Isla Holbox – Meksikon sympaattinen lomasaari

Isla Holbox on pieni sympaattinen lomasaari Jukatanin niemimaalla. Täällä seiniä koristavat värikkäät muraalit, golfkärryt pärisevät hiekkateillä, salsarytmit soivat ja palmunlehväkattoisissa ravintoloissa pääsee kaivamaan varpaat hiekkaan. Tässä meidän kokemuksia Isla Holboxista miksi kaikesta huolimatta Holbox ei säväyttänyt?

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Hiekka pöllyää kuoppaisilla teillä, kun istumme golfkärryn kyydissä matkalla majapaikkaamme Meksikon Isla Holboxin saarella. Ohi vilisevät palmunlehväkattoiset, pastelliväriset matalat majat. Aamuvarhaisella Isla Holboxin tunnelma on idyllinen ja unelias.

Isla Holbox matkakohteena oli yksi niistä kohteista, joita meille eniten suositeltiin ennen Meksikon matkaa. Suloisen pikkusaaren letkeään elämänmenoon onkin helppo ihastua.

Isla Holbox

Isla Holbox on kapea pitkä puikulasaari Jukatanin niemimaan pohjoisosassa, Cancunista pari tuntia pohjoiseen. Pienestä kalastajakylästä on muutaman vuoden kuluessa kehittynyt suosittu turismiin keskittynyt lomakeskus. Erityisesti iltaisin kadut vilisevät ihmisiä, mutta saarella on silti pikkukylän tunnelma.

Kauniiden valkohiekkaisten rantojen lisäksi Isla Holbox tunnetaan luonnostaan. Saari kuuluu Yum Balamin luonnonsuojelualueeseen, jolla elää satoja lintulajeja kuten flamingoja sekä lukuisia uhanalaisia eläinlajeja kuten jaguaareja ja krokotiileja. Toukokuusta syyskuuhun Isla Holboxia asuttavat maailman suurimmat hait, valashait.

Sana Holbox on mayojen kieltä ja tarkoittaa mustaa aukkoa, viitaten saaren mangrovevesien tummaan veteen. Holbox lausutaan suurin piirtein holbosh.

Isla Holbox kokemuksia

Isla Holboxin saarella ei ole autoja eikä päällystettyjä teitä. Ympäri kuljetaan golfkärryillä tai polkupyörällä. Voisi helposti kuvitella, että autottomuus lisäisi saaren rauhallista tunnelmaa. Ja ovathan ne niin kutsutut golfkärryt söpöjä. Mutta Isla Holboxin golfkärryjen pärinä on autojakin paljon korviahuumaavampi. Korvatulpille tulee Isla Holboxilla käyttöä.

Onneksi Isla Holbox on sen verran pieni, että pyöräkin riittää menopeliksi vallan mainiosti. Kylän päästä päähän ajaa golfkärryllä vartissa, polkupyörälläkin puolessa tunnissa.

Isla Holbox kokemuksia
Isla Holbox Meksikossa on leppoisa lomasaari Jukatanin niemimaan pohjoisosassa.

Isla Holbox – Kokemuksia Meksikon lomasaarelta

Vietimme Meksikon Isla Holboxin saarella vajaan viikon. Saavuimme Isla Holboxille Meksikon Tulumista, jonka hektisyys, liikenne, keinotekoisuus ja bileskene olivat meille liikaa.

Isla Holboxin kontrastia rannikon turistikeskuksiin ei voi olla huomaamatta. Isla Holboxilla ei ole liikenneruuhkia, ei pääsymaksuja rantabaareihin, ei armeijoittain rynnäkkökiväärein varustautuneita poliiseja, ei merilevävuoria… Ensivaikutelma saaresta oli Tulumiin verrattuna suorastaan valloittava.

Kun ensimmäisenä iltana istahdimme ihailemaan auringonlaskua Punta Cocosin rannan rentoon rantabaariin, huokaisin syvään helpotuksesta. Hetken verran Isla Holboxin huoleton, mutkaton saarielämä oli juuri sitä, mitä olin kaivannut.

Isla Holbox olisi voinut olla se paratiisisaari, mitä lähdin Meksikosta etsimään. Häikäisevän valkoisten rantojen kristallinkirkas rauhassa liplatteleva vesi on juuri sellaista, jossa lomalla haluaa lillua. Rentojen palmunlehväkattoisten rantabaarien tunnelma rennon letkeä. Halutessaan koko loman voisi viettää paljain jaloin.

Isla Holbox ei kuitenkaan ole enää mikään salaisuus. Suloisen meksikolaisen paratiisisaaren maine on kiirinyt nopeasti, ja nykyään saari suorastaan hukkuu turisteihin. Katukuvassa meksikolaiset ovat pieni vähemmistö. Siinä missä Cancunissa näkyy eniten jenkkejä, Isla Holbox tuntuu olevan etenkin eurooppalaisten turistien suosiossa.

Rannalla on vilkasta jo aikaisin aamulla, ja turisteja on saarella omaan makuuni aivan liikaa. Toki meidät onkin hemmoteltu pilalle esimerkiksi Australian autioilla palmurannoilla. Kuten Tulum, Isla Holbox kuuluu kohteisiin, joissa toivon vierailleeni vuosia sitten.

Turisteja on nykyään niinkin paljon, että saaren kantokyky on ylitetty ajat sitten eikä infrastruktuuri ole pysynyt perässä. Ongelmia on etenkin jätehuollon ja viemäröinnin kanssa. Hiukan jäi mietityttämään, kuinka jyrkän turismin kasvun seuraukset vaikuttavat saaren arvokkaaseen ekosysteemiin.

Positiivista on se, että uusien hotellien rakentaminen sekä kertakäyttömuovit on saarella kielletty. Tiedä sitten mikä on totuus, sillä rakentamista kyllä näkyi siellä täällä.

Turrelaumoista huolimatta nautin Isla Holboxin letkeästä menosta pari päivää. Sen jälkeen kyllästyin. Kokemusta Isla Holboxilla oli lässäyttämässä myös huonojen nettiyhteyksien aiheuttama työstressi sekä saaren yli pyyhkäisevä myrsky. Sadesäällä Isla Holbox muuttuu mutavelliksi, eikä tekemistä oikein ole.

Sargassum-merilevää Isla Holboxilla.
Edes Isla Holbox ei ole kokonaan säästynyt sargassum-merilevältä.

Isla Holbox – Tekemistä x 10

Isla Holboxilla homman nimi on antautuminen saaren letkeän kiireettömään elämänrytmiin. Löhöilimme hiljaa kiikkuvassa riippumatossa ja imeskelimme margaritoja auringonlaskussa. Mutta jos syyhyät aktiviteetteja, tässä tekemistä Isla Holboxilla:

1. Kävele pitkin loputonta Las Nubesin hiekkasärkkää

Kauniilla säällä Playa Mosquiton edustalla avautuva Las Nubesin hiekkasärkkä voisi melkein olla kuin Malediiveilta konsanaan. Kävele pitkin kilometrien pituista hiekkasärkkää välillä kristallinkirkkaaseen tyyneen veteen pulahtaen. Huomaa, että nousuvesi peittää osan hiekkasärkästä. Playa Mosquito on myös saaren paras paikka bongata flamingoja.

Hiekkasärkkä, Isla Holbox

2. Chillaa rantaklubilla

Isla Holboxilla pääsee nauttimaan viihtyisästä rantamiljööstä, vaikka ei rantahotellissa majoittuisikaan. Rantaa täplittävät lukuisat rennot rantabaarit. Isla Holboxin yöelämä ei ole erityisen vilkasta. Isojen diskojen sijaan illanvietto rajoittuu rantabaarien rentoon illanviettoon.

Yksi suosituimpia rantabaareja on Mandarina. Meidän makuumme siellä oli kuitenkin liikaa porukkaa. Sen sijaan parkkeerasimme päiväksi viereiseen Mawimbi -rantabaariin. Riippumattoja, palmunlehväkattoisia aurinkovarjoja ja näitä ihania roikkuvia päiväsänkyjä. Viihdyin!

Mawimbi -rantabaari, Isla Holbox

3. Ihaile auringonlaskua Punta Cocosin rannalla

Auringonlaskua voi ihailla Isla Holboxilla monilla rannoilla. Saaren länsipäässä sijaitseva Punta Cocosin ranta lienee yksi suosituimmista. Playa Punta Cocosia väitetään usein saaren kauneimmaksi. Olen eri mieltä, mutta ranta on ehdottomasti silti visiitin arvoinen! Rannalta löytyy keinuja, riippukeinuja, pari kookos- ja bissekojua sekä rento Holbox Magico -rantabaari.

En suosittele kävelemään tänne varsinkaan illalla, sillä matka on yllättävän pitkä, ja katuvaloja ei tietenkään ole. Pyörällä tänne polkaisee sukkelaan, ja auringonlaskun jälkeen paikalla on myös muutama taksi odottamassa.

Playa Punta Cocos, Isla Holbox

4. Ui pimeässä loistavassa planktonissa

Oletko kuullut bioluminoivasta planktonista? Isla Holbox on yksi parhaista paikoista maailmassa uida pimeässä hohtavassa planktonissa. Parhaimmillaan bioluminoiva plankton on pimeimpinä öinä ja kaukana valaistuksesta. Taianomainen kokemus on kuin uisi glitterissä tai timanttimeressä. Kamera on parempi unohtaa ja keskittyä kokemukseen, sillä planktonia on pahamaineisen vaikea tallentaa kuviin.

Planktonille järjestetään retkiä, joista on varmasti apua, mutta parhaimman paikan löytää varmasti itsekin vaikkapa paikallisilta neuvoa kysymällä. Paras ajankohta uida planktonissa on heinäkuusta tammikuuhun.

5. Bongaa valashai

Yksi Isla Holboxin ikimuistoisimpia kokemuksia on varmasti valashain bongaaminen. Isla Holbox onkin yksi maailman parhaita paikkoja bongata näitä ihmeellisiä merten jättiläisiä. Valashaita voi nähdä Isla Holboxilla toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, suotuisimman ajankohdan ollessa usein kesä-heinäkuu. Valashairetket alkavat noin 120 eurosta. Lue lisää Isla Holboxin valashairetkistä Maapalloilija -blogista.

6. Ihaile katutaidetta

Isla Holboxin saaren seiniä koristavat joka puolella toinen toistaan hienommat ja värikkäämmät muraalit. Ympäri kylän hiekkateitä on leppoisa kävellä tai pyöräillä seinämaalauksia bongaillen.

Isla Holbox tekemistä | Katutaide

7. Osallistu veneretkelle

Isla Holbox kuuluu Yum Balamin luonnonsuojelualueeseen. Paras tapa tutustua Isla Holboxin monipuoliseen luontoon on veneretkellä. Veneellä pääsee tutustumaan saaren osiin, jotka muuten ovat saavuttamattomissa. Monet retkistä vierailevat myös Isla Holboxin cenotella. Totta puhuen kuulimme retkistä vaihtelevia kokemuksia, ja siksi jätimme tämän lopulta itse väliin.

8. Kävelytä karvakavereita

Huomasimme viimeisenä päivänä Isla Holboxilla kadunkulmassa eläinjärjestön, joka pelastaa katukoiria ja -kissoja. Paikan nimi on Refugio Animal Holbox. Täällä olisi päässyt auttamaan toiminnassa ja leikkimään karvakavereiden kanssa. Koiria saa myös käydä kävelyttämässä.

Isla Holbox tekemistä

9. Vesiaktiviteetit

Isla Holboxin tyynet vedet ovat ihanteellinen paikka suppailuun tai melomiseen. Mangrovemetsien läpi järjestetään myös kajakkiretkiä. Tuulisena päivänä myös leijasurffaus näytti olevan suosiossa. Leijasurffauskausi Isla Holboxilla kestää marraskuusta toukokuuhun.

10. Nauti Isla Holboxin ravintoloista

Pieneksi saareksi Isla Holboxilta löytyy yllättävän paljon hyviä ravintoloita. Söimme täällä muun muassa koko Meksikon matkan herkullisimman cevichen. Saarella kun ollaan, parasta antia ovat tuoreet meren herkut. Roots -pizzeria on kerännyt mainetta hummeripizzallaan. Jos suloiset smoothiekulhot ovat juttusi, Painapol -ravintolaa ei voi missata. Yhden matkan parhaimmista illallisista saimme Santos Fuegos -ravintolassa.

Painapol, Isla Holbox

Isla Holbox – Vinkkejä onnistuneeseen lomaan

Minkälainen on Isla Holboxin hintataso, mikä on Holboxin merilevätilanne? Tässä vinkkejä Isla Holboxille ja useimmiten kysyttyjä kysymyksiä. Tsekkaa myös Maapalloilija -blogin vinkit Isla Holboxille.

1. Isla Holboxin sää ja paras aika matkustaa

Isla Holboxin sää on lämpimän trooppinen ympäri vuoden. Paras aika matkustaa Isla Holboxille on kuivalla kaudella tammikuusta toukokuuhun, kun saaren sää on leudompi. Sadekausi alkaa kesäkuussa ja jatkuu aina marraskuuhun. Tällöin sää on tukahduttavan kuuma ja kostea.

2. Minkälainen on Isla Holboxin hintataso?

Isla Holbox ei ole erityisen edullinen matkakohde, mutta hintataso on melko tyypillinen Meksikon Jukatanin niemimaan suositussa lomakohteessa. Ravintoloissa pääruoista maksoimme 10-20 euroa, cocktaileista 7-15 euroa, bissestä 3 euroa. Majoitusten hintataso alkaa noin 50 eurosta, hostellisängyn voi saada halvemmalla. Pyörän vuokrauksesta maksoimme 10 euroa päivältä, golfkärryn vuokraus alkaa 100 eurosta päivältä. Taksit maksavat 3-10 euroa.

3. Onko Isla Holboxilla sargassum-merilevää?

Sargassum-merilevä on viime vuosien aikana ottanut vallan Meksikon Mayan Rivieran rannoista. Edes Isla Holbox ei ole kokonaan säästynyt tältä ikävältä ilmiöltä. Silti siinä missä esimerkiksi Tulumissa merileväkukkulat olivat paikoin jopa toista metriä korkeita, Isla Holboxilla sargassumia on vain pieniä määriä siellä täällä.

Sargassumtilanne riippuu vuodenajasta ja säästä. Eniten sitä esiintyy sadekaudella kesäkuusta lokakuuhun. Hyvällä säällä Isla Holboxin rannat voivat olla puhtaita, sen sijaan myrskyisenä päivänä sargassumia kerääntyy tavallista enemmän.

Isla Holbox ranta
Isla Holboxin rannat ovat matalia, tyyniä ja kirkasvetisiä.

4. Käteinen ja pankkiautomaatit

Isla Holboxilta löytyy nykyään useita pankkiautomaatteja. Toimivatko ne ja riittääkö niissä käteinen on toki eri juttu. Kaiken varalta on hyvä idea varata Meksikon pesoja reilusti mukaan. Luottokortillakin voi maksaa monissa paikoissa. Yhdysvaltain dollarit kelpaavat myös usein, mutta niillä maksaminen tulee kalliimmaksi.

5. Liikkuminen

Isla Holboxin saarella kuljetaan näillä niin kutsutuilla golfkärryillä, polkupyörillä tai jalan. Satamassa on golfkärrytaksien jono odottamassa lautalla saapuvia matkalaisia. Golfkärrytakseja on saatavilla ympäri saarta, ja matkat ovat lyhyitä. Polkupyörä lienee se saaren suosituin menopeli, kävellenkin pärjää suurimman osan ajasta. Isla Holboxilla voi myös vuokrata oman golfkärryn, jolla päristellä ympäri saarta.

Miten sinne pääsee?

Isla Holboxille pääsee lautalla pienestä Chiquilan kaupungista. Lähin kansainvälinen lentokenttä on Cancunin lentokenttä. Lauttamatka saarelle kestää vain noin vartin, ja lauttoja kulkee puolen tunnin välein. 10 Euron lippuja lauttaan myydään satamassa lukuisissa kojuissa. Tietääkseni niitä ei etukäteen netistä saa.

Chiquila sijaitsee kahden tunnin ajomatkan päässä Cancunista ja noin 2,5 tunnin päässä Tulumista.

Halvin tapa päästä Chiquilaan lienee ympäri Jukatanin niemimaata toimiva ADO-bussi. Bussi jättää matkustajat parinsadan metrin päähän lauttaterminaalista. Bussi on moderni ja ilmastoitu, ja matka maksaa noin 10-15 euroa.

Helpoin ja nopein tapa päästä rannikolta Chiquilaan on auto- tai minibussikyyti. Näitä voi järjestää netin tai usein myös majoituksen kautta. Netistä saa usein paremman diilin kuin kadulta taksin kanssa neuvottelemalla. Me maksoimme yksityisestä minibussimatkasta Tulumista Chiquilaan 160 euroa, eli halpaa se ei ole. Isla Holboxilta löytyy myös pikkuruinen lentokenttä yksityiskoneille.

Majoitus

Isla Holboxilta löytyy majoitusta hostelleista tuhansien eurojen luksusputiikkihotelleihin. Jättimäiset all-inclusive ketjuresortit loistavat onneksi poissaolollaan. Saarelta löytyy myös Airbnb-asuntoja, mutta koska Airbnb:t nostavat asumisen hintoja paikallisille, suosittelen täällä ennemmin hotellia.

Keskustan ulkopuolella on rauhallisempaa, mutta nettiyhteydet ovat surkeat, jos hotellissa ei ole wifiä. Myös sähkökatkot ovat saarella yleisiä.

Majoitusta on Isla Holboxilla rajoitetusti ja parhaat viedään päältä, joten suosittelen varaamaan ajoissa. Tässä hotellisuosituksia hostelleista luksukseen:

Tribu Hostel* vaikutti olevan Isla Holboxin suosituin hostelli. Kävelimme tästä usein ohi, ja ulospäin paikka näytti viihtyisältä.

Hotel Para Ti* -hotellia meille suositeltiin paljon, ja täällä olisimme majoittuneet, jos se olisi ollut vapaana. Kaksi uima-allasta, lyhyt matka sekä rannalle että keskustaan.

El Pueblito* -hotelli on söpö palmunlehväkattoinen hotelli uima-altaalla keskustan tuntumassa. Monista hotellin suloisista huoneista löytyy riippumatot.

Nomade Holbox* on pykälää persoonallisempi majoitus rannalla. Olemme vierailleet Nomade Tulumissa, joka oli myös tosi kaunis hotelli, mutta Nomade Holbox näyttää vielä uniikimmalta.

Villas Flamingos* on tasokas resortti suoraan rannalla. Kävimme täällä lounaalla, ja ihastuin paikan uima-altaaseen ja suloisiin veneaurinkotuoleihin. Hotellin edustalla avautuu Isla Holboxin kaunein ranta Playa Mosquito ja hiekkasärkkä. Tietyistä bungaloweista löytyy iso kylpyamme merinäköalalla.

Villas Flamingos, Isla Holbox

Isla Holbox on matkakohteena ihan leppoisa lomasaari, jos turistiarmeijat eivät häiritse. Itse en ole kuitenkaan lähdössä takaisin, sillä löysimme Meksikosta viihtyisämpiäkin kohteita (niistä lisää myöhemmin).

Meksikon seikkailumme jatkuu vielä jonkun aikaa – matkaa voi seurata reaaliajassa Instagramissa.

Kiinnostaako Isla Holbox matkakohteena? Millaisia kokemuksia teillä on Isla Holboxilta?