Minkälaista on balilainen ruoka? Indonesialaisen ruoan parhaat
Balista on kehittymässä todellinen ruokamatkailijan paratiisi. Minkälaista indonesialainen ja balilainen ruoka on, mitä Balilla kannattaa sitten syödä? Tässä vinkkejä balilaisen ruoan kohokohtiin.
Uskalla kokeilla ja tutustua paikallisiin makuihin. Balilaisessa ruoassa avautuu uusien makujen maailma. Ja vaikka et kaikkeen ihastuisikaan, niin tulipahan kokeiltua!
Jos ja kun indonesialainen ruoka alkaa ennemmin tai myöhemmin tökkimään, Balilla ei tarvitse nähdä nälkää silloinkaan. Balilla hallitaan myös maut muualta maailmasta. Balilta löytyy myös esimerkiksi loistavaa raakaruokaa, mahtavaa texmex -mättöä, ihania leivoksia ja halpaa fine diningia, cocktaileja huikeissa auringonlaskubaareissa unohtamatta!
Balilaisen ruoan kuuluu olla tulista, jos meiltä kysytään. Mutta chiliä sietämättömätkin pärjäävät mainiosti saarella, sillä chili tarjoillaan useimmiten erikseen annosten kyljessä erilaisina sambaleina. Sambal on länkkäreille yleensä synonyymi chilitahnalle. Sambaleita on kuitenkin kymmeniä erilaisia. Chilin tehtävä ei ole tuhota makuaistia vaan korostaa muita makuja.
Paitsi chili, balilaisen ruoan makuihin kuuluvat mm. kookos, sitruunaruoho, valkosipuli, kurkuma, pippuri, salottisipulit, erilaiset pähkinät, katkistahna, muskotti, kencur eli paikallinen galangal tai inkivääri sekä indonesialaiset laakerinlehdet.
Balilaisessa keittiössä ainekset ovat tuoreita ja tulevat läheltä, ja maustetahnat tehdään tietenkin itse morttelilla.
Balilainen keittiö eroaa hieman tyypillisestä indonesialaisesta. Näkyvin ero on se, että täällä rakastetaan possua. Aika jännä oikeastaan, miten paljon sitä syödään, vaikka Bali on kuitenkin osa muslimimaata. Balilaista ruokaa myös sanotaan tulisemmaksi ja vähemmän makeaksi, vaikka toki turisteille usein tarjotaan miedompia versioita.
Mitä Balilla sitten kannattaa syödä?
1. Sate-vartaat
Sate-vartaat ovat meidän lemppareita, ja näitä kokkaillaan tasaisin väliajoin myös kotona. Samantyyppisiä vartaitahan syödään ympäri Kaakkois-Aasiaa vaihtelevilla mauilla ja nimillä (satay), mutta vartaiden juuret löytyvät Indonesiasta. Balilla vartaat tehdään usein kalasta tai jauhelihasta ja sekoitetaan kookokseen ja mausteisiin morttelilla. Vartaat tarjotaan yleensä sambalin tai pähkinäisen soossin kanssa.
2. Mie goreng eli paistetut nuudelit ja nasi goreng eli paistettu riisi
Mie goreng ja nasi goreng ovat Indonesian kansallisruokia. Ei omia suosikkeja, eivätkä nämä tarjoa Balin eksoottisimpia makuja. Mutta pitäähän näitä maistaa ihan jo siksi, että ne ovat paikallisten vakiomättöä, joita syödään vaikka joka aterialla.
Sekaan on heitetty kasviksia, ja mukana voi olla kanaa, possua tai katkiksia, ja koko setti on koristettu usein paistetulla kanamunalla. Kylkiäisinä tarjotaan usein katkiskeksejä, ja jos olet onnekas, sate-vartaita. Simppeliä mutta herkullista!
Samantapainen setti on toinen paikallisten suosikki nasi campur, joka viittaa riisiannokseen, jonka kylkiäisinä tarjotaan vaihtelevasti milloin mitäkin. Ylläriannos joka kerta.
3. Meren herkut Jimbaranin tyyliin
Jimbaran Bayn meren herkut ovat ehdottomasti yksi Balin parhaimmista illalliskokemuksista. Vaikka kopioita tarjotaan muuallakin, parhaimmillaan nämä ovat tietenkin nautittuna Jimbaran Bayn rannalla varpaat hiekassa auringonlaskua pällistellen. Maista ainakin grillattua kalaa eli ikan bakar ja valkosipulikatkiksia!
4. Possun ribsit
Balilaiseen tyyliin kokatut possun ribsit ovat ehdottomasti yksi balilaisen ruoan suosikkejamme. Kuola meinaa valua näppäimistölle, kun vain ajattelenkin näitä mehukkaita, marinoituja, kevyesti hiiltyneitä grillikylkiä. Kuvaa emme koskaan ole onnistuneet saamaan ennen kuin ribsit ovat kadonneet lautaselta. Namnamnam.
5. Pepes ikan eli banaaninlehdessä kypsennetty kala
Indonesialainen Pepes ikan on herkkua. Banaaninlehti paitsi tuo makua, myös pitää kalan kasassa ja mehukkaana. Ubudin Warung Minassa saimme herkullista pepes ikania. Kuvassa myös kangkungia eli vesipinaattia sekä mustekalasate-vartaita.
6. Lawar
Indonesialaiseen lawar-salaattiin ihastuin tällä viimeisimmällä Balin reissulla. Meidän syömämme versiot olivat vegejä, mutta joskus rapeiden vihreiden papujen, mausteiden ja kookoksen sekaan heitetään myös jauhelihaa ja kyllä vain, verta!
Toinen mukiinmenevä salaattivaihtoehto on indonesialainen salaatti gado-gado, josta löytyy yleensä kasviksien ja pähkinäsoossin lisäksi yleensä tofua ja/tai kanamunaa.
7. Babi guling eli kokonaisena kypsennetty porsas
Babi guling on varmaan Balin kuuluisin ja ikonisin annos. Possu hierotaan ja täytetään mausteilla ja kypsennetään hitaasti mureaksi isossa vartaassa.
Babi guling tarjoillaan monessa muodossa riisin ja kasvisten kera. Mukana on usein ainakin makkaraa ja kaikkien suosikkia, rapeaa possunnahkaa. Ibu Oka Ubudissa on mainio paikka kokeilla babi gulingia.
8. Bebek betutu eli savustettu ankka
Bebek betutu taitaa olla yksi Balin erikoisempia annoksia. Pöytävaraus kannattaa tehdä päivää ennen.
Ubudin Dirty Duck -ravintolan jättimäinen koko oli hämmentävä. Pääasiassa asiakaskunta näytti koostuvan kinkeistä, jotka tunnetusti tykkäävät ankasta. Ankka on täytetty ja hierottu mausteilla, kääritty palmun- tai banaaninlehvään ja savustettu. Omaan makuuni ankka maistui hieman liikaa… ankalta, mutta Rohan tyhjensi tyytyväisenä lautasensa.
9. Kari ayam eli kanacurry
Hyvin valmistettuna balilainen keltainen kanacurry pieksee parhaimmillaan jopa Thaimaan kuuluisat curryt. Ehdottomasti balilaisen ja indonesialaisen ruoan parhaita ruokalajeja, jos meiltä kysytään.
10. Kokeile myös muuta kuin indonesialaista!
Balin visiitillä olisi rikos olla tutustumatta indonesialaiseen ruokaan, mutta Balilla osataan myös muut keittiöt loistavasti. Bali on esimerkiksi mahtava paikka syödä raakaruokaa. Balin Ubudista löytyy maailman eniten raakaruokaravintoloita suhteutettuna väkilukuun. Meidän vakkarimestaksemme Ubudissa muodostui Yoga Barnin yhteydessä oleva Garden Cafe. Rohankin söi kiltisti kesäkurpitsasiivuista ja cashewpähkinäjuustosta tehdyn vegaanilasagnensa lähestulkoon nuollen lautasensa, uskokaa tai älkää.
Raakaruoan lisäksi Balilta löytyy myös mm. trendikkäitä brunssimestoja, Instagrammattavan söpöjä jälkiruokakahviloita ja verrattaen halpoja huippukokkien fine dining -ravintoloita. Saimme Balilla myös mm. loistavaa itämaista ja italialaista ruokaa.
Indonesialaisista ja balilaisista ruoista on vielä pakko mainita bakso eli herkullinen lihapullakeitto (oikealla).
Aamiaiseksi kokeile trooppisten hedelmien kylkeen kanapuuroa eli bubur ayamia, pieksee kaurapuuron jos meiltä kysytään.
Jälkkäriksi kokeile mustaa riisivanukasta, bubur injun. Yleensä en ole Kaakkois-Aasian riisijälkkäreistä piitannut, mutta tämä vei kielen mennessään vaniljajätskin kanssa tarjoiltuna.
Paikallista kahvia kannattaa myös maistaa, mutta ennen kopi luwak -kissakahvikupillista tai kahviplantaasilla vierailua, luethan tämän postauksen ettet vahingossakaan tule tukeneeksi eläinrääkkäystä.
Balilta löytyy loistavaa ruokaa, mutta ei joka kerta. Rakkaussuhde balilaiseen ruokaan otti aikansa, mutta roihahti viimeistään tällä reissulla. Pettymyksien välttämiseksi kannattaa ainakin silloin tällöin käyttää se kymmenisen minuuttia tutkimustyöhön hyvän paikan löytämiseksi.
LUE MYÖS: BALI – KOHDEOPAS
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Anna / 270 Degrees
Oijoi, kun tulikin nälkä! Balilla oli kyllä mahtavat ruokailumahdollisuudet 🙂 Siellähän olisi pärjännyt pelkästään länkkärisafakaa syömällä ja varmaan moni niin tekeekin kun senkin tarjonta on niin hyvä, mutta munkin mielestä jää kyllä paljosta paitsi, jos ei lainkaan maista indoruokaa. Sekin on hyvin valmistettuna niin herkullista <3 Mä yritän itse vähentää lihansyöntiä ja kaikista iloisin yllätys oli kyllä se, miten helppoa Balilla oli löytää hyvää vegeruokaa melkein mistä tahansa!
Anna
Jep, on siellä vähän liiankin helppo pysyttäytyä tutussa ja turvallisessa länkkärisafkassa. Me mentiin pitkään pelkällä indosafkalla, kunnes jossain vaiheessa kyllästyttiin ja oli pakko saada jotain muuta. Ubudissa saatiin myös hyviä itsetehtyjä tacoja Taco Casassa, hyvää pizzaa Mamma Miassa ja hyvää Lähi-Idän ruokaa Yasminissa. Ja se vegeruoka! <3 Siellä olisi kyllä helppoa kääntyä kasvissyöjäksi!
Eve/Meiän matka
Kun katsoo kuvia niin harmittaa jälkeenpäin ettei sen kummemmin tullut syötyä balilaista ruokaa, ainoastaan nasi ja mie goreng tuli tutuksi 😀 ja aasialaisten ruokien jälkeen tuli lähinnä himo syödä länkkärisafkaa balilla ja gilillä ? nyt harmittaa !
Anna
Nasi ja mie goreng ei oo omia suosikkeja, vaikka monet niistä tykkää. Miusta Balilla on paljon parempiakin kulinaarisia elämyksiä tarjottavana. Mutta joo, ennemmin tai myöhemmin tulee meilläkin yleensä seinä vastaan paikallisten ruokien kanssa ja on saatava länkkärisafkaa 🙂
Sofia
Mun Indo-lemppari on Rendang, kookosmaidossa ja mausteissa pitkään haudutettu liha. Alkuperältään se ei ole Balilainen ruokalaji vaan Jaavalta, mutta ihan älyttömän hyvää Rendangia saa Ubudissa Warung Bernadettessa. Se oli muuten #1 CNN:n maailman parhaat ruokalajit äänestyksessä joitakin vuosia sitten, mutta oli Top 50- listalla muitakin Indo-ruokia.
Anna
Ööh, miksi oon unohtanut tästä rendangin! Se on todellakin yksi maailman parhaista ruokalajeista ja oikeastaan pieksee nuo kaikki muut listalla, jos meiltä kysytään! Taisin jotenkin mielessäni yhdistää sen enemmän Malesiaan, kun siellä me sitä ollaan ennen syöty. Rendangia me tehdään myös kotonakin silloin tällöin, se on niiiiiin parasta! Hmm pitäisikin tehdä pitkästä aikaa… Kiitos Sofia 🙂
Anna
… Ja vielä tuli mieleen, että onkohan se syy miksi me ei olla niin usein tuolla rendangiin törmätty siinä, että eikös se tehdä usein naudasta. Nauta kun ei oo Balilla niin suosittu liha. Tuo Warung Bernadette kuulostaa tutulta, ehdottomasti sinne ensi kerralla 🙂
Teija / Lähdetään taas
Oi nam! Ruuan kuuluu minustakin olla tulista 🙂 Ravintolat ja niiden kehittyminen totisesti hyötyvät turisteista. Mitä enemmän asiakkaita, sitä enemmän ravintoloilla on varaa panostaa, ja tietysti sitä useampia ravintoloita on kannattavaa olla olemassa.
Anna
Näinhän se menee! Balilaisessa ruoassa parasta itselleni on just nuo sambalit. Voisin oikeastaan varmaan syödä pelkästään sambalia pääruokana, ne on niin hyviä 😀
salaine
Matkan yksi haaste; kuinka löytää hyvä ruokapaikka. Kyllä tuossa oli herkkua vaikka minkälaista ja minä kun luulin, että Balilla s
Syödään vain hedelmiä. Satay vartaat kastikkeella taivaallista yms
Anna
Sepä se. Ei me jokaista ruokapaikkaa netistä etukäteen valittu, mutta aika moni. Toisaalta sattumaltakin löydettiin ihan hyviä. Aika paljon tuli myös syötyä vaan noissa villoissa tai resorteissa, kun ne oli usein jossain viidakon keskellä kaukana kaikesta.
Ida
Ohhoh, näyttääpä herkulliselta noi annokset! ;D Täytyypä painaa mieleen tämä postaus jotta muistaa varmasti kokeilla ainakin jotain balilaista kun joskus sinne löytää 😉
Anna
Jep, kannattaa aina kokeilla! Itsellä tosiaan vähän kesti ennen kuin sytyin indoruokaan, mutta nykyään sitä kokkaillaan kotonakin <3
Pirkko / Meriharakka
Eipä ole ruokakokemuksia tuolta suunnalta, mutta aikoinaan Amsterdamissa kokeiltiin indonesialaista keittiötä ja opittiin, että siellä mildkin on suomalaisittain hot! Opittiin myös, että siihen ei auta vesi vaan leipä!
Anna
Itse oon kyllä suomalaisittain chilinsietokyvyn suhteen poikkeus, kertaakaan en ole syönyt Balilla tai vaikka Intiassakaan mitään, mikä olisi ollut liian tulista. Päinvastoin, niitä chilisambaleita voisin syödä vaikka pääruokana 🙂 Onneksi se chili tulee yleensä tosiaan siinä kyljessä, niin sen voi halutessaan jättää pois.
Emma / Mutkia Matkassa
Onneksi olen vihdoin menossa Balille ensi viikolla, muuten tää postaus olisi ollut ihan murhaa! 🙂 Osaatko muuten sanoa minkälaista ruokatarjontaa löytyy pienemmiltä saarilta (Lembongan ja sen naapurisaaret sekä Gilit)?
Anna
Lembonganilla en oo käynyt. Gili Trawanganilla löytyi halpaa ja hyvää ruokaa, siellä iltatorilla kannattaa käydä sapuskoimassa! Gili Menolla ei sillon neljä vuotta sitten ollut kuin pari ruokapaikkaa, mutta tilanne on tänä päivänä varmaan erilainen.
Lotta | Watia.fi
Balilla tuli aika vähän mitään kauheen kulinaristisia elämyksiä koettua, mutta muualla Indonesiassa kyllä. Gileillä löytyi tosi hyviä mestoja, joissa hinta-laatusuhteet oli tosiaankin kohdallaan. Balilla ja Indonesiassa rakastan tuoreita hedelmiä ja hedelmämehuja! Ah.
Anna
Ehkä siellä vielä jonkin verran taso vaihtelee, ravintoloita on kuitenkin niiiiin paljon. Sen takia kannattaakin vähän selailla Tripadvisoria tai vastaavaa ruokapaikkaa valitessa, ainakin välillä. Kyllä sieltä nimittäin mahtavaa ruokaa löytyy, varsinkin nykyään! Kun kävin Balilla ekan kerran 12 vuotta sitten, en syttynyt ruokaan yhtään. Nykyään kokkaillaan indoruokaa kotonakin säännöllisesti <3
Merja / Merjan matkassa
Oi nam, balilainen ruoka näyttää tosi hyvältä. Varmasti tykkäisin. Milloinkohan sinne pääsis? 🙂
Anna
Niin se menee, niin paljon on ihania paikkoja maailmassa, ja niin vähän aikaa… Milloinkohan sitä voisi ryhtyä kokopäiväiseksi reissaajaksi 🙂
Martan / Martan Matkassa
Kylläpäs on herkullisen näköistä! Tässähän hyviä vinkkejä viikonlopuksi, meillä taidetaan syödä jotakin aasialaista…
Anna
Suosittelen, aasialainen ruoka on ihan parasta <3
Anna | TÄMÄ MATKA
Minun kokemukset Balin ruuasta nyt eivät ole kuin muutamalta viikolta, mutta en ihan vakuuttunut keittöstä. Osa ruuista oli hyviä, osa taas jotenkin liian sotkuisia ja tunkkaisen makuisia. Tykkään siitä, että eri raaka-aineiden maut tulevat hyvin esiin.
Merenelävät eivät onneksi koskaan petä. Kokonaisena paistettu kala on aina hyvä vaihtoehto : ) Ja hedelmäthän tuolla olivat taivaallisia.
Anna
Sanoisin, ettei siihen yhtä helppo ole ihastua kuin esim. thaikeittiöön, itsekin ihastuin vasta toisella ja kolmannella reissulla. Merenelävät ei kyllä yleensä petä, paitsi jos on esim. ihan rutikuivaksi kypsennetty… Ja joo, hedelmät on ihania. Papaija on oma suosikki <3
Panu / Panun matkat
Aasialainen ruoka on mulle suuri tuntematon. Olen vain joitakin kertoa syönyt kiinalaisessa ja sitten Mongoliassa, mutta Mongoliassa on aivan oma ruokakulttuurinsa.
Nämä ruoat ovat kyllä aivan mielettömän näköisiä. Tuli himo kokeilla lisää jotain aasialaista. 🙂
Anna
Kannattaa ehdottomasti tutustua! Kiinalainen ei ole oma suosikki aasialaisista ruoista, vaikka suomalaisille se taitaa olla se tutuin. Myös esim. thaikkuruoka on ihan mahtavaa!
Kohteena maailma / Rami
No voi ny sanonko mitä. Itsellä kauhea nälkä ja pitäisi lähteä syömään kaupungille. Olin menossa syömään gastropubiin, mutta taidankin sittenkin mennä syömään aasialaista ruokaa. Tosi kiva postaus, Bali toivottavasti lähiaikoina ohjelmassa.
Anna
Hehee, hyvä, kyllä aasialainen ruoka voittaa gastropubit!
Veera Bianca
APUA mä haluan Balille syömään, etenkin Ubudiin! Siis tuo nasi goreng on namia, etenkin kun viereen pilkkoo tomaattia ja kurkkua ja päälle heittää munakkaan, nam nam nam <3 Oon myös bussissa ja mulla on vähän nälkä just nyt 😀
Ubudin raakaruokaravintolat houkuttelee eniten kaikista maailman asioista :O
Anna
Raakaruokatarjonta oli kyllä ihan mahtava, olispa täällä Melbournen metropolissakin samanlainen!
lena / london and beyond
Ruokakuvat harvoin pettävät, omg mitä herkkuja <3 Bali on paikka jonka ruokakulttuurista minulla ei ole minkäänlaista käsitystä ja tämä oli senkin myötä hauska artikkeli. Oot onnistunut kuvissa muuten ihan täydellisesti, nää on just sellaisia ruokakuvia jotka toimii matkailumarkkinoinnissa. Ainaki muhun osui ja upposi!
Anna
Miulla ei oo mitään käsitystä miten ruokakuvia pitäisi ottaa, joten hyvä jos kelpasi 🙂 Yleensä on niin kova kiire syömään että vaan nopeasti näpsäisen sen yhden otoksen, onnistui tai ei 🙂