Kotiinpaluun kulttuurishokki – Kun Suomi ahdistaa

Suomen vierailut voivat olla pakahduttavaa ristiriitaisten tuntemusten vuoristorataa. Käänteisestä kulttuurishokista puhutaan etenkin paluumuuton yhteydessä, mutta pelkkä vierailukin voi pitkän ajan poissaolon jälkeen olla kuin ämpärillinen jääpaloja niskaan.

Vuosien aikana ulkomailla kotimaata alkaa ajatella romantisoiden, nostalgisen sinivalkoisten silmin, kunnes Suomeen palatessa odotukset ja todellisuus eivät kohtaakaan.

Ihastelin Suomen visiitillä synnyinmaani kauneutta, nautin täysillä valkoisesta joulusta, lenkkeilystä metsien syvässä hiljaisuudessa ja ajasta rakkaiden kanssa. Mutta paitsi ne ihanat asiat Suomessa, myös epäkohdat paistoivat räikeästi ulkosuomalaisen silmiin. Joskus on ihan hyvä käydä muistuttamassa itseään, miksi mieluummin asun ainakin tällä hetkellä muualla.

Suomen pimeys, epäkohteliaisuus, loskakelit ja kireä ilmapiiri ahdistivat, vaikka minkään näistä ei olisi pitänyt olla yllätys. Aikaisin iltapäivällä on pilkkopimeää, ja keskellä päivääkin pitää olla valot päällä. Naapuri tai vastaantulija metsälenkillä ei tee elettäkään noteeraamisekseni. Kengät kastuvat läpimäriksi Helsingin sohjossa kahlatessa, ja räntää sataa vasten kasvoja. Joku tönäisee ohimennessään eikä pahoitteluja kuulu. Hanskat tippuvat matkasta kiireessä, ihmisjoukosta kukaan ei pysähdy niitä noukkimaan. Töykeä taksikuski kaahaa, ja kaupassa ruoan hinnat häkellyttävät. Ikävöimieni suomalaisten ruokien hohto on äkkiä eletty, kun salmiakki ei maistukaan yhtä hyvältä kuin ulkomailla silloin harvoin kun sitä näppeihinsä saa.

Eniten Suomessa kuitenkin ahdistaa se, että tunnen itseni niin ulkopuoliseksi. En ole turisti, mutta en paikallinenkaan enää. En odottanut löytäväni Suomea ja sen ihmisiä sellaisena kuin ne jätin, mutta muutoksen todistaminen omin silmin sai silti sisäisen identiteettikriisin poikasen pulpahtamaan pintaan. On vaikea tuntea yhteenkuuluvuutta, kun elää niin erilaista elämää, jota ympärillä olevat eivät tunne. Jokaisella Suomen visiitillä tunnen itseni taas entistä enemmän vieraantuneeksi synnyinmaastani.

Huomasin, kuinka suomen kieleni on kärsinyt. En muista sanoja ja vahingossa möläyttelen englantia. Tunsin helpotusta, kun kassamyyjä puhuikin englantia. Stressasin myös asioita kuten junamatkustamista ja kaupassa käyntiä. Mitä jos en tiedä, miten siellä toimitaan? Ulkomailla ulkomaalaiselle annetaan virheet anteeksi, mutta kyllähän minun suomalaisena pitäisi tietää. En tunnista lööppien ihmisiä tai radion biisejä. Ymmärrän kieltä, mutta muuten olen muukalainen.

Miten voinkin tuntea oloni enemmän kotoisaksi ensimmäisenä päivänä Hongkongissa, Kambodzan viidakossa, tai oikeastaan ihan missä tahansa muualla kuin Suomessa?

On keinoja, joilla suomiahdistusta voi välttää. Tässä vinkkejä muille ulkosuomalaisille kotiinpaluun kulttuurishokin välttämiseen!

Kuinka selvitä Suomen visiitistä – 8 vinkkiä

1. Hyväksy muutos ja omat tunteet. Sopeutuminen on helpompaa, kun hyväksyy ja käsittelee omat tunteensa. Menneeseen on turha jämähtää, pidä katse tulevassa. Et ole sama ihminen kuin ennen, etkä todennäköisesti edes haluaisi olla. Eivät ole muutkaan, ja ihmissuhteet kyllä kestävät erilaiset elämät jos niin haluaa.

2. Muista, että aina pääsee pois. Tämä on helppoa etenkin, jos olet vain käymässä ja taskussa on jo lentoliput pois. Kaukaa katsottuna Suomea on helppo rakastaa.

3. Pidä huolta rutiineista ja hyvinvoinnista. Ahdistus voi kummuta jo siitä, ettei voi fyysisesti hyvin. Lepää, syö hyvin ja liiku. Simppeli neuvo, mutta ei välttämättä ollenkaan itsestäänselvää ainakaan itselleni Suomen lomilla. Pöydät notkuvat suomiherkkuja, unettomuus painaa päälle kun kroppa laahaa Australian ajassa, eivätkä jatkuvat viinisessiot kavereiden kanssa auta asiaa.

4. Varmista oma rauha. Pitkää visiittiä ei välttämättä jaksa toisten nurkissa. Itse alan pian kaivata omaa rauhaa. Sen voi varmistaa vaikkapa yöpymällä osa ajasta hotellissa tai Airbnb:ssä, joskus pelkkä liikkuminen metsässä yksin voi auttaa.

5. Ole itsekäs. Aikaa Suomen lomalla on usein rajallisesti. Asennoidu jo etukäteen siihen, että kaikkia ei ehdi välttämättä tavata. Älä vaadi itseltäsi liikoja. Jos olet itse matkustanut 30 tuntia toiselta puolelta maailmaa, ehkä nyt on toisten vuoro tulla sinua katsomaan.

6. Keskity positiiviseen. Asioihin, joita olit ikävöinyt, aikaan ystävien ja perheen kanssa. Ahnehdi suomen kieltä ja keskity asioihin, jotka ovat paremmin kuin omassa kotimaassasi.

7. Hae vertaistukea. Ulkosuomalaisena on ikuisesti ulkopuolinen, niin asuinmaassa kuin myös entisessä kotimaassa. Siksi muiden ulkosuomalaisten, paluumuuttajien tai muuten vaan kulkurielämää elävien seuraan hakeutuminen voi piristää. He ymmärtävät mitä käyt läpi ja jos olet onnekas, jaksavat ehkä jopa kuunnella reissujorinoitasi.

8. Lomaile. Tutustuminen uusiin maisemiin kotimaassa voi piristää ja avata taas hiukan silmiä kotimaan kauneudelle. Meille se kohde oli tällä kertaa Lapin Saariselkä.

Ja jottei menisi ihan synkistelyksi, lue myös:

12 + 1 syytä miksi Suomessa on ihmisen hyvä olla

Seikkailijattaret: Missä on koti ulkomailla asuvalle