, sillä odotukset eivät olleet kummoiset. Cozumelin risteilysatama on maailman neljänneksi vilkkain. Saarella pysähtyy lähes 4 miljoonaa risteilyturistia vuosittain. Jättiristeilijöitä näkyykin päivittäin ankkuroituna satamassa.
Normaalisti kiertäisin tällaiset kohteet kaukaa.
Jenkkiläisten risteilyturistien vaikutusta oli vaikea olla huomaamatta jo heti saapuessa, kun taksikuski puhui englantia jenkkiaksentilla. Hinnat ilmoitetaan Cozumelilla usein ensin dollareina ja sitten vasta pesoina. Jopa välimatkat olivat paikoin merkitty ensin maileina ja sitten vasta kilometreinä.
Cozumel on kuitenkin niin paljon muutakin kuin Karibian risteilijöiden päiväretkikohde. Kauas San Miguelin pääkaupungista ei tarvitse ajaa, kun Cozumel paljastaa toiset, paljon mielenkiintoisemmat kasvonsa. En ollut osannut odottaa, että suurin osa näinkin kuuluisasta saaresta olisi suhteellisen koskematonta luontoa.
Cozumelin itärannikkoa koristavat luonnonvaraiset villinä tyrskyävät rannat ja vaatimattomat rantaravintolat. Etelästä löydät ainutlaatuista luonnonsuojelualuetta sekä saaren kauneimpiin kuuluvaa rantaviivaa. Kehittyneempää länsirannikkoa täplittävät rantaklubit ja -hotellit ja postikorttimaisten kauniiden palmurantojen rivistöt. Tätä nykyä suoraan rannalle rakentaminen on kuulemma kielletty saaren suojelemiseksi, pisteet siitä.
Saaren länsiosan palmurannat ovat yleensä yksityisiä. Cozumelilla kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan majoittua rantahotellissa. Jos rantahotelli ei ole mahdollinen, niin vieraile jollakin Cozumelin lukuisista rantaklubeista. Suosituimpiin kuuluvat ainakin Buccanos ja Mr. Sanchos.
Cozumelin El Cielo on taivas maan päällä
Risteilijöiden lisäksi Cozumel on niittänyt mainetta Meksikon parhaimpana sukelluskohteena. Cozumelin edustalla avautuva riutta on osa maailman toiseksi suurinta koralliriuttaa, Mesoamerikan riuttaa, joka ulottuu Meksikosta aina Hondurasiin saakka. Monet saattavat tietää Mesoamerikan riutan Belizestä, jossa riutan kuuluisampi osa sijaitsee.
Kuten niin monet muutkin, meidätkin houkutteli Cozumelin saarelle snorklausmahdollisuudet saaren kristallinkirkkaissa vesissä. Monet matkaavat Cozumelille mantereelta päiväretkelle sukeltamaan tai snorklaamaan. Suosittelen kuitenkin viipymään pitempään. Tämä jo senkin takia, että retkiä ei järjestetä veneellä suoraan mantereelta, vaan ensin on matkustettava Cozumelin saarelle lautalla.
Parhaiten riuttaa pääsee tutkimaan sukeltamalla. Cozumelilta löytyy sukelluskursseja ja -retkiä niin täysin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin sukeltajille.
Vaikka pysyisit mieluummin pinnalla, Cozumelin vedenalainen maailman on ehdottomasti kurkistamisen arvoinen. Ihailimme värikkäitä koralleja ihmeellisen kirkkaassa vedessä, bongasimme viiksihain ja ainakin kolme kilpikonnaa sekä uimme valtavien kalaparvien seassa.
Snorklausretken kohokohta on kuitenkin Cozumelin kuuluisa El Cielo, joka tarkoittaa taivasta.
El Cielo todellakin osoittautui taivaaksi maan päällä. Tai veden alla, jos tarkkoja ollaan. Se on täynnä suuria kauniita meritähtiä kuin vedenalainen tähtitaivas.
Merivirrat voivat olla täällä voimakkaita. Oppaallamme oli meille mukana pelastusrengas, jolle ennen veteen hyppäämistä naureskelin, mutta johon lopulta väsyneenä takerruin lepäämään.
Snorklausretkiä järjestetään Cozumelilla joka lähtöön, ja valintaan kannattaa käyttää hiukan aikaa. Kiinnitä huomiota ainakin ryhmien kokoon ja retkien arvosteluihin.
San Miguel De Cozumel, Cozumelin vilkas pääkaupunki
Cozumelin keskustan San Miguel De Cozumel on siisti ja jopa viehättävä värikkäine rakennuksineen, ihmeköynnöksineen ja palmupuineen. Seiniä koristavat muraalit siellä täällä, joskaan ei yhtä värikkäästi kuin monissa muissa Meksikon kohteissa. Kauppakadut pursuavat turisteille suunnattuja kojuja ja putiikeita. Sinne tänne on noussut korkeita betonirakennuksia muuten viihtyisää katukuvaa pilaamaan.
Kenties vierailimme Cozumelin pääkaupungin San Miguelin keskustassa aina rauhalliseen aikaan päivästä, en tiedä. Silti edes tällaisille ihmisjoukkoja kammoksuville erakoille turisteja ei ollut ikinä ahdistavissa määrin kuten olin pelännyt.
Toki silloin tällöin Cozumelin sataman tuntumassa tuli vastaan jättikokoisia pillimukeja käpälissään kantavia hoipertelevia punakoita risteilyturisteja. Pääasiassa kadut olivat kuitenkin yllättävän rauhallisia.
Ilmeisesti risteilyturistit suuntaavat Cozumelin satamasta usein mantereelle. Iltaisin he palaavat paatteihinsa, ja Cozumelin valojen syttyessä fiilis onkin pykälää paikallisempi. Ja mitä kauemmas satamasta liikkuu, sitä meksikolaisemmaksi meininki muuttuu.
Tulumin tacoövereiden jälkeen kaipasimme vaihtelua, ja löysimmekin Cozumelilta sushinrakastajan unelmabaarin nimeltä Cozumel Dreaming. Ulospäin paikka ei näytä kummoiselta, mutta tämä paikka on niin sanotusti wörtti, sushiannokset ovat kekseliäitä ja hinta-laatusuhde erinomainen.
Cozumelin palmunlehväkattoinen La Aldea on kieltämättä turistinen ravintola, mutta jos margaritat maistuvat ja koolla on väliä, tämä on sinun paikkasi. Ravintola on kallioisella rannalla, josta pääsee veteen viilentymään margaritojen lomassa. Viereisessä Hemingway -ravintolassa emme käyneet, mutta sieltä olisi löytynyt myös laituri veteen.
Punta Sur Eco Park ja Cozumelin kaunein ranta
Yksi Cozumelin kohokohtia on saaren eteläkärjen Punta Sur Eco Park -luonnonpuisto. Täältä löytyy Cozumelin kaunein ranta.
Saavuimme rannalle iltapäivällä, kun kaikki muut olivat jo lähteneet. Vain läheisellä rantaklubilla makoili vielä muutamia auringonpalvojia. Lyhyen kävelymatkan päässä luonnonvarainen ranta oli meidän. Valkoinen hiekka jatkui loputtomiin ja vesi välkkyi kauniin akvamariinin värisenä, jonka eri sävyjä löysin itseni tuijottelemasta lumoutuneena.
Mantereella olimme kokeneet turhautumisen tunteita, kun ruskeat sargassum-merileväkasat olivat vallanneet Tulumin ja Playa Del Carmenin normaalisti niin kauniit rannat. Jopa kovasti hehkutettu Isla Holbox jäi lieväksi pettymykseksi.
Siispä olin aika haltioissani, kun vihdoin löysimme Meksikosta sellaisen paratiisirannan, mitä varten tänne olimme matkanneet. Ilmeisesti täältä olisi päässyt myös snorklaamaan, mutta se jäi meillä väliin.
Punta Sur Eco Park -luonnonpuistoon on noin parinkymmenen euron sisäänpääsymaksu. Siihen sisältyy 40 minuutin veneretki, jolla voi käydä bongailemassa krokotiileja ja eksoottisia lintulajeja. Kannattaa huomata, että luonnonpuisto suljetaan jo kello 16.30.
Punta Surin luonnonpuistossa olisi helposti voinut viettää kokonaisen päivän. Puistosta löytyy myös mayojen raunioita sekä visiitin arvoinen majakka.
Road trip saaren ympäri
Cozumel on Meksikon kolmanneksi suurin saari. Saari on 48 kilometriä pitkä ja 16 kilometriä leveä. Sen ympäri ajaa autolla vähän yli tunnissa.
Yksi parhaista asioista Cozumelilla onkin retki saaren ympäri. Niitä voi järjestää kuskin kanssa, tai kuten me, omatoimisesti auton vuokraamalla. Me maksoimme autosta 70 euroa päivältä, ja auto tuotiin ja haettiin hotelliltamme.
Siinä missä hotellit ja asutus on keskittynyt Cozumelin länsirannikolle, Cozumelin itärannikko on karumpaa aluetta. Luonnontilainen ranta jatkuu täällä äärettömiin, aallot vaahtoavat, ja valitettavasti tuovat mukanaan ainakin tiettyyn aikaan vuodesta sargassum-merilevää.
Cozumelin itärannikon rannoilla on autenttisempi meksikolainen tunnelma. Suosittelen piipahtamaan lounaalle johonkin itärannikon simppeleistä mutta suloisista palmunlehväkattoisista kalaravintoloista.
Täällä tuoreista kalatacoista saa nauttia kylmä olut kyytipoikana varpaat hiekassa vain muutaman metrin päässä merestä. Jos lykästää, mariachimusiikin säestyksellä. (Mariachiorkesterille on tapana antaa noin 50 pesoa tippiä.)
Joistakin ravintoloista löytyy myös aurinkotuoleja, jos haluaa viipyä pitempään. El Pescador Marisqueria sekä Coconuts näyttivät ehkä viihtyisimmiltä.
Iberostar Cozumel – All-inclusive rantahotelli
All-inclusive -hotellit eivät ole yleensä meidän juttu. Cozumelilla halusimme kuitenkin ehdottomasti testata rantahotellia, ja niistä useimmat nyt tuppaavat olemaan all-inclusive, jossa siis ateriat ja juomat kuuluvat hintaan.
Iberostar Cozumelin* huoneet ovat suloisia värikkäitä palmunlehväkattoisia bungaloweja. Sisältä huone oli tavallisempi, mutta mukava. Hotellin vehreässä puutarhassa vilisee suloisia koateja eli punanenäkarhuja, riikinkukkoja ja hengaileepa siellä jopa flamingojakin.
Aterioilla riitti valinnanvaraa joka makuun. Arvostin etenkin aamiaisella ja illallisella tarjoiltavia meksikolaisia vaihtoehtoja. Drinksut eivät olleet erikoisia ja maistuivat holittomilta, mutta kun kerran valitin, että anteeksi señor, kaipaisin drinksuuni lisää alkoholia, sitä kaadettiinkin siitä lähtien sitten kaksin käsin. Eli ei valittamista.
Ranta-alueen aurinkotuolit on aseteltu omaan makuuni turhan lähekkäin, mutta tämä tuntuu olevan aika tyypillistä Meksikon all-inclusive -hotelleissa. Lisämaksusta olisi voinut varata rauhallisemman spotin.
Ärsyttävää oli se, että parhaimmat spotit varattiin jo aikaisin aamulla. Mitäpä tuosta, sillä aurinkotuolimeren sijaan me vietimme aikamme rannalla yleensä resortin vieressä avautuvalla ihanalla luonnontilaisella palmurannalla, joka oli yleensä tyhjillään.
Resortin edessä avautuva ranta on toki myös kaunis. Rannalta ei kuitenkaan suoraan helposti pääse uimaan, sillä rantavedessä piileskelee kivikkoa. Veteen laskeudutaankin yleensä laiturin rappusilta, josta pääsee hiekkapohjaan.
Jos kiinnostuit, voit tutustua lisää ja tarkastella Iberostar Cozumelin hintoja täällä*.
Cozumel matkakohteena – Kokemuksia
Me olisimme viihtyneet Cozumelilla pitempäänkin, sillä tekemistä riittää ja nähtävyyksiä jäi näkemättä. Cozumelilla on kiehtova mayojen historia, saari oli aikanaan pyhiinvaelluskohde ja hedelmällisyyden jumalattaren koti. Mayojen raunioiden lisäksi Cozumelilta löytyy helmifarmi ja kaakaoviljelmiä. Pitemmällä lomalla olisimme voineet osallistua kokkikurssille, käydä meksikolaisessa temazcal-saunassa tai tequilamaistiaisilla, käydä suppailemassa…
Cozumel on mainio, leppoisampi vaihtoehto rannikon suositummille kohteille kuten Tulumille tai Playa Del Carmenille. Meille saaresta muodostui koko kahden ja puolen kuukauden Meksikon matkan suosikkirantakohde.
Miten sinne pääsee?
Cozumelille pääsee vaivattomasti lautalla Playa Del Carmenista. Matka kestää 45 minuuttia ja maksaa noin 25 euroa. Jos olet taipuvainen merisairauteen, suosittelen istumaan ylhäällä kannella, sillä matka voi olla keinuva.
Cozumelilta löytyy myös kansainvälinen kenttä, ja tänne löytyy suoria lentoja ainakin Yhdysvalloista, Kanadasta ja Espanjasta.
Paras aika matkustaa?
Cozumelille voi matkustaa ympäri vuoden. Cozumelin sää on parhaimmillaan marraskuusta maaliskuuhun. Tällöin rannat ovat yleensä puhtaimmillaan, ja sää miellyttävimmillään.
Meksikon matkaamme voit seurata reaaliajassa Instagramissa @gratefulcoconut.
Kiinnostaako Cozumel? Millaisia kokemuksia teillä on Cozumelilta?
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Cilla Maria Travel
Oho, Cozumel on paljon monipuolisempi mitä kuvittelin. En esim. tiennyt, että siellä on kaakaofarmeja ja mayaraunioita! Vähän harmittaa, että me oltiin siellä vaan päivä, jonka takia jäi kiertämättä nuo luontokohteet lähes kokonaan. Täytyypä ottaa uusiks joku kerta. Eiköhän tuonne Jukatanille tule vielä joskus palattua taas uudelleen.
Anna
Joo, on kyllä yllättävän monipuolinen ja positiivinen yllätys kaikin puolin 🙂
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Oho, en tiennyt, että Cozumelin satama olisi aivan noin vilkas, mutta toisaalta onhan tuo aika järkeenkäypää. Meillä oli tarkoitus alunperin lähteä sinne snorklaamaan, mutta päätettiin lopulta jättää väliin, kun tulimme siihen käsitykseen, että korallit eivät kummoisessa kunnossa nykyään enää ole. Mukava kuulla, että näin eik uitenkaan ole, ja snorklaaminen kannatti. Ja varsin pätevältä kohteelta tuo muutenkin kuulostaa!
Anna
Sukelluksen osalta en osaa sanoa kun ei kokemusta ole, mutta snorklausretki ainakin kannatti, todellakin!
Jenni | Boarding Time
Hih, ei ole totta, multa oli tulossa tälle viikolle hyvinkin samansisältöinen blogipostaus Cozumelista. Kuvia vaille valmiina tossa koneella. Taidanpa jättää julkaisemisen johonkin toiseen ajankohtaan. 🙈
Mekin ihastuimme Cozumeliin viime kevättalvena, oltiin ensin helmikuussa useampi päivä saarella ja palattiin vielä huhtikuussa viikoksi. Leppoisa ja nätti saari, ja ihanan rauhallinen heti kun suuntaa turistikeskittymien ulkopuolelle. Varsinkin El Cielo oli kertakaikkisen hieno kyllä! Ja snorklausvedet muutenkin upeita.
Anna
Cozumel jäi Izamalin lisäksi varmaan ainoiksi kohteiksi Jukatanin niemimaalla, mihin voisin palatakin jonain päivänä. Oli kyllä tosi positiivinen yllätys, varsinkin kun odotukset ei olleet kummoiset!
Anna-Glitteriaddikti
Cozumel kuulostaa ihanalta! Harmittaa ettei itse käyty tuolla. Pelkäsin aallokkoa ja merisairautta, joten pysyttiin sitten mantereen puolella. Ensi kerralla haluan kyllä uskaltaa myös tuonne! Enpä tiennyt, että Cozumelilla pysähtyvät kaikki isot risteilijät. Tuovat varmasti mukavasti euroja sinne saarelle. Oliko hinnat rannikkoon verrattuna kalliimpia?
Anna
Itse asiassa Cozumelin hintataso on hieman halvempi kuin mantereella! Vähemmän turisteja, johtuisko siitä. Tuosta en kyllä tiedä, että risteilijät toisi euroja saarelle, kun ne yleensä syö laivassa ja tekee laivalta järjestettyjä retkiä. No kai sieltä joku roponen saarellekin löytää tiensä. Venematka oli kieltämättä aika pomppuinen mennen tullen, ja sisällä ikkunat oli ainakin meidän veneessä niin likaiset, ettei läpi nähnyt, mikä myös varmasti lisää pahaa oloa jos on merisairauteen taipuvainen. Mutta niissä veneissä kyllä onneksi pääsee kannelle ulos istumaan, missä keinuminen on helpompi kestää.