Folegandros – Saari, jossa aika pysähtyi

Kreikan Kykladien saarihyppelyyn halusimme mahduttaa matkaan myös tuntemattomampia pikkusaaria. Tällainen on Folegandros, jossa vakinaisia asukkaita on vaivaiset 700. Kasvavasta turistimäärästä huolimatta Folegandros on Kreikan mittakaavassa vielä aika koskematon, ja täällä saimme kokea reissun autenttisinta Kreikkaa.

Folegandros, Kreikka

Bunkkasimme pikkuruisen satamakylän Karavostasin tuntumassa sijaitsevassa B&B:ssä, jossa oli kreikkalaisen kodin tuntu. Tosin en osannut päättää, olivatko vanhat mustavalkoiset perhepotretit seinillä ihastuttavia vai karmivia.

DSC_1145 (800x548)

Folegandroksen rannat ovat pienehköjä suojaisia poukamia, pikkukiviä ja kristallinkirkasta vettä. Rannat ovat luonnontilassa ja usein eristyksissä vaatien joko reippailua tai taksiveneen. Haaveilimme löytävämme täältä ihan oman aution pikku poukaman, jossa saisimme olla piilossa muulta maailmalta, siispä läksimme patikoimaan kinttupoluille pitkin saarta. Folegandrosin karut maisemat ovat lähinnä kitukasvuista pusikkoa niin kuin useimmilla Kreikan saarista. Kaunista silti!

Folegandros, Kreikka

Folegandroksen rantaa

Folegandroksen rantaa

Ei sillä, että rantoja olisi väkimäärällä pilattu, mutta sen oman pikku paratiisin löytäminen osoittautui hiukan haastavammaksi mitä kuvittelimme. Saaren suojaisat poukamat tuntuivat olevan nimittäin myös nudistien suosiossa, ja jotenkin meitä ei huvittanut liittyä vanhojen naturistien seuraan tällä kertaa. Lopulta väsyneinä paluumatkalla kuitenkin löysimme kuin löysimmekin ihan oman pienen hiekkaplänttimme, josta saimme nauttia ilman karvaisia kavereita.

Folegandros, Kreikka

IMG_5561 (800x600)

Kreikkalaisia pappoja

Folegandroksella tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Koska pienessä satamakylässä ei juuri ole elämää tai ravintoloiden suhteen varaa valita, otimme bussin Folegandroksen idylliseen pääkaupunkiin. Kuten niin monien muidenkin Kreikan saarten pääkaupunkien tai satamakaupunkien, myös Folegandroksen pääkaupungin nimi on yksinkertaisesti Hora (Chora), eli kreikaksi vanha kylä.

Hora, Folegandros

DSC_1211 (536x800)

Jälkeenpäin ajateltuna olisin toivonut, että olisimme etsineet majoituksen täältä. Olisin viihtynyt Horan viihtyisillä kujilla useammankin päivän.

Hora, Folegandros

Folegandroksen jalankulkijoille pyhitetty keskiaikainen Hora on aivan ihana! Vuoristoisista maisemista tulee melkein Santorini mieleen, tosin joskus sata vuotta sitten ennen turistitungosta. Kallionkielekkeelle rakennettu karujen kukkuloiden ympäröimä kylä on täynnä aitoa kreikkalaista tunnelmaa. Romanttisia illallisia, hiljaisia valkoisia kujia, vihreiden lehtien reunustamia aukioita, aitoa paikallista elämää, superystävällisiä ihmisiä ja vain kourallinen turisteja. Paikka oli varmaan koko reissun kuvauksellisin, ja harmittaa ettei tullut räpsittyä enempää. Auringonlaskuissakaan ei ollut ollenkaan valittamista!

Auringonlasku Folegandroksella

blurred (536x800)

Auringonlasku Folegandroksella

Folegandroksella elämä on yksinkertaista ja leppoisaa. Paikallisilla on rento asenne elämään, eikä huolta huomisesta tunnu olevan. Ensi kerralla tunnelmia viimeisestä etapistamme Miloksen saarelta!