Matkakirjat x 40 – Parhaat kirjat nojatuolimatkalle

Parin viime vuoden aikana lievitin kalvavaa matkakuumetta uppoutumalla matkakirjan jos toisenkin ääreen nojatuolimatkalla. Tässä parhaat lukemani matkakirjat tähän mennessä. Niihin mahtuu leppoisaa lomalukemista, kirjoja ulkosuomalaisuudesta, koskettavia elämäntarinoita sekä inspiroivaa matkakirjallisuutta, vaikka pysyisit vain kotisohvalla.

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Matkakirjat ovat elämäntapareissaajan pelastus silloin kun matkustaminen ei syystä tai toisesta onnistu, niin kuin parin viime vuoden aikana. Tosin en ole kyllä ihan varma, auttaako matkakirjojen lukeminen, sillä joskus tuntuu kuin se vain heittäisi bensaa liekkeihin.

Rakastan lukea matkakirjoja erityisesti tulevaa matkaa fiilistellessä tai matkan aikana. Usein matkakohteeseen liittyvien kirjojen kautta kulttuuriin pääsee vielä syvemmin sisälle.

Toisaalta monet näistä ovat kirjoja, joita suosittelen lämpimästi, vaikka et aikoisi matkustaa ikinä takapihaa pitemmälle.

Tässä parhaat matkakirjat, joita vuosien varrella on tullut luettua. Mukana listalla on myös muutama englanninkielinen kirja, jonka halusin listalle, mutta joista en löytänyt suomennosta.

Kirjat ulkosuomalaisuudesta ja kulttuurien kohtaamisesta

Asumalla ulkomailla pääsee imeytymään parhaiten toisen maan kulttuuriin. Rakastan lukea kokemuksia eri kulttuurien yhteentörmäyksistä. Tässä muutamia lukemisen arvoisia kirjoja ulkosuomalaisuudesta.

KOTI KENIASSA
Viola Wallenius

Koti Keniassa kertoo nuoren mutta rohkean Violan tarinan kodin ja avustusjärjestön perustamisesta Keniaan. Kirjassa kerrotaan paikallisten rankoista kohtaloista sekä pohditaan esimerkiksi valkoisen pelastajan problematiikkaa.


KUUBALAINEN SERENADI UNELMOIVILLE NAISILLE
Katja Keisala

Suorasukaisen avoin ja välillä katkerakin tilitys kuubalais-suomalaisesta avioliitosta. Kirjassa riittää hapanta huumoria, joka varmasti joko viihdyttää tai ärsyttää. Itse tykkäsin – tässä kirjassa ei kulttuurieroja tai tunteita peitellä tai kaunistella.


ISLANTILAINEN VOITTAA AINA
Satu Rämö

Satu Rämön valloittavat kirjat Islannista ovat herättäneet kiinnostukseni Islantia kohtaan, vaikka yleensä trooppisempien kohteiden rakastaja olenkin. Satu maalasi Islannista tässä kirjassa mystisen ja kiehtovan kuvan, enkä malta odottaa, että pääsen sinne seikkailemaan.


VASTAUS ON INTIA
Tommi Nieminen

Toimittaja Tommi Niemisen kirja Intiasta on faktatäyteinen, mutta silti viihdyttävästi kirjoitettu pläjäys Intiasta, sen kulttuurista ja yhteiskunnasta. Jäin kaipaamaan syvempää sukellusta Intian henkiseen puoleen, silti tämä on loistava perusteos Intiasta.


MELKEIN GEISHA
Minna Eväsoja

Kurkistus hämmentäviin kulttuurieroihin ja mielenkiintoisiin omituisuuksiin Japanissa niin hyvässä kuin pahassa. Eväsoja tuntee Japanin kuin omat taskunsa, ja hänellä riittää huikaisevia tarinoita Japanista.


SUO, KUOKKA JA HOLLYWOOD
Ismo & Angelika Leikola

Kirjassa sukelletaan ulkosuomalaisuuteen Yhdysvalloissa ja Ismon kokemuksiin Los Angelesissa niin hyvässä kuin pahassa. “Olenko minä ihan sekaisin, kun olen tullut tänne? Nämä ihmisethän ovat ihan eri maailmasta! Sitten alan vaan puhua, ja yhtäkkiä koko sekalainen konkkaronkka räjähtää nauruun. ”


LA MIA ITALIA – IHANA, MAHDOTON ITALIANI
Sirkku Salovaara

Kirjassa uppoudutaan italialaiseen elämänmenoon vuosikymmeniä Italiassa asuneen Sirkun mukana. Lämminhenkinen ja sympaattinen lukukokemus, joka sopii loistavasti vaikkapa matkalukemiseksi Italiaan. Tiesin toki, että Italian kulttuuri on Euroopan rikkaimpia, mutta silti opin taas paljon uutta siitä, miten rikas se onkaan.


MARRIED TO BHUTAN
Linda Learning

Mukaansatempaava kirja kertoo, kuinka Linda päätyi asumaan tässä mystisessä Himalajan eristyneisessä maassa. Bhutan on yksi lempimaistani ja kirja onnistuu mielestäni naulitsemaan Bhutanin taian häivähdyksellä huumoria.


Parhaat matkakirjat – Ikivihreät klassikot

Tässä muutama matkakirjallisuuden ikisuosikki. Joko olet lukenut nämä?

ALKEMISTI
Paolo Coelho

Parhaat matkakirjat -listaus ei olisi täydellinen ilman Alkemistia, joka kuuluu lempikirjoihini. Kirja kertoo tarina andalusialaisesta paimenesta Santiagosta, joka etsii maailman hienoimpia aarteita ja toteuttaa unelmansa.


SINUHE EGYPTILÄINEN
Mika Waltari

No kyllähän te tämän olette lukeneet, olettehan? Historiallinen mutta samalla ajaton romaani löytölapsi Sinuhesta ja hänen elämänvaiheistaan sen ajan Syyrian, Babylonian ja Egyptin valtakunnissa.


EAT, PRAY, LOVE
Elizabeth Gilbert

Supersuosioon noussut matkakirja, josta tehtiin myös elokuva. Yhden naisen tutkimusmatka Italian, Intian ja Indonesian kautta omaan sydämeensä. Tykkäsin kirjasta enemmän kuin elokuvasta, niin kuin yleensä.


TUHAT LOISTAVAA AURINKOA
Khaled Hosseini

Tuhat loistavaa aurinkoa kertoo unohtumattoman tarinan kahden afgaaninaisen kohtalosta ja ystävyydestä sotien ja talebanin runtelemassa Afganistanissa. Lue myös Khaled Hosseinin toinen menestysromaani Leijapoika.


ON THE ROAD
Jack Kerouac

Matkakirjojen klassikko 1950-luvulta, joka onnistuu vielä nykypäivänäkin inspiroimaan etismään elämässä omaa tietä piittaamatta yhteiskunnan odotuksista. On The Road kertoo kaukokaipuusta ja tavanomaisen arvomaailman hylkäämisestä.


THE BEACH
Alex Garland

Lumoava tarina Richardista, joka löytää Thaimaasta salaisen paratiisisaaren. Idyllinen saarielämä alkaa kuitenkian pian rakoilla brutaalilla tavalla. Olet ehkä nähnyt kirjasta tehdyn samannimisen elokuvan The Beach, mutta kirja on tälläkin kertaa parempi.


Parhaat matkakirjat – Matkakertomuksia ja inspiraatiota

Näitä matkakuvauksia lukiessa saattaa reissukärpänen purra. Tässä matkakertomuksia reissun päältä, tarinoita nomadielämästä sekä ohjeita ja inspiraatiota oravanpyörän hidastamiseen.

VILLI VAELLUS
Cheryl Strayed

Villi vaellus on elämänmakuinen menestysteos sisukkaan Cherylin vaelluksesta Yhdysvaltain Pacific Crest Trail -vaellusreitillä. Cherylin elämä oli ottanut syöksysuunnan alaspäin. Hän päättää impulsiivisesti lähteä haastavalle sadan päivän vaellukselle, ja kehon vahvistuessa vahvistuu myös mieli.


KÄVELE, UNOHDA, RAKASTU
Helena Kastikainen

Kävele, unohda, rakastu on viihdyttävä vaellustarina Helenasta, joka päättää kävellä Suomen päästä päähän. Kirja on kuin suomalainen versio Villi Vaellus -kirjasta.


REISSUKIRJA
Rauli Virtanen

Rauli Virtasen Reissukirja on matkaelämänkerta ajalta, jolloin reissattiin ilman nettiä. Kirja on päiväkirjamaisesti kirjoitettu kokoelma kokemuksia eri maailman kolkista.


MILJOONA ASKELTA AASIASSA
Riitta Rusila

Insinööripariskunta toteuttaa unelmiensa reppureissun Aasiassa. Kevyt lukukokemus, joka sopisi juurikin esimerkiksi reppumatkalle Aasiaan tai sellaista suunnitteleville.


HOLY COW: AN INDIAN ADVENTURE
Sarah MacDonald

Intian matkasta ei selviä ilman huumoria, sen olen itsekin kokenut – kaikella rakkaudella Intiaa kohtaan. Sarah kirjoittaa Intian vuosistaan kaunistelematta ja hulvattoman hauskasti. En löytänyt tästä suomennosta, mutta kirja on helppolukuinen englanniksikin.


JOUTILAS MATKAILIJA – HITAAN MATKUSTAMISEN TAITO
Dan Kieran

Nykymaailmassa, jossa matkustamisestakin tulee helposti suorittamista, monille olisi hyötyä tästä kirjasta. Rentouttava lukukokemus, jossa hitaan matkustamisen taito kietoutuu syvempiinkin elämänoppeihin.


VAGABONDING
Rolf Potts

Ajatuksia herättävä ja inspiroiva opus osoittaa, miten kuka tahansa voi toteuttaa haaveen pitkästä reissusta viikoista jopa vuosiin. Kirjassa jaetaan sekä käytännön vinkkejä että myös syvällisempää pohdintaa erilaisesta, yhteiskunnan odotuksista poikkeavasta elämäntyylistä. Tykkäsin!


Matkakirjallisuutta maailmalta – Kiehtovia tositarinoita

Rakastan lukea tositarinoita niin kuin tästä listasta ehkä huomaa, ainakin jos luet pidemmälle. Ei sillä niin väliä, vaikka värikynää tarinoissa olisikin hiukan käytetty, sillä viihtyvyys on ainakin taattu.

SHANTARAM
Gregory David Roberts

Epäröin aloittaa tätä tiiliskiven kokoista opusta, mutta tämä mestariteokseksikin kuvailtu kirja pitää otteessaan. Uskomaton tositarina australialaisesta vankikarkurista ja hänen ihmeellisestä elämästään nykyisessä Mumbaissa.


ET KUITENKAAN USKO
Ville Haapasalo

Ville Haapasalo oli itselleni tätä ennen tuntematon hahmo. Ilmeisesti Suomessa hänet tunnetaan tv-sarjoista, joissa hän seikkailee Venäjällä. Kirja kertoo Villen uskomattomista kommelluksista ja hulvattomista seikkailuista Venäjällä, jossa hänet tunnetaan paremmin.


SNOWING IN BALI & HOTEL KEROBOKAN
Kathryn Bonella

Nämä helppolukuiset ja koukuttavat Kathryn Bonellan kirjat kertovat Balin pimeästä puolesta. Snowing in Bali -kirjassa sukelletaan Balin kokaiinikauppaan, ja Hotel Kerobokan kertoo Balin pahamaineisesta vankilasta.


Leppoisaa lomalukemista – fiktiiviset matkakirjat maailmalta

Lomalla tekee hyvää heittää aivot narikkaan. Fiktiiviset hyvän mielen matkakirjat ovat kenties paras tapa rentoutua. Tässä muutama oma suosikki!

SYDÄMENLYÖNNEISSÄ IKUISUUS
Jan Philipp Sendker

Rakastan tätä kirjaa! Koskettava rakkaustarina amerikkalaisen ja burmalaisen kulttuurin yhteentörmäyksestä, ripauksella taikaa. Jos tykästyit, lue myös kirjan kaksi jatko-osaa.


MALAIKA – PARKAISU PARATIISISSA
Sami Tabell

Ahmin tämän kirjan yhdessä illassa sen jälkeen, kun olin ensin ajatellut lukevani vain muutaman sivun. Malaika – Parkaisu paratiisissa on Ranskan Polynesian maisemiin sijoittuva dekkari, josta ei huumoriakaan puutu.


ENKELIT JA DEMONIT
Dan Brown

Varmaan tuttu kirja monille! Jännitysromaani Da Vinci -koodin kirjoittajalta, jossa seikkaillaan Roomassa ja Vatikaanissa Vatikaanin salaseura Illuminatin jalanjäljillä. Kuten Da Vinci -koodissakin, kiehtovassa tarinassa kosketetaan uskonnollisia teemoja, symboliikkaa ja mystiikkaa.


TOSCANAN TYTÖT
Lori Nelson Spielman

Kiehtovassa fiktiivisessä tarinassa amerikkalainen nainen yrittää päästä eroon suvun naisia koskettavasta kirouksesta. Kirja sijoittuu Italian Venetsiaan, Toscanaan ja Amalfin rannikolle. Täydellinen leppoisa hömppäkirja Italian lomalle tai vaikka kotisohvalle.


SEITSEMÄN SISARTA -KIRJASARJA
Lucinda Riley

Supersuosittu fiktiivinen kirjasarja seitsemästä sisaresta, jotka seuraavat kohtaloaan ympäri maailmaa aina Brasiliasta Norjaan ja Australiaan. Kirjailija Lucinda Riley kuoli vuonna 2021 ennen kirjan päätösosaa, mutta Lucindan poika aikoo tuoda kirjasarjan päätökseensä 2023.


ASIOITA JOTKA SAAVAT SYDÄMEN LYÖMÄÄN NOPEAMMIN
Mia Kankimäki

Kirjassa Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin Mia jättää työnsä kustantamossa ja lähtee Japaniin tuhat vuotta sitten eläneen hovinaisen ja kirjailijan jäljille. Pidän Mian oivaltavasta kirjoitustyylistä. Jos tykkäsit tästä, lue myös Mian toinen suosittu kirja Naiset, joita ajattelen öisin.


Riipaisevia tositarinoita

Nämä kirjat eivät varsinaisesti ole mitään hyvän mielen inspiroivia matkakirjoja, mutta silti niin tärkeitä kuvauksia, että halusin lisätä ne listalle. Näissä kirjoissa sukelletaan synkkään menneisyyteen ja nykyisyyteen karmaisevien kohtaloiden mukana. Silti pohjalla huokuu toivo ja rohkeus.

AUSCHWITZIN TATUOIJA
Heather Morris

Auschwitzin tatuoija kertoo koskettavan tositarinan slovakialaisen Lalen uskomattomasta selviytymistarinasta Auschwitzin keskitysleiriltä. Jos pidit kirjasta, suosittelen myös jatko-osaa Cilkan tarina.


MAAILMAN ONNELLISIN MIES
Eddie Jaku

Toinen aivan uskomaton selviytymistarina keskitysleireiltä. Kirjan kirjoitti 99-vuotiaana Eddie Jaku, jonka uskomaton elämä vei ylemmän keskiluokan saksalaiskodista kolmen keskitysleirin ja usean pakomatkan kautta Sydneyyn.


AVAINTODISTAJA – PAKO KIINAN NYKYPÄIVÄN KESKITYSLEIREILTÄ
Sayragul Sauytbay, Alexandra Cavelius

Jos luulit, että keskitysleirit ovat menneisyyttä, eikä mitään sellaista voisi enää tapahtua – lue tämä kirja. Järkyttävä ja harvinaisuudessaan uskomattoman tärkeä kirja Kiinan nykypäivän etnisten vähemmistöjen vainoista muun maailman jälleen kerran sulkiessa silmänsä.


FIRST THEY KILLED MY FATHER
Loung Ung

Riipaiseva tositarina etuoikeutetussa perheessä kasvaneesta tytöstä, joka joutuu kokemaan kauheuksia Pol Potin hirmuhallinnon ja kansanmurhan aikana Kambodzassa.


ELOSSA KUOLEMAN KENTILLÄ
Denise Affonco

Toinen järkyttävä tositarina Kambodzan Kuoleman kentiltä. “Elää jatkuvassa nälässä ja nähdä 8-vuotiaan tyttärensä hitaasti kuolevan, voimatta antaa hänelle mitään – voiko suurempaa kidutusta olla?”


AAVIKON KUKKA
Waris Dirie

Ihmeellinen kertomus köyhään somalialaiseen paimentolaisperheeseen syntyneen Warisin pakomatkasta, jonka myötä hän päätyi lopulta kansainväliseksi huippumalliksi ja YK:n erityislähettilääksi.


PRINSESSAN PAKO
Johanna Elomaa

Kirja kertoo Tiina Jauhiaisen ja Dubain prinsessa Latifan ystävyydestä ja uskomattomasta matkasta kohti prinsessan vapautta. Kirjassa kosketetaan hiukan myös Dubain pimeää puolta, jonka jokaisen matkailijan olisi hyvä tiedostaa.


PAKO, JONKA PITI OLLA MAHDOTON: KAINALOSAUVOJEN VARASSA PAKOON POHJOIS-KOREASTA
Ji Seong-ho

Myönnetään, tippa tuli linssiin tätäkin kirjaa lukiessa. Rohkean Ji Seong-hon selviytymistarina pakoon keskeltä Pohjois-Korean nälänhätää ja sortoa. Ehdottomasti sarjassamme lue tämä, jos oma elämä tuntuu rankalta.

Olen varma, että unohdin listalta ainakin jotakin hyviä lukemiani matkakirjoja. Lista tulee siis varmasti päivittymään tulevaisuudessa tai se saa jatko-osan. Lisää kirjanmerkkeihisi! Matkakirjoja sekä muita lempparikirjojani jaan säännöllisesti myös Instagramin stooreissa.

Minkä hyvän matkakirjan lisäisit listalle? Jaa kommenteissa suosikkisi.