Varpaat hiekkaan Barefoot Islandilla, osa III

Vielä viimeiset tunnelmat Fidzin Yasawa-saariston Barefoot Islandilta!

Iltaisin happy hourin ja dinnerin jälkeen saarella oli usein jotakin ohjelmaa. Yhtenä iltana saimme Fidzin historian ja kulttuurin oppitunnin. Opimme mm. kuinka fidziläiset löytävät vaimonsa.

Vaimojen lukumäärä riippui entisaikoina kuulemma siitä, miten monta valaanhammasta omistaa. Avioliitto oli silloin järjestetty, nykyään meininki on vähintään yhtä vapaamielistä kuin länsimaissa, kuten naispuolinen työntekijä meitä valaisi. ’These days you can just do like me, find someone new every night’. Monet fidziläisistä ovat muuttaneet työn takia kauas kotoa ja palaavat takaisin kotisaarelleen joissain tapauksissa vasta eläkkeellä. Visiitille kotiin ei välttämättä usein päästä etäisyyksien ja kustannusten takia. Mutta mikäs tällaisilla paratiisisaarilla on elellessä!

Barefoot Island, Fidzi

Fidzillä ei oikein voi käydä osallistumatta ainakin kerran perinteiseen kavaseremoniaan.

Siispä mekin yhtenä iltana istuimme lattialle ja liityimme kavapöllyiseen puolikaareen kavamaljan ympärille. Kavahan on meikäläiselle vähän liiankin tuttu litku Vanuatun reissulta muutaman vuoden takaa. En voi sanoa odottaneeni innolla, että pääsen taas maistamaan tätä kuravedeltä näyttävää ja siltä epäilyttävästi myös maistuvaa, päihdyttävää lientä.

Fidzi

Kielen turruttava, hitaaksi tekevä kava on iso osa Fidzin kulttuuria ja ihmisten välistä kanssakäymistä, ja paikalliset litkivät sitä tynnyrikaupalla. Kava on tehty pippurikasvin juuresta, jauhettu ja liotettu veteen. Ennen muinoin kava jauhettiin pureskelemalla suussa ja sekoittamalla siihen mahdollisimman paljon sylkeä, ennen kuin se nautittiin yhdessä. Cheers!

Kavaseremonia Fidzillä

Seremonia oli miniversio siitä aidosta ja oikeasta, joka sisältyy kaikkiin tärkeisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin Tyynenmeren kavasaarilla aina häistä ja hautajaisista kuninkaan valtaanastumiseen. Myös esimerkiksi visiitillä naapurikyliin on tapana tuoda mukanaan kavaa. Seremoniaa varten tulee pukeutua konservatiivisesti (älä siis tee kuten kuvan typykkä).

Saarihyppelemässä Fidzin Yasawa-saarilla

Rituaaliin kuuluu taputtaa kerran ja huutaa ’Bula!’, kulauttaa kookospähkinäkupissa tarjoiltava litku kurkusta ykkösellä alas ja taputtaa kolme kertaa. Seremonian päätyttyä kaikki ovat virallisesti kavereita keskenään. Kavereiden keskisessä jokapäiväisessä kavanlipityksessä näistä rituaaleista kuitenkin vähät välitetään. Kuvan viidakkopojat eivät malttaneet odottaa, että saavat vermeet pois päältänsä.

Auringonlasku Fidzin Yasawa-saarilla

Auringonlasku Fidzin Yasawa-saarilla

Kavaa pidetään myös mm. lihasrelaksanttina ja masennuslääkkeenä. Eli toisin sanoen aina löytyy jokin tekosyy kumota kupillinen tai kuusi!

Tyynenmeren saaret ovat jatkuvasti joidenkin tutkimuksien mukaan maailman onnellisimpia maita. Vaikeahan näissä maisemissa on mököttää, se on selvää, mutta kenties kavallakin on jotakin tekemistä asian kanssa. Siitä voin ainakin lyödä vetoa, että Fidzin saarien letkeä ja rento, hidasliikkeinen elämä eli ’Fiji time’ ja kavankittaus kulkevat käsi kädessä. Saako kavalla sitten nupin sekaisin? Menneitä kavakokemuksia löydät täältä.

Barefoot Island, Fidzi

Barefoot Island oli nappivalinta, ja juuri se paratiisi mitä Fidziltä lähdettiin hakemaan. Suosittelen saarta erittäin lämpimästi kaikille Fidzillä budjetilla reissaaville, miksei muillekin. Alkeelliset bambumajat nimittäin vain lisäävät saaren paratiisimaiseen ja rentoon tunnelmaan. Tälläkin prinsessalla peiliin katsominen neljän päivän sisällä jäi vähiin.

Barefoot Island, Fidzi

Rentoutuminen oli täydellistä, ja oravanpyörä oli kaukainen muisto vain. Henkilökunta on herttaista ja huumorintajuista, ja kaikki ovat kuin yhtä isoa perhettä. Snorklailua ja pulikoimista kirkkaassa vedessä, auringossa kärvistelyä ja palmun alla jäähdyttelyä, kookosmehua kookospähkinästä auringonlaskussa, malibukokista riippumatossa, cocktaileja hyvässä seurassa…

Auringonlasku Fidzillä

Istutimme yhdelle Barefootin saaren rannoista palmun, ja tulemme vielä jonakin päivänä takaisin loikoilemaan sen samaisen täysikasvuisen palmun alle. Mutta nyt oli aika vaihtaa saarta, juttua Paradise Covesta ensi kerralla!

2016-05-02T03:55:38+00:00tammikuu 19, 2014|fidzi|

Jätä kommentti