Kokemuksia Fijiltä – Where Happiness Finds You

Voisi ehkä kuvitella, että kymmenen päivän saarihyppelyn jälkeen Fidzin Yasawa-saaristossa olisimme saaneet tarpeeksemme riippukeinussa levyttämisestä ja olisimme valmiita palaamaan pääsaarelle. Varsinkin kun siellä meitä odotti yöpyminen viiden tähden resortissa.

Me olisimme kyllä mieluusti viihtyneet saarilla vaikka kuukausia.

Australiassa meitä odotti paluu arkeen, kiire, tungos, liikenne, stressi, huolet, vastuut ja aikataulut. Onneksi kotiinpaluuta avitti Ausseihin saapunut kunnon kesä eikä Fidzin kuuma auringonpaahde ainakaan vaihtunut mihinkään.

DSC_0473 (800x569)

Ennen paluuta Melbourneen vietimme vielä yhden päivän ja yön pääsaarella Denaraussa, joka on täynnä rikkaiden ja kuuluisien luksushuviloita, golfkenttiä, jahteja ja viiden tähden resortteja. Käytimme täällä joululahjaksi saamamme Wotif.comin lahjakortin ja vietimme viimeisen yön Hiltonin Beach Resort & Spassa henkisesti valmistautuen kotiinpaluuseen. Emme pistäneet vastaan, kun meillä kävi munkki taas ja saimme upgreidin parempaan huoneeseen.

Hilton Denarau

Hilton Denarau

Viimeinen päivä Fidzillä kului siis hieman eri tunnelmissa kuin loput lomasta. Kylmä Fiji Gold -bisse, kuuma aurinko ja merimaisemat pysyivät samana, mutta unelmien paratiisirannan ja bambumajan sijaan meillä oli persoonaton Hiltonin betonihuvila, yksityisallas ja hyvin keskinkertainen ranta.

Viiden tähden resortit ovat meille harvinaista herkkua, enkä voi sanoa ettemmekö nauttineet luksushuoneestamme ja ylihinnoitellusta illallisesta.

Siitä huolimatta olisimme sata kertaa mieluummin vaihtaneet viiden tähden luksuksen alkeelliseen bambumajaan Yasawa-saarilla. Ymmärrystä ei oikein riitä niille niin monille matkalaisille, jotka tulevat Fidzille ja yöpyvät vain pääsaarella tässä keinotekoisessa ylirakennetussa ympäristössä. Kukin tyylillään, mutta hei oikeasti, se oikea paratiisi löytyy ihan muualta, tyypit!!! Pääsaari ja varsinkaan Denarau ei ole Fidzin parhaimpia puolia.

Fidzi

Palmuranta Fidzillä

Aika paljon upeita biitsejä olemme reissujemme varrella nähneet, mutta kaikki tähän mennessä nähty kalpenee Fidzin Yasawa-saarille. Toinen toistaan mielettömämpiä palmusaaria ja paratiisirantoja, joista monet vielä tämän vuosituhannen puolella alkaneen turistiryntäyksen jälkeenkin ammottavat kutsuvasti tyhjyyttään.

Vitivalkoinen hiekka, kristallinkirkas vesi, upeat korallit, iloiset ja vieraanvaraiset ihmiset ja hidas, letkeä elämäntyyli.

Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi

Kiireinen päivä koostuu parista snorklausretkestä, ja syömään mennään kun rumpu kutsuu. Bula -tervehdystä sai huudella takaisin hymyileville paikallisille kymmeniä ja kymmeniä kertoja päivässä. Möläytinpä sen vielä vanhasta muistista passintarkastajalle paluumatkalla Australian päässä. (Pääsin silti maahan). Rohan, milloin tullaan takaisin?

Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi

hibiscus

”Fiji – Where happiness finds you’ on Fidzin tuore turisteille suunnattu mainoskampanja. Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa Fidzi äänestettiin maailman onnellisimmaksi maaksi. Kaikki ihmiset maailmassa pyrkivät onnellisuuteen, mutta köyhillä fidziläisillä, jotka yrittävät vähiten, sitä on, ainakin jollakin mittapuulla, eniten. Miettikääpä sitä.

Fidzillä ei voi olla huomaamatta rentoa ja iloista tunnelmaa. Yasawa-saaret tulevat ainakin omassa mielessäni olemaan aina ne onnelliset saaret.

Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi

Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi

Mistä fidziläisten onnellisuus sitten kumpuaa? Maisemilla voisi kuvitella olevan osuutta asiaan, kuten myös Fidzin ajalla, ’Fiji time’, fidziläisten rennolla, hitaalla elämäntyylillä ja ’sega na leqa’ eli ’ei huolia’ – positiivisella asenteella.

fiji time

Fidziläiset elävät hetkessä ja tulevaisuutta ei murehdita.

Tämä liittyy myös fidziläisten vahvaan uskoon jumalalliseen johdatukseen. Ihmiset elävät tiiviissä yhteisöissä ja ruoka kalastetaan ja kasvatetaan itse. Suurin osa kansasta elää alkeellisissa hökkeleissä eikä tiedä mitään länsimaalaisille turhan tutuista asioista kuten autoista, asuntolainoista, taulutelkkareista tai muodista.

Barefoot Island, Yasawa, Fiji

DSC_0969 (532x800)

Ihmiset ovat onnellisia eläessään yksinkertaista saarielämää. Fidziläisen sanonnan mukaan omaisuuden haaliminen on turhaa, koska ikinä ei tiedä mitä seuraavana päivänä tapahtuu, eikä sillä tavaralla haudassa mitään tee. Liikaa kunnianhimoisuutta ja saavuttamista ei pidetä ainoastaan epäterveellisenä mutta myös moraalisesti kyseenalaisena.

Vaikka fidziläisten huolettomasta asenteesta on seurannut Fidzille myös ongelmia (Fidzin intialaiset omistavat suurimman osan bisneksistä), toivon tosiaan, ettei saarien tunnelma ja Fiji time ikinä muutu, eikä rahanahne muu maailma ikinä onnistu sitä pilaamaan.

DSC03202 (800x596)

Loppuun viimeiset säkeet Isa Lei -jäähyväislaulun englanninkielisestä käännöksestä.

O’er the ocean your island home is calling,
Happy country where roses bloom in splendor;
O, if I could but journey there beside you,
Then forever my heart would sing in rapture.
Isa Lei, the purple shadow falling,
Sad the morrow will dawn upon my sorrow;
O, forget not, when you’re far away,
Precious moments beside dear Suva.

Vinaka, Fidzi, vinaka! (kiitos)

2016-12-01T11:15:45+00:00helmikuu 26, 2014|fidzi|

Yksi kommentti

  1. Maarit Johanna helmikuu 26, 2014 1:04 pm - Vastaa

    No olis suomalaisetkin varmaan onnellisia jos luonto olis noin kaunista ja olis yhtä lämmintä! Ja tiedän kyllä mitä tarkoitat, perimmäinen ihanuus jää saavuttamatta jos jää vain turistirysiin. Riippumatto ja bungalowi kelpais mullekin 🙂

Jätä kommentti