Hyvää uutta vuotta Australian huipulta!

Mikäs sen parempi tapa juhlistaa uutta alkavaa vuotta kuin toivottaa se tervetulleeksi Australian korkeimman vuoren Mt Kosciuszkon huipulta. Uudenvuoden juhlinnan kruunasi ilmainen upgreidi kenties yhteen Thredbon laskettelukylän hulppeimmista huoneista.

Siinä missä armas mieheni on huiputtanut mm. Kilimanjaron, Borneon korkeimman vuoren sekä kiipeillyt Annapurnalla Nepalissa ja Everestin Base Campillä, vuorten valloitus ei ole koskaan kiehtonut minua samalla tavalla kuin palmurannat.

Se uusivuosi, kun kiipesimme yhden Sri Lankan korkeimmista vuorista on kuitenkin ollut yksi unohtumattomimmista. Jotain addiktoivaa vuorten kiipeämisessä on!

Siksi en epäröinyt, kun Rohan ehdotti lähtemistä uudeksivuodeksi Australian Alpeille ja Australian korkeimman vuoren huiputtamista uudenvuoden päivänä. Uudenvuoden vietto kaupungin ryysiksessä on nähty liian monta kertaa, ja tällä kertaa halusimme tehdä jotain erilaista.

Australian korkein vuori Mt Kosciuszko on nyppylä, jonka melkein kuka tahansa voi kiivetä. Sillä on korkeutta vain vaivaiset 2228 metriä, ei siis varsinaisesti mikään Everest. Nousu on loiva, ja laiskimmat nahjukset voivat kaiken kukkuraksi ottaa tuolihissin puoleenväliin.

Silti kokeneita vuorikiipeilijöitäkin ympäri maailmaa saapuu Thredboon valloittamaan Mt Kosciuszkon. Miksi ihmeessä? Vaikka vuori ei ole mikään suuri haaste, se on silti yksi maailman Seitsemästä huipusta (engl. Seven Summits), maailman seitsemän mantereen korkeimmasta huipusta, joiden valloittamisesta kunnon vuorikiipeilijät haaveilevat.

Vuori voi olla helppo kiivetä, mutta silti tämä oli Rohanille jo kolmas yritys. Ensimmäisellä kerralla oli liian sumuista, ja toisella kerralla vaatevarustus ei ollut riittävä. Kolmas kerta toden sanoo!

Mt Kosciuszko, Australia, Thredbo

Mt Kosciuszko, aussilaisittain Kossie, sijaitsee Australian Alpeilla Snowy Mountains -vuoristossa Thredbon laskettelukylän kupeessa. Ajamista sekä Melbournesta että Sydneystä tulee kuusi ja puoli tuntia.

Vuoren ensimmäinen eurooppalainen valloittaja oli puolalainen jamppa, joka nimesi vuoren puolalaisen kansallissankarin mukaan. Toki sitä ennen huipulla ovat käyneet useasti paikalliset aboriginaalit, joilla oli tapana tulla paikalle juhla-aterioimaan isoilla yöperhosilla.

Talvella vuoristo on lumen peitossa, ja Thredbosta löytyvätkin Australian pisimmät laskettelurinteet. Mutta Thredbo on suosittu myös kesällä, jolloin turistit tulvivat tänne etenkin pyöräilemään ylös alas vuoria mielettömissä maisemissa. Hurjapäitä näkyikin paahtamassa pyörällä alas vuorenrinnettä tuhatta ja sataa. Pyöräilyn lisäksi alueelta löytyy mm. mahtavia vaellus-, kalastus- ja kiipeilymahdollisuuksia.

Thredbo Australia

Joku saattaa muistaa Thredbon vuoden 1997 tragediasta, jossa maanvyöry tappoi 18 ihmistä. Sittemmin infrastruktuuria on vahvistettu niin, ettei samankaltainen katastrofi toivottavasti enää koskaan ole mahdollista.

Maisemat matkalla Melbournesta Thredboon läpi kullanväristen kukkuloiden olivat upeat. Thredboa lähestyttäessä vuoret alkoivat kohota korkeammalle ja tie muuttua mutkaisemmaksi. Siellä täällä metsäpalot ovat polttaneet vihreän metsän harmaaksi. Matkasta lisää vielä ensi kerralla!

Juuri kun tuntui, ettei mutkainen tie ikinä lopu, Thredbon pieni kylä ilmestyi mutkan takaa. Kesästä huolimatta kylässä oli alppikylän festarimainen tunnelma, ja väkeä kuin pipoa.

Thredbo Alpine Hotellin huoneen oven avattuamme luulin hetken, että tässä on nyt täytynyt tapahtua joku kämmi. Uusivuosi alkoi onnenpotkulla, upgreidillä hotellin hulppeimpaan sviittiin. Isolta parvekkeelta avautuivat näkymät vuoristoon, ja kylppärin poreamme oli varmaan isoin, missä on tullut koskaan lilluttua.

Vuoren valloitus, mitä varten tänne tultiin, tuntui yhtäkkiä toissijaiselta. Skumppa auki, ja nyt nautitaan! Edes Thredbon uudenvuoden pirskeet eivät saaneet meitä ulos sviitistämme.

Eikä meillä mitään tarvetta mihinkään liikahtaa ollutkaan, kun suoraan ikkunamme alla mahtava coverbändi soitti kaikkia suosikkibiisejämme. Mahtavuutta!

Nukkumatti tuli ylirentoutumisen seurauksena jo ennen puoltayötä. Emme me mitään onneksi missanneet, sillä ilotulitukset oli peruttu metsäpalovaaran vuoksi. Aamuyöstä heräsimme, kun joku molskahti hotellin uima-altaaseen.

Hyvin nukutun yön jälkeen vuoden ensimmäisenä päivänä lähdimme valloittamaan Australian huipun.

Alkuperäinen aikomus oli ollut tehdä tämä pitkän kaavan mukaan ja kävellä jyrkkä rinne alhaalta asti. Olin valmistautunut paasaamaan siitä, kuinka vuoren huiputtaminen pitää ansaita. Mehän emme mihinkään tuolihissiin turvaudu.

Kas kummaa, samalla hetkellä kun skumppa poksahti auki, mieli muuttui. Otimme suosiolla oikotien onneen tuolihissillä. Ja jälkeenpäin mietittynä se oli oikea ratkaisu.

Mt Kosciuszko, Australia, Thredbo

Vaikka alhaalla Thredbossa lämpötila oli 25 astetta, vuoren huipulla lämpötila näytti 12 astetta. Paikalliset työntekijät varoittivat, että viimassa se tuntuu nollalta. Olin kyllä sanonut Rohanille, että älä nyt hyvä ihminen lähde shortseissa vuorille hillumaan. Mutta niin kuin aina, vaimon neuvot menivät kuuroille korville.

Vastaan tuli kyllä myös muutama muu sinnikäs tyyppi shortseissa ja yksi tukevampi lyyli jopa hihattomassa topissa. Epäilen kyllä, että matkalla nähty ambulanssi oli tätä naikkosta varten…

Tuolihissiltä matkaa huipulle oli 6,5 kilsaa loivaa ylämäkeä, eli ei paha rasti huonokuntoisimmallekaan sohvaperunalle. Matkalla näkyi lapsia ja muutama vauvakin oli päässyt huipulle sylikyydissä.

Mt Kosciuszko, Australia, Thredbo

Helppo tai ei, miellyttävä sunnuntaikävely tästä oli kuitenkin kaukana.

Vain muutaman minuutin tarpomisen jälkeen tuli pipoa ja hanskojakin ikävä. Viima oli jäätävä, ja tuuli oli niin kova, että välillä kunnon puuskassa tuntui, että lähden lentoon. Säännöllisesti piti pysähtyä lämmittelemään tuulensuojaan suurten kivenlohkareiden taakse.

Maisemat olivat karun kauniit. Puroja solisi kaikkialla, ja rinteitä koristivat kukkakedot. Vaikka välillä olisin voinut kuvitella vaeltavani Mordorissa harmaiden kiviröykkiöiden keskellä tumman taivaan alla.

Jopa keskikesän kuumimmissa helteissä vuorten rinteillä oli vielä lunta.

Mt Kosciuszko, Australia, Thredbo

Huipulla pakolliset poseeraukset ja hetken huili ennen takaisin kääntymistä. Koko retkeen meni pysähdyksineen nelisen tuntia. Tuulen suunta oli alasmennessä suotuisampi, eikä siinä kauaa nokka tuhissutkaan ennen kun olimme alhaalla, Thredbon pubissa siideri edessä juhlistamassa saavutusta.

Kylmässä tarpomisen jälkeen kuuma vaahtokylpy se vasta hyvältä tuntuikin!

Vinkit Australian korkeimman vuoren huiputukseen:

  • Lähde kesällä! Kesä-lokakuussa ja joskus muulloinkin polku on nimittäin lumen peitossa.
  • Tuolihissiltä edestakaisin matkaa huipulle tulee 13,5 km ja siihen menee noin nelisen tuntia.
  • Voit aloittaa reitin myös alhaalta asti ja kävellä jyrkän 2 kilsan nousun tuolihissin sijaan. Tähän menee 1-1,5 tuntia.
  • Osan matkasta voi heittää pyörällä Charlotte Passistä Rawsons Passin vessoille, eli Australian korkeimmille vessoille asti.
  • Tarkista huipun lämpötila myös paikallisilta. Älä aliarvioi kylmyyttä. Sää voi myös muuttua nopeasti. Pue paljon kerroksia, pipo ja hanskat.
  • Pakkaa vettä ja pientä purtavaa.
  • Älä unohda aurinkosuojaa vaikka olisi pilvistä!

Uusivuosi Thredbossa, Mt Kosciuszko

Uusivuosi oli meille se kaikista ikimuistoisin. Eihän tästä tällaisen alun jälkeen voi tulla mitään muuta kuin mahtava vuosi!


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta nimimerkillä ms.coco.nut ja Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 . Blogia voit seurata myös Blogit.fi :ssä, Blogipolussa ja Bloglovinissa.