Jaisalmer – Aavikon kultainen kaupunki

Jaisalmer on valloittava aavikkokaupunki Intian länsirajalla, Rajasthanin osavaltiossa. Turbaanipäiden, kamelien ja hiekkakivirakennuksien kultaisessa kaupungissa on ajatonta mystiikkaa. Tässä meidän kokemuksia Jaisalmerista.

Jaisalmer

Jaisalmer tunnetaan erityisesti kamelisafareista Tharin aavikolla ja maailman isoimmasta asutusta hiekkalinnasta, Jaisalmerin kultaisesta linnoituksesta. Kamelisafari oli unohtumaton kokemus, joskaan ei positiivisessa mielessä. Mutta ihan ilman kamelisafariakin Jaisalmer oli Rajasthanin matkamme kohokohta.

Mukulakivikatujen, kapeiden kujien ja keltaisten hiekkakivirakennusten labyrinttiin on helppo hukkua. Tutustumalla temppeleihin, tinkaamalla ostoksilla ja eksymällä kiemurteleviin sokkeloihin vierähtää helposti päivä jos toinenkin, vaikka Jaisalmerin ydin kohtuullisen pieni paikka onkin. Koko Jaisalmerin alueella asuu vajaa 700 000 eli intialaisittain 7 lakhia ihmisiä.

DSC_2906 (800x534)

IMG_2495 (800x565)

Matka Jaisalmeriin kesti taas piinaavan kauan. Tällä kertaa teillä oli perinteisten lehmien, kanojen ja kamelien lisäksi vielä loputtomasti panssarivaunuja ja sotilasrekkoja matkalla kohti 100 kilsan päässä Jaisalmerista sijaitsevaa Pakistanin rajaa. Sekään ei vielä riittänyt, sillä läheisen kaupungin festivaaleille oli vaeltamassa kymmenien, jos ei satojen kilometrien pituudella tuhansia ihmisiä, usein keskellä tietä tallustaen. Lopulta horisontissa näkyi kuitenkin Jaisalmerin kaupunkimaisemaa dominoiva, kukkulan laelle rakennettu jättimäinen hiekkalinna, Jaisalmerin kultainen linnoitus.

Jaisalmer

Jaisalmer

Jaisalmer kokemuksia

Jaisalmer huokuu historiaa

Jaisalmer oli kerran kukoistava kauppapaikka matkalla Persiaan muinaisen Silkkitien varrella. Mumbain talouskasvun ja Intian itsenäistymisen myötä kaupunki kuihtui. Kaikissa rakennuksissa käytetään kullankeltaista hiekkakiveä, mistä kaupunki on saanut lempinimensä kultainen kaupunki. Tehtiinpä siitä aikoinaan elokuvakin Kultainen Linnoitus. Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta Jaisalmer pysyy tärkeänä turistikohteena. Tänne ei ole helppo tulla, silti Jaisalmeriin löytää tiensä vuosittain huimat puoli miljoonaa ihmistä.

Jaisalmer kokemuksia

Jaisalmer blogi

Jaisalmerin kultainen linnoitus

1100-luvulla, eli lähes tuhat vuotta sitten rakennettu majesteettinen linnoitus on yksi maailman suurimmista, ja sen jykevät muurit ovat kestäneet taistelun jos toisenkin. Tänä päivänä muurien sisällä asuu yli 3000 ihmistä, ja Jaisalmeria sanotaankin maailman ainoaksi eläväksi linnoitukseksi. Linnoituksesta löytyy loputtomiin kojuja, ravintoloita, temppeleitä ja nettikahviloita. Lukemattomilta kattoterasseilta avautuvat näkymät kauas aavikolle asti.

Jaisalmer

DSC_2997 (800x534)

IMG_2585 (800x533)

Valitettavasti Jaisalmerin linnoituksesta ei ole pidetty hyvää huolta. Tuhat vuotta hiekkamyrskyjä, taisteluita ja maanjäristyksiä kestänyt linna on nyt luhistumaisillaan. Tästä on syytetty ainakin ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia sateita että huonoa ja paikoin olematonta viemäröintiä.

Turismin myötä kasvanut vedenkulutus ei varsinaisesti ole auttanut asiaa. Vesi haurastuttaa heikkoa hiekkakiveä ja seurauksena merkittäviä osia linnasta on romahtanut. Miksi hallitus ei tee enemmän maailmanperintökohteen suojelemiseksi ja korjaa viemäröintiä? Oikea vastaus on: koska Intia.

Eettisen ja ekologisen matkailun nimissä kannattaakin mieluummin majoittua linnoituksen ulkopuolella. Tämän linnoituksen haluaisivat varmasti kokea jälkipolvetkin.

DSC_3017 (800x564)

Jaisalmer kokemuksia

DSC_3025 (800x492)

Nyt kun olen saanut sen pois sydämeltäni, on nolona tunnustettava, että me kurjat yövyimme itse linnassa yhden yön. Perehdyimme linnoituksen ongelmiin vasta paikan päällä, klassinen virhe. Toivokaamme, että tulevaisuudessa matkailijat voivat hyvällä omallatunnolla täällä bunkata, paikka oli nimittäin sisältä yhtä kuninkaallinen kuin ulkoa. Ikkunasta näkyi koko kaupunki.