Maailman makuja omassa keittiössä

Yksi parhaista asioista matkustamisessa on meille paikalliseen keittiöön tutustuminen ja uusien eksoottisten makujen kokeileminen. Maailmalta on jäänyt myös monia tapoja ja makuja omaan keittiöön.
Ruoka on olennainen osa kulttuuria. Ruoka tuo ihmiset yhteen, ja siksi se on mainio tapa tutustua kulttuuriin. Ruoanlaitto on meille molemmille rakas harrastus. Harrastus, jota on ollut ikävä viime vuoden aikana, kun oma keittiö on usein puuttunut. Niin kuin läheiset hyvin tietävät – maailman maut näkyvät meidän keittiössämme. Ruokatottumuksista maailmalta on tarttunut myös sosiaalinen syöminen, ruokalajien jakaminen ja hitaat, pitkät ateriat.
Maailmalta omaan keittiöön on tarttunut etenkin mausteiden ja yrttien runsas käyttö. Meidän keittiössämme mausta ei tingitä.
Normaalisti meidän kaapit notkuu lukemattomia eri mausteita. Lemppareihin kuuluvat esimerkiksi kurkuma, korianterinsiemenet, juustokumina, erilaiset paprikamausteet sekä tietenkin inkivääri ja valkosipuli.
Myös chiliä eri muodoissaan kuluu paljon. Meillä molemmilla on korkea chilinsietokyky. Sen ovat valitettavasti kokeneet nahoissaan myös monet illallisvieraat siitä huolimatta, että olemme yrittäneet himmailla tulisuudessa.
Yrtit ja mausteet tuovat ruokaan paitsi makua, niillä on myös lukuisia terveysvaikutuksia. Maun lisäksi ruoanlaitossa meille onkin tärkeää terveellisyys.
Ruokarakkaudet
Kaakkois-Aasian maut ovat ehdoton ruokarakkautemme. Ehkä siksi, että siellä on tullut paljon reissattua. Keittiön kaapin vakiovarusteisiin kuuluvat kaikki Kaakkois-Aasialaisen keittiön perusainekset, kuten kookosmaito, kalakastike, tamarinditahna ja niin edelleen. Aasian matkoilta on tarttunut myös tapa jauhaa monet maustesekoitukset ja -tahnat morttelissa ennen paistamista.
Yrttiset, tuliset salaatit ja curryt ovat suosikkejamme, kuin myös grilliruoka kaakkois-aasialaisilla mauilla ja esimerkiksi banaaninlehdessä kypsytetty kala. Thaimaalainen ruoka nousee kenties yli muiden. Jos jaat meidän rakkauden thaimaalaisiin curryihin, suosittelen currytahnoista Mae Ploy -merkkiä, mitä löytyy ainakin aasialaisista ruokakaupoista. Itse tehty on tietenkin aina parempi, mutta aina siihen ei ole aikaa.
Kambodzassa ihastuimme salaattien lisäksi etenkin tuk mericiin, yksinkertaiseen pippuri-limettikastikkeeseen. Etenkin tehtynä Kampotin pippurista, jota on sanottu maailman parhaaksi. Vietnamista tuttuja näkyjä keittiössämme ovat luuliemeen tehty pho-keitto, riisipaperirullat, salaatit ja nuoc cham-kastike.
Marokkolaisista mauista rakastuimme etenkin säilöttyjen sitruunoiden ja harissan käyttöön. Lähi-idän makumaailmasta on mainittava hummus, jota teemme ison satsin säännöllisesti. Myös Amerikoiden makuja testailemme silloin tällöin.
Kokkaamme paljon myös intialaista ja srilankalaista ruokaa. Vakioruokalaji meillä on dhal-linssikeitto, ihanan lämmittävä ruokalaji etenkin talvella.
Ja viimeisenä; En voisi puhua ruokarakkauksista mainitsematta Välimeren maita. Ruoka on yksi asioista, mikä meitä sinne aina vetää takaisin. Välimereltä tapoihin on tarttunut etenkin laadukkaan oliiviöljyn runsas käyttö. Meillä kuluukin neitsytoliiviöljyä aika hurjia määriä.
Ruokainhokit
Meillä ei oikeastaan ole ollenkaan varsinaisia ruokainhokkeja, sitä lukuunottamatta, että Rohan ei voi sietää sinihomejuustoa. Olemmekin yleensä aika ennakkoluulottomia, mitä tulee uusiin makuihin tutustumiseen.
Kaikkea kuuluu maistaa, oli se sitten vaikka matoja tai skorpionia. Mutta vaikka mielellämme maistamme kaikkea reissussa, se ei tarkoita sitä, että kaikkia tapoja maailmalta edes haluaisimme omaksua omaan keittiöömme.
Lue myös: Reissujen eksoottisimmat makuelämykset
Ruokamatkahaaveita
Kun puhutaan ruokamatkahaaveista, kaksi maata nousee yli muiden: Japani ja Meksiko. Molemmissa maissa, kun sinne vihdoin lähdetään, ruoka tulee olemaan isossa roolissa. Japanilaisia makuja tuleekin jo kotona kokkailtua silloin tällöin, mutta suurimmaksi osaksi japanilainen keittiö tuntuu meille vielä vieraalta ja eksoottiselta.
Suhde suomalaiseen ruokaan
Onko suomalaisesta ruokakulttuurista jäljellä mitään? Meillä on sen verran vahva rakkaus mausteisiin, että suomalainen ruoka yleisesti ottaen tuntuu vähän tylsältä. Silti, kun on Suomessa suuren osan elämäänsä viettänyt, niin tietynlainen kiintymys pysyy. Suomalainen ruoka on minulle lohturuokaa. Silloin tällöin kinuan vanhempien reseptejä, kun tulee ikävä tuttujen ruokapatojen ääreen. Ja suomalaisia marjoja ja sieniä ikävöin jatkuvasti!
Minkälaisia tapoja ja makuja teidän keittiöön on tarttunut ulkomailta? Bloggaajat, haastan teidät kertomaan #maailmanmakuja -haasteessa omista kokemuksistanne. Kerro vapaasti, halutessasi alla oleviin kysymyksiin vastaten, ja linkkaa Muuttolintu haasteen lähteeksi.
- Mitä teidän keittiössä kokkaillaan paljon?
- Minkä maiden maut näkyvät teidän keittiössä, ja miten?
- Suosikkiruokamaa? Onko sinulla ruokamatkahaaveita?
- Maistatko mielelläsi kaikkea, entä onko sinulla inhokkiruokia?
- Suhde suomalaiseen ruokaan, suosikkiruoat?
Lisää postauksia aiheesta Makuja Maailmalta
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
ida ihana
Onpa sulla visuaalisesti todella kaunis blogi, oli kiva löytää tänne!:)
Tuo mitä kirjoitat kulttuuriin tutustumisesta ruoan kautta on kyllä totta! On niin sääli, jos matkoilla, on kyse sittten mistä kohteesta hyvänsä, kulkee vain omien eväiden ja tuttujen ketjuravintoloiden varassa. Ruoan lisäksi ravintoiloissa kohtaa myös ihmisiä ja tutustumisen lisäksi on ruoka ehdottomasti yksi suuri elämys matkoilla.
Kiitos postauksesta, jään seurailemaan blogiasi!:)
Ida
http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa
Anna
Kiitos Ida! Monta kertaa matkoilla ruoka tai ruoan äärellä jaetut hetket on jääneet yhdeksi matkan kohokohdista 🙂
Emma
Omatkin lempparini löytyvät Kaakkois-Aasian mauista: thaimaalaisen keittiön lisäksi indonesialainen ja malesialainen (jotka näin maallikon makumaailmassa ovat melko lähellä toisiaan) on aina hyviä ideoita! Nyt olen juuri matkalla kohti Kreikkaa ja odotan pitkän, pitkän tauon jälkeen ihan malttamattomana kaikkia ihania kreikkalaisia makuja. Tästä taitaa tulla ruokaloma!
Anna
Nauti Kreikan mauista, jään seuraamaan kuola valuen. 🙂
Iida in Translation
Todellakin, reissuilta on itselle jäänyt päälle Suomessakin tapa syödä ravintoloissa sosiaalisemmin ja jakaa annoksia! Munkin omassa keittiössä kokkailen paljon aasialaishenkistä ruokaa – thai-tyylistä, japanilaista, intialaista ja vietnamilaista. Kaksi jälkimmäistä on hieman hassuja valintoja, koska en ole vielä koskaan käynyt Intiassa tai Vietnamissa. Mutta varmasti vielä jonain päivänä!
Tartun mielelläni tähän ruokahaasteeseen, mutta menee kyllä valitettavasti syksyn puolelle, että pääsen kotikeittiöni ääreen. 🙂
Anna
Ei mikään kiire! 🙂 Samat maut on meidänkin suosikkeja. Onneksi niihin pääsee tutustumaan nykyään kotimaassakin, vaikka ei pääsisi matkustamaan.
Jenni / Unelmatrippi
Kiva haaste, tätä aihetta on tullut itsekin mietittyä! Meillä mies kokkaa, vaikka osaan minäkin toki ruokaa laittaa – en vain tykkää siitä hommasta, jos pitää yksin tehdä. Syödä kyllä tykkään 😀 ja yhdessä kokkaaminen on kivaa puuhastelua. Meillä löytyy kaapista samalla tavalla vaikka mitä mausteita, tahnoja ja liemiä, ja ne ovat ahkerassa käytössä. Mausteinen ruoka on pop, oli se melkein mitä tahansa. Etenkin Aasian eri keittiöt ovat suosikkejamme, ja myös Meksiko ja Argentiina maistuvat säännöllisesti lautasella.
Anna
Argentiinalainen ruoka onkin itselle vielä tuntematonta aluetta – tulee vaan mieleen pihvi? 😀 Empanadoja me ollaan joskus tehty, onko ne argentiinalaisia?
Sofia / Project Forever
Tätä postausta oli tosi kiva lukea! Yleisimmin meillä tehdään välimeren-tyylistä ruokaa. Fetajuustoa, kirsikkatomaatteja, pestoa ja pastaa käytetään paljon. Lisäksi kookosmaitoon tehty curry ja erilaiset nuudeliruoat on pop. Monesti reissuista tuodaan tuliaisena maustesekoituksia. Onnistunein ostos on Rendang-mausteseos Indonesiasta jota ollaan sen jälkeen jo käyty itsekin hakemassa lisää sekä pyydetty Balilta reissaavilta tutuilta tuliaisena meille. Siitä kokkaillaan aina silloin tällöin ihanan mausteista lihapataa!
Anna
Rendang on niiin hyvää! Ja pestoa me väännetään myös aika usein.
Jenna / Citylights & Sunsets
Tuli nälkä tätä lukiessa! Pitääpä katsoa, jos saisi aikaiseksi tarttua haasteeseen 🙂
Anna
Tartu ihmeessä 🙂
Terhi
Minun lempparini on italialainen ruoka, se on maistuvaa eikä liian maustettua. Itse ehkä pitäisin mausteista, mutta kun elän sidoksissa vatsaani joka ei mausteita siedä niin valinta on helppo.
Anna
Italialainen ruoka on kyllä ihan parasta, kukapa siitä ei tykkäisi!
Anna | Tämä matka -blogi
Tämäpä kiva haaste. Täytyy ottaa työn alle. Olen joskus pohdiskellut vähän samoja asioita blogissani, mutta enemmän ihan maakohtaisesti tyyliin, näistä pidän thaimaalaisessa ruuassa… 😀
Elina / elinanmatkalaukussa
En oo itse lainkaan keittiö ihmisiä, mutta oon monesti miettinyt, että ne jotka sitä tykkää tehdä saa varmasti paljon inspiraatiota maailman (loputtomista) keittiöistä! Mies nappasi Sri Lankasta yhden inspiksen keittiöön, mistä lapsi on erityisesti pitänyt 🙂 Teillä kyllä ihanaa ruoanlaittoa kun maailma näkyy myös ruokapöydässä kotona! 😍
Periaatteen Nainen
Olipa kauniisti kuvitettu postaus, ja teillä on ihanan ennakkoluuloton asenne!
Kasvissyöjänä reissussa on usein vähän rajoitteita ja haasteitakin syömisen suhteen, mutta uusia herkkuja löytyy melkein joka maasta ja onneksi mulla on äiti, joka on innokas kokkaamaan ja kokeilemaan kaikkea, omat kokkaustaidot kun kaipaisivat jonkun kolmen vuoden intensiivikurssin…
Sini
Olipa herkullinen postaus. Tein juuri tänään thaimaalaista Red Currya. Ai että olikin hyvää. Kambodzasta mukaan kotiin tarttui 2kg Kampotin mustapippuria ja Marokosta Ras el hanout -mausteseosta. Makumuistot maailmalta ovat ihania.
Noora / Seikkailumielellä
Itsellänikin uusiin ruokakulttuureihin tutustuminen kulkee käsi kädessä matkailun kanssa ja reissuilta mukaan tarttuneita ruokalajeja on tullut tehtyä kotonakin. Aasialaisia makuja olen vähän vieroksunut, koska en pidä tulisesta ruoasta ja monet vahvat mausteet saavat migreenini villiintymään, mutta viime aikoina olen rohkaistunut tutustumaan esimerkiksi vietnamilaiseen ja thaimaalaiseen keittiöön, joista on löytynyt myös minulle sopivia makuja. Saatanpa tarttua tähän haasteeseenkin jossain vaiheessa!
Terhi | Vagabondablogi.fi
Haasteeseen vastattu! Meidän Kreikan tanskalais-suomalaisessa kodissa kokkaillaan aika epäeksoottisesti 😀 https://www.vagabondablogi.fi/maailman-makuja-meidan-keittiossa/
Heli / Drama On The Road
Pitääkin yrittää löytää aikaa tarttua haasteeseen, ylipäänsä olisi kiva pohtia mitä on maailmalta jäänyt käteen. Paljon on jäänyt, mutta vähän silleen vhaingossa ilman suurempia mietintöjä. Omiin maailmanruokasuosikkeihin kuuluu myös ehdottomasti thaikku, pho ja sushi. Kookosmaito ja kalakastike on kaapissa aina, ja niistä saa väännettyä juuri sitä arjen pelastavaa “pikaruokaa” sekalaisilla aineilla mitä nyt kaapista löytyy 😀 Ihanaa kuinka matkustaminen auttaa ihan arjessakin, taas yksi huomaamatta tuleva vaikutus!
Anna-Katri / Adalmina's Adventures
Rakastan maailman makuja, mutta harvoin niitä kotona kokkailen (sen sijaan ruoka-appit luvattoman usein käytössä). 🙂 Hauska sattuma, mulla on blogissa muuten samanniminen kategoria:
http://adalminasadventures.com/category/lifestyle/makuja-maailmalta/
Eve, Jetlaggies
Lempparini löytyvät Lähi-idästä, Väli-Amerikasta ja tietenkin aina yhtä huumaavasta Italiasta. Meilläkin on ollut suunnitelmissa postata niistä ruuista ja resepteistä, joita matkustelu on tuonut herkkuhetkiimme ja arjen keittiöömme, mutta usein ehdimme syödä herkut, ennen kuin ehdimme niitä kuvaamaan, eli vielä saavat lukijat odottaa 😀