Maailmanympärimatka – Unelmista totta

Maailmanympärimatka on varmaan jokaisen maailmanmatkaajan märkä uni. Korona-aikana päätimme, että kunhan maailma meille taas avautuu, lähdemme tekemään kaikkein villeimmistäkin matkaunelmista totta. Koska jos korona jotain opetti niin elämään täysillä. Siispä kaksi kuukautta sitten pakkasimme elämämme kahteen matkalaukkuun.

Melkein kolme vuotta hurahti ohi nopeasti tavallisessa arjessa taapertaen ja matkoista vain haaveillen. Ei vapaasta tahdostamme, vaan yhteiskunta sekä terveydentila pakottivat ottamaan pitkän levähdystauon kulkurielämästä.

Tottakai asiat olisivat voineet olla paljon huonomminkin. Australian Cairnsin palmurannalla asuessa jokainen päivä tuntuu osittain kuin lomamatkalta, eikä koronarajoituksiakaan huomannut samalla tavalla kuin suurkaupungeissa. Kun ulkomaille ei päässyt, otimme kaiken irti Cairnsin kauniista ympäristöstä tekemällä retkiä sademetsiin ja Isolle Valliriutalle.

Syvä rakkaus Cairnsiin pysyy ja uskon, että Cairnsiin vielä jonain päivänä sen pesän perustamme. Lähtiessämme vuokranantajamme kertoi, että olimme kuulemma ensimmäiset vuosikausiin, jotka päättivät muuttaa kompleksista pois. Totta puhuen meidänkin olisi ollut vaarallisen helppo jäädä jumittamaan tälle rauhalliselle palmurannalle vaikka loppuelämäksi.

Mutta maailman tuulet kutsuu näitä nuuskamuikkusia.

Maailmanymparimatka kokemuksia

Siitä se ajatus sitten lähti

Selvisimme korona-ajasta monin tavoin onnekkaassa asemassa. Silti rajojen sulkeminen Australiassa osoitti meille tuskallisen konkreettisesti, miten oleellinen osa elämäämme matkailu onkaan. Jatkuva kaukokaipuu on kudottu DNA:hamme, ja minkään muunlaista elämäntapaa olisi vaikea kuvitella.

Kaiken epävarmuuden seurauksena masennuksen hyökyaallot uhkasivat välillä viedä mennessään. Mielessä kummitteli se kauhuskenaario, että emme kenties enää ikinä pääsisi matkaan.

Kun en voinut haaveilla tai suunnitella matkoja, en enää oikein tiennyt kuka edes olen. Olin kuin olisin menettänyt ison palasen itseäni, pakotettu tukahduttamaan taas yksi intohimon palo elämästä. (Liikuntaurani oli se ensimmäinen, siitä jouduin luopumaan sairastuttuani vuosia sitten).

Niin kuin moni muukin, yritin keskittyä positiiviseen. Yritin oppia nauttimaan niin paljon arjen pienistä iloista niin, etten enää kaipaisi maailmalle. Yritin keskittyä lepäämiseen, hyvinvointiin ja rutiineihin, asioihin, joita kulkurielämän varrella olin kaivannut.

Silti sisällä poltteli ontto olo, kuin jotakin tärkeää puuttuisi. Matkakuume jäyti sisuskaluja ja löysin itseni katumasta sitä, etten ollut matkustanut aikaisemmin vieläkin enemmän. Mitä jos unelma leijonien bongaamisesta Afrikan savannilla ei ikinä toteutuisi? Tai Macchu Picchulle kiipeäminen tai road trippailu pitkin reitti 66:sta?

Tietyssä mielessä maailmanympärimatka tuntuu paluulta normaaliin elämään. Meille jatkuvaan muutokseen tottuneille läppärikulkureille arjen rutiinit ja tasapaksuinen oravanpyörä olivat kulttuurishokki.

Istumassa Sydneyn oopperatalon edessä.
Maailmanympärimatka alkoi toisesta kotimaasta Australiasta ja päättyy Australiaan.

Kun sitten vihdoin uskalsimme alkaa taas haaveilemaan matkaelämästä, oli sanomattakin selvää, että perkele! Nyt lähdetään toteuttamaan kaikki villeimmätkin matkaunelmat. Koska elämä on tässä ja nyt, ja kuka tietää, mitä esteitä elämänpolku tai yhteiskunnan päähänpistot vielä luovat matkailun tielle.

Maailmanympärimatkaa on nyt takana yli kaksi kuukautta. Sinä aikana olemme samoilleet Uuden-Seelannin taikametsissä, eksyneet Las Vegasin kasinoille, saarihypelleet Cookinsaarilla ja viettäneet joulua vesibungalowissa Bora Boralla.

Tuntuu kuin olisimme olleet matkassa paljon kauemminkin. Jo tähän mennessä maailmanympärimatkaan on nimittäin mahtunut enemmän elämää jokaisella solulla kuin viimeiseen kolmeen vuoteen yhteensä.

Tyttö istuu altaan reunalla auringonnousussa.
Maailmanympärimatka on edennyt nyt Meksikoon.

Maailmanympärimatka – Kokemuksia matkan varrelta

Marraskuun lopussa siis irtisanoimme asuntomme, myimme auton ja sen pienen määrän irtaimistoa mitä meiltä löytyi ja pakkasimme elämän jälleen kerran matkalaukkuun. Uskomatonta, miten paljon sitä roinaa kertyykään vain kolmessa vuodessa. Ja mikä ihana vapaudentunne, kun kaikki mitä omistaa on matkalaukussa. (Paria muuttolaatikkoa lukuunottamatta, jotka lähetimme Suomeen säilytettäväksi).

Keskellä viime tippaan jätettyjen lähtöjärjestelyjen kaaosta emme juuri ehtineet fiilistellä tulevaa matkaa. Autonkin saimme myytyä vasta muutama päivä ennen lähtöä. Taksissa kohti lentokenttää radiossa soi Green Dayn Good Riddance -biisi. Silloin ensimmäistä kertaa lähtö tuntui todelliselta ja vatsanpohjassa alkoi vihdoin kutkuttaa innostus kaikesta tulevasta ja niin kauan kaivatusta.

Seikkailumme alkoi Uuden-Seelannin pohjoissaarelta, jossa heitimme viikon road tripin vuokra-autolla. Meille jäi hirveä nälkä nähdä lisää tätä tuliperäistä, taianomaista saarivaltiota, jossa uppouduin haltijoiden ja hobittien maailmaan. Eteläsaari on kuulemma vieläkin päräyttävämpi, mutta sen halusimme säästää pitkälle, useamman kuukauden mittaiselle reissulle.

Maailmanympärimatka blogi
Maailmanympärimatkan ensimmäinen kohde oli Uusi-Seelanti.

Uudesta-Seelannista lensimme Cookinsaarille, josta taisi tulla kaikkien aikojen lempikohteemme. Cookinsaarten epätodellisen kauniit paratiisisaaret ovat ihan omaa luokkaansa. Jo pelkästään tätä kannatti odottaa se kolme vuotta! Älkää paljastako kaikille, sillä toivon, ettei tämä paratiisi ikinä muutu.

Maailmanympärimatka kokemuksia | Cookinsaaret

Korona-aikana kokosimme matkahaaveiden ämpärilistaa, ja Bora Bora oli meille molemmille se ultimaattinen haaveiden matkakohde. Siispä suunnittelimme oikeastaan koko maailmanympärimatkan sen ympärille, että pääsemme ainakin Bora Boralle.

Bora Bora täytti kaikki odotukset. Sisällytimme matkaan myös pari muuta Ranskan Polynesian paratiisisaarta, jotka eivät kauheasti kauneudellaan kuuluisammalle sisarelleen kalvenneet.

Tahitilta halvimmat lennot kulkivat San Franciscoon, ja siispä löysimme itsemme keskeltä Kalifornian talvea. Jenkkien road tripillä sääjumalat eivät olleet meille suopeita. Tarkoituksemme oli ajaa rannikkoreitti San Franciscosta Los Angelesiin, mutta tulvien ja myrskyjen vuoksi päädyimme suuntaamaan sisämaahan. Vettä satoi jopa koko Pohjois-Amerikan kuivimmassa paikassa Kuolemanlaaksossa. No, uniikki kokemus kai sekin, ja onneksi Yhdysvalloissa riittää nähtävää.

Jenkeissä ihastuin etenkin kansallispuistoihin. Miljoonakaupunkien liikenne ja väentungos sen sijaan tuntui ahdistavalta sen jälkeen, kun olimme vuosikausia asustelleet leppoisassa tropiikkikuplassamme.

Kirjoitan tätä nyt Meksikosta, jossa seikkailemme seuraavat pari kuukautta tacoista, rantaelämästä ja latinoiden iloisesta elämänmenosta nauttien.

Maailman ympäri

Maailmanympärimatka – Hinta, budjetti ja matkasuunnitelma

Maailmanympärimatkan hinta on ollut yksi matkan kysytyimmistä kysymyksistä. Matkan pallon ympäri voi toteuttaa monella tavalla ja hyvin monenlaisella budjetilla.

Maailmanympärimatkan budjetti riippuu tottakai paljon siitä, onko reissussa kolme kuukautta lomaillen vai kaksi vuotta samalla töitä tehden. Budjetti voi vaihdella valtavasti sen mukaan, minkä hintaisissa kohteissa päättää matkustaa, minkälaisissa paikoissa majoittua ja mitä aktiviteetteja haluaa matkaan sisällyttää.

Meidän maailmanympärimatkamme ei ole kovin tyypillinen sellainen. Meille tärkeintä oli vapaus ja se, että pääsemme juuri niihin kohteisiin, joista olemme haaveilleet.

Tarkoituksenamme on siis heittää kierros pallon ympäri, kenties kaksikin, samalla etätöitä tehden. Emme siis ole ikuisella lomalla. Töiden ja matkailun yhteensovittaminen vaatii reissuilta hidasta tahtia, tosin hidasta matkailua suosimme muutenkin. Jatkuva lentokenttärumba ja kohteesta toiseen paahtaminen ei kiinnosta.

Maailmanympärimatkan budjetista sen verran, että keskimäärin yritämme olla kuluttamatta sen enempää kuukaudessa kuin ansaitsemme. Jonkin verran keräsimme säästöjä kasaan viimeisen kolmen vuoden aikana, jolloin lomat jäivät pääosin pitämättä.

Majoituksen suhteen emme ole enää nuoria reppureissaajia, joille kelpaa mikä tahansa rotankolo, vaan vaadimme majoitukselta minimikriteerinä esimerkiksi ilmastoinnin kuumissa kohteissa ihan jo jaksamisen vuoksi. Silloin tällöin meillä on myös tapana hemmotella itseämme muutaman yön luksuksella.

Drone-kuva Cookinsaarista

Maailmanympärimatka – Pituus ja matkasuunnitelma

Viime matkasta toivon mukaan viisaampana haluamme myös hitaalla tahdilla välttää maailmanympärimatkan reissuburnoutin ja sen fiiliksen, kun matkustamisesta tulee suorittamista. Tällä kertaa haluan pitää huolta myös siitä, ettemme täysin laiminlyö hyvinvointia.

Näin alkumatkan jälkeen on kuitenkin todettava, että töiden ja matkailun tasapainottamisen kanssa on edelleen haasteita. Sitä kun haluaisi nähdä ja kokea kaiken, mutta duunit ja jo pelkkä jatkuva matkanteko vievät paljon voimia.

Lue myös: Nomadielämän opetukset x 13
Mikä diginomadielämässä mättää x10

Maailmanympärimatkan pituudeksi olemme suunnitelleet vähintään vuotta, miksei kahtakin riippuen siitä, miten kauan matkalaukkuelämää jaksamme. Jatkuvat paikanvaihdokset voivat nimittäin olla uuvuttavia pitemmän päälle, eikä matkalaukkuelämä tule ilman kompromisseja.

Maailman ympäri blogi

Meillä ei siis ole maailmanympärimatkalle tarkkaa matkasuunnitelmaa tai usein edes seuraavia lentoja tai majoitusta varattuna. Meillä on ainoastaan alustavia suunnitelmia ja haaveita. Meksikon lisäksi haluamme nähdä hiukan enemmän Väli-Amerikkaa sekä jonkin Karibian paratiisisaaren.

Satavarmaa on vain se, että kesällä piipahdamme Suomessa. Viime kerrasta on nimittäin päässyt vierähtämään viisi vuotta, ja ikävä on kova!

Euroopan matkailuamme rajoittavat kuitenkin miehen viisumiongelmat. Suomessa edessä on siis myös oleskeluluvan hakuprosessi.

Syksylle olemme alustavasti miettineet ainakin Jordaniaa, safaria jossain päin Afrikkaa ja paluuta Kaakkois-Aasiaan, mutta jää nähtäväksi, mitkä haaveista saamme toteutettua. Maailmanympärimatkan budjetti nimittäin paukkui Tyynenmeren saarilla ja Yhdysvalloissa, joiden hintataso aika lailla räjäytti pankin.

Palm Springs, USA | Palmuja ja lumihuippuisia vuoria.

Lennot maailman ympäri

Järjestimme maailmanympärimatkan ilman lentopassia tai tarkkaa matkasuunnitelmaa. Pidämme spontaanisti kaikki mahdollisuudet auki, kun kerran ilman aikatauluja pitkässä reissussa ollaan. Mutta tässä pari vinkkiä tavanomaisempaa maailmanympärimatkaa suunnittelevalle.

Matkan tyypistä riippuen rahaa saattaa säästää ostamalla jonkin lentoyhtiöiden allianssien tarjoamista maailmanympärilentojen paketeista, joihin kuuluu yleensä tietty määrä lentomaileja tai lentoja.

Maailmanympärimatkan lentoja suunnitellessa ja lentopassia harkitessa kannattaa ottaa selvää siitä, millä alueilla eri allianssit lentävät. Kompromissina nimittäin Round The World -lentopasseissa on se, että kohteiden suhteen ei ole yhtä paljon valinnanvaraa ja joustavuutta. Lentopasseihin liittyy myös erilaisia rajoituksia ja sääntöjä kuten minimi- ja maksimimäärä lennoille.

Suosituimpia alliansseista lienevät:

Toisaalta näkemällä hiukan vaivaa ja järjestämällä lennot itse halpalentoyhtiöitä suosien voi selvitä halvemmalla. Näin saa myös usein kasattua sen itselle sopivimman reitin. Rahaa voi säästää myös valitsemalla kohteen sen mukaan, minne lentää halvimmalla. Näihin kohteisiin kuuluvat usein suurkaupungit ja suositut lentojen risteyspaikat kuten Hongkong, Lontoo, Kuala Lumpur, Chicago, Los Angeles ja Doha.

Meillä on tapana selata sopivia lentoja esimerkiksi Google Flightsista ja Skyscannerista ja varata lennot sitten lentoyhtiön kautta.

Monet matkatoimistot kuten Kilroy järjestävät maailmanympärimatkoja, jos hommasta haluaa päästä helpolla.

Maailmanympärimatka blogi

Unelmat on tehty toteutettaviksi

Reissukärpäsen purema on tässä maailmanmatkaajassa ilmeisesti parantumaton. Ei meitä ole tehty siihen elämään, jossa riittää punainen tupa ja perunamaa, vaikka kuinka yrittäisin. Silti lähteminen ei taaskaan ollut mikään itsestäänselvä päätös, varsinkaan tässä maailmantilanteessa ja tässä terveydentilassa.

Mutta kuka tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, milloin taas kaikki portit sulkeutuvat? Täydellistä hetkeä lähtemiselle ei tulisi välttämättä koskaan. Tälläkin kertaa lähtöä vieläkin pelottavampaa olisi katumus. Toistaiseksi tässä elämässä en ole sellaisella matkalla ollut, jota olisin katunut.

Maailmanympärimatka pitkän matkatauon jälkeen on kuin olisi horroksesta herännyt. Se villihevosen vapaudentunne, kuin olisi ollut aitaukseen suljettu ja vihdoin portti aukeaa.

Hyvä ettei tippa noussut linssiin, kun koneesta ulos astuessa hymyilevä kapteeni toivotti “Welcome to New Zealand”. Se on ainakin selvää, etten enää ikinä pidä matkustamista itsestäänselvyytenä.

Maailmanympärimatkaa voit seurata reaaliajassa Instagramissa @gratefulcoconut.

Onko maailmanympärimatka teidän haaveissa? Entä mitä kohteita suosittelisitte meille?

Aiheeseen liittyvää:
10 kuukautta nomadina – Miltä tuntuu ja mihin seuraavaksi?
Matkalla pariskuntana – Miten parisuhde kestää pitkän matkan?
Seikkailijattaret – Haluan matkustaa, mutta… 5 tekosyytä
Irtiottoja – Oikea aika lähteä on nyt!

Millainen matkailija olen?