Helikopterilla ympäri Jurassic Park -saarta

Tuliperäisen Havaijin Kauain saaren eeppiset maisemat kanjoneineen, sademetsineen ja vesiputouksineen ovat kuin saduista tai fantasialeffoista. Paljon upeita mestoja ollaan reissuillamme nähty, mutta Kauai vei luonnon kauneuden next levelille.

Waimean kanjoni

IMG_4087 (800x555)

Isoimmat luonnonihmeet Kauain saarella lienevät majesteettinen Waimean kanjoni sekä dramaattinen Na Palin rannikko. Pitkin kanjonia löytyy näköalatasanteita ja kulkee patikointireittejä, mutta vasta lintuperspektiivistä saa kunnollisen kuvan sen valtavista mittasuhteista.

Waimean kanjoni

Vesiputous Waimean kanjonissa

Na Palin rannikolla kulkee yksi kenties koko maailman upeimmista vaellusreiteistä. Rannikon korkeuksiin kohoavia uurteisia vuoria voi ihailla kesäaikaan myös risteilyllä tai kajakoimalla pitkin rantaviivaa ja sen luolia. Tähän aikaan vuodesta Kauain länsirannikolle ei myrskyisän aallokon vuoksi ollut asiaa veneilemään, ja pitkään patikointiretkeen meillä ei ollut aikaa saati tarpeita. Jos siis halusimme nähdä Na Palin rannikon, oli noustava yläilmoihin.

DSC_5026 (800x520)

Monet Kauain upeimmista mestoista ovat ulottumattomissa niin autoilijoille kuin reippailijoillekin, ja ainoa tapa päästä ihailemaan näitä on helikopterista. Näihin kuuluu muun muassa Jurassic Parkissa nähty vesiputous Jurassic Falls (Manawaiopuna Falls).

Jurassic Falls, Kauai

Helikopterilla ympäri Havaijia

Siispä meikäläisen synttäripäivän kunniaksi leikimme pohattoja ja otimme alle helikopterin. Ihan oman yksityiskopterin, ettei kukaan vaan ole blokkaamassa maisemia. Tunnin Mauna Loan helikopterilennolla oli hintaa 300 jenkkidoltsua per naama plus tipit. Niin kuin jo taisin avautua, Havaijin reissu vei meidät vararikkoon. Mutta oli se sen arvoinen.

Hanalei Bay, Kauai

DSC_5052 (800x534)

Meikäläinen ei ole ennen helikopterissa ollut, joten olin samaan aikaan innosta pinkeänä ja kauhusta kankeana. Rohan on pörrännyt vuosia sitten Afrikan Victoria -putouksilla sekä Grand Canyonilla. Tämä lento pieksi kuulemma molemmat sata nolla. (Grand Canyonin helikopterireissu oli kuulemma kuin vetäisi rahat vessasta alas, koska takapenkiltä kahden tyypin välistä ei nähnyt mitään. Lisäksi Grand Canyonin helikopterilennolla ei menty alas kanjoneihin.)

Helikopterilento Kauailla

Helikopterilento Kauai

Olen muiden fobioiden lisäksi myös korkeanpaikankammoinen, joten helikopterilento hieman kuumotti. Lentäjä vakuutti, että olen turvallisissa käsissä, sillä hän on lentänyt kopteria 40 vuotta. Lentäjä iski havaijilaiset sävelet linjoille, ja kopteri alkoi kohota. Paniikki. Tilannetta ei auttanut se, että lensimme kopterilla ilman ovia parempien kuvien toivossa. Tarrasin pelko perseessä tiukasti etuistuimeen. Noin vartin jälkeen aloin kuitenkin vihdoin rentoutua, ja oikeasti nauttia alhaalla avautuvista henkeäsalpaavista maisemista.

Kauai, Havaiji Vesiputous Kauai, Havaiji

Kopterin kaartaessa kallelleen suoraan alla näkyi pitkä pudotus syvään kanjoniin. Vedin turvavyötä tiukemmalle. Ilman ovia lentäessä saa myös varautua voimakkaaseen tuuleen. Lentäjä kehotti pitämään raajat visusti kopterin oviaukon sisäpuolella, sillä muuten kamerat lentävät mereen silmänräpäyksessä.

Na Palin rannikko, Kauai

Na Palin rannikko, Kauai

Olin lukenut etukäteen, että lento voi olla pomppuinen. Meikäläinen ei siedä edes vuoristoratoja. Mäihä oli mukana, sillä pilotin mukaan harvoin tulee lennettyä näin tasaista kyytiä.

Ke'e Beach, Kauai

Joku saattaa muistaa Jurassic Parkista kohtauksen, kun tyypit saapuvat saarelle helikopterilla. Muuan muassa kyseinen kohtaus on kuvattu täällä, ja kokemus oli vielä mielettömämpi kuin miltä se leffassa näyttää. Hyvä ettei leuka lähtenyt sijoiltaan jatkuvasta tippumisesta.

Kauain pohjoisosaa

Välillä laskeuduimme alas ja lensimme pitkin kapeita syviä rotkoja. Silloin tällöin jouduin sulkemaan silmät kauhusta, kun kopterin lavat liippasivat epämukavan läheltä pystysuoria kanjonin seinämiä. Pitkin matkaa lentäjä tarinoi meille saaren historiasta ja geologiasta. Joskus kesken rotkoissa liitämisen lentäjä kääntyi meihin päin rennosti rupattelemaan, ja silloin teki mieli karjua, että pitäisi sen katseensa vaan tiukasti edessä.

Helikopterilla ympäri Kauaita

Vesiputouksia Kauai, Havaiji

Näimme lukemattomia vesiputouksia solisemassa pitkin vuorten rinteitä. Pörräsimme yli sademetsien, laaksojen ja kanjoneiden, joiden olemassaolosta sukupolvesta toiseen täällä asuneet paikallisetkaan eivät tiedä. Etuoikeutettu fiilis, ja nöyräksi vetää.

Vesiputous Kauai, Havaiji

Vesiputouksia Kauai, Havaiji

Kaiken jännityksen jälkeen kopterin laskeuduttua takaisin kentälle liitelimme pilvissä vielä koko loppupäivän. Vasta ilmasta käsin Kauain upean saaren näkee koko komeudessaan. Helikopterilento yli Kauain on yksi elämäni huikeimmista kokemuksista. Kuvat eivät tee oikeutta saaren kauneudelle. Kauai on kuin Edenin puutarha. Todellinen paratiisisaari. Rima on nyt korkealla. Vetääköhän mikään reissu enää ikinä vertoja Kauaille?

**Huomasittehan reissuvideot Muuttiksen Fabosivuilla!