Marokon puissa kiipeilevät vuohet

Matkalla Marokon Marrakechistä Essaouiraan saa hieraista silmiä pariin otteeseen, tien varressa odottaa nimittäin eriskummallinen näky. Vuohia puissa! Olin kuullut tästä hulvattomasta nähtävyydestä ennen, mutta vähänpä tiesin, että Marokon puissa keikkuviin vuohiin liittyy myös ikäviä ilmiöitä.

Mitä ne vuohet oikein puissa tekevät? Nämä akrobaattivuohet kiipeilevät Marokon kuivissa ja karuissa olosuhteissa puihin popsimaan arganpuun hedelmiä. Mutta tähän erikoiseen spektaakkeliin liittyy myös pimeä puolensa.

Puissa koikkelehtivilla vuohilla on aikoinaan ollut tärkeä rooli arganöljyn tuotannossa. Arganpuun hedelmien siemenet nimittäin pehmenevät niiden kulkeutuessa vuohen ruoansulatuksen läpi. Pehmentyneet siemenet kerätään vuohen jätöksistä ja niistä tehdään öljyä.

Sittemmin on kuitenkin kehitetty tehokkaampia tapoja arganöljyn tuottamiseen. Perinteisellä tavalla öljyä tuotetaan enää pääasiassa syrjäseuduilla ja vuoristoalueilla, joissa voi törmätä vuohiin puissa etenkin keväällä ja alkukesästä, kun hedelmät ovat kypsiä.

Surullista kyllä, Marokon turistialueilla, kuten täällä Essaouiran ja Agadirin lähettyvillä, vuohet keikkuvat puissa pääasiassa nähtävyytenä. Maanviljelijät ansaitsevat edelleen hiukan siemenillä, mutta lisäelantoa he keräävät turistien jättämistä tipeistä.

Jälleen kerran turismi rohkaisee paikallisia eläinten hyväksikäyttöön. Paikalliset ovat huomanneet, että vuohet puissa voivat olla hyvää bisnestä. Arganhedelmät ovat syötäviä vain tiettyyn aikaan vuodesta, mutta vuohia saatetaan joskus patistaa puihin tuntikausiksi turisteja varten ympäri vuoden, hedelmiä tai ei hedelmiä. Tällainen toiminta on laitonta, mutta huhujen mukaan pahimmassa tapauksessa vuohia saatetaan sitoa puihin siimalla, jota turistien on vaikea huomata.

Kun Marokon puissa keikkuvien vuohien bisnes leviää, myös arganpuut alkavat olla vaarassa. Pian vuohilla ei ole puita missä kiipeillä.

On mahdollista, että joissakin näistä paikoista vuohista pidetään ihan hyvää huolta. Mutta jos olisin tämän bisneksen seurauksista tiennyt, olisin pelannut varman päälle ja skipannut tämän nähtävyyden. Varsinkin, kun myöhemmin Atlas-vuorilla matkalla Saharaan bongasimme vuohia itsekseen puissa koikkelehtimassa, ihan ilman rahastusta.

Vaikuttaa pahasti siltä, että Marokon turistialueiden puissa kiipeilevät vuohet kuuluvat samaan kastiin kuin esimerkiksi Balin kissakahvi – hauska juttu, mutta eläimille ei niinkään. Jos et siis itse omin silmin näe vuohien kiipeävän puihin, tämä valokuva on parempi jättää välistä.

Se kuva hullunkurisesta näystä puissa keikkuvista vuohista ei ole sen arvoinen.

LUE LISÄÄ JUTTUJA VASTUULLISEEN MATKAILUUN LIITTYEN TÄÄLTÄ.