Maailman makuja omassa keittiössä

Yksi parhaista asioista matkustamisessa on meille paikalliseen keittiöön tutustuminen ja uusien eksoottisten makujen kokeileminen. Maailmalta on jäänyt myös monia tapoja ja makuja omaan keittiöön.

Ruoka on olennainen osa kulttuuria. Ruoka tuo ihmiset yhteen, ja siksi se on mainio tapa tutustua kulttuuriin. Ruoanlaitto on meille molemmille rakas harrastus. Harrastus, jota on ollut ikävä viime vuoden aikana, kun oma keittiö on usein puuttunut. Niin kuin läheiset hyvin tietävät – maailman maut näkyvät meidän keittiössämme. Ruokatottumuksista maailmalta on tarttunut myös sosiaalinen syöminen, ruokalajien jakaminen ja hitaat, pitkät ateriat.

Banaanitorilla | Makuja maailmalta

Maailmalta omaan keittiöön on tarttunut etenkin mausteiden ja yrttien runsas käyttö. Meidän keittiössämme mausta ei tingitä.

Normaalisti meidän kaapit notkuu lukemattomia eri mausteita. Lemppareihin kuuluvat esimerkiksi kurkuma, korianterinsiemenet, juustokumina, erilaiset paprikamausteet sekä tietenkin inkivääri ja valkosipuli.

Myös chiliä eri muodoissaan kuluu paljon. Meillä molemmilla on korkea chilinsietokyky. Sen ovat valitettavasti kokeneet nahoissaan myös monet illallisvieraat siitä huolimatta, että olemme yrittäneet himmailla tulisuudessa.

Yrtit ja mausteet tuovat ruokaan paitsi makua, niillä on myös lukuisia terveysvaikutuksia. Maun lisäksi ruoanlaitossa meille onkin tärkeää terveellisyys.

Ruokarakkaudet

Kaakkois-Aasian maut ovat ehdoton ruokarakkautemme. Ehkä siksi, että siellä on tullut paljon reissattua. Keittiön kaapin vakiovarusteisiin kuuluvat kaikki Kaakkois-Aasialaisen keittiön perusainekset, kuten kookosmaito, kalakastike, tamarinditahna ja niin edelleen. Aasian matkoilta on tarttunut myös tapa jauhaa monet maustesekoitukset ja -tahnat morttelissa ennen paistamista.

Indonesialaista ruokaa | Maailman makuja

Yrttiset, tuliset salaatit ja curryt ovat suosikkejamme, kuin myös grilliruoka kaakkois-aasialaisilla mauilla ja esimerkiksi banaaninlehdessä kypsytetty kala. Thaimaalainen ruoka nousee kenties yli muiden. Jos jaat meidän rakkauden thaimaalaisiin curryihin, suosittelen currytahnoista Mae Ploy -merkkiä, mitä löytyy ainakin aasialaisista ruokakaupoista. Itse tehty on tietenkin aina parempi, mutta aina siihen ei ole aikaa.

Kambodzassa ihastuimme salaattien lisäksi etenkin tuk mericiin, yksinkertaiseen pippuri-limettikastikkeeseen. Etenkin tehtynä Kampotin pippurista, jota on sanottu maailman parhaaksi. Vietnamista tuttuja näkyjä keittiössämme ovat luuliemeen tehty pho-keitto, riisipaperirullat, salaatit ja nuoc cham-kastike.

Vietnamilainen pho-keitto

Marokkolaisista mauista rakastuimme etenkin säilöttyjen sitruunoiden ja harissan käyttöön. Lähi-idän makumaailmasta on mainittava hummus, jota teemme ison satsin säännöllisesti. Myös Amerikoiden makuja testailemme silloin tällöin.

Kokkaamme paljon myös intialaista ja srilankalaista ruokaa. Vakioruokalaji meillä on dhal-linssikeitto, ihanan lämmittävä ruokalaji etenkin talvella.

Ja viimeisenä; En voisi puhua ruokarakkauksista mainitsematta Välimeren maita. Ruoka on yksi asioista, mikä meitä sinne aina vetää takaisin. Välimereltä tapoihin on tarttunut etenkin laadukkaan oliiviöljyn runsas käyttö. Meillä kuluukin neitsytoliiviöljyä aika hurjia määriä.

Ruokainhokit

Meillä ei oikeastaan ole ollenkaan varsinaisia ruokainhokkeja, sitä lukuunottamatta, että Rohan ei voi sietää sinihomejuustoa. Olemmekin yleensä aika ennakkoluulottomia, mitä tulee uusiin makuihin tutustumiseen.

Kaikkea kuuluu maistaa, oli se sitten vaikka matoja tai skorpionia. Mutta vaikka mielellämme maistamme kaikkea reissussa, se ei tarkoita sitä, että kaikkia tapoja maailmalta edes haluaisimme omaksua omaan keittiöömme.

Lue myös: Reissujen eksoottisimmat makuelämykset

Käärmekeitolla Hongkongissa

Ruokamatkahaaveita

Kun puhutaan ruokamatkahaaveista, kaksi maata nousee yli muiden: Japani ja Meksiko. Molemmissa maissa, kun sinne vihdoin lähdetään, ruoka tulee olemaan isossa roolissa. Japanilaisia makuja tuleekin jo kotona kokkailtua silloin tällöin, mutta suurimmaksi osaksi japanilainen keittiö tuntuu meille vielä vieraalta ja eksoottiselta.

Suhde suomalaiseen ruokaan

Onko suomalaisesta ruokakulttuurista jäljellä mitään? Meillä on sen verran vahva rakkaus mausteisiin, että suomalainen ruoka yleisesti ottaen tuntuu vähän tylsältä. Silti, kun on Suomessa suuren osan elämäänsä viettänyt, niin tietynlainen kiintymys pysyy. Suomalainen ruoka on minulle lohturuokaa. Silloin tällöin kinuan vanhempien reseptejä, kun tulee ikävä tuttujen ruokapatojen ääreen. Ja suomalaisia marjoja ja sieniä ikävöin jatkuvasti!

Minkälaisia tapoja ja makuja teidän keittiöön on tarttunut ulkomailta? Bloggaajat, haastan teidät kertomaan #maailmanmakuja -haasteessa omista kokemuksistanne. Kerro vapaasti, halutessasi alla oleviin kysymyksiin vastaten, ja linkkaa Muuttolintu haasteen lähteeksi. 

  • Mitä teidän keittiössä kokkaillaan paljon?
  • Minkä maiden maut näkyvät teidän keittiössä, ja miten?
  • Suosikkiruokamaa? Onko sinulla ruokamatkahaaveita?
  • Maistatko mielelläsi kaikkea, entä onko sinulla inhokkiruokia?
  • Suhde suomalaiseen ruokaan, suosikkiruoat?
Lisää postauksia aiheesta Makuja Maailmalta