El Nido – Saarihyppely postikorttimaisessa paratiisissa

El Nido, entinen pieni kalastajakylä Palawanin saarella on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi Filippiinien kuumimmista rantalomakohteista. Parasta El Nidossa on saarihyppely sen postikorttimaisen kauniissa saaristossa.
El Nido ei syyttä ole jokaisen Kaakkois-Aasian matkaajan listalla. Jacques Cousteau kutsui Palawania maailman kauneimmaksi saareksi. Palawanin rannat ovat usein listattu maailman kauneimpiin. The Beach –leffa kuvattiin kenties Thaimaassa, mutta inspiraationsa alkuperäinen teos sai Palawanin maisemista. El Nidon täytyy olla yksi maailman kauneimpia paikkoja saarihyppelyyn.
El Nidon terävistä karstikivikallioista, turkoosista vedestä, valkoisista hiekkarannoista ja piilossa olevista poukamista koostuvat postikorttimaisemat ovat unohtumattomia ja ainutlaatuisia koko maailmassa.
Vielä vähän aikaa sitten Palawania kutsuttiin Filippiinien syrjäisimmäksi, viimeiseksi pakopaikaksi. Harvaan asutulla saarella asuu edelleen heimoja, jotka eivät länsimaisesta elämäntyylistä tiedä tuon taivaallista. Sitä autuutta ei ehkä kauaa kestä, sillä turistivirrat ovat täällä räjähtäneet vain muutamassa vuodessa. Ja El Nido on niiden keskus.
Yritin keksiä sanoja, joilla Palawanin maisemia voisi kuvailla, sillä kuvat eivät tee niille oikeutta. Varsinkaan, kun kameramme irtisanoi sopimuksensa heti reissun alussa vedettyään liikaa merivettä ja hiekkaa henkeen.
El Nido – Saarihyppely on Palawanin kohokohta
Itse El Nidon kylä ei ole kovin hääppöinen. Mutta sitä varten tänne asti ei matkustetakaan. El Nidon edustalla turkoosina säihkyvässä Bacuitinlahdessa avautuu uskomattoman kaunis saaristo. Ja se on Palawanin ja yksi koko Filippiinien kauneimpia paikkoja. Saaristoon kaupustellaan joka puolella El Nidoa jos jonkinlaista, yleensä turisteja pursuilevaa saarihyppelyä.
Saarihyppelyretkiä El Nidon saaristoon löytyy laidasta laitaan. Useimmat turistit päätyvät pakettimatkalle, joita kaupitellaan jokaisessa kadunkulmassa. Saarihyppelyt ovat jaettu erilaisiin saariyhdistelmiin, jotka on nimetty A:sta D:hen, ja hintaa niillä on 10-20e per nokka.
Osasimme odottaa täyteen sullottuja paatteja ja tungosta joka saarella. Päätimme vuokrata saarihyppelylle oman veneen koko päiväksi, jolloin reittikin oli neuvoteltavissa venepoikien kanssa. Meille oli tärkeää, että voisimme välttää pahimmat turistiryysikset. Oma vene päiväksi tuli maksamaan noin 50 euroa. Meillä oli vain yksi päivä käytettävissä, joten teimme yhdistetyn A+C -reissun. Suosittelemme kuitenkin tekemään ne kaikki, jos vain aikaa ja rahaa riittää, sillä saaristo on häikäisevän kaunis – turistilaumoista huolimatta.
El Nido – Kokemuksia saarihyppelyltä
Päivä ei osoittautunut ihanteelliseksi El Nidon saarihyppelyyn. Taivas repesi heti, kun pistimme veneen nokan kohti saaristoa. Iso osa päivästä meni rankkasateessa, ja sateesta ja uimisesta märkänä iski vilukin.
Niin kuin osasimme odottaa, rannoilla oli veneitä ankkurissa vieri vieressä, ja laguuneissa uiskennellessa tuntui joskus kuin olisi lillunut kiinalaiskeitossa. Secret Lagoon ei tosiaankaan ollut enää kovin salainen – päinvastoin, hukkumiskuolema oli lähellä, kun lauma kiinalaisturisteja lötköpötköineen änki onkalosta samaan aikaan.
Turistimääristä huolimatta maisemat olivat retken arvoisia, sadekin taukosi välillä, ja löysimme jopa lopulta myös sen ihka oman poukaman ilman muita turisteja.
Jylhien kalliomuodostelmien takaa paljastui piilossa olevia valkoisia hiekkarantoja ja laguuneita. Kaikissa turkoosin sävyissä välkehtivä vesi oli uskomattoman kirkasta, ja vedenalainen maailma onkin täällä ehdottomasti kurkkaamisen arvoinen.
El Nidon saarihyppely C:hen kuuluva Big Lagoon jäi meiltä näkemättä, koska laskuveden aikaan emme päässeet sinne veneellä. Ennen matkaa kannattaakin ottaa selvää, vierailetteko täällä nousuveden aikaan, vai otetaanko mukaan esimerkiksi kajakit, joilla laguunissa voi vierailla laskuvedenkin aikaan.
Vedessä snorklatessa sain myös rakkuloita kasvoihin pienten, lähes näkymättömien meduusojen pistoista. Vaarallisia ne eivät ole, ja rakkulatkin katosivat parissa päivässä.
El Nido kokemuksia – Corong Corong
El Nidosta löytyy lukemattomia majataloja, ja rantahiekalla viihtyisiä reggaebaareja. Pienestä koostaan huolimatta El Nidon vilkkaus, hälinä ja likaisuus oli liikaa meille, vastikään koskemattomilta paratiisisaarilta saapuneille. Kylän ranta ei vaikuta kovin uimakelpoiselta. Parhaat rannat löytyvät El Nidon ulkopuolelta. Siirryimmekin vilkkaasti El Nidosta 20 minuutin päässä sijaitsevalle Corong-Corongin rannalle.
Tarvitsimme rauhallisen toipumispaikan, jossa voisimme koota ajatuksemme reissun jälkeen, palata todellisuuteen ja totuttautua taas normimaailmaan. Palmujen reunustama Corong Corong osoittautui siihen täydelliseksi vaihtoehdoksi. Vietimme muutaman yön vaatimattomassa bungalowissa suoraan rannalla.
EL Nidon Corong Corongissa turisteja oli vain kourallinen, ja silloin tällöin saimme nautiskella rannasta ihan keskenämme muutamaa paikallista vedessä temmeltävää pikkupoikaa lukuunottamatta. Uusien bambumajojen rakennus kävi kiivaana, eli tännekin on varmaan turha suunnata enää viiden vuoden päästä, jos rauhaa kaipaa.
Viihdyimme täällä pari päivää helposti liikkumatta mihinkään, paitsi korkeintaan välillä pulahdukselle aurinkotuolista turkoosiin meriveteen. Illalla pari bisseä auringonlaskua ihaillen ja sen jälkeen filippiiniläistä safkaa rantaravintolassa varpaat hiekassa. Unimaailmaan vaivuttiin kuunnellen aaltojen rikkoutumista rantaan.
Qi Palawan – Tasokas majoitus rauhan ja paratiisirantojen rakastajille
Noin tunnin ajomatkan päässä El Nidosta, Palawanin koillisrannikolla, syrjäseudulla sijaitsee uudehko resortti Qi Palawan. Matka tänne kulkee maaseudun läpi, jossa länkkäreitä ei vielä juurikaan ole nähty, ja elämä jatkuu niin kuin se on jatkunut vuosisatojen ajan. Matka oli kuoppainen, mutta vihdoin taksi kurvasi resortin pihaan, jossa kohosi seitsemän ihastuttavaa bambumökkiä suoraan palmurannalla. Täällä vietimme autuaat kolme yötä saarihyppelystä toipuen.
Primitiiviset oltavat Linapacanin saarihyppelyn jälkeen vaihtuivat ilmastoituun bambuhuvilaan varustettuna ulkoilmakylppärillä, jättikokoisella pehmeällä sängyllä ja muilla mukavuuksilla. Palvelun tasosta sen verran, että esimerkiksi pikku sadekuuron yllättäessä terassille ilmestyi salamannopeasti kaksi sateenvarjoa.
Suoraan resortin edessä oleva ranta oli ihan mukiinmenevä, mutta hieman kauempana lyhyen kävelymatkan päästä löytyi SE unelmien autio palmuranta, minkä perässä tänne tultiin. Siellä me puljailimme kaksistaan tuntikaupalla kunnes alkoi nahka kärventymään. Paria satunnaista kalastajaa lukuunottamatta emme nähneet ketään. Qi Palawan oli täydellinen mesta rentoutua muutaman päivän ajan.
El Nido sopii hyvin tukikohdaksi Palawanilla, jolta tehdä saarihyppelyretkiä saaristoon ja El Nidon läheisille rannoille. Jos Robinson Crusoe -meininki kiinnostaa, venekuskit järjestävät mielellään myös yön yli kestäviä retkiä autioille saarille telttoineen, muonituksineen ja kyydityksineen.
Kaikesta komeudestaan huolimatta El Nidon saarihyppely ei ollut meille Palawanin kohokohta. El Nidon saarihyppelyn lisäksi teimme viisi päivää kestävän saarihyppelyn Palawanin saarelta Coronin saarelle. Tämä on ollut yksi parhaita reissukokemuksia ikinä! Lue lisää: Coronilta Palawanille – Saarihyppely Filippiinien paratiisisaarilla
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
VS
Tervetuloa! http://www.vanillasky.ee/