Kambodzan Koh Rong – Mene ennen kuin on liian myöhäistä!

Kambodzan paratiisisaari Koh Rong yllätti kauneudellaan ja koskemattomuudellaan. Odotin reppureissaajien bilesaarta, mutta todellisuudessa suurin osa saaresta on edelleen kehittymätöntä rauhan tyyssijaa. Hiekka on valkoista ja vesi aivan kirkasta.

Koh Rong kehittyy hurjaa vauhtia

Saaren rauhallista autuutta ei välttämättä kauaa kestä. Saarelle suunnitellaan jo kansainvälistä lentokenttää. Koh Tochin kylässä ei myöskään voinut olla huomaamatta jäteongelmaa. Kylän tuntumassa roskaa ja muovia näkyi järkyttävän paljon. Roskat ovat kuulemma vallanneet myös paljon kehutun Sok Sanin (Long Beachin) rannan.

Koh Rong on muutakin kuin bilesaari

Koh Rong on iso saari ja venyy 78 neliökilsan alueelle. Koh Tochin kylä, mihin lautat saapuvat, on reppureissaajien keskittymä. Koh Toch ei todellakaan ole sitä kauneinta Koh Rongia, mutta jos meininkiä kaipaa, niin täältä sitä löytyy. Tähän aikaan vuodesta oli suhteellisen rauhallista, mutta kuulemma marras-helmikuussa meno aika villiä.

Saarelta löytyy kuitenkin 28 rantaa, joten rauhaa löytyy sitä etsiville. Koh Rongilla ei ole teitä, joten matkojen taittaminen ei ole yksinkertaista. Vaihtoehdot ovat joko viidakon läpi vaeltaminen, pitkin rantaa kulkeminen jos mahdollista, tai venematka, jonka onnistuminen riippuu vuodenajasta.

Venematkat Sihanoukvillen ja Koh Rongin välillä voivat olla aikamoista säätämistä. Tällä kertaa meidät tungettiin hitaaseen veneeseen, vaikka meillä oli liput pikaveneeseen. Puolentoista tunnin matkan jälkeen paatti lipui palmujen reunustamaan Koh Tochin kylän satamaan.

Koh Rong kokemuksia

Joskus majoituksen varaaminen etukäteen kannattaa, joskus ei. Olin varannut meille bungalowin vartin kävelymatkan päässä Koh Tochin kylästä. Vartti ei kuulostanut paljolta, ja ajattelin, että kauempana baareista saamme ainakin nukkua rauhassa.

Läpi mutaisen viidakon kulkeva kävelymatka tuntui kuitenkin usein loputtoman pitkältä. Varsinkin yön pimeydessä, rupikonnien kurnuttaessa karmivasti ympärillä, tai rinkka selässä helteessä. Sijaintia lukuunottamatta kahdella parivuoteella varustettu Starfish Bungalows (21e /yö) oli kelpo paikka bunkata, saimme nukkua rauhassa.

Koh Rong majoitus

Edit: Toisella matkallani Koh Rongilla majoituin aivan päärannan toisessa päässä sijaitsevassa White Beach Bungalowsissa (affiliatelinkki), jossa yö maksaa vuodenajasta riippuen 25-45e. Rakastin tätä paikkaa, siisti, söpö ja viihtyisä ja suoraan rannalla. Tämä on mielestäni paras paikka majoittua Koh Rongilla, jos haluaa mahdollisuuden kävellä kylän ravintoloihin, jotka sijaitsevat vain 5 minuutin kävelymatkan päässä. Jos täydellistä rauhaa sen sijaan kaipaa, kannattaa valita joku toinen ranta. Etenkin keskiviikko ja lauantai-iltaisin, jotka ovat Koh Rongilla isoimmat bileillat, jumputus kylästä kantautui vaimeasti tänne asti.

Koh Rong majoitus

Koh Rong sadekaudella

En tiedä oliko matkassa huonoa tuuria, vai onko sadekausi Koh Rongilla tosiaan näin sateinen, mutta paljon aurinkoa emme kuuden päivän aikana nähneet. Vettä tuli kaatamalla tauotta usein iltapäivään asti. Mutalätäköissä kahlatessa pahasti tulehtunut varpaani ei päässyt parantumaan.

Toisaalta jatkuva vesisade pakotti olemaan tekemättä mitään. Makaamaan riippukeinussa kirjaa lukien, meditoimaan, imeskelemään drinksuja kylän söpöissä baareissa, pelaamaan Cards Against Humanityä, leikkimään paikallisten lasten kanssa ja tutustumaan ihmisiin.

Koh Rong kokemuksia

Sitten kun se aurinko tuli esiin, siitä otettiin kaikki irti. Positiivista bungalowin sijainnissa oli se, että siitä oli vain lyhyt matka ihanalle, hiljaiselle 4K Beachille, joka nimestään huolimatta on “vain” kolme kilsaa pitkä. Vesi oli niin lämmintä, ettei se juuri läkähdyttävään helteeseen helpotusta tuonut.