Lemmikkivahti tai talovahti – VINKIT JA KOKEMUKSIA
Talo- tai lemmikkivahdin homma on mahtava tapa säästää majoituskustannuksissa ja elää kuin paikallinen. Omistajalle se on usein oiva ratkaisu lemmikinhoitoon esimerkiksi matkan ajaksi. Tässä vinkkejä sekä lemmikkivahdiksi haikaileville että talovahtia etsiville, sekä kokemuksia lemmikinhoitajan hommasta.
Tämän vuoden aikana olemme tehneet uuden aluevaltauksen matkustamisessa. Olemme nimittäin olleet talo- ja lemmikkivahteina eri puolilla Australiaa. Mitä se tarkoittaa? Lemmikki- tai talovahti hankitaan yleensä matkan tai muun poissaolon ajaksi, viikonlopusta useampaan kuukauteen. Lemmikkivahtina hoidamme omistajan lemmikeitä ja taloa sillä välin, kun omistaja on poissa.
Raha ei yleensä vaihda omistajaa, vaan majoitusta vastaan lemmikkivahti pitää huolta omistajan lemmikeistä ja ylläpitää taloa.
Lemmikkivahti – Kenelle se sopii?
Lemmikkien hoito matkan tai muun poissaolon ajaksi sysätään usein perheen tai ystävien harteille, mutta joskus kannattaa sen sijaan harkita lemmikkivahtia. Lemmikin kannalta lemmikkivahti on useimmissa tapauksissa parempi ratkaisu. Eläimet eivät jää yksin eivätkä päivittäiset rutiinit muutu. Talovahti on hyvä vaihtoehto myös silloin, jos on puutarhaa hoidettavana, kukkia kasteltavana, nurmikonleikkuuta tai muuta taloon liittyvää ylläpitoa. Joillain alueilla murtovarkaidenkin kannalta talo on hyvä pitää asutun näköisenä.
Tuntemattoman ihmisen omaan kotiin päästäminen on monille tottakai iso kynnyskysymys. Lemmikkivahtia hankkiessa onkin varmistuttava siitä, että potentiaalinen talovahti on luotettava – siihen vinkit alempana.
Lemmikkivahtina oleminen on loistava mahdollisuus eläinrakkaille ihmisille säästää isoja summia majoituskustannuksissa. Lemmikkivahdin pesti ei kuitenkaan sovi kaikille.
Lemmikkivahdiksi ei tule ryhtyä ilmaisen majoituksen perässä, vaan se on ensisijaisesti velvollisuus. Siihen tulisi suhtautua kuin työpaikkaan.
Lemmikkivahtina tai talovahtina oleminen sopii eläinrakkaille ihmisille, jotka ovat valmiita sitoutumaan pitämään hyvää huolta lemmikeistä sekä talosta omistajien poissaollessa. Lemmikkivahtina olet ensisijaisesti sitä – lemmikkivahti. Lemmikistä ja vahdista toki paljon riippuen se ei sovi kaikille. Se ei yleensä sovi esimerkiksi täysipäiväiselle turistille. Et voi olla samaan aikaan lemmikkivahti ja viettää kaikki päivät ympäristöä kiertelemässä. Lemmikkivahdin täytyy olla sitoutunut ensisijaisesti eläimiin ja talon ylläpitoon. Yleisesti ottaen useimmat lemmikinomistajat haluavat, että vietät eläinten kanssa vähintään osan päivästä – sitä vartenhan olet siellä.
Diginomadille tai muuten hitaan matkailun ystäville lemmikkivahtina tai talovahtina oleminen on täydellinen tilaisuus. Etätyöläiset ovat yleensä ihmisiä, jotka viettävät paljon aikaa kotona, joten heillä on aikaa paijata karvaisia veijareita, eikä yleensä kiire minnekään.
Vinkit lemmikkivahdille
Tässä muutama vinkki, mikä kannattaa ottaa huomioon ennen lemmikkivahdiksi lupautumista.
1. Ole tarkkana, mihin olet ryhtymässä.
Lemmikin hoitaminen on iso vastuu. Toivottavasti itsestäänselvyys – mutta ethän ota vahdittavaksi vaikkapa koiraa, jos et pidä koirista. Tai hevosia, jos sinulla ei ole mitään kokemusta hevosista. Tai jos talovahtina oleminen vaatii jotakin muuta, mihin et ole valmis. Ja niin edelleen. Mieti myös, missä talo tai asunto sijaitsee, ja mitä muita mahdollisia vaatimuksia asumiseen sinulla on. Älä lupaudu vahdiksi, ennen kuin on täysin selvillä, mitä kaikkea se sinulta vaatisi.
2. Pidä lemmikin rutiineista kiinni.
Omistajien poissaolo on tarpeeksi suuri häiriö lemmikeille, ja siksi perusrutiineista ja lemmikeiden normaalista päivittäisestä elämästä kiinnipitäminen on tärkeää.
Saavuttuasi lemmikkivahtipaikkaan, kysy paljon kysymyksiä. Pidä huolta, että tunnet lemmikkien hyvät ja pahat tavat, rutiinit, mahdolliset pelot ja niin edelleen tarkkaan. Joskus omistajat saattavat unohtaa mainita asioita, jotka ovat heille itsestäänselvyyksiä.
3. Kunnioita omistajien tapoja.
Vaikka et olisi samaa mieltä vaikkapa lemmikeiden ruokintatavoista tai muusta lemmikin hoitoon liittyvistä tavoista, ei ole sinun asiasi muuttaa lemmikeiden rutiineja.
4. Lähetä päivityksiä.
Lemmikinomistajat kaipaavat yleensä kuulumisia, kuinka heidän lemmikeillään menee, ja onhan kaikki hyvin. Kuinka usein päivityksiä tulisi lähettää riippuu poissaolon pituudesta. Lyhyellä matkalla olemme lähettäneet päivityksen joka päivä. Tästäkin voi sopia etukäteen. Joka tapauksessa päivitykset on hyvä pitää säännöllisinä, ettei lemmikinomistajan tarvitse itse niitä huolestuneena odottaa.
5. Pidä huolta talosta
Sitä vartenhan olet siellä. Pidä hyvää huolta talosta, joka ei ole omasi. Kerää mahdolliset postit. Jätä talo vähintään yhtä siistiin kuntoon, missä sen löysit. Jos rikot tai tuhrit jotain, kerro siitä. Meillä on tapana myös jättää perustarvikkeet jääkaappiin ja kokata ateria omistajien kotiinpaluuta varten, jotta kotona odottaa muutakin kuin pelkkä tyhjä jääkaappi.
Vinkit talo- tai lemmikkivahdin hankkivalle:
Monia kauhistuttaa ennestään tuntemattoman lemmikkivahdin kotiin päästäminen, eikä se riskitöntä olekaan. Riskit voi minimoida hommaamalla vahdin luotettavalta sivustolta ja tutustumalla vahtiin mahdollisimman hyvin ennen matkaa.
1. Valitse lemmikkivahti tarkkaan
Tämä on tietenkin lemmikinomistajan ensimmäinen huoli, eikä syyttä. Valtaosalla lemmikinhoitajista on puhtaat jauhot pussissa. Mutta lemmikkien hoitohommien yleistyessä joukkoon varmasti mahtuu myös vähemmän vilpittömiä ihmisiä, joten varovainen on syytä olla.
On ihanteellista, jos voit tavata potentiaaliset vahdit ennen sopimusta. Jos tämä ei ole mahdollista, haastattele ja yritä tutustua heihin mahdollisimman hyvin netin, puhelimen, miksei sosiaalisen median välityksellä. Mitä enemmän tietoa voit saada mahdollisista vahdeista, sitä parempi.
Talovahti on paras hankkia niihin erikoistuneilta sivustoilta, jotka ovat usein ainakin vahdeille maksullisia. Tämä takaa sen, että mahdolliset vahdit ovat tosissaan. Sivustoilta näet myös lemmikkivahtien suosituksia muilta lemmikinomistajilta.
Ensisijaisesti kannattaa aina ehdottomasti valita ihmisiä, joilta löytyy referenssejä. Jotkut pyytävät myös rikosrekisteriotteen.
2. Tapaa lemmikinhoitaja ennen matkaa
Varaa hiukan aikaa ennen matkaa talon näyttämiseen ja lemmikkiin tutustumiseen. Lemmikkivahtia voi pyytää saapumaan mahdollisuuksien mukaan jo päivää tai paria ennen, jotta lemmikeillä on mahdollisuus tutustua uusiin hoitajiin etukäteen. Tällä tavoin pääset myös itse tutustumaan hoitajiin naamatusten.
3. Anna lemmikkivahdille tarkat ohjeet
Odotukset on oltava selvillä. Tee lemmikkivahdille mahdollisimman tarkasti selväksi, mitä kaikkea heiltä vaaditaan jo ennen kuin homma on sovittu.
Lähetä lemmikivahdin ohjeet mieluiten etukäteen kirjallisesti, suullisesti vahtien saapuessa, sekä vielä kerran kirjallisesti vaikkapa jääkaapin oveen. Meitä ainakin ensimmäisellä kerralla jännitti sen verran, että tavatessa saaduista ohjeista iso osa unohtui, ja siksi tarkat kirjalliset ohjeet olivat tärkeät.
Jo etukäteen on hyvä idea lähettää yleistä tietoa lemmikeistä. Niiden persoonallisuudesta, rutiineista ja tavoista. Mitä enemmän tietoa jaat, sen parempi.
4. Jätä ohjeet hätätapauksia varten
Mitä tehdä hätätapauksissa, minkälaisia ongelmatilanteita olette kokeneet aikaisemmin? Ovatko lemmikit ikinä karanneet? Vaikka se olisi harvinaista, on hyvä käydä hätätilanteet läpi. Joskus omistajien poissaollessa lemmikit saattavat järjestää yllätyksiä. Joskus on hyvä idea myös tiedottaa eläinlääkäriä ja naapureita jo etukäteen lemmikkivahdeista.
Talo- ja lemmikkivahti – Miten se onnistuu?
Mistä lemmikkivahdin voi löytää? Luotettavimpia ovat sivustot, jotka ovat lemmikkivahdeille maksullisia. Näin varmistut, että potentiaaliset lemmikinhoitajat ovat tosissaan liikenteessä, ja näet luotettavia suosituksia. Lemmikkivahteja etsitään myös esimerkiksi eri Facebook-ryhmissä, mutta henkilökohtaisesti en itse hankkisi lemmikkivahtia enkä lemmikkivahdin paikkaa Facebookista.
Lemmikkivahdin kannattaa pitää valitsemaansa sivustoa tarkkaan silmällä, sillä houkuttelevimmat lemmikin hoitopaikat menevät aina saman tien. Talo- tai lemmikkivahtia tai lemmikkivahdin hommaa voi etsiä esimerkiksi seuraavilta sivustoilta:
Aussie Housesitters (Australia)
Kaverivahti (Suomi)
Tärkeintä on avoimuus
Odotuksista on kommunikoitava tarkkaan, puolin ja toisin. Näin vältetään mahdolliset sudenkuopat. Kommunikaation lisäksi tärkeää on luottamus, sillä siihen koko homma perustuu.
Niin omistajat kuin vahditkin arvostavat avoimuutta myös ongelmista. Jos kissoilla on tapana pissata pyykkikoriin, siitä on kiva tietää etukäteen. Ja toisinpäin; Jos lemmikkivahtina ollessa koira karkaa, kerro. Aina on parempi olla avoin – kukaan ei yleensä kanna kaunaa, jos kyseessä on inhimillinen virhe tai rehellinen ongelma lemmikin kanssa, joita voi hyvinkin sattua oikeiden omistajien poissaollessa.
Miten siitä sovitaan?
Me olemme sopineet lemmikkivahtikeikoista vain suullisesti, ja tämä tuntuu olevan yleisin käytäntö. Jotkut raapustavat myös jonkinlaisen kirjallisen sopimuksen.
Kannattaa joka tapauksessa tehdä puolin ja toisin selväksi, että hommaan on sitouduttu. Viime hetken peruutukset voivat olla katastrofaalisia, etenkin lemmikinomistajalle, mutta myös vahdeille. Jos lemmikkivahtikeikka on pitkällä tulevaisuudessa, kannattaa pysyä säännöllisessä yhteydessä.
Yleensä lemmikkivahtihommissa raha ei vaihda omistajaa. Talon omistaja vastaa yleisistä kustannuksista kuten sähköstä, vedestä, netistä ja vastaavista. Talon omistajat myös yleensä hoitavat lemmikeiden ruoat kaappiin valmiiksi etukäteen.
Kuitenkin jos on mahdollista, että esimerkiksi lämmityskustannuksia tai nettiä käytetään reilusti yli normaalin kulutuksen, siitäkin mahdollisuudesta on hyvä puhua etukäteen. Tärkeintä on, että kustannuksista sovitaan, ettei jää epäselvyyksiä tai tule yllätyksiä.
Kokemuksia lemmikkivahtina
Näin loputonta matkaelämää elävinä kulkureina meillä tulee tasaisin väliajoin ikävä paikallaan asumista ja eläinten rakastajina karvaisia kavereita. Siksi lemmikkivahtina oleminen on ollut meille täydellinen tilaisuus. Olemme päässeet taas maistamaan, miltä niin kutsuttu normaali elämä tuntuu.
Olemme päässeet asumaan omakotitaloissa jatkuvan hotelli- tai Airbnb-asumisen sijaan ja tällä tavalla päässeet tutustumaan kohteisiin kuin paikallinen. Olemme säästäneet isoja summia asumisessa, ja kaiken kukkuraksi saaneet vielä karvaisia kavereita paijattavaksi kaupan päälle.
Kirjoitan tätä nyt Rockhamptonin pikkukaupungista, omakotitalon terassilla. Takapihalla kasvaa palmuja, ja kookaburria eli käkättäviä isonaurajia sekä papukaijoja liihottelee pihassa. Vahdimme täällä kahta kissaa ja papukaijaa. Lintujen vahtimisesta meillä ei ollut mitään kokemusta, mutta siitä tiedotimme tietysti alusta lähtien.
Tätä ennen olemme asuneet isossa omakotitalossa maaseudulla Nimbinin hippikaupungin lähistöllä, missä hoidimme kahta koiraa ja kahta kissaa. Omakotitalon terassilta avautuivat upeat 360 asteen näkymät ympäröivään vehreään laaksoon.
Sitä ennen asuimme mukavassa kaupunkiasunnossa Melbournen esikaupunkialueella, jossa hoidimme kahta kissaa. Seuraavaksi suuntaamme Townsvillen kaupunkiin hoitamaan kahta koiraa ja papukaijaa.
Eläimet ovat olleet kaikki herttaisia ja suhteellisen helppohoitoisia. Omakotitaloihin on myös liittynyt pientä ylläpitoa kuten puutarhanhoitoa ja pensasaidan trimmaamista.
Tähän mennessä meiltä löytyy siis pelkästään positiivisia kokemuksia lemmikkivahdin hommasta, ja tulemme varmasti tekemään sitä vielä paljon tulevaisuudessa.
Itse asiassa meitä vähän ihmetyttää, etteivät useammat ihmiset hyödynnä tätä mahdollisuutta, niin vahdit kuin lemmikinomistajatkin. Budjettisäästöjen lisäksi lemmikkivahtina oleminen on mahtava tapa tutustua syvällisesti paikalliseen elämään, päästä hoitamaan karvaisia kavereita ja parhaassa tapauksessa vielä saada uusia ystäviä.
Psst! Meille saa vinkata lemmikkivahdin paikoista etenkin Suomessa kesäaikaan 😉
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu