Malediivien paikallissaaret – Saarihyppely budjetilla

Malediivit on monille se unelmien matkakohde. Sen jälkeen kun Malediivien paikallisten asuttamat saaret avattiin turismille vuonna 2009, Malediiveilla on voinut matkustaa myös edullisesti budjetilla. Malediivien paikallissaaret soveltuvat hyvin myös saarihyppelyyn. Tässä meidän kokemuksia Malediivien paikallissaarista ja kootut vinkit!

Malediiveille matkaa järjestäessä iskee väistämättä valinnanvaikeus. Malediivit koostuu arviolta 1200 saaresta, joista noin 200 on asuttuja. Saaret koostuvat paikallisten asuttamista saarista, yksityisistä resortsaarista ja hiekkasärkistä.

Malediivien paikallissaaret

Malediivit budjetilla

Vielä kymmenen vuotta sitten matka Malediiveille tarkoitti matkaa yksityiselle resortsaarelle, joista useimmat ovat kalliita neljän tai viiden tähden luksusresortteja. Nykyään Malediiveilla voi reissata monenlaisella budjetilla paikallisten asuttamilla saarilla.

Malediivien niin kutsutuilla paikallissaarilla reissaaminen onkin nyt supersuosittua. Suosio vain kasvaa ja majataloja nousee kuin sieniä sateella. Paikallisten saaret muuttuvat kehityksen mukana hurjaa vauhtia.

Malediivit paikallisten saaret

Malediivien paikallissaaret vs. resortsaaret

Malediivien paikallissaarilta ei kannata odottaa samanlaista kokemusta kuin yksityisiltä resorttisaarilta. Rannat eivät yleensä ole yhtä postikorttimaisen täydellisiä kuin useimmilla resorttisaarilla. Hiekka on kuitenkin juuri niin häikäisevän valkoista ja vesi kristallinkirkasta kuin Malediiveilta voi odottaa.

Resortsaarilla harvemmin pääsee tutustumaan malediivilaiseen kulttuuriin kovinkaan läheisesti. Matkustamalla paikallissaarilla tuet lompakollasi enemmän paikallisia ihmisiä ja näet paikallista elämänmenoa.

Malediivit paikallissaaret

Malediivien paikallissaaret – Saarihyppely

Malediivien paikallissaaret soveltuvat täydellisesti saarihyppelyyn. Näin pääset tutustumaan erilaisiin saariin. Saarihyppelyn järjestäminen vaatii kuitenkin vaivannäköä.

Paikallissaarten valinta aiheutti meille harmaita hiuksia. Asiaa ei auttanut se, että tietoa ja kokemuksia eri saarista löytyy netin uumenista edelleen melko vähän.

Meillä ykköskriteerinä oli rauhallinen saari. Olimme kuitenkin liikkeellä helmikuussa sesonkiaikana. Loputtoman arpomisen jälkeen päädyimme valitsemaan syrjäisen Fulhadhoon, Goidhoon ja Fehendhoon saariryhmän Baa-atollissa, vajaan kahden tunnin venematkan päässä Malediivien pääkaupungista Malesta. Näiltä saarilta löytyy vain 2-4 majataloa, ja malediivilaisen kylän tunnelma on säilynyt ennallaan.

Saarivalinnat menivät niin nappiin, että teki mieli pitää salaisuus itselläni. Toivoisin, että saaret pysyisivät juuri tällaisina.

Saaret sijaitsevat vain noin kymmenen minuutin venematkan päässä toisistaan, joten tämä oli loistava kohde saarihyppelylle Malediiveilla.

Värikkäitä, idyllisiä paikallisten kyliä valkoisilla hiekkateillä. Puuterihiekkaisia rantoja, palmumetsiä ja kristallinkirkasta vettä. Juuri sitä, mitä tulimme Malediivien paikallissaarilta hakemaan.

Paikallissaarten majatalot järjestivät mielellään monenlaisia retkiä, mutta muuten näillä saarilla homman nimi on palmun alla loikoilu. Ravintolatarjontaa tai sen kummempaa tekemistä näiltä saarilta ei löydy, vaan sen sijaan ne tarjoavat Malediivien paikallissaarten rauhallisimpia rantoja. Kirjoitan pian saarista vielä lisää!

Toisin kuin olimme toivoneet, ainakin näillä kyseisillä paikallissaarilla kulttuuriin tutustuminen jäi aika vähäiseksi. Herttainen majatalojen henkilökunta kertoi kyllä mielellään elämästä saarella. Majatalojen ulkopuolella kontaktit paikallisiin jäivät kuitenkin vähäisiksi. Meille jäikin ehkä hiukan sellainen eroteltu fiilis turistien hengaillessa vain bikinirannalla ja majataloissaan.

Goidhoo on hiljainen paikallissaari

Goidhoon paikallissaarella saimme nauttia saaren pienestä mutta kauniista bikinirannasta pääasiassa ihan kaksistaan. Koko saarella näimme vain kaksi muuta turistia. Bikinirannalta saimme ihailla unohtumattomia, Malediivien haalean vaaleanpunaisia auringonlaskuja. Kohokohta Goidhoolla oli snorklausretki rauskujen kanssa rauskuen lipuessa suoraan allamme vain muutaman kymmenen sentin päästä.

Malediivit paikallissaaret

Palmujen reunustama Fehendhoo

Fehendhoo on pykälää suositumpi paikallissaari, sillä täältä löytyy huimat neljä majataloa. Kaunista bikinirantaa koristavat palmupuut ja aurinkotuolit. Bikiniranta jakautuu syrjäisiin poukamiin, joissa saa nauttia yksityisyydestä. Fehendhoon päästä löytyy ihana hiekkasärkkä. Fehendhoon saaren kohokohtia oli myös majatalomme järjestämä romanttinen illallinen hiekkasärkällä.

Malediivien paikallissaaret

Fulhadhoo – Rantojen rakastajan paikallissaari

Fulhadhoolla sanotaan olevan kaikkien Malediivien paikallissaarten paras bikiniranta. Ja näyttävä ranta se olikin! Leveä ja niin pitkä, että toiseen päähän kävellessä ihan väsyi. Turisteja oli vain kourallinen, ja usein saimme nauttia valtavasta rannasta ihan kaksistaan. Mikä parasta, täällä laskuvesi paljastaa hiekkasärkkiä, joille voi kahlata tai uida.

Malediivien paikallisten saaret

Malediivien paikallissaaret

Malediivilainen ruoka

Koska ollaan syrjäisillä saarilla, ruokavalion voi odottaa olevan sen mukaista. Silti, malediivilainen ruoka yllätti meidät erittäin positiivisesti, emmekä 10 päivässä siihen ehtineet kyllästyä millään tavalla. Meidän saarillamme ravintoloita ei juuri ollut, joten söimme kaikki ateriat majatalossa.

Malediivilainen ruoka muistuttaa paljon ympäröivien maiden kuten Intian ja Sri Lankan ruokaa. Saarilla kun ollaan, kala ja riisi ovat olennainen osa ruokavaliota. Etenkin tonnikalaa riittää. Meille tarjoiltiin paljon paistettua riisiä, sopivan mausteisia curryja kuten kalacurrya ja dahl -linssicurrya, sekä devilled -paistoksia, eräänlaisia kuivia curryja.

Kokeilimme myös paikallisia pikkusuolaisia, kookos-tonnikalapihvejä ja bis keemiya -nyyttejä, jotka muistuttivat intialaisia samosa -leivonnaisia. Hedelmiä oli tarjolla vaihtelevasti saaresta riippuen.

Kehitin suorastaan riippuvuuden paikalliseen aamupalaan mas huniin.  Herkullinen mas huni tehdään kookoksesta, tonnikalasta, sipulista ja chilistä ja tarjoillaan roti-leivän kanssa.

mas huni

Malediivien paikallissaaret – Vinkit matkaan

Tässä muutamia vinkkejä Malediivien paikallissaarille matkaa suunnitteleville. Mitä kannattaa tietää ennen matkaa?

Malediivit on konservatiivinen muslimimaa

Kaikkien kansalaisten on oltava muslimeja. Sianliha ja alkoholi on kiellettyä, eikä saarilta löydy koiria. Perjantai on pyhäpäivä.

Turisteille tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että viinilasin auringonlaskussa saat unohtaa. Toisin kuin yksityisillä resorttisaarilla, paikallissaarilla alkoholia ei ole tarjolla, eikä sitä saa tuoda edes maahan.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös käyttäytymiseen, esimerkiksi pussailu tai halailu ei ole ainakaan bikinirantojen ulkopuolella ok.

Bikinirannat ja pukeutuminen Malediiveilla

Paikallissaarilla on useimmiten yksi, joskus useampi niin kutsuttu “bikiniranta” eli ranta, jossa turistit saavat rauhassa hypellä bikineissä. Niiden ulkopuolella on pidettävä vaatteet päällä, myös vedessä. Huomaa, että syrjäisimmiltä saarilta ei välttämättä löydy bikinirantaa. Saarilla, joilla me vierailimme, bikinirannat pidetään siistinä. Valitettavasti niiden ulkopuolella muoviroskaa näkyi jonkin verran.

Koska kyseessä on muslimimaa, paikallissaarilla tulee pukeutua sitä kunnioittavasti. Pidä olkapäät ja polvet peitettynä bikinirannan ulkopuolella.

Goidhoon saarella t-paidassani oli hiukan tavallista isompi aukko selässä, ja sekin pyydettiin peittämään huivilla. Toisaalta esimerkiksi Fehendhoolla vastaan tuli turisteja, jotka huoletta kulkivat läpinäkyvissä pikkumekoissa. Malediivilaiset saattavat olla liian kohteliaita tästä huomauttamaan, mutta se ei tarkoita, että sitä hyvällä katsottaisiin.

Miten valita Malediivien paikallissaari?

Saaria löytyy Malediiveilla jokaiseen makuun. Paikallisten saarista löytyy paljon pieniä eroavaisuuksia, mutta kaikille yhteistä on kirkas vesi ja pehmeä hiekka kuin vehnäjauho.

Paikallissaarta valitessa mieti, mitä kaipaat lomalta. Surffia, sukellusta, pelkkää rantakoomaa? Minkälaisia retkiä haluat tehdä?

Tietyt saaret kuten Maafushi ovat jo täynnä vipinää ja vilskettä, ja epäilemättä meidän makuumme liian täynnä turisteja. Toisaalta jos kaipaat meininkiä, vesiaktiviteetteja ja ravintolatarjontaa, sieltä sitä löytyy.

Useimmat majatalot järjestävät mielellään monenlaista aktiviteettia ja retkeä, kuten snorklausta, kalastusta, retkiä hiekkasärkille, romanttisia illallisia, tai vaikka vierailua yksityiselle resorttisaarelle. Resortista ja saaresta riippuen retket voivat kuitenkin olla melko hintavia.

Jos suunnittelet saarihyppelyä Malediiveilla, ota tarkkaan selvää välimatkoista ja kulkuyhteyksistä. Saarihyppelyyn suosittelen valitsemaan tietyn atollin lähekkäiset saaret.

Blogivinkkejä muille Malediivien paikallissaarille:

Malediivien paikallissaaret – Majoitus

Majoitukset Malediiveilla kannattaa ehdottomasti varata etukäteen. Majataloja on rajallinen määrä, ja venekyydit saarille on helpointa järjestää majoituksen kautta. Jos saarelta löytyy enemmänkin majataloja, kannattaa tarkistaa sen sijainti kartasta ennen varaamista, varsinkin jos kyseessä on isokokoinen paikallissaari.

Malediivit ja liikkuminen

Rasittavinta saarihyppelyn suunnittelussa Malediiveilla on kuljetusten järjestäminen. On ehdottoman tärkeää ottaa selvää jo ennen majoituksen varaamista missä saari sijaitsee ja miten sinne pääsee, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Useimmille saarille pääsee lautalla. Ne kulkevat kuitenkin epäsäännöllisesti, eikä siis välttämättä joka päivä. Aikatauluista selvää ottaminen on työn takana. Helpointa on, jos voi antaa majatalon järjestää kuljetukset. Huomaa, että lautat eivät kulje perjantaisin.

Tavallinen lautta on hidas vaihtoehto. Jos saari sijaitsee kaukana tai lautta-aikataulut eivät sovi omiin aikatauluihin, parempi kulkutapa voi olla pikavene. Järjestä pikavenematka majoituksen kautta ennen matkaa!

Joillekin saarille voi myös päästä sisäisellä lennolla tai vesitasolla, mutta tämä ei ole halpaa.

Malediivit – Paras aika matkustaa

Sadekausi Malediiveilla on toukokuusta lokakuuhun. Tällöin sää on hiukan epävarmempi, mutta hinnat huomattavasti halvempia, ja rannat tyhjempiä. Jos haluat pelata sään puolesta varman päälle, paras aika matkustaa on marraskuusta huhtikuuhun. Lomien aikaan hinnat ovat luonnollisesti kalleimmillaan.

Malediivit – Viisumi

Viisumin Malediiveille saa ilmaiseksi lentokentälle saapuessa. Viisumi on voimassa 30 päivää. Passin on oltava voimassa 6 kuukautta.

Malediivit – Valuutta, käteinen ja automaatit:

Malediivien valuutta on rufiya. Myös Yhdysvaltain dollarit käyvät monissa paikoissa, kuten majataloissa. Pienissä kaupoissa tai saarten ravintoloissa odotetaan kuitenkin yleensä rufioita.

Useimmilta paikallissaarilta ei löydy automaattia. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, kuinka paljon käteistä tulee tarvitsemaan. Joissakin majataloissa voi maksaa kortilla, mutta varmista tämä etukäteen. Jos mahdollista, majoitukset on hyvä maksaa jo ennen matkaa.

Meillä oli ongelmia Malen automaattien kanssa, joten rahan nostamista ei kannata jättää viime tippaan. Meillä oli matkassa pääasiassa rufiyoita, mutta myös dollareita.

Internet ja SIM-kortti:

Jos kaipaat luotettavaa ja hyvin toimivaa nettiä matkalla, suosittelen ostamaan lentokentältä SIM-kortin. Kentällä on Ooredoon ja Dhiraagun pisteet.

Malediivit ja turvallisuus:

Malediivit tuntuvat erittäin turvalliselta maalta matkustaa, varsinkin pääkaupungin Malen ulkopuolella. Eräällä saarella meille kerrottiinkin, että poliisille ei yksinkertaisesti ole tarvetta, sillä ongelmia kuten tappeluita tai varkauksia ei yksinkertaisesti esiinny.

Paikallissaaret + resortsaaret

Miksi et päättäisi matkaa Malediivien paikallissaarilla vierailuun resortsaarella? Jos budjetti antaa myöten, Malediivien paikallissaarten ja resorttisaaren yhdistelmä on hyvä idea. Tällä tavoin pääset tutustumaan sekä paikallisten asuttamien saarten elämänmenoon sekä maistamaan Malediivien kuuluisaa luksuselämää.

Meeru Island Resort on Malediivien mittakaavassa melko edullinen resortsaari. Vietimme täällä ikimuistoisen häämatkan Malediiveilla.

Meeru island

Lue myös: MALEDIIVIT EDULLISESTI – HINTATASO JA BUDJETTI
FULHADHOO – PAIKALLISSAARTEN TIMANTTI
FEHENDHOO ON SALAINEN PAKOPAIKKA MALEDIIVEILLA
GOIDHOO ON LUONNON JA RAUHAN RAKASTAJAN PAIKALLISSAARI