Jaisalmer – Aavikon kultainen kaupunki, osa II

Intian länsirajalla sijaitseva Jaisalmer on valloittava kaupunki, eikä pelkästään kamelisafareiden ja maailman isoimman asutun hiekkalinnan vuoksi. Mukulakivikatujen, kapeiden kujien ja keltaisten hiekkakivirakennusten labyrinttiin on helppo hukkua.

Tutustumalla temppeleihin, tinkaamalla ostoksilla ja eksymällä kiemurteleviin sokkeloihin vierähtää helposti päivä jos toinenkin, vaikka Jaisalmerin ydin kohtuullisen pieni paikka onkin. Koko Jaisalmerin alueella asuu vajaa 700 000 eli intialaisittain 7 lakhia ihmisiä. Intiassa on niin paljon porukkaa, että isoille luvuille on annettu omat nimensä.

Jaisalmerin katukuva Intiassa

Jaisalmerin katukuvaa Intiassa

Jaisalmer tunnetaan mahtipontisista haveleista eli rikkaiden aikoinaan rakennuttamista arkkitehtuurisesti upeista yksityiskohtaisista kartanoista. Näitä pääsee Jaisalmerissa usein ihailemaan sisältä asti, ja monesti maksutta. Jaisalmerin jainalais- ja hindutemppelit ovat myös piipahtamisen arvoisia. Jainalaistemppeli tuntui pieneltä Ranakpurista juuri saapuneille, mutta tämäkin oli yhtä näyttävän yksityiskohtaisesti kaiverrettu.

Haveli Jaisalmerissa Intiassa

Haveli Intiassa

DSC_3110 (800x520)

Shoppailijalle Jaisalmer tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia. Rakennusten seinillä roikkuu kauniita värikkäitä peittoja ja kankaita. Jaisalmerin kujilta löytyy myös mm. kauniita käsitöitä, kamelinnahasta tehtyjä laukkuja, mattoja, puuesineitä, sätkynukkeja, kirjoja Intiasta ja hopeakoruja, turistikrääsää unohtamatta.

Aika ihmeellistä tavaraa täältä löytyykin, vaatemainoksissa nimittäin luki: ”Make your girlfriend more beautiful!” ja lakanoissa ”No need for Viagra! Magic bedsheet”. Meikäläinen innostui suippokärkisistä Aladdin-kengistä, mutta Rohan puhui minut ympäri inttäen, etten muka käyttäisi niitä Melbournessa. Sitten hän tinki itselleen kaksi turbaania. Jos joku kaipaa apua, Rohan on nyt ekspertti turbaanin sitomisessa, kaikki eri tyylit hoituvat!

Intialaisnaisten käsitöitä

Ostoksilla Intiassa

Intian kauppoja

Intialaisia nukkeja

Jaisalmerissa ei voi olla törmäämättä mielenkiintoisiin tyyppeihin. Täällä sarit ja turbaanit räiskyvät kirkkaampina kuin muualla ja kaikissa sateenkaaren väreissä. Naisilla on rihkamaa kilokaupalla, eivätkä korut ole harvinaisia miehilläkään. Vastaan kulkee katusoittajia ja käärmeenlumoojia.

Siellä täällä voi nähdä sadhun eli vaeltavan pyhän tyypin. Sana sadhu merkitsee pyhimystä tai hyvää miestä. Sadhut näkee usein pukeutuneena oranssiin, tai joskus ilkialasti tuhkan peitossa. Heitä kohdellaan usein kuin pyhimyksiä. Sadhujen luokse tullaan hakemaan siunausta, kysymään neuvoa tai joskus ihan vaan seuraksi pössyttelemään ja ihmettelemään elämää ja kuolemaa. Sadhut ovatkin usein täysin pöllyissä kaikesta sauhuttelusta, jota he käyttävät ”uskonnollisena rituaalina”.

sadhu

Sadhun tavatessa kannattaa olla tarkkana. Heitä on nimittäin moneen lähtöön. Aidot oikeat sadhut ovat luopuneet maanpäällisestä elämästään ja perheestään, ja elävät askeettista erakon elämää pyrkiessään olemassaolon kiertokulusta vapautumiseen.

Nämä ovat niitä kavereita, jotka ovat puhumatta kymmenen vuotta, seisovat yhdellä jalalla vuosia tai elävät luolassa.

Sitten on sadhuja, jotka eivät mene aivan niin äärimmäisyyksiin. He voivat elää kaupungissa ja yhdessä muiden sadhujen kanssa. Sadhujen elämäntyyli vaihtelee paljonkin paikasta riippuen. Mutta turistille tärkeä sadhu tunnistaa on turistisadhu, joka ei ole luopunut mistään. Päinvastoin, turistisadhu jahtaa turistin tai muun naiivin uhrin lompakkoa rupiankuvat silmissä kiiluen.

Auringonlasku Jaisalmerin Bada Baghissa

Bada Bagh, Jaisalmer, Intia

Jaisalmer on kuin taianomainen tuhannen ja yhden yön kaupunki. Lentävät matot vain puuttuvat, ja nekin pääsee kokemaan pössyttelemällä bhangia! Piippu on täällä yhtä yleinen kuin viinapullo ja bhang yleisempää kuin bisse.

Mitä se bhangi on? Kannabiksen muoto, ja kuulemani mukaan *köhöm* varsin tujua tavaraa. Lähellä linnoituksen porttia sijaitsee ”hallituksen hyväksymä” bhangikoju. Bhangia löytyy ainakin lassin muodossa eli intialaisessa jogurttijuomassa tai vihreissä pipareissa (green cookies).

Special lassi bhang-koju Rajasthanissa

Huom! Ettei vain asiaan perehtymättömälle käy hassusti: ravintoloiden menussa läpi Rajasthanin bhang lassia kutsutaan special lassiksi. Bhangiin mieltyneet turistit joskus vetävät sauhut ennen kamelisafaria lentävä matto -kokemuksen toivossa. Tämä ei ole suositeltavaa; veikkaan, että lentävältä matolta ei ole kiva tippua, eikä sen päältä ole kiva yrjötä.

bada bagh, rajasthan, jaisalmer

Bada Bagh, Jaisalmer, Rajasthan

Auringonlaskut aavikolla ovat unohtumattomia. Autokuskimme Kushal kuskasi meidät kuuden kilsan päässä Jaisalmerista sijaitsevalla Bada Baghille katsomaan punaisen pallon laskeutumista horisonttiin. Bada Baghin intialaisista chhatreista eli paviljongeista koostuva hautamuistomerkki rakennettiin aikoinaan puutarhaksi. Puutarha on pelkkää autiomaata, mutta mesta oli mielenkiintoinen paikka auringonlaskun ihailuun. Meidän lisäksemme paikalla ei ollut muita kuin pari turistia ja pari paikallista törpöttelemässä kotitekoista viinaa. Yksi jamppa oli vahvasti sitä mieltä, että meikäläisen pitäisi ruveta Bollywood-tanssijaksi. Jään harkitsemaan uranvaihtoa.

Auringonlasku Jaisalmerissa Rajasthanissa

Intian turbaanimies

Sanoimme hyvästit Jaisalmerille yhdellä kaupungin mainioista kattoterasseista.

Jaisalmerin kattoterasseilla

Ennen siirtymistä eteenpäin tulossa vielä juttua Jaisalmerin kamelisafarista, joka ei mennyt ihan niin kuin piti…

2017-02-18T05:48:24+02:00tammikuu 8, 2016|Intia, rajasthan|

2 Comments

  1. Jenni / Unelmatrippi tammikuu 9, 2016 10:39 pm - Vastaa

    Kiinnostavan kuuloinen paikka! Intia on itsellä vielä toistaiseksi kokonaan näkemättä ja kokematta, joten näitä juttuja on senkin takia tosi mielenkiintoista lukea.

    • Anna tammikuu 12, 2016 4:03 pm - Vastaa

      Suosittelen ehdottomasti Jaisalmeria jos joskus päädyt Intiaan 🙂

Jätä kommentti