Myanmar – parhaat kohteet, pettymykset ja vinkit

Myanmar on kiehtovaa kulttuuria, rikasta historiaa ja kaunista luontoa. Tässä kokemuksia Myanmarista tiivistettynä: mieleenpainuvimmat kohokohdat, karvaimmat pettymykset ja kootut vinkit.

Maan avattua ovensa turismille Myanmar tai entinen Burma on kehittynyt hurjaa vauhtia. Menneisyys on kuitenkin vielä vahvasti läsnä, ja monin paikoin elämä kulkee samoja uomia pitkin kuin vuosisatoja sitten. Mitä Myanmarin matkaa suunnittelevan kannattaa tietää, entä minkälaisia asioita tulet huomaamaan paikan päällä?

Myanmar vinkit

Myanmarin matkan parhaat kohteet

Myanmarin matkaan liittyi paljon kohokohtia. Sen monipuolisuus ja kulttuurin rikkaus, ihmeelliset temppelit ja palmurannat… Kenties suurin yllättäjä niistä oli burmalainen ruoka. Tässä Myanmarin matkan kohokohtia.

1. Myanmarilainen ruoka

Niin kuin kerkesinkin jo hehkuttaa, Myanmarin monipuolinen ruokakulttuuri nousi koko matkan kohokohdaksi. Kertoo varmaan hiukan siitä, minkälaisessa roolissa ruoka meidän matkoilla on. Burmalaiset herkut olivat matkan suuri yllättäjä, sillä etukäteen olimme lukeneet, ettei maassa muka kunnon murkinaa saisi. Lue myös: Burmalaisen ruoan parhaat

2. Päivä Myanmarin maaseudulla

Usein matkoilla kohtaamiset ja tutustumiset paikalliseen elämäntyyliin painuvat mieleen nähtävyyksiä paremmin. Rentouttava päivä tutustuen perinteiseen elämään maaseudulla kokkikurssin ja pyöräretken merkeissä oli yksi matkan parhaista päivistä. Lue lisää täältä.

3. Idyllinen Inle-järvi

Romanttinen Inle-järvi ei suotta ole useimpien turistien suosikkilistalla. Ihmettelimme järven kuuluisia yhdellä jalalla tasapainottelevia kalastajia, ihailimme auringonlaskuja ja maistelimme viiniä. Lue lisää täältä.

4. Temppelin metsästys Baganissa

Kokonaisuudessaan Bagan oli meille lievä pettymys, sillä meillä oli liian suuret odotukset sen kuuluisaa auringonnousua kohtaan. Silti mieleen on jäänyt se seikkailun ja vapauden tuntu, kun kruisailimme sähkömopolla pitkin vanhaa kaupunkia muinaisia autioita temppeleitä metsästäen.

5. Hemmotteluhetket Ngapali Beachillä

Rentoutuminen Ngapali Beachin palmun alla oli täydellinen tapa päättää uuvuttava Myanmarin kiertomatka. Ngapali Beach alkaa olla aika täyteen rakennettu, mutta korkeiden palmujen reunustama paratiisiranta on vielä hiljainen.

Myanmarin matkan pettymykset

Myanmarin matkan pettymykset liittyivät klassisesti siihen, kun odotukset ja todellisuus eivät kohtaa. Ennen matkaa tuntui, että Myanmaria hehkutettiin joka puolella. Kuinka se on Kaakkois-Aasian tuntematon helmi, mihin mäkkärin kultaiset kaaret ja muut länsimaiset paheet eivät vielä ole yltäneet, ja kuinka turistit otetaan vastaan sydämellisesti avosylin. Mutta kehitys on tapahtunut niin nopeasti, ettei edes Internetin ihmeellinen maailma ole aina pysynyt perässä.

Ihmiset olivat kyllä ihan ystävällisiä, mutta eivät sen enempää kuin muuallakaan Kaakkois-Aasiassa. Hotellien hinta-laatusuhde laahaa muuta Kaakkois-Aasiaa perässä. Tyrkytystä, kiskontaa ja rahastusta esiintyy siinä missä muuallakin. Myanmarin suosituimmat kohteet pursuavat turisteja, ja kyllä se KFC:kin on tänne jo ehtinyt rantautua.

Toisaalta poistumalla suurkaupungeista ja jossain määrin jo ylikansoitetuista turistikohteista olisimme voineet monilta pettymyksiltä välttyä.

6 asiaa, jotka tulet huomaamaan Myanmarissa

1. Myanmarissa miehetkin kulkevat hameessa. Niin naiset kuin miehet käyttävät longyi -hametta.

2. Ihmisten kasvoilla kiiltelee thanaka -tahna, jolla on monia käyttötarkoituksia. Sitä käytetään esimerkiksi aurinkosuojana. Myös turisteja rohkaistaan kokeilemaan paikallisia tapoja, ja monissa hotellihuoneissa on tarjolla puunkuoresta saatavaa thanakaa.

3. Punaiset hymyt ja läiskät asfaltilla. Nämä ovat seurausta päihdyttävän betelpähkinän pureskelusta, joka on maailman neljänneksi käytetyin stimulantti.

4. Ratti on väärällä puolella. Huomaat pian saapumisen jälkeen, että liikenteessä on täällä jotakin pahasti vialla. Yhdessä yössä vuonna 1970 Myanmar päätti vaihtaa liikenteen vasemmanpuoleisesta oikeanpuoleiseksi, mutta iso osa autoista on pysynyt samana. Tämä ei varsinaisesti lisää turvallisuuden tunnetta muutenkin hektisessä liikenteessä.

5. Valmistaudu kyykkimään. Julkisissa vessoissa voi törmätä reikään lattiassa. Yleensä tarjolla on kuitenkin myös pönttöjä, jos terveellisempi ja tehokkaampi vaihtoehto eli kyykkiminen ei kelpaa. 😉

6. Myanmar on yksi maailman kulttuurisesti ja etnisesti rikkaimpia maita. Kansoja on pitkälle toista sataa ja kieliäkin ainakin yli 60. Tämä kulttuurien kirjo onkin yksi asioista, mikä tekee Myanmarista niin kiehtovan matkailumaan.

Kootut vinkit Myanmariin

Mitä Myanmariin ensi kertaa matkaavan kannattaa tietää? Tässä muutama vinkki.

Perehdy Myanmarin nykytilanteeseen ja sinne matkustamisen eettiseen kysymykseen.

Maassa on tapahtunut ihmisoikeusrikkomuksia ja rajuja etnisiä vainoja, viimeisimpänä rohingya-muslimien sorto, jota on kutsuttu myös etniseksi puhdistukseksi. Tärkeimmät vinkit liittyvätkin siihen, kuinka voit välttää rahan kulkeutumista armeijalle. Niistä voit lukea lisää täältä: Myanmariin matkustamisen eettinen kysymys

Tutustu Myanmarin tyranniseen menneisyyteen.

Myanmar avautui maailmalle vain muutama vuosi sitten, ja maassa on vielä vahvasti aistittavissa aika sotilasjuntan diktatuurin ja valvovan silmän alla.

Hidasta tahtia.

Myanmar on ideaali maa hitaaseen matkailuun, sillä halusit tai et, maateitse matkailu on hidasta. Sinkoilemalla ympäri maata viettäen vain päivän tai kaksi kohteessa väsytät vain itsesti etkä saa matkasta yhtä paljon irti. Vähennä mieluummin kohteiden määrää ja tutustu niihin syvemmin.

Poikkea tyypilliseltä turistipolulta.

Turismi on Myanmarissa hyvin keskittynyttä kouralliseen kohteita. Usein turistina sitä haluaa nähdä ne kuuluisimmat nähtävyydet, mutta varsinkin jos turistimassat eivät miellytä, kannattaa yhdistää matkaan tuntemattomampia kohteita. Tämä on myös monella tavalla eettisempi vaihtoehto. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että monille alueille turistien pääsy on vielä rajoitettua.

Myanmar vai Burma?

1989 Burman nimi vaihdettiin Myanmariin ja silloisen pääkaupungin nimi Rangoon Yangoniksi. Myanmar on se virallinen nimi, mutta paikallisten suussa kuulee myös Burmaa käytettävän.

Tiesitkö, mikä on Myanmarin pääkaupunki?

En minäkään, mutta se on omituiseksi aavekaupungiksikin kuvailtu Naypyidaw. Vuonna 2006 maahan perustettiin uusi pääkaupunki keskelle viidakkoa. Muuton syystä on erilaisia villejä teorioita, mutta joka tapauksessa siihen käytettiin köyhässä maassa arvioiden mukaan neljä miljardia dollaria.

Nettiyhteydet

Wifi on usein Myanmarissa aika surkea. Sim-kortti on kuitenkin helppo ostaa jo vaikka heti lentokentältä ja maksaa muutaman euron. Toisin kuin vielä kymmenen vuotta sitten, jolloin sim-kortista Myanmarissa sai pulittaa huikeat 2000 dollaria!

Pukeutuminen Myanmarissa

Myanmarissa puolialasti koikkelehtivat länsimaiset turistit ovat vielä suhteellisen uutta, joten on ihan hyvä idea pukeutua pykälää konservatiivisemmin, kuumuudesta huolimatta. Etenkin temppeleillä olkapäät ja polvet tulee olla peitetty. Inle-järvellä myös pitkähihaiselle tulee tarvetta!

Liikkuminen Myanmarissa

Paikan vaihdokset Myanmarissa ovat väsyttäviä. Välimatkat voivat kartalla näyttää lyhyiltä, mutta huonoilla teillä aikaa kuluu. Esimerkiksi matka Baganista Inle-järvelle on vain 350 kilometriä, mutta matkaan uppoaa jopa yli 8 tuntia.

Bussit ovat Myanmarissa suosittu valinta. Tarjolla on ylellisiä VIP-busseja, joiden hinta ei päätä huimaa. Aina voi valita myös auton ja kuskin jos budjetti ei ole ongelma. Vippibussi on kuitenkin todennäköisemmin mukavampi vaihtoehto, penkin saa taakse, ilmastointi pelaa ja niistä voi löytyä jopa pienet tv-näytöt.

Baganista Mandalayhin tai toisinpäin pääsee Irrawaddy-jokea pitkin veneellä. Nopeassakin veneessä matkaan kuitenkin uppoaa kokonainen päivä, 10 tuntia, ja maisemat käyvät pitkäveteiseksi nopeasti.

Junaa ei Myanmarissa yleensä suositella. Pitkien välimatkojen takia lentämistä ei aina voi välttää, mutta pidä mielessä, että lentoyhtiöillä voi olla kytköksiä armeijaan.

Maisemia veneestä matkalla Mandalaystä Baganiin

Myanmarin valuutta ja hintataso

Myanmarin valuutta on kyat, lausutaan samoin kuin chat. Hintataso oli turistikohteissa muuta Kaakkois-Aasiaa hiukan korkeampi. 20-40 eurolla saa hyvän perustason hotellihuoneen uima-altaalla. Käteisautomaatteja löytyi joka paikasta meidän matkallamme, ja maksaminen tapahtuu helpoiten paikallisella valuutalla dollarien sijaan.

Viisumi Myanmariin

Viisumin Myanmariin saa helposti ja nopeasti netin kautta. E-viisumissa ei pitäisi mennä kolmea päivää kauemmin ja se on voimassa 28 päivää. Meidän viisumimme kilahtivat sähköpostiin seuraavana päivänä. Tulosta se ja näytä saapuessa.

Paras aika matkustaa Myanmariin

Myanmarin ilmasto on miellyttävin marraskuusta helmikuuhun. Toisaalta tämä on myös suosituinta turistikautta. Maalis-toukokuussa on tukahduttavan kuuma, ja kesä-syyskuussa on sadekausi.

Jan-Philipp Sendker – Sydämenlyönneissä ikuisuus on kirja burmalaisesta rakkaustarinasta, jota suosittelen lämpimästi, vaikka Burma tai sinne matkustaminen ei kiinnostaisikaan. Tällaisella herkistelijällä tuli ainakin tippa linssiin!

Itse löysin hyviä tipsejä ennen matkaa Irtiottoja maailmalle ja Aurinkorasvaa ja Aloeveeraa -blogeista.

Lisää matkavinkkejä löydät myös kohdekohtaisista jutuistani. Voiko Baganin temppeleille enää kiivetä, mitä nähdä Mandalayssä, mitä tehdä Inle-järvellä ja muut vinkit Myanmariin löydät täältä.

KAIKKI POSTAUKSET MYANMARISTA