Jumalten saari vai turistirysä – Mikä Balissa oikein viehättää?

Jumalten saareksi kutsuttu Bali tuntuu jakavan mielipiteet. Toisille se on roskainen turistirysä. Toiset, mukaanlukien me, palaamme kerta toisensa jälkeen. Bali otti meidät vastaan tälläkin kertaa avosylin. Olen taas rakastunut tähän saareen ja lähisaariin hiukan enemmän. Siitä huolimatta, että turistimäärät vain kasvavat, ja mekin yleensä niitä kaihdamme. Mikä meitä Balille oikein vetää kerta toisensa jälkeen?

bali blogi

Bali on helppo matkakohde

Muun Kaakkois-Aasian jälkeen Bali on tuntunut ihanan helpolta kohteelta oleskella pitempään. On ollut pitkästä aikaa ihanaa asua paikassa, jossa turisteihin on totuttu ja kielimuuria ei juuri ole. Balilla tunnetaan turistien tarpeet ja osataan ratsastaa trendeillä kuten instagrammattavilla smoothiekulhoilla, keinuilla, avokadokahviloilla, uimaleluilla sun muilla. Meille Bali onkin kohde etenkin hemmottelulomalle. Olemme jooganneet, syöneet hyvin ja viikonloppuisin hemmotelleet itseämme spa-hoidoilla tai ihanilla villoilla. Ubudin ihanat putiikit ovat herättäneet sisäisen hamsterini. Kovasti himottaisi sisustaa uudelleen koko koti, kunnes muistan, että eihän meillä ole kotia mitä sisustaa. Sitten kun se koti jostain löytyy, tänne tullaan tyhjän matkalaukun kanssa sisustusostoksille.

Rakastan Balin ja etenkin Ubudin terveellistä ruokatarjontaa. Luomuvegeruokatarjonta uhkaa melkein käännyttää pihvinsyöjän kokonaan pupunruokaan. Mutta ei sentään, vastapainoksi on syöty myös esimerkiksi ihania sate-vartaita. Olin ihan unohtanut, kuinka paljon tykkään indonesialaisesta sapuskasta!

balilaista ruokaa

Balilta löytyy ainutlaatuista hindukulttuuria

Balissa meitä kiehtoo sen ainutlaatuinen hindukulttuuri muslimimaassa. Temppeleitä löytyy jokaisesta kylästä ja pienempiä pyhäköitä kotitalouksista. Täällä ollessamme Balilla juhlittiin Galungania, jossa juhlistetaan hyvän voittoa pahasta. Kaikesta turistisuudestaan huolimatta jopa Ubudissa oli vaikea olla huomaamatta juhlallisuuksia. Suitsukkeet tuoksuvat, katuja koristaa bambuhärpäkkeet ja paikalliset ovat pukeutuneet perinteiseen tyyliin.

galungan bali

Balia kritisoivat sanovat, ettei saarelta löydy enää aitoa kulttuuria. Bali vetää turisteja hurjia määriä ja on totta, että turistikeskuksissa turrelaumat ovat paikoin ahdistavia. Indonesialainen ruoka katoaa ja tilalle tulevat smoothiekulhot. Nähtävyyksillä meininki voi olla kuin eläintarhassa, ja liikennekin alkaa olla paikoin aika toivotonta.

Mutta vaikka suhteellisen pieni saari onkin, Balilla pääsee turrelaumoja myös helposti pakoon. Eikä sitä varten tarvitse edes ajaa kauas kaupungista. Vain vartin ajomatkan päässä esimerkiksi Ubudista löytää sitä perinteisempää balilaista elämänmenoa, autenttista kulttuuria ja rauhaa sademetsän siimeksessä.

Tällä kertaa olemme tutustuneet myös Itä-Balin tulivuorimaisemiin Amedissa, mikä on toistaiseksi pysynyt oikein rauhallisena ja miellyttävänä paikkana. Turhan monet leimaavat Balin turistirysäksi vain yhden kokemuksen perusteella pienellä alueella, kuten Kuta-Seminyak-Canggu -akselilla.

Unelmien majoituksia

Ihanat majoitukset ovat iso osa meidän Balin matkaa. Yksi suosikkikokemuksistamme Balilla on majoittua yksityisessä villassa omalla uima-altaalla, viidakossa kaikessa rauhassa tai vaikka merinäköalalla Uluwatussa. Ja vaikka Balin hintataso onkin viime vuosina hurjasti kallistunut, oman villan omalla uima-altaalla saa edelleen alle satasella.

bali turistirysä

Balilta löytyy myös ainutlaatuisia majoituksia puumajoista bambupalatseihin. Uskaltaisitko yöpyä alakuvan ”linnunpesässä”?

Paratiisin varjopuolet

Balilla on ongelmansa, saarta uhkaa niin jätekriisi kuin vesikriisikin. Bali – Paratiisi vai kaatopaikka, otsikoi Seikkailijattaret. Me itse olemme Balilla välttäneet samanlaisten roskatunkioiden näkemisen kuin esimerkiksi Vietnamissa, mutta se ei tarkoita, etteikö niitä täällä silloin tällöin näkyisi. Se ei kuitenkaan ole yksistään Balin ongelma, vaan koko Kaakkois-Aasia tuntuu hukkuvan muoviin.

On ollut kuitenkin mukava huomata, että muovia on monin paikoin etenkin Ubudissa helppo välttää. Pillit on korvattu useimmissa paremmissa ravintoloissa esimerkiksi bambupilleillä tai sitruunaruohonvarresta tehdyllä pillillä. Juomapullon täyttöpisteitä löytyy kiitettävästi. Takeaway-paketoinnissa suositaan pahvia. Toista oli Vietnamissa, jossa jokainen mukaan otettava ateria käärittiin kolmeen muovipakettiin ja elmukelmuun ja kahteen muovipussiin ja heitettiin mukaan vielä kourallinen pillejä. Kun yritin pyytää juomani ilman pilliä, sain juomani kahdella pillillä.

Bambupillit tuskin pelastavat Balia, mutta nämä pienet teot on ollut mukava nähdä.

Rakastan Balilla myös sen herttaisia ihmisiä, kenties ystävällisimpiä, mihin olen Kaakkois-Aasiassa törmännyt. Balilaisilla ei hymyt hyydy turistien määrästä huolimatta, ja aina on helppo tuntea itsensä tervetulleeksi, ainakin näin yleistäen.

Bali ei koskaan ollut rakkautta ensisilmäyksellä, enkä ihmettele, että monet eivät lämpene sille lyhyen visiitin perusteella. Jos esimerkiksi kaipaa ensisijaisesti kauniita postikorttien palmurantoja, kannattaa ennemmin suunnata jonnekin muualle.

Lähisaarilta kuten Nusa Penidalta, jossa seikkailimme viime viikonloppuna, löytyy vielä upeita rantoja, mutta turistimäärä tulee varmasti täälläkin kasvamaan nopeasti.

Bali on pieni, mutta niin monipuolinen

Joka kerta Balilla löydän itseni hämmästelemästä, kuinka monipuolinen saari se on. Pieneen Baliin mahtuu niin paljon erilaisia kokemuksia. Löytyy upeita auringonlaskuja ja surffia. Löytyy joogaa ja henkisyyttä, rauhallisia kyliä ja toisaalta trendikkäitä ravintoloita, shoppailua ja yöelämää allasbileineen. Löytyy hemmotteluhoitoja ja luksusta, mikä ei vie konkurssiin. Löytyy viidakkoa ja vehreitä riisiterasseja, temppeleitä, vesiputouksia ja tulivuoria.

Jos kaipaat koskematonta ja turistivapaata lomakohdetta, et löydä sitä Balilta ja tuskin edes lähisaarilta. Mutta jos mikään edellä mainituista kiinnostaa etkä kavahda turistimeininkiä, kannattaa antaa Balille mahdollisuus. Me suunnittelemme jo seuraavaa matkaa.

Lue myös: 5 syytä matkustaa Balille

Kaikki Bali-postaukset


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.

 

2019-03-23T00:32:31+03:00heinäkuu 5, 2018|bali|

19 Comments

 1. Elsa heinäkuu 5, 2018 4:36 pm - Vastaa

  Voi kuinka ihania kuvia? Itselle Bali ei ainakaan ensimmäisellä kerralla vienyt sydäntä, mutta vähemmän turistoituneista paikoista kuten juuri Nusa Penidasta tykkäsin ihan todella paljon! Luulen myös, että toisella kerralla ja pidemmällä matkustusajalla Balin saarikin näyttäytyisi itselle paremmassa valossa☺️

  • Anna heinäkuu 10, 2018 3:01 am - Vastaa

   Me ihastuttiin myös Nusa Penidaan! Tiet oli hirveessä kunnossa, mutta muuten ihana paikka!

 2. Namistelija heinäkuu 7, 2018 1:24 pm - Vastaa

  Kauniisti kirjoitettu <3 meillä reissu valmiina ensi talveksi ja miettinyt että mihin jäteläjään oon menossa. Sait mun ajatukset nyt tuosta pois ja odotan innoissani. Turistit mua ei haittaa, oonhan itekkin sellainen. Jos rauhaa haluaa niin varmasti sellaisen paikan löytää, kuten varattiin villa omalla uima-altaalla (edullisesti) 🙂 ja mielelläni lähden iltaisin muiden turistien joukkoon ihailemaan auringonlaskuja ja nauttiin hyvistä ruuista. Uskon että rakastun Baliin <3

  • Anna heinäkuu 10, 2018 3:03 am - Vastaa

   Kiva kuulla! 🙂 Uskon että tykkäät! Kun tietää mitä odottaa niin se yleensä auttaa. Ihanaa matkaa teille!

 3. Maiju heinäkuu 8, 2018 3:49 pm - Vastaa

  Tulipa postaus hyvään aikaan! Syksyllä on tarkoitus käydä myös Balilla ja samoja pohdintoja miettineenä oli kiva lukea konkreettisia kokemuksia. Ja miten nättiä siellä onkaan!

  • Anna heinäkuu 10, 2018 3:04 am - Vastaa

   Ihanaa matkaa, toivottavasti tykkäät! 🙂

 4. Teidän majoitukset on kyllä aina niin upeita, puoliksi kadehtien katselen ja haaveilen noista joka kerta. <3 Ootteko te koskaan missään budjettipaikoissa (toisaalta ei tuo satanen yöstä ole paljoa tuollaisista herkuista) vai aina noin ihanasti majoitutte? 🙂

  • Anna heinäkuu 10, 2018 3:05 am - Vastaa

   Me majoitutaan pääasiassa budjetilla ja silloin tällöin hemmotellaan itseämme paremmilla majoituksilla. 🙂 Esimerkiksi tuo linnunpesä ei ollut kallis ollenkaan, parikymppiä!

 5. Anni | Rajatapaukset heinäkuu 10, 2018 11:25 am - Vastaa

  Bali jätti vähän ristiriitaiset fiilikset, lähinnä koska erehdyimme Kutalle, joka oli kyllä aivan karsea turistihelvetti, jossa sai kuunnella jatkuvasti rasittavaa huutelua omaa ulkonäköä koskien.
  Mutta toisaalta Ubudista tykkäsin kovasti. Voisin lähteä uudelleenkin Balille, mutta kohteet vaan pitäisi valita vähän huolellisemmin kuin viimeksi 🙂

 6. Emma heinäkuu 10, 2018 3:08 pm - Vastaa

  Nyt on kyllä instagrammattavat kuvat, huh miten ihania! Mulle Bali ei myöskään ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mutta joku sellainen kutkuttava fiilis jäi että vielä haluaisin kuitenkin takaisin ja haluaisin löytää juuri tän maagisen fiiliksen, koska tiedän että se on löydettävissä. Täytyy kyllä tulla lueskelemaan sun jutut sitten uudestaan ja katselemaan vinkkejä kun Bali tulee taas ajankohtaiseksi!

 7. Anmarien heinäkuu 10, 2018 8:16 pm - Vastaa

  Mua on jäänyt kovasti harmittamaan kun meidän Balin reissu viime joulukuussa peruuntui tulivuoren ja lentokentän kiinniolon takia. Bali on siis yhä vielä kokematta ja itsellä on sellainen fiilis, että pitäisin paikasta kovin. Nyt kun itsellä Brightoniin muutto lähenee ei kaukomatkoja voi hirveästi suunnitella, mutta on kiva edes haaveilla.

 8. Sandra /Terveiset päiväntasaajalta heinäkuu 11, 2018 7:49 pm - Vastaa

  Ihanasti kirjoitettu ja vaikka en Bali fani olekkaan niin melkein innostun tästä varaamaan jo liput 😀 tuo majoitus juttu saarella on niin omaa luokkaansa, että harmittaa oikein ettei yritetty etsiä sieltä silloin ekalla kerralla mitään spesiaalia. Silloinhan se olisi ollu halpaa ja rauhallisempaa 🙂 noi majoitukset ❤ ehkä palaan vielä joku päivä.

 9. Terhi heinäkuu 11, 2018 7:58 pm - Vastaa

  Kiva kuulla, että Balilla voi vielä nauttia luonnosta. Minun Balin-matkani viivästyy viivästymistään kun aika ei vai riitä ja olen kauhulla lukenut juttuja Balin roskaisuudesta
  Kuvasi ovat tosi kauniita.

 10. Terhi heinäkuu 11, 2018 11:59 pm - Vastaa

  Ihania kuvia Balilta! Bali on alkanut pikkuhiljaa kiinnostamaan, vaikka paratiisirantojen ystävä normaalisti olenkin. Ubud voisi olla paikka minun makuun, vaikka tiedänkin sen olevan jo melkoinen turistirysä. Riisipellot ja vehreä luonto kiinnostaa. Ja toki Balin hindukulttuuri.

 11. Pia / Lyhyenä hetkenä heinäkuu 12, 2018 2:01 pm - Vastaa

  Bali ei ole viimeisten vuosien uutisointien jälkeen houkutellut. Eipä silti, jostain syystä kaukoidän suunta tuntuu muutenkin vieraalta, ehkä siksi, että siellä on allekirjoittaneelle usein liian kuuma. Näiden kuvien perusteella lähtisin silti, ehkä siis vielä jonakin päivänä..

 12. Sandra heinäkuu 13, 2018 8:30 am - Vastaa

  Ensimmäisellä kerralla koin hieman järkytyksen siitä, että Bali ei ollut (ainakaan siinä lentokenttä – Kutan alue) yhtään sellainen paratiisi kuin mielikuvani olisivat antaneet olettaa. Luulen kuitenkin ,että toisella kertaa osaisi jo välttää tietyt paikat ja hakea rauhallisempia ja pienempiä kyliä. Ja se, että oman villan saa jollain parilla kympillä (ellei hinnat ole kovasti nousseet) on kyllä ihmeellistä.

 13. Johanna / Fin Nomads heinäkuu 13, 2018 10:40 pm - Vastaa

  Tässä tuli tiivistettyä hyvin kaikki se, mistä mekin tykkäsimme Balilla. Meidän ennakko-odotukset olivat kauhea turistirysä, mutta yllätyttiin todella positiivisesti ja mulla varsinkin osa sydämestä jäi Balille <3 menisin koska tahansa takaisin joogailemaan ja syömään ihania ruokia. Amed on ehdottomasti listalla seuraavalla reissulla. Niin ja aivan ihania kuvia nämä! 🙂

 14. Jenni heinäkuu 15, 2018 12:40 am - Vastaa

  Aivan huikeita kuvia! Balin on suosionsa ansainnut ainakin näiden perusteella, mutta tietysti tuo turismin lisääntyminen on aina kaksipiippuinen juttu…:/

 15. Veera Bianca heinäkuu 15, 2018 2:51 pm - Vastaa

  Vitsit mulla vaan kasvaa hinku lähteä Balille, en tiedä miten en ole vieläkään päätynyt sinne missään vaiheessa elämää. Mietin juuri jos viettäisin siellä jonkin aikaa seuraavasta talvesta! 🙂 Ubud saattaisi olla se oma juttu, will see! Kiitos kaikista vinkeistä!

Jätä kommentti