Ensikosketus Myanmariin Mandalayssä

Myanmarin (Burman) matkamme alkoi sen toiseksi suurimmasta kaupungista, hiukan yli miljoonan asukkaan joenvarsikaupungista Mandalaysta. Täällä osallistuimme kokkikurssille, tapasimme söpöjä pikku munkkeja pyöräretkellä ja löysimme mielettömiä salaisia helmiä kaukana turistilaumoista.

Ensimmäisenä ulos kentältä astuessamme huomasimme Mandalayn kuivan tukahduttavan kuumuuden. Maisemat ovat auringon keltaiseksi käristämät ja hengitysilma pölyinen. Siellä täällä kasvillisuuden seasta nousee kultaisena kimaltavia pagodan huippuja. Mandalay on Myanmarin uskonnollinen ja kulttuurinen keskus.

Kaduilla saa väistellä asfaltilla nuokkuvia kulkukoiria ja punaisia lätäköitä, joita betelpähkinää pureskelevat punahampaiset miehet syljeskelevät maahan. Uteliaat katseet kääntyvät monessa paikkaa länsimaalaisia kohti, ja hymyjä irtoaa herkästi. Turisti oppii nopeasti joka paikassa toistettavan Myanmarin mingalaba -tervehdyksen.

Paikallisten kasvoja peittää vaalea tahna, thanaka. Puunkuoresta saatavaa tahnaa käytetään sekä kaunistamaan että suojaamaan auringolta. Myös miehillä on päällään pitkä hame eli longyi.

Betelpähkinä on maailman neljänneksi käytetyin stimulantti alkoholin, tupakan ja kahvin jälkeen.

Mandalayssä on paljon nähtävää kuten muinaisia kaupunkeja, temppeleitä ja luostareita. Me halusimme kuitenkin poiketa tallatulta turistipolulta. Glimpse of Mandalay järjesti meille mahtavan päivän maaseudulla, johon kuului muutaman tunnin kokkikurssi.

Aloitimme päivän ruokaostoksilla torilla. Rakastan toreja reissussa, ne ovat elämys kaikille aistille, niissä pääsee seuraamaan sekä paikallista elämänmenoa ja ihmettelemään paikallisen keittiön aineksia. Uutta ihmeteltävää olivat esimerkiksi belahedelmät ja hibiskuslehdet.

Poikkesimme aamuteelle burmalaiseen teekuppilaan. Teehuoneet ovat tärkeä osa burmalaista kulttuuria, ne toimivat sosiaalisen elämän keskuksina ja niitä on kaikkialla. Niissä hengaillaan teen, kahvin, bissen ja aterian merkeissä, tavataan tuttavia, katsotaan jalkapalloa tai luetaan lehteä.

Lattiaa letkulla pesevä pojankloppi käänsi hetkeksi vesiletkun meitä kohti ja kikatti kippurassa. Tässä kuumuudessa toivotimme vesisuihkun tervetulleeksi.

Kokkikurssi myanmarilaisen ruoan saloihin

Kokkikurssilla kokkailimme upean viiden ruokalajin lounaan. Oli currykanaa, hibiskuslehtikeittoa, papusalaattia, Myanmarin kuuluisaa teenlehtisalaattia ja jälkiruokaa. Ennen matkaa olin useammasta lähteestä lukenut, ettei burmalaiselta keittiöltä kannata odottaa liikoja. Tämä osoittautui potaskaksi heti ekalla aterialla. Myanmarilainen keittiö nousi heittämällä meidän suosikeiden listalle Kaakkois-Aasialaisista keittiöistä! (Thaimaalainen istuu edelleen muiden yläpuolella kultatuolillaan, ja filippiiniläinen taas alimpana häpeäpallilla.)

Myanmarin salaisia helmiä pyöräretkellä

Sulattelimme ruokaa rennolla pyöräretkellä läpi Mandalayn maaseudun. Maisemat olivat lähinnä riisipeltoa ja palmunlehvistä kyhättyjä aaltopeltikattoisia asumuksia. Täällä naiset pesivät joessa pyykkiä ja lapset leikkivät uimarenkailla. Lapset poikkeuksetta kiljuivat helloooo vilkuttaen peräämme.

Pysähdyimme luostarilla, jossa pikku munkeilla oli oppitunti kesken.

Luostarin pihalla oli upea sininen pagoda, jonka läpi puu on kasvanut.

Auringonlaskua varten kipusimme salaiselle temppelille. Paikalla oli vain muutama paikallinen. Temppeliin kivuttiin kallioiden läpi, ja näkymät olivat, kuulemma, paljon paremmat kuin Mandalayn tyypilliseltä auringonlaskupaikalta Mandalay Hilliltä.

Päivä oli ehdottomasti yksi matkan antoisimmista. Teimme oikean valinnan vaihtaessamme ne Mandalayn tyypilliset nähtävyydet erilaiseen kokemukseen. Mutta poikkesimme me muutamalla nähtävyydelläkin, niistä lisää ensi kerralla!


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

2018-03-25T07:13:00+03:00maaliskuu 23, 2018|Myanmar|

16 Comments

 1. Katja/jumalainenseikkailu maaliskuu 23, 2018 5:05 pm - Vastaa

  Ihan mahtavia, hymyileviä kuvia! Ihana juttu 🙂

 2. Jyrki Taskinen maaliskuu 24, 2018 12:15 am - Vastaa

  Huikaiseva matkakertomus paikasta jolla on erittäin vaiherikas historia ja myös surullinenkin aikajana !

 3. Elina maaliskuu 24, 2018 9:36 am - Vastaa

  Upeita kuvia! Ihana katsella kuvia, joissa näkyy paikallisia puuhissaan. Tällaista kaipaan, en selfieitä tai poseerauksia nähtävyyksillä.

  Kirjoitat myös todella hyvin ja juuri niistä asioista, jotka lukijaa todella kiinnostaa. Kiitos!

 4. Jenni / Unelmatrippi maaliskuu 25, 2018 11:26 am - Vastaa

  Myanmarista ei itselläni ole mitään kokemuksia, joten tämä oli erityisen kiinnostava juttu (ja on muuten myös hienot kuvat)! Mäkin tykkään käydä matkoilla paikallisilla toreilla ja myös ruokakaupoissa, niissä on kiva kierrellä ja katsella, mitä on tarjolla.

  • Anna maaliskuu 27, 2018 12:01 pm - Vastaa

   Kiva että tykkäsit! 🙂

 5. Terhi maaliskuu 25, 2018 3:02 pm - Vastaa

  Tuntuu mielenkiintoiselta paikalta. Tuonne olen suunnitellut lähteväni. Kyllä se jonakin vuonna vielä toteutuukin. Kiitos esittelystä!

  • Anna maaliskuu 27, 2018 12:01 pm - Vastaa

   Tosi kiehtova maa! Toivottavasti toteutuu <3

 6. Travelloverin Annika maaliskuu 27, 2018 11:33 am - Vastaa

  Viime kesänä Mandalayssa oli ihan järjettömän kuuma. Ajatus fillariretkestä siinä säässä olisi ollut mahdoton. Mutta paljosta jäin paitsi. Teillä on ollut huikea päivä!

  • Anna maaliskuu 27, 2018 12:03 pm - Vastaa

   Siis oli nytkin! Siis ihan hullun kuuma. Asteita oli “vaan” joku 37, mutta tuntui kuumemmalta. Pyöräretkellä oli onneksi tosi rento tahti, ja tuulenvire siinä ajellessa tuntui helpottavalta 🙂

 7. Ihanan kuvan annoit Mandalaysta! Mie olisin kovasti halunnut tänne meidän Myanmarin tourilla ja piti päättää Mandalayn ja Baganin välillä. Kokkauskurssille olisi kyllä kiva mennä joskus itsekin, en oo koskaan käynyt missään ja ne vaikuttaa super mielenkiintoisilta + tyylikkäiltä, koska nuo ihanat kokkihatut. :’DD

  Pysähdyin monta kertaa katsomaan kuvia tarkemmin tässä postauksessa, jotenkin todella upeita ja aitoja kuvia – ihan kuin itse olisin ollut tuolla teidän kanssa kolmantena pyöränä.

 8. Ihana <3 Kuvat oli jälleen kerran niin ihania ja niistä välittyi ilo! 🙂 Suurten kaupunkien marketit on se paras juttu! Kokkauskurssilla en oo ikinä käynyt ja se voisi olla tosi kiva lisä jollakin reissulla!

 9. Anna-Katri / Adalmina's Adventures maaliskuu 31, 2018 10:41 pm - Vastaa

  Tuo kokkauskurssi ja pikkumunkkien tapaaminen on varmasti ollut huikea kokemus ja paras tapa saada ote Mandalaystä. Muutenhan siellä tosiaan voi helposti käydä katsomassa ne nähtävyydet ja paikalliselämä jää niiden rinnalla kokematta. Onneksi on vaihtoehtoja. 🙂 Ja Myanmar on kaikesta poliittisesta ja ihmisoikeustilanteesta huolimatta kiinnostava matkakohde, jolla olisi enemmänkin tarjottavaa.

 10. Johanna / Fin Nomads huhtikuu 1, 2018 11:17 am - Vastaa

  Ihan uskomattomia nää kuvat <3 tästä välittyy tosi lämmin ja hyvä tunnelma, ja tekis heti itsekin mieli lähteä Myanmaria tutkimaan!

Jätä kommentti