Helikopterilla ympäri Jurassic Park -saarta

Tuliperäisen Havaijin Kauain saaren eeppiset maisemat kanjoneineen, sademetsineen ja vesiputouksineen ovat kuin saduista tai fantasialeffoista. Paljon upeita mestoja ollaan reissuillamme nähty, mutta Kauai vei luonnon kauneuden next levelille.

Waimean kanjoni

IMG_4087 (800x555)

Isoimmat luonnonihmeet Kauain saarella lienevät majesteettinen Waimean kanjoni sekä dramaattinen Na Palin rannikko. Pitkin kanjonia löytyy näköalatasanteita ja kulkee patikointireittejä, mutta vasta lintuperspektiivistä saa kunnollisen kuvan sen valtavista mittasuhteista.

Waimean kanjoni

Vesiputous Waimean kanjonissa

Na Palin rannikolla kulkee yksi kenties koko maailman upeimmista vaellusreiteistä. Rannikon korkeuksiin kohoavia uurteisia vuoria voi ihailla kesäaikaan myös risteilyllä tai kajakoimalla pitkin rantaviivaa ja sen luolia. Tähän aikaan vuodesta Kauain länsirannikolle ei myrskyisän aallokon vuoksi ollut asiaa veneilemään, ja pitkään patikointiretkeen meillä ei ollut aikaa saati tarpeita. Jos siis halusimme nähdä Na Palin rannikon, oli noustava yläilmoihin.

DSC_5026 (800x520)

Monet Kauain upeimmista mestoista ovat ulottumattomissa niin autoilijoille kuin reippailijoillekin, ja ainoa tapa päästä ihailemaan näitä on helikopterista. Näihin kuuluu muun muassa Jurassic Parkissa nähty vesiputous Jurassic Falls (Manawaiopuna Falls).

Jurassic Falls, Kauai

Helikopterilla ympäri Havaijia

Siispä meikäläisen synttäripäivän kunniaksi leikimme pohattoja ja otimme alle helikopterin. Ihan oman yksityiskopterin, ettei kukaan vaan ole blokkaamassa maisemia. Tunnin Mauna Loan helikopterilennolla oli hintaa 300 jenkkidoltsua per naama plus tipit. Niin kuin jo taisin avautua, Havaijin reissu vei meidät vararikkoon. Mutta oli se sen arvoinen.

Hanalei Bay, Kauai

DSC_5052 (800x534)

Meikäläinen ei ole ennen helikopterissa ollut, joten olin samaan aikaan innosta pinkeänä ja kauhusta kankeana. Rohan on pörrännyt vuosia sitten Afrikan Victoria -putouksilla sekä Grand Canyonilla. Tämä lento pieksi kuulemma molemmat sata nolla. (Grand Canyonin helikopterireissu oli kuulemma kuin vetäisi rahat vessasta alas, koska takapenkiltä kahden tyypin välistä ei nähnyt mitään. Lisäksi Grand Canyonin helikopterilennolla ei menty alas kanjoneihin.)

Helikopterilento Kauailla

Helikopterilento Kauai

Olen muiden fobioiden lisäksi myös korkeanpaikankammoinen, joten helikopterilento hieman kuumotti. Lentäjä vakuutti, että olen turvallisissa käsissä, sillä hän on lentänyt kopteria 40 vuotta. Lentäjä iski havaijilaiset sävelet linjoille, ja kopteri alkoi kohota. Paniikki. Tilannetta ei auttanut se, että lensimme kopterilla ilman ovia parempien kuvien toivossa. Tarrasin pelko perseessä tiukasti etuistuimeen. Noin vartin jälkeen aloin kuitenkin vihdoin rentoutua, ja oikeasti nauttia alhaalla avautuvista henkeäsalpaavista maisemista.

Kauai, Havaiji Vesiputous Kauai, Havaiji

Kopterin kaartaessa kallelleen suoraan alla näkyi pitkä pudotus syvään kanjoniin. Vedin turvavyötä tiukemmalle. Ilman ovia lentäessä saa myös varautua voimakkaaseen tuuleen. Lentäjä kehotti pitämään raajat visusti kopterin oviaukon sisäpuolella, sillä muuten kamerat lentävät mereen silmänräpäyksessä.

Na Palin rannikko, Kauai

Na Palin rannikko, Kauai

Olin lukenut etukäteen, että lento voi olla pomppuinen. Meikäläinen ei siedä edes vuoristoratoja. Mäihä oli mukana, sillä pilotin mukaan harvoin tulee lennettyä näin tasaista kyytiä.

Ke'e Beach, Kauai

Joku saattaa muistaa Jurassic Parkista kohtauksen, kun tyypit saapuvat saarelle helikopterilla. Muuan muassa kyseinen kohtaus on kuvattu täällä, ja kokemus oli vielä mielettömämpi kuin miltä se leffassa näyttää. Hyvä ettei leuka lähtenyt sijoiltaan jatkuvasta tippumisesta.

Kauain pohjoisosaa

Välillä laskeuduimme alas ja lensimme pitkin kapeita syviä rotkoja. Silloin tällöin jouduin sulkemaan silmät kauhusta, kun kopterin lavat liippasivat epämukavan läheltä pystysuoria kanjonin seinämiä. Pitkin matkaa lentäjä tarinoi meille saaren historiasta ja geologiasta. Joskus kesken rotkoissa liitämisen lentäjä kääntyi meihin päin rennosti rupattelemaan, ja silloin teki mieli karjua, että pitäisi sen katseensa vaan tiukasti edessä.

Helikopterilla ympäri Kauaita

Vesiputouksia Kauai, Havaiji

Näimme lukemattomia vesiputouksia solisemassa pitkin vuorten rinteitä. Pörräsimme yli sademetsien, laaksojen ja kanjoneiden, joiden olemassaolosta sukupolvesta toiseen täällä asuneet paikallisetkaan eivät tiedä. Etuoikeutettu fiilis, ja nöyräksi vetää.

Vesiputous Kauai, Havaiji

Vesiputouksia Kauai, Havaiji

Kaiken jännityksen jälkeen kopterin laskeuduttua takaisin kentälle liitelimme pilvissä vielä koko loppupäivän. Vasta ilmasta käsin Kauain upean saaren näkee koko komeudessaan. Helikopterilento yli Kauain on yksi elämäni huikeimmista kokemuksista. Kuvat eivät tee oikeutta saaren kauneudelle. Kauai on kuin Edenin puutarha. Todellinen paratiisisaari. Rima on nyt korkealla. Vetääköhän mikään reissu enää ikinä vertoja Kauaille?

**Huomasittehan reissuvideot Muuttiksen Fabosivuilla!

2016-07-31T09:08:34+03:00maaliskuu 23, 2016|Havaiji|

29 Comments

 1. Neea maaliskuu 23, 2016 4:49 pm - Vastaa

  Huhhuh, vaude mitkä maisemat ja varmasti on ollut kyllä uskomattoman hieno elämys 🙂 Taas yksi mesta listaani, jonne joskus on pakko myös päästä 😀

 2. Vintagella maaliskuu 23, 2016 7:22 pm - Vastaa

  Jumantsukka mitä kuvia! Eksyin ja löysin sun blogiin nyt, ja olen aivan myyty. Kiva tuo kommentti Grand Canyonin helikopterikyydistä, nyt ei harmita yhtään, että jätin sen väliin. Vic Falls tuli kyllä nähtyä yläilmoista, mutta tämä on kokonaan kokematta. Ja se kiilasi melko korkealle mun listalla samantien.

 3. Hanna / Ranskatar reissaa maaliskuu 23, 2016 9:13 pm - Vastaa

  Ihan mielettömän upea paikka! Aikaisemmin en ole mitenkään erityisen kiinnostunut ollut Havaijista, mutta nämä kuvat kyllä käänsi päätä 180 astetta 😀 Helikopterilento on muuten siistiä, kävin kanssa Valliriutalle sellaisella ja maisemien lisäksi pelkkä kokemus oli jo mahtava. Onneksi siellä riutalle ei tarvinnut lentää missään kanjoneissa, se olisi voinut olla minullekin jo liian hurjaa!

  • Anna maaliskuu 24, 2016 12:41 pm - Vastaa

   Helikopterilento Great Barrier Reeffillä olis kyllä huikeeta! Haluaisin nähdä sen sydänsaaren 🙂 Joo, pelkkä kokemuskin oli jo niin jännä, ja sitten vielä ne mahtavat maisemat!

 4. Nina maaliskuu 24, 2016 2:18 am - Vastaa

  Voi, voiko tuollaista ollakkaan? Uskomattomia kuvia, ja mitä olen yhtään oppinut maisemien kuvaamisesta niin kamera harvoin tekee luonnon kauneudelle kunniaa. Varmasti aivan uskomattoman näköistä kun omin silmin katsoo! Ei toki halpaa, mutta varmasti sen arvoista.

  • Anna maaliskuu 24, 2016 12:47 pm - Vastaa

   En itse ois uskonut ennen Kauaita että tämmöisiä paikkoja edes on olemassa 🙂 Hyvät valokuvaajat voi ottaa paskoistakin maisemista mielettömän hienoja kuvia. Mutta me ei olla niin hyviä. 🙂 Lähinnä masensi jälkeenpäin kuvia katsoessa, kun eihän ne oikein tehneet oikeutta todellisuudelle.

 5. Sonja | FIFTYFIFTY maaliskuu 24, 2016 7:04 pm - Vastaa

  Apua miten upeat maisemat! En ole koskaan aiemmin edes liiemmin haaveillut Havaijista, mutta tämä muutti kyllä asian. 🙂

 6. Ida maaliskuu 25, 2016 11:29 pm - Vastaa

  Kuinka upeita paikkoja tässä maailmassa onkaan! <3 Sanattomaksi vetää.

  • Anna maaliskuu 27, 2016 9:30 am - Vastaa

   Niinpä, tää tiivisti meidän ajatukset Kauailla 🙂

 7. Aino Carmona maaliskuu 26, 2016 2:04 pm - Vastaa

  Wow wow ja wow! Siis mitä työ teette työksenne?! 😀 Näin blogin lukijan näkökulmasta ootte aina lomalla ja vielä tälläisissä paikoissa. Ei ihan sirkustaiteilijan budjetilla lennellä helikopterilla.. Mutta onneksi pääsee matkalle mukaan siun blogin kautta 🙂
  Siulla on kyllä aina kaikista kauneimmat kuvat. <3 Mitä kameraa käytät?

  • Anna maaliskuu 27, 2016 9:30 am - Vastaa

   Me ei kyllä aina olla lomalla… Kunpa oltaiskin 🙂 Viime vuonna budjetti karkasi käsistä, ja siitä kärsitään tänä vuonna 🙂 Sirkus kuulostaa pikkusen mielenkiintoisemmalta alalta kuin liikunta tai IT.. 🙂

 8. j / Lempipaikkojani maaliskuu 28, 2016 6:07 am - Vastaa

  Eihän tähän voi muuta sanoa kuin että vau. Siis miten upean näköistä. Ja jotenkin epätodellista. Ja tosiaan, kun valokuvissa maisemat latistuu ja silti kuvat ovat noin upeita. En osaa edes kuvitella miten upeaa oli livenä noita katsella!

 9. Ansku BCN maaliskuu 28, 2016 11:03 pm - Vastaa

  Helikopterilento on niin mun unelma! Ja tietysti jossain huikeissa maisemissa :). Olen selaillut ensi kesän NYC:in reissua varten helikopterifirmoja, mutta sen verran kalliita ovat, että en tiedä vielä. Mutta olisihan se siistiä!

 10. Heidi Stillman maaliskuu 28, 2016 11:15 pm - Vastaa

  Aivan mielettömiä kuvia ja kokemus oli taatusti sellainen, ettei sille ihan helposti löydy vastaavaa. Itse olen lennellyt kopterilla ja hypännyt laskuvarjollakin ja tiedän, että jo ne pelkästään ovat niin huikeita kokemuksia, että menee viikko jos toinenkin positiivisessa usvassa lennellen. Tollaisessa paikassa vielä, huh huh.. 🙂

  • Anna huhtikuu 1, 2016 4:40 pm - Vastaa

   Tosiaan liideltiin päät pilvissä koko loppupäivä 🙂 Laskuvarjohyppyyn meikäläisestä ei olisi, tää oli just niin jännää, että korkeanpaikankammoisena just ja just uskalsin 🙂

 11. Oili / Ajatuksia Saksasta maaliskuu 28, 2016 11:15 pm - Vastaa

  Ilman ovia?! Enpä ihmettele, että hieman jännitti lentäessä! Mutta näyttää siltä, että helikopterireissu oli tosiaan joka dollarin arvoinen. Ihan kertakaikkisen mahtavat maisemat! Kyllä maailmasta löytyy niin paljon niin upeita paikkoja, että on vaikea edes miettiä, minne kaikkialle matkustaisi.

  • Anna huhtikuu 1, 2016 4:39 pm - Vastaa

   On se tosiaan pykälän kuumottavampaa ilman ovia. Tuntuu, että mitä enemmän reissaa, sitä enemmän tää maailma vaan hämmästyttää. 🙂 Onneksi, tai toivottavasti, on koko elämä kuitenkin aikaa reissata 🙂

 12. Pirkko / Meriharakka maaliskuu 29, 2016 8:37 pm - Vastaa

  Meillä on Hawaiji vielä kokematta ja muutaman muun helikopterireissun (Suuri Valliriutta, Grand Canyon, Färsaaret) voisimme kyllä harkita tätäkin. Pitänee pitää mielessä (kuten koko juttusarjasi tältä suunnalta)!

  • Anna huhtikuu 1, 2016 4:36 pm - Vastaa

   Kiitti kommentista Pirkko! Helikopterilento Ison Valliriutan yllä VAU, se on ehdottomasti meidän bucket listalla! Haluan nähdä sen sydämen muotoisen saaren.

 13. Jenni / Globe Called Home maaliskuu 30, 2016 2:12 am - Vastaa

  ILMAN OVIA!! Anteeksi mutta MITÄ! En olisi ikinä uskaltanut. 😀 No mutta kuvat ovat sen verran hienoja, että näköjään kannatti… ja muutenkin täytyy pitää tämä mielessä, me kun ollaan mietitty seuraavan Havaijin-reissun kohteeksi juurikin Kauaita. 🙂

  Me käytiin kanssa viimeksi Havaijilla helikopterilennolla, mutta Big Islandilla oli vähän erilaiset maisemat, jos kiinnostaa kurkata: http://globecalledhome.fi/2014/12/helikopteri-havaiji-laavakentilla/

  • Anna huhtikuu 1, 2016 4:34 pm - Vastaa

   Kyllä se ilman ovia oli pykälän kuumottavampaa kieltämättä. Ekaksi helikopterikokemukseksi kuitenkin parempaa paikkaa ei olis voinut toivoa! Ja oltiin supertyytyväisiä myös meidän symppislentäjään. Suosittelen tosiaan Kauaita! Meidän pitää vielä käydä tsekkaamassa tuo Big Island (ja ne muut) jonain päivänä, näyttää sekin huikeelta!

 14. Stacy Siivonen huhtikuu 1, 2016 6:26 am - Vastaa

  Aiheellinen kysymys, rima on nyt korkealla, saattaa mennä matkahalut kokonaan pois, niin kuin minulla kävi moneksi vuodeksi Kalifornian ja Perun jälkeen. Niin ökyksi en ole vielä päässyt, että vispilällä olisin lentänyt. Jo pelkästään noi valokuvat osoittavat, ettei ne kolmesataa taalaa menneet ainakaan sinulla vessanpöntöstä alas.
  Muistanpa sinulle tällaisen rahansäästövinkin, niin et joudu vispiläkyytiin enää ikinä: Sattuipa kerran jossain Etelä-Amerikassa, että joukko luontoihmisiä oli lähtenyt vispilällä lentämään, kun yksi huomasi, että jokin kamerajuttu ei toiminut. No, ei se mitään, kaveri tiesi, mistä niitä kameraosia saa ja se oli matkan varrella. Helikopteri laskeutui sinne ja koko ajan roottori pyöri, tsäpä-tsäpä-tsäpä, kun tämä oli kaupassa. Kaupassa meni vähän odotettua pitempään, mutta jengi pääsi liikenteeseen. Vähän ajan kuluttua vispilän moottori hirtti kiinni, ei saanut polttoainetta tai jotain ja ne joutuivat tekemään pakkolaskun suoraan alas, kovalle maalle. Mutta jos sitä pitkää pysähdystä ei olisi ollut, ne olisivat tippuneet mereen.

  • Anna huhtikuu 1, 2016 4:18 pm - Vastaa

   Vispiläkyyti! Ihana. Saatan ehkä lainata tätä ilmaisua vielä 🙂 Hui kauhee, täytyy myöntää, että googletin ennen Havaijin matkaa ”Havaijin helikopterionnettomuudet” 🙂 Oon sitä tyyppiä, että aina pitää olla varautunut pahimpiin uhkakuviin… Siellä on niitä muuten sattunut huolestuttavankin paljon! Ihme, että uskalsin 🙂

 15. Johanna Suomela huhtikuu 2, 2016 4:54 am - Vastaa

  Mahtava juttu, ymmärrän fiiliksiäsi hyvin korkanpaikankammoisena. Ja voi miten huikea paikka! Aivan mieletön! Ja minkävuoksi sitä rahaa oikein tienataan? Jotta voitaisiin ostaa juuri tuollaisia, kerran elämässä ja jalat alta -elämyksiä. Noin saa rahalle parhaan mahdollisen ”tuoton”! 😀

 16. Sir Bizler huhtikuu 2, 2016 10:52 am - Vastaa

  Viikko toisensa jälkeen kuvat vain paranevat. Täytyy alkaa katsoa josko kävisi pojan kanssa edes Honolulussa pari päivää toukokuussa Mileages runilla, vaikka ei ole edes tarvetta sellaiseen 🙂

 17. Anna | TÄMÄ MATKA huhtikuu 2, 2016 3:14 pm - Vastaa

  Oi-joi mitä maisemia. Sitten voi-voi, sillä olen juuri yhtä lentokammoinen kuin sinäkin. En tiedä olisinko uskaltanut lähteä tuohon kyytiin. Ehkäpä olisin, jos minulle olisi etukäteen näytetty näitä kuvia….

  Toisaalta, jos maailma katsoo kameran läpi, niin se jotenkin rauhoittaa. Joutuu keskittymään siihen kuvaamiseen ja unohtaa miten epävarmassa kulkupelissä sitä istuukaan.

 18. Kthetraveller kesäkuu 12, 2016 1:35 pm - Vastaa

  Tuota noin. Kaksi kertaa olen lentänyt helikopterilla, molemmat kerrat Copterlinella joista toinen kuuluisan turman jälkeen. Keli oli järkyttävä ja Pentikin lähti myöhässä myräkän takia. Muistan ikuisesti lentävän hymyn ja rohkaisevat sanat kun puristin valkoisena penkkiä. Silloin minulle tuli luotto koptereihin, mutta tuollainen oveton häkkyrä on iso nou nou, oli maisemat miten komeita tahansa! ?

 19. Kthetraveller kesäkuu 12, 2016 1:37 pm - Vastaa

  Ei oo totta. Känny näpytteli omat sanat. Pentikin =kopterikin ja lentävän = lentäjän. Sori…

 20. Sunna kesäkuu 13, 2016 1:47 pm - Vastaa

  Ihan pakko yhtyä edellisiin kommentteihin, että aivan tajuttoman maisemat! Leuka loksahtelee ihan vaan tätä läppäriä katsellessa. Harmi, ettei noihin oikein taida päästä ilman helikopteria, koska oma uskallus ei ehkä riittäisi – eikä opiskelijabudjetti ainakaan. Havaijilla on kuulemma mukavat haikkausmaastotkin, että ehkä sitten aloitan siitä, jos joskus sinne eksyn.

Jätä kommentti