minne ja mitä nähdä australia

Olet siis päättänyt suunnata pallon toiselle puolelle auringon alle Australiaan, hyvä! Kun olet tehnyt alustavan päätöksen, saattaa iskeä valinnanvaikeus. Minne päin tätä valtavaa maata suunnistaisin, mitä Australiassa kannattaa nähdä?

Minne suunnata Australiassa ja mitä siellä kannattaa nähdä riippuu omien mieltymysten lisäksi matkan pituudesta. Muutatko Australiaan pysyvästi, onko kyseessä puhdas lomamatka vai kenties suosittu Working Holiday?

Ensimmäinen neuvoni kuuluu aina; Älä ahnehdi liikaa lyhyeen aikaan. Australiaan lähtevät lähes poikkeuksetta aliarvioivat välimatkat. Toisaalta on ymmärrettävää, että kun kerran tänne toiselle puolelle Tellusta kerrankin päättää suunnata, haluaa myös nähdä mahdollisimman paljon.

Ota huomioon ilmasto. Jos kaipaat aurinkolomaa, vältä etelää eli Perth – Melbourne – Sydney -akselia talvella toukokuusta syyskuuhun. Sen sijaan tämä on paras aika matkustaa pohjoisen tropiikissa, jossa vallitsee kuiva kausi ja miellyttävän leuto ilmasto.

Mieti, mitkä ovat omat must see -kohteesi ja nähtävyytesi, ja minkälaiset kohteet sinua kiinnostavat. Kaupungeista kehotan aina poistumaan myös niiden ulkopuolelle, vaikkei mikään luontoihminen olisikaan. Australian upeissa maisemissa sellainen kuoriutuu nimittäin lähes kenestä tahansa.

Itärannikko vai länsirannikko, Sydney vai Melbourne? Vaikka löydät täältä vertailua alueiden välillä, päätöksellä ei mielestäni ole niin merkitystä, sillä upeita paikkoja löytyy ihan joka puolelta. Australian länsirannikko on hiukan hiljaisempaa ja karumpaa seutua kuin itärannikko. Sieltä löytyy kuitenkin yhtä paljon nähtävää kuin itärannikolta. Itärannikko on hiukan enemmän reppureissaajien suosimaa seutua.

Inspiraatiota Australian matkaan

AUSTRALIA ALUEITTAIN

Melbourne & Victorian osa-valtio

Oma kotikaupunkini Melbourne on boheemi ja eläväinen suurkaupunki. Victorian osavaltiolla on paljon tarjottavaa niin upean rannikon, vuoriston, viinitilojen ja kansallispuistojen puolesta. Älä missaa ainakaan Great Ocean Roadin rannikkoreittiä. Melbournen kaupunkioppaan löydät täältä.

Sydney ja New South Walesin osavaltio

Ikonisen oopperatalon Sydney on elegantti suurkaupunki. New South Walesista löytyy upeata rannikkoa, viinitiloja sekä kansallispuistoja vuoristoineen, mukaanlukien Australian korkein vuori.

Brisbane, Cairns ja Queenslandin osavaltio

Palmurannoista tai ikuisesta kesästä haaveilevien kannattaa suunnata Queenslandin osavaltioon, rennon elämäntyylin Brisbaneen, nimensä mukaisesti aurinkoiselle Sunshine Coastille, kultaisena hehkuvien vartaloiden Gold Coastille tai trooppiseen, sademetsän ympäröimään Cairnsiin. Cairns toimii myös suosituimpana porttina ikoniselle Isolle Valliriutalle eli maailman suurimmalle koralliriutalle. Queenslandissä ei myöskään kannata missata maailman suurinta hiekkasaarta Fraser Islandia ja purjehdusreissua henkeäsalpaavan kauniissa Whitsundaysin saaristossa.

Perth ja Western Australian osavaltio

Syrjäinen Perth tunnetaan etenkin kauniista rannoistaan. Australian suurimmalla osavaltiolla Länsi-Australiasta löytyy upeita paikkoja, ihmeellistä erämaata, mielettömiä auringonlaskuja, viinitiloja ja delfiinejä.

Darwin ja Northern Territory

Australian Pohjoisterritorio on oiva paikka kokea Australian Outback, mukaanlukien Australian punaisen keskustan Uluru eli Ayers Rock ja Outback-kylä Alice Springs. Northern Territoryn pääkaupunki Darwin on kuuluisa etenkin upeista auringonlaskuista ja krokotiileista.

Tasmania

Australian matkaajien ei kannata unohtaa pientä ja syrjäistä, hiukan viileämmän ilmaston Tasmaniaa, josta löytyvät yhdet Australian jylhimmistä ja vehreimmistä maisemista. Merivesi voi olla viileää, mutta Tasmaniastakin löytyy upeita rantoja, viiniä ja muita herkkuja. Tasmanian pääkaupunki Hobart on rento pikkukaupunki.

Tasmania

Adelaide ja South Australian osavaltio

Etelä-Australian Adelaidea kuvaillaan usein pienikokoiseksi Melbourneksi. South Australia tunnetaan etenkin viinialueistaan, rannoistaan ja Outbackin erämaasta.

Canberra ja Australian Capital Territory

Sisämaan pieni Canberra on maan poliittinen keskus, joka tunnetaan hyvistä ravintoloistaan. Lähistöltä löytyy kansallispuistoja ja viinitiloja.

Ehdotuksia matkan suunnitteluun

Minne Australiassa… jos aikaa on muutamasta päivästä viikoon

Valitse kaupunki ja keskity siihen ja sen lähialueisiin. Kaikkien isompien kaupunkien lähimaastosta löytyy näkemisen arvoisia paikkoja. Jos haluat, viikkoon Australiassa saat jo mahtumaan kaksi kohdetta, mutta toisaalta paljon jää myös näkemättä.

Minne Australiassa, jos aikaa on kaksi viikkoa

Jos aikaa Australiassa on kaksi viikkoa, valitsisin seuraavista kaksi. Kolmekin kohdetta onnistuu, mutta joudut myös jättämään paljon välistä. Ihan minimissään jokainen näistä vaatii mielestäni kolme päivää. Jos aikaa on kaksi viikkoa ja haluaisin nähdä paljon, keskittyisin taittamaan välimatkat lentämällä.

  • Melbourne + Great Ocean Road, Grampians / Yarra Valleyn viinialue
  • Sydney + Blue Mountains
  • Cairns + Iso Valliriutta ja Cape Tribulationin sademetsäalue
  • Perth + Rottnest Island
  • Brisbane / Gold Coast kansallispuistoineen
  • Uluru (Ayers Rock)
  • Whitsundaysin saaristo

Minne Australiassa, jos aikaa on kolme viikkoa tai enemmän

Jos aikaa Australiassa on kolme viikkoa, valitsisin edellisistä kohteista kolme tai neljä. Toisaalta kolme viikkoa on jo sellainen aika Australiassa, että siihen voisi mahduttaa myös pienen road tripin autolla tai miksei matkailuautolla. Älä kuitenkaan ahnehdi – lue lisää Australia autolla -osiosta. Jos aikaa on paljon, suosittelen hyppäämään auton rattiin. Jos tämä ei ole vaihtoehto, Australiaa voi nähdä myös hop on-hop off -bussilla. Toki lentämällä voi aina taittaa pitkät matkat. Maan halki kulkee myös eeppisiä junamatkoja.