Hyvää uutta vuotta Australian huipulta!

Mikäs sen parempi tapa juhlistaa uutta alkavaa vuotta kuin toivottaa se tervetulleeksi Australian korkeimman vuoren Mt Kosciuszkon huipulta. Uudenvuoden juhlinnan kruunasi ilmainen upgreidi kenties yhteen Thredbon laskettelukylän hulppeimmista huoneista.

Siinä missä armas mieheni on huiputtanut mm. Kilimanjaron, Borneon korkeimman vuoren sekä kiipeillyt Annapurnalla Nepalissa ja Everestin Base Campillä, vuorten valloitus ei ole koskaan kiehtonut minua samalla tavalla kuin palmurannat.

Se uusivuosi, kun kiipesimme yhden Sri Lankan korkeimmista vuorista on kuitenkin ollut yksi unohtumattomimmista. Jotain addiktoivaa vuorten kiipeämisessä on!

Siksi en epäröinyt, kun Rohan ehdotti lähtemistä uudeksivuodeksi Australian Alpeille ja Australian korkeimman vuoren huiputtamista uudenvuoden päivänä. Uudenvuoden vietto kaupungin ryysiksessä on nähty liian monta kertaa, ja tällä kertaa halusimme tehdä jotain erilaista.

Australian korkein vuori Mt Kosciuszko on nyppylä, jonka melkein kuka tahansa voi kiivetä. Sillä on korkeutta vain vaivaiset 2228 metriä, ei siis varsinaisesti mikään Everest. Nousu on loiva, ja laiskimmat nahjukset voivat kaiken kukkuraksi ottaa tuolihissin puoleenväliin.

Silti kokeneita vuorikiipeilijöitäkin ympäri maailmaa saapuu Thredboon valloittamaan Mt Kosciuszkon. Miksi ihmeessä? Vaikka vuori ei ole mikään suuri haaste, se on silti yksi maailman Seitsemästä huipusta (engl. Seven Summits), maailman seitsemän mantereen korkeimmasta huipusta, joiden valloittamisesta kunnon vuorikiipeilijät haaveilevat.

Vuori voi olla helppo kiivetä, mutta silti tämä oli Rohanille jo kolmas yritys. Ensimmäisellä kerralla oli liian sumuista, ja toisella kerralla vaatevarustus ei ollut riittävä. Kolmas kerta toden sanoo!

Mt Kosciuszko, Australia, Thredbo

Mt Kosciuszko, aussilaisittain Kossie, sijaitsee Australian Alpeilla Snowy Mountains -vuoristossa Thredbon laskettelukylän kupeessa. Ajamista sekä Melbournesta että Sydneystä tulee kuusi ja puoli tuntia.

Vuoren ensimmäinen eurooppalainen valloittaja oli puolalainen jamppa, joka nimesi vuoren puolalaisen kansallissankarin mukaan. Toki sitä ennen huipulla ovat käyneet useasti paikalliset aboriginaalit, joilla oli tapana tulla paikalle juhla-aterioimaan isoilla yöperhosilla.

Talvella vuoristo on lumen peitossa, ja Thredbosta löytyvätkin Australian pisimmät laskettelurinteet. Mutta Thredbo on suosittu myös kesällä, jolloin turistit tulvivat tänne etenkin pyöräilemään ylös alas vuoria mielettömissä maisemissa. Hurjapäitä näkyikin paahtamassa pyörällä alas vuorenrinnettä tuhatta ja sataa. Pyöräilyn lisäksi alueelta löytyy mm. mahtavia vaellus-, kalastus- ja kiipeilymahdollisuuksia.

Thredbo Australia

Joku saattaa muistaa Thredbon vuoden 1997 tragediasta, jossa maanvyöry tappoi 18 ihmistä. Sittemmin infrastruktuuria on vahvistettu niin, ettei samankaltainen katastrofi toivottavasti enää koskaan ole mahdollista.

Maisemat matkalla Melbournesta Thredboon läpi kullanväristen kukkuloiden olivat upeat. Thredboa lähestyttäessä vuoret alkoivat kohota korkeammalle ja tie muuttua mutkaisemmaksi. Siellä täällä metsäpalot ovat polttaneet vihreän metsän harmaaksi. Matkasta lisää vielä ensi kerralla!

Juuri kun tuntui, ettei mutkainen tie ikinä lopu, Thredbon pieni kylä ilmestyi mutkan takaa. Kesästä huolimatta kylässä oli alppikylän festarimainen tunnelma, ja väkeä kuin pipoa.

Thredbo Alpine Hotellin huoneen oven avattuamme luulin hetken, että tässä on nyt täytynyt tapahtua joku kämmi. Uusivuosi alkoi onnenpotkulla, upgreidillä hotellin hulppeimpaan sviittiin. Isolta parvekkeelta avautuivat näkymät vuoristoon, ja kylppärin poreamme oli varmaan isoin, missä on tullut koskaan lilluttua.

Vuoren valloitus, mitä varten tänne tultiin, tuntui yhtäkkiä