Marokon puissa kiipeilevät vuohet

Matkalla Marokon Marrakechistä Essaouiraan saa hieraista silmiä pariin otteeseen, tien varressa odottaa nimittäin eriskummallinen näky. Vuohia puissa! Olin kuullut tästä hulvattomasta nähtävyydestä ennen, mutta vähänpä tiesin, että Marokon puissa keikkuviin vuohiin liittyy myös ikäviä ilmiöitä.
Mitä ne vuohet oikein puissa tekevät? Nämä akrobaattivuohet kiipeilevät Marokon kuivissa ja karuissa olosuhteissa puihin popsimaan arganpuun hedelmiä. Mutta tähän erikoiseen spektaakkeliin liittyy myös pimeä puolensa.
Puissa koikkelehtivilla vuohilla on aikoinaan ollut tärkeä rooli arganöljyn tuotannossa. Arganpuun hedelmien siemenet nimittäin pehmenevät niiden kulkeutuessa vuohen ruoansulatuksen läpi. Pehmentyneet siemenet kerätään vuohen jätöksistä ja niistä tehdään öljyä.
Sittemmin on kuitenkin kehitetty tehokkaampia tapoja arganöljyn tuottamiseen. Perinteisellä tavalla öljyä tuotetaan enää pääasiassa syrjäseuduilla ja vuoristoalueilla, joissa voi törmätä vuohiin puissa etenkin keväällä ja alkukesästä, kun hedelmät ovat kypsiä.
Surullista kyllä, Marokon turistialueilla, kuten täällä Essaouiran ja Agadirin lähettyvillä, vuohet keikkuvat puissa pääasiassa nähtävyytenä. Maanviljelijät ansaitsevat edelleen hiukan siemenillä, mutta lisäelantoa he keräävät turistien jättämistä tipeistä.
Jälleen kerran turismi rohkaisee paikallisia eläinten hyväksikäyttöön. Paikalliset ovat huomanneet, että vuohet puissa voivat olla hyvää bisnestä. Arganhedelmät ovat syötäviä vain tiettyyn aikaan vuodesta, mutta vuohia saatetaan joskus patistaa puihin tuntikausiksi turisteja varten ympäri vuoden, hedelmiä tai ei hedelmiä. Tällainen toiminta on laitonta, mutta huhujen mukaan pahimmassa tapauksessa vuohia saatetaan sitoa puihin siimalla, jota turistien on vaikea huomata.
Kun Marokon puissa keikkuvien vuohien bisnes leviää, myös arganpuut alkavat olla vaarassa. Pian vuohilla ei ole puita missä kiipeillä.
On mahdollista, että joissakin näistä paikoista vuohista pidetään ihan hyvää huolta. Mutta jos olisin tämän bisneksen seurauksista tiennyt, olisin pelannut varman päälle ja skipannut tämän nähtävyyden. Varsinkin, kun myöhemmin Atlas-vuorilla matkalla Saharaan bongasimme vuohia itsekseen puissa koikkelehtimassa, ihan ilman rahastusta.
Vaikuttaa pahasti siltä, että Marokon turistialueiden puissa kiipeilevät vuohet kuuluvat samaan kastiin kuin esimerkiksi Balin kissakahvi – hauska juttu, mutta eläimille ei niinkään. Jos et siis itse omin silmin näe vuohien kiipeävän puihin, tämä valokuva on parempi jättää välistä.
Se kuva hullunkurisesta näystä puissa keikkuvista vuohista ei ole sen arvoinen.
LUE LISÄÄ JUTTUJA VASTUULLISEEN MATKAILUUN LIITTYEN TÄÄLTÄ.
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Riikka
Tärkeitä asioita!
Itse kerran Agadirissa vieraillut reilu 10 vuotta sitten. Turistialueella näkyi siihen aikaan (mikä tilanne nyt on?) melko paljon raajarikkoja pieniä lapsia joiden varjolla “äidit?” keräsivät rahaa. Opas kertoikin näistä ja sanoen että lapsilta on tahallaan rahan toivossa katkottu jalka ja/tai käsi ?
Marokko muuten aivan ihana paikka, jonne olisi vielä joskus mahtava päästä! Sinun kuvasi tuoneet kyllä muistoja mieleen kun niitä katsellut ?
Kiitos paljon kuvista ja kirjoituksista. Mielenkiintoista tämmöiselle erittäin harvoin Viroa kauemmas matkustavalle?
Anna
Kiitos Riikka <3 Siis tuo kuulostaa ihan kamalalta! Ei olla onneksi törmätty mihinkään tällaiseen!
Antti / Lanttimatkat
Erittäin tärkeää asiaa! Mitä enemmän matkailee niin sitä vähemmän mikään eläinkohde kiinnostaa. Ainoastaan eläinten suojeluun liittyvät organisaatiot kiinnostavat ja niissäkin on nykyään jo huijareita.
Nuo vuohet on kyllä erittäin taitavia loikkimaan puissa, ja niitä olisi kiva katsella! Kiitos kuvista, tiedän jättää nyt itse ne ottamatta.
Toivottavasti ihminen lopettaa tulevaisuudessa eläimillä rahastuksen.
Anna
Näinhän se on. Aina jos eläimet on kyseessä niin täytyy ainakin tutustua tosi tarkkaan toimintaan. Tässä me tehtiin se virhe. Ei oltu tästä asiasta ennen luettu missään, vaikka näistä vuohista puissa on kerrottukin paljon. Näkökulma on aina ollut se huvittava nähtävyys.
Kaiken maailman suojeluorganisaatiotkin etenkin köyhissä maissa kannattaa tutkia tarkkaan, ennen kuin lähtee tukemaan. Köyhissä maissa oma elanto menee joskus eläinten hyvinvoinnin edelle, ja tässä meillä turisteilla on vastuu olla tukematta mitä tahansa.
Jenni / Unelmatrippi
Oho, kaikenlaista! En ole tiennyt, että noihin vuohiinkin liittyy tällaista rahastusmeininkiä. Tosi sääli! Itse vuohet puissa ovat jotenkin tosi huvittava näky, mutta hyvä tietää, että ei välttämättä kannata millekään maksetulle rundille mennä niitä katsomaan.
Anna
On se kyllä sääli. Mutta onneksi näitä voi nähdä ihan luonnossakin!
Jenna / Citylights & sunsets
Surullista luettavaa, mutta ei sinänsä yllättävää 🙁 Ihmisen julmuudella ei ole rajaa. Pahaa tekee, kun instafeedissä vilisee matkakuvia eläinten hyväksikäytöstä ja kiduttamisesta – mikä ei siis suoranaiselta kiduttamiselta päälle päin näytä, mutta hieman aivoja käyttämällä pystyy päätellä eläimen todelliset olot. On niin paljon ihmisiä, joita ei vaan yksinkertaisesti kiinnosta.
Anna
Tuntuu, että suurin osa ei vieläkään tule ajatelleeksi eläinten oloja. Instassa raivostuttaa, kun isot vaikuttajat, joilla voi olla jopa miljoonia seuraajia, poseeraa tiikerien kanssa tai vastaavaa.
Aino Aloha
Voi miten surullista :'( Niinkuin joku tuolla kommenteissa kirjoitti, täytyy nykyään olla tarkkana aina kun reissussa törmää johonkin eläinaiheiseen – lähes aina tuntuu olevan jokin ikävä asia taustalla 🙁
Anna
Tuntuu olevan enemmän poikkeus kuin sääntö, että eläimiä ei hyväksikäytetä. 🙁
Jaakko / Lomalla Viimeinkin
Mielenkiintoinen juttu, mutta tosiaan kurjaa että eläinten olot ovatkin noin kyseenalaiset kun mennään raha edellä. Itselläkin Marokko mielessä niin hyvä pitää mielessä ettei tulisi ainakaan tuettua turistimassojen mukana tuota ilmiöitä, jos eläimet ei vapaaehtoisesti puissa.
Anna
Jep, tämä on hyvä tietää!
Marja
Ihanat taitavat vuohet. Hauska ilmiö kyllä, mutta että sekin on sitten turismin pilaama, harmillista. Kiitos tästä tiedosta, onpa hyvä tietää mitä tähän liittyy. Marokko, Sahara etenkin, kiinnostaisi kyllä kovasti.
Anna
On ne kyllä aikamoisia akrobaatteja 🙂
Espanjaan
Olipa samalla mielenkiintoinen nähtävyys että silmiä avaava teksti. Kiitos!
Anna
Kiitos <3
Emma
Vuohista olin kuullut ja kuulosti tosi hauskalta, mutta ei enää näiden faktojen jälkeen ? Voi luoja että ottaa päähän kun eläimiä käytetään rahastukseen, ja se on edelleen ihan liian yleistä matkailualalla.
Anna
Todella yleistä valitettavasti 🙁
Heidi
Luin aiheesta ennen Marokon matkaamme, joten ei tullut mieleenkään kannattaa tätä rahastus ja eläinten epäoikeuden mukaista kohtelua. Marokossa nyt muutenkaan ei ehkä olla eläinten suojelun kannalta alan huipulla, mutta valitettavasti monet tilanteet johtuvat turismista. Esimerkiksi Marrakechissa (ja muuallakin) toreilla olevat apinat. Turistien takiahan ne siellä on, ja sitten jotkut urpot menee vielä ottamaan itsestään kuiva niiden kanssa. Lapset olisi toki niitä halunnut mennä katsomaan, mutta kun hetken keskustelimme asiasta toteisivat ettei tori ole oikea paikka apinoille ja on väärin pitää niitä siellä. Jos lapsikin tämän ymmärtää miten voilla ettei aikuiset sitä tajua. Monesti myös turistien kuljettimeen tarkoitetut hevoset olivat Marrakechissa ihan käsittämättömän huono kuntoisen näköiset..
T:Heidi / Arjen parempi puoli
ps. Ekomatkaajien blogissa löytyy kirjoitukseni eläinten suojelusta matkoilla 🙂
Anna
Köyhissä maissa tilanne on yleensä se huonoin. Näistä vuohista puissa olen saanut sen kuvan, että tosi harva on tietoinen, mitä tapahtuu. Mediassakin vain kerrotaan tästä siitä hassusta näkökulmasta. Marrakechissä apinoiden lisäksi myös käärmeidenlumoojia kannattaa välttää, siitäkin olen lukenut ikäviä juttuja.
Anni | Rajatapaukset
Kuten moni muukin tässä kommentoinut niin olen kanssa yrittänyt opetella siihen että kaikkien eläimiin liittyvien nähtävyyksien kanssa saa olla todella tarkkana. Eikä tietoa ole aina ihan helppoa löytää.
Kiitos silmiäavaavasta kirjoituksesta, kiva kuulla että noita hassuja otuksia löytyy myös ihan luonnosta 🙂
Terhi
Normaali ilmiö, mutta ihminen pystyy pilaamaan kaiken ahneudessaan. Jyvähän oli tuokin tietää.
Jenni
Suoraselkäinen kirjoitus, voin hyvin kuvitella että joku toinen olisi voinut vain postata kivat kuvat vuohista tai olla julkaisematta koko juttua kaivettuaan vähän taustoja. Söpöt on vuohet kyllä ja toivoisi heille vapaita kiipeilypäiviä oman tahdon mukaan 🙂
Pirkko / Meriharakka
Olinkin lukenut jo ennen kuin Essaouiraan mennessämme pysähdyimme, mekin, niitä katsomaan näistä vuohista, myös siitä, että eiköhän ne ole jo valjastattu turismille. Kohdallemme osuneessa “vuohipuussa” ei kuitenkaan ainakaan rahastus oikein toiminut, eli katselimme ja kuvasimmekin niitä ihan rauhassa, mutta ehkä tyypeillä oli vaan sitten joku tauko.
Mutta saattaahan tuon arvata, että tuollainen ilmiö ainakaan ihan valtatien vieressä ei ole “todellinen”.
Anita / My Tiny Travel Journal
Tietoisuutta eläinten (ja ihmisten) brutaalista valjastamisesta turismikäyttöön piätisi vain lisätä entistä enemmän. Kiitos siis tästä kirjoituksesta! Mun on vaikea ymmärtää, että vaikka tietoa on nykyisin saatavilla helposti, niin silti edelleen ihmiset poseeraavat tiikereiden ja norsujen kanssa. Yhtä käsittämätöntä on minusta, että aikuiset ihmiset heittävät roskia tien varsille ja minne sattuu, vaikkei se tähän tekstiin liitykään.
Anmarien
Olen itse aina hieman varovainen eläimiin liittyvissä nähtävyyksissä, sillä turistina on kovin vaikea arvioida eläinten oloja. Toisaalta parhaimmillaan turismi voi esimerkiksi kannustaa eläinten suojelemiseen mikäli niitä halutaan nähdä luonnollisessa elinympäristössä kauempaa eikä osina omassa matkamuistohyllyssä. Ongelman taustallahan on monessa paikassa köyhyys ja se, ettei järkeviä ansaintamahdollisuuksia ole. Turistina on hyvä myös miettiä miten voisi jättää enemmän rahoistaan paikallisille ylikansallisten ketjujen sijaan.
VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
Voi mitä söpöläisiä nuo on! Vitsit miten ikävä homma taas tuo eläimien hyväksikäyttö turismissa, tuntuu että jokainen asia mikä liittyy eläimiin ja matkailuun on jollain tapaa kyseenalaista. 🙁
Elina / elinanmatkalaukussa
Onpa erikoinen näky! Surullista vaan kun sidotaan eläimet väkisin kiinni, eläimet on niin viattomia ja toivoisin niille onnellisen elämän ilman ihmisten “julmuuksia” <3
Paula - Viinilaakson viemää
Voi ei! Enpäs ole moisesta tiennyt. Karseaa sitoa vuohet siimalla puuhun :O Olen nähnyt kuvia vuohista puissa, ja mielestäni Kreikassa tai jossakin muuallakin voi nähdä kiipeileviä vuohia. Olen aina viattomasti luullut, että ne siellä ovat ihan omasta tahdostaan (ja varmaan jossakin muualla ovatkin). Mutta tällainen eläinten riisto on kyllä tosi karseaa. Huh huh!
Eve, Jetlaggies
Tämä ikävä puoli tuli kyllä yllätyksenä. Kiitos postauksesta, sillä on erittäin hyvä tietää myös varjopuolet, jos joskus päädymme seuduille, jossa tätä ihmettä voi ihailla. Silloin pitää varmistaa, että kaikki tapahtuu luonnonvaraisena. Itsessään puissa kiikkuvat vuohet on jännän kiehtova ilmiö, mutta jälleen ihmisen ahneus pilaa hienon luonnonilmiön ihastelun 🙁
Sini
Olin lukenut tämän sun jutun ennen kuin itse näin vuohet puussa. Kävin tarkkaan katsomassa vuohien jalat eikä ne olleet sidottuja. Otin kuvia ja maksoin 10 dirhamia. Jos ajatellaan vaikka Suomen maataloutta, olen kuullut, miten meillä(kin) joudutaan elämään kädestä suuhun. Mitenhän asiat ovat sitten Marokon maaseudulla? Ihminen kuitenkin pohjimmiltaan haluaa selviytyä. Mikä minä olen arvostelemaan, jos maatilan isäntä ruoan perheelle saadakseen ajaa vuohet puuhun. Mä en ole ollut heidän saappaissa enkä tiedä, miten haastavaa heillä se perusarki on. En kuitenkaan laittanut rahaa Marrakechin apinoiden ja käärmeiden omistajille. Valintakysymyksiä nämäkin..
Tanja/Minimaattori
Hyvä että tuot esiin näitä matkailun eettisyyteen liittyviä puolia.
Mitä enemmän matkailu lisääntyy, sitä tärkeämpää lisätä tietoisuutta, ettei eläimiä kohdeltaisi aina vain huonommin rahantoivossa.