Meditaatiokurssin jälkeen toivuimme muutaman päivän Himalajan alla idyllisessä tiibettiläisessä travellerikeitaassa McLeod Ganjissa. McLeod Ganjia voi kuvailla intialaisella mittapuulla jopa viihtyisäksi! Vähemmän liikennettä ja tyrkytystä. Kerjäläisillä on täällä uudet temput. Nuoret tytöt jostain lainatut vauvat kainalossa itkevät: ‘no money, milk for the baby’, ja osoittavat sitten viereisen puljun eteen kannettua maitotonkkaa. Mehän emme moiseen halpaan mene, järjestäytynyttä bisnestä, ja monilla näistä mammoista on lihavammat pankkitilit kuin meikäläisellä.

IMG_5957 (412x600)
Rohan teki töitä, kun meikäläinen joi rommia. No, kävin myös reippailemassa vuoristoteillä, ja kiertelin kirjakauppoja pullollaan syvällistä elämänfilosofiaa. Kerkesin lukaista Dalai Laman ‘The Art of Happiness’ ja ‘The Good Heart’. Muuttolintu suosittelee.

IMG_5960 (387x600)
Ollaan muuten syöty kun kuninkaat, ja vaatteet vaan roikkuu päällä, eikä vaan sen takia, että ne on löysät ja isot. Haluatko laihtua? Tule Intiaan! Voit syödä mitä haluat, ja delhi belly hoitaa loput! Alla kuvassa mm. bhutanilaista dhatsia, pääraaka-aineina chili ja juusto (eli lempiruokaani!), sekä tiibettiläisiä momoja. Omnomnom…

IMG_5972 (600x428)
Viimeisenä päivänä itse Dalai Lama oli kotikaupungissaan, ja piti opetuksia temppelissä. Aikaisin aamulla suunnistimme temppelille, jossa oli muutama muukin morottamassa mr. Lamaa. Dalai Laman tullessa paikalle kaikki nousivat seisomaan ja rukoilemaan. Monet näistä tiibettiläisistähän siis tekivät 2 vuotta kestävän vaelluksen Himalajan yli Dalai Laman perässä. Small talk jäi aika vähäiseksi, kun ei tuo tiibetinkieli vielä niin hyvin luista. Kaverikuvaakaan ei saatu kun kamerat takavarikoitiin. Dalai Lama jutteli ilmeisesti jotain universaalista uskonnosta eli toisiin ihmisiin samaistumisesta ja eettisestä elämästä, samaa settiä mitä käytiin läpi kurssilla. 2,5 tuntia kärvisteltyämme myrskyssä painelimme takaisin hotellille.

IMG_5974 (462x600)
Kolmen yön jälkeen McLeod Ganjissa vielä viimeiset henkäisyt raitista, tai ehkä paremminkin raikasta, vuoristoilmaa. Taksi juna-asemalle ja nokka kohti Amritsarin kaupunkia pahamaineisessa Punjabin osavaltiossa. Tushitassa kerroin intialaiselle naiselle meneväni seuraavaksi Amritsariin. Hän sanoi: ‘Be very careful with your stuff there. They will cut your arm off to get your jewellery.’….