Jumalten saari vai turistirysä – Mikä Balissa oikein viehättää?

Jumalten saareksi kutsuttu Bali tuntuu jakavan mielipiteet. Toisille se on roskainen turistirysä. Toiset, mukaanlukien me, palaamme kerta toisensa jälkeen. Bali otti meidät vastaan tälläkin kertaa avosylin. Olen taas rakastunut tähän saareen ja lähisaariin hiukan enemmän. Siitä huolimatta, että turistimäärät vain kasvavat, ja mekin yleensä niitä kaihdamme. Mikä meitä Balille oikein vetää kerta toisensa jälkeen?

Bali - turistirysa vai jumalten saari | Temppeli

bali blogi

Bali on helppo matkakohde

Muun Kaakkois-Aasian jälkeen Bali on tuntunut ihanan helpolta kohteelta oleskella pitempään. On ollut pitkästä aikaa ihanaa matkustaa paikassa, jossa turisteihin on totuttu ja kielimuuria ei juuri ole. Balilla tunnetaan turistien tarpeet ja osataan ratsastaa trendeillä kuten instagrammattavilla smoothiekulhoilla, keinuilla, avokadokahviloilla, uimaleluilla sun muilla. Meille Bali onkin kohde etenkin hemmottelulomalle. Olemme jooganneet, syöneet hyvin ja viikonloppuisin hemmotelleet itseämme spa-hoidoilla tai ihanilla villoilla. Ubudin ihanat putiikit ovat herättäneet sisäisen hamsterini. Kovasti himottaisi sisustaa uudelleen koko koti, kunnes muistan, että eihän meillä ole kotia mitä sisustaa. Sitten kun se koti jostain löytyy, tänne tullaan tyhjän matkalaukun kanssa sisustusostoksille.

Rakastan Balin ja etenkin Ubudin terveellistä ruokatarjontaa. Luomuvegeruokatarjonta uhkaa melkein käännyttää pihvinsyöjän kokonaan pupunruokaan. Mutta ei sentään, vastapainoksi on syöty myös indonesialaisia herkkuja kuten esimerkiksi ihania sate-vartaita. Olin ihan unohtanut, kuinka paljon tykkään balilaisesta sapuskasta!

Bali kokemuksia | Kukkakylpy

Bali turistirysa vai Jumalten saari | sate-vartaat

Balilta löytyy ainutlaatuista hindukulttuuria

Balissa meitä kiehtoo sen ainutlaatuinen hindukulttuuri muslimimaassa. Temppeleitä löytyy jokaisesta kylästä ja pienempiä pyhäköitä kotitalouksista. Täällä ollessamme Balilla juhlittiin Galungania, jossa juhlistetaan hyvän voittoa pahasta. Kaikesta turistisuudestaan huolimatta jopa Ubudissa oli vaikea olla huomaamatta juhlallisuuksia. Suitsukkeet tuoksuvat, katuja koristaa bambuhärpäkkeet ja paikalliset ovat pukeutuneet perinteiseen tyyliin.

Bali turistirysa vai jumalten saari | Galungan

Balia kritisoivat sanovat, ettei saarelta löydy enää aitoa kulttuuria. Bali vetää turisteja hurjia määriä ja on totta, että turistikeskuksissa turrelaumat ovat paikoin ahdistavia. Indonesialainen ruoka katoaa ja tilalle tulevat smoothiekulhot. Nähtävyyksillä meininki voi olla kuin eläintarhassa, ja liikennekin alkaa olla paikoin aika toivotonta.

Mutta vaikka suhteellisen pieni saari onkin, Balilla pääsee turrelaumoja myös helposti pakoon. Eikä sitä varten tarvitse edes ajaa kauas kaupungista. Vain vartin ajomatkan päässä esimerkiksi Ubudista löytää sitä perinteisempää balilaista elämänmenoa, autenttista kulttuuria ja rauhaa sademetsän siimeksessä.

Tällä kertaa olemme tutustuneet myös Itä-Balin tulivuorimaisemiin Amedissa, mikä on toistaiseksi pysynyt oikein rauhallisena ja miellyttävänä paikkana. Turhan monet leimaavat Balin turistirysäksi vain yhden kokemuksen perusteella pienellä alueella, kuten Kuta-Seminyak-Canggu -akselilla.

Unelmien majoituksia

Ihanat majoitukset ovat iso osa meidän Balin matkaa. Yksi suosikkikokemuksistamme Balilla on majoittua yksityisessä villassa omalla uima-altaalla, viidakossa kaikessa rauhassa tai vaikka merinäköalalla Uluwatussa. Ja vaikka Balin hintataso onkin viime vuosina hurjasti kallistunut, oman villan omalla uima-altaalla saa edelleen alle satasella.

Lue myös: 14 Uniikkia majoitusta Balilla

bali turistirysä

Balilta löytyy myös ainutlaatuisia majoituksia puumajoista bambupalatseihin. Uskaltaisitko yöpyä alakuvan “linnunpesässä”?

Paratiisin varjopuolet

Balilla on ongelmansa, saarta uhkaa niin jätekriisi kuin vesikriisikin. Bali – Paratiisi vai kaatopaikka, otsikoi Seikkailijattaret. Me itse olemme Balilla välttäneet samanlaisten roskatunkioiden näkemisen kuin esimerkiksi Vietnamissa, mutta se ei tarkoita, etteikö niitä täällä silloin tällöin näkyisi. Se ei kuitenkaan ole yksistään Balin ongelma, vaan koko Kaakkois-Aasia tuntuu hukkuvan muoviin.

On ollut kuitenkin mukava huomata, että muovia on monin paikoin etenkin Ubudissa helppo välttää. Helpompi kuin Suomessa. Pillit on korvattu useimmissa paremmissa ravintoloissa esimerkiksi bambupilleillä tai sitruunaruohonvarresta tehdyllä pillillä. Juomapullon täyttöpisteitä löytyy kiitettävästi. Takeaway-paketoinnissa suositaan pahvia. Toista oli Vietnamissa, jossa jokainen mukaan otettava ateria käärittiin kolmeen muovipakettiin ja elmukelmuun ja kahteen muovipussiin ja heitettiin mukaan vielä kourallinen pillejä. Kun yritin pyytää juomani ilman pilliä, sain juomani kahdella pillillä.

Bambupillit tuskin pelastavat Balia, mutta nämä pienet teot on ollut mukava nähdä.

Bali turistirysa vai jumalten saari | vesiputous

Bali blogi | Auringonlasku Kutalla

Rakastan Balilla myös sen herttaisia ihmisiä, kenties ystävällisimpiä, mihin olen Kaakkois-Aasiassa törmännyt. Balilaisilla ei hymyt hyydy turistien määrästä huolimatta, ja aina on helppo tuntea itsensä tervetulleeksi, ainakin näin yleistäen.

Bali ei koskaan ollut rakkautta ensisilmäyksellä, enkä ihmettele, että monet eivät lämpene sille lyhyen visiitin perusteella. Jos esimerkiksi kaipaa ensisijaisesti kauniita postikorttien palmurantoja, kannattaa ennemmin suunnata jonnekin muualle.

Lähisaarilta kuten Nusa Penidalta, jossa seikkailimme viime viikonloppuna, löytyy vielä upeita rantoja, mutta turistimäärä tulee varmasti täälläkin kasvamaan nopeasti.

Bali on pieni, mutta niin monipuolinen

Joka kerta Balilla löydän itseni hämmästelemästä, kuinka monipuolinen saari se on. Pieneen Baliin mahtuu niin paljon erilaisia kokemuksia. Löytyy upeita auringonlaskuja ja surffia. Löytyy joogaa ja henkisyyttä, rauhallisia kyliä ja toisaalta trendikkäitä ravintoloita, shoppailua ja yöelämää allasbileineen. Löytyy hemmotteluhoitoja ja luksusta, mikä ei vie konkurssiin. Löytyy viidakkoa ja vehreitä riisiterasseja, temppeleitä, vesiputouksia ja tulivuoria.

Jos kaipaat koskematonta ja kokonaan turistivapaata lomakohdetta, et löydä sitä Balilta ja tuskin edes lähisaarilta. Mutta jos mikään edellä mainituista kiinnostaa etkä kavahda turistimeininkiä, kannattaa antaa Balille mahdollisuus. Me suunnittelemme jo seuraavaa matkaa.

Lue myös:

5 syytä matkustaa Balille

KOHDEOPAS – BALI

Tärkeimmät vinkit Balille

Mitä tehdä Balilla – 40 ideaa lomanviettoon

Kaikki blogijutut Balilta


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.