Matkavinkit Australiaan

Suunnitteletko reissua Australiaan? Ensinnäkin, onnittelut oikeasta päätöksestä! Olen nyt viettänyt Aussilassa yhteensä yli kolme vuotta, ja edelleen vaikuttaa siltä, että tämä maa ei ikinä lakkaa hämmästyttämästä. Koska meillä nyt on tämmöinen kevyt piiiiikku 25 000 kilometrin ja puolen vuoden road trip takana, ajattelin jakaa arvokkaat matkavinkkini Australiaan.

Grampians, Australia

Ei varmaan tarvitse erikseen mainita, mutta; 1.) Varaa aikaa. Australia on valtavan kokoinen maa ja parissa viikossa ei kauas kerkeä, saati paljon ehdi näkeä ja kokea. Jos olet alle 30, ota välivuosi räntäsateesta ja hommaa Working Holiday –viisumi.

Great Ocean Road, Australia

2.) Tee road trip. Suksi kuuseen, taikka australialaisittain puskaan, isoista kaupungeista. Osta tai vuokraa auto ja poikkea tallatulta polulta. Se aito ja oikea Aussila löytyy autioilta rannoilta tai toisaalta kaukana rannikosta ja kaupungeista Australian Outbackistä.

Voit reissata muiden reppureissaajien mukana itärannikon kaupunkeja surffareiden ja bileiden perässä, tai harmaiden nomadien eli eläkkeellä olevien karavaanarien jäljissä erämaita pitkin autiolta paratiisirannalta toiselle länsirannikolla.

Yhtä lailla uskomattomia mestoja löytyy joka puolelta Australiaa, eli sillä mihin päin suuntaat ei ole väliä. Turha yrittää nähdä koko Australiaa kerralla, ellei ole ihan vähintään puoli vuotta aikaa, parempi tehdä pieni alue kerrallaan, ja tutustua siihen kunnolla!

Road tripillä pysähdy turisti-infoissa ja juttele ihmisten kanssa, ota selvää ympäristöstä, kansallispuistoista ja parhaista kävelyreiteistä. Kaikkia mielettömiä mestoja ei nimittäin välttämättä ole kunnolla viitoitettu, ja niiden ohi on helppo ajaa.

Road trip Australiassa

3.) Tutustu ilmastoon. Suomalaisilla tuntuu olevan käsitys, että Aussilassa on aina kesä. Mikä tietysti pitää paikkansa, jos suuntaa pohjoiseen, mutta sielläkin on olemassa kuiva kausi ja sadekausi. Kotiväelle vinkkinä, kuten edellisessä kohdassa tuli todettua, Australia on iso maa, joten jos jossain tulvii tai on pyörremyrsky, se ei automaattisesti tarkoita että me täällä Melbournessa olemme myrskyn silmässä.

tiekyltit Australiassa

4.) Säästä. Kun kerran vaivautuu matkustamaan toiselle puolelle maailmaa, siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti, eikö? Ui delfiinien, valashaiden, hylkeiden, merileijonien tai jos itsesuojeluvaistot puuttuvat, niin valkohain tai krokotiilin kanssa, risteile trooppisilla unelmasaarilla, opettele surffaamaan surffileirillä, hyppää lentokoneesta, käy kuumailmapallon kyydissä, sukella ja snorklaa koralliriutoilla, maistele viinejä viinitiloilla, käy eläinpuistoissa ja kansallispuistoissa, jne. jne. jne. Unohtumattomia kokemuksia riittää niin kauan kuin pankkitilillä plussaa.

Delfiini Australiassa

Vompatti, Cairns Tropical Zoo

Kustannuksista sen verran, että meidän puolen vuoden asuminen campervanissa tuli huomattavasti halvemmaksi kuin asuminen kotona Lappeenrannassa, ja moninkertaisesti halvemmaksi kuin asuminen Melbournessa.

Meillä ei ollut vuokraa saati muita oravanpyörän kiinteitä kuluja maksettavanamme, kun taas campervanissa ainoa merkittävä menoerä oli bensa. Mieti, kumpi painaa vaa’assa enemmän, keittiöremontti, joka viikonloppuiset dokausreissut, uusi puhelin tai uudet kengät, vai elämäsi seikkailu? Aussilan reissuun sijoitus on elämäsi paras sijoitus, koska Australia, näin puolueellisesti katsottuna, on maailman ainutlaatuisin maa. Siinä ne tärkeimmät, jos jokin vielä mieltä askarruttaa, kysykää!

Vesiputouksia Litchfieldin kansallispuistossa

Rottnest Island, Western Australia

The people are immensely likable— cheerful, extrovert, quick-witted, and unfailingly obliging. Their cities are safe and clean and nearly always built on water. They have a society that is prosperous, well ordered, and instinctively egalitarian. The food is excellent. The beer is cold. The sun nearly always shines. There is coffee on every corner. Life doesn’t get much better than this.’ Bill Bryson, In a Sunburnt Country

Auringonlasku Länsi-Australiassa