Myanmarin idyllinen Inle-järvi

Myanmarin kuvauksellisen kaunis Inle-järvi tunnetaan sen vetten päällä tapahtuvasta elämäntavasta. Veneretkellä näimme järven ainutlaatuisella tekniikalla kalastavia kalastajia auringonlaskussa ja löysimme yhden upeimmista temppeleistä, mitä on tullut matkoilla nähtyä. Inle-järvi taisi jäädä mieleemme koko matkan suosikkikohteena, mutta ristiriitaisilta kokemuksiltakaan ei vältytty.

Veneretki Inle-järvellä

Auringon noustua hyppäsimme kapeaan pitkään veneeseen, jossa istutaan peräkkäin. Päivisin kuumuus oli edelleen tukahduttava, mutta aamuvarhaisella Inle-järvellä tuli jopa ikävä takkia. Dieselmoottori pärisi niin että korviin särki, mutta onneksi olin varautunut korvatulpilla.

Veneretken kohokohtia on paikallinen tori, jossa ihmisiä eri heimoista ja etnisistä taustoista kokoontuu myymään omia tuotteitaan. Väriä, vilskettä ja vilinää riittää.

Pysähdyimme turistisissa käsityöpajoissa, joissa pääsimme esimerkiksi seuraamaan langan valmistusta lootuksenkukasta.

Jopa neljännes Inle-järvestä peittyy massiivisiin kelluviin puutarhoihin.

kelluva puutarha inle-järvi

Myanmarin pitkäkaulaiset naiset

Eräällä käsityöpajalla istuskeli muutama pitkäkaulainen kayan-heimon nainen. Siellä he istuvat vain turistien valokuvia varten. Olin hämmentynyt, ei kai ihmisiä pitäisi tällä tavalla pällistellä kuin eksoottisia otuksia eläintarhassa? Vaikka elantoaanhan he vain tekevät. Jos otat kuvan, on kohteliasta on vähintään vaihtaa muutama sananen ja ostaa jotain.

Kayan-heimon naisiin voi törmätä myös Pohjois-Thaimaassa, mutta tilanne on siellä erilainen. Pohjois-Thaimaassa Myanmarin vainoja pakoon lähteneitä pitkäkaulaisia naisia elää syrjittyinä pakolaisina.

Heitä pidetään usein kurjissa olosuhteissa pelkkinä turistihoukuttimina, joten kannattaa miettiä vierailua tarkkaan. Toisaalta ilman turismia heidän olonsa saattaisivat olla vieläkin tukalammat. Jos mielesi tekee vierailla, suosittelen etsimään vastuullisen matkanjärjestäjän.

Painavia messinkirenkaita aletaan käyttämään noin viisivuotiaana. Renkaiden syystä turisti saa kuulla eri tarinoita. Jonkin version mukaan ne ovat kauneuden ja vaurauden symboleita. Joku sanoo, että perinne alkoi, jotta naiset näyttäisivät vähemmän viehättäviltä vihollisille. Toinen väittää, että renkaat ovat suoja tiikereitä vastaan.

Myanmarin pitkäkaulaiset naiset

Mykistävä Shwe Indein pagodi

Inle-järven suuri yllättäjä oli Indeinin yli tuhannesta stupasta koostuva temppelikompleksi. Tästä ei varmasti moni ole vielä kuullut, mutta ihmeellinen näky kukkulan laella kilpailee monien paljon kuuluisampien temppeleiden kanssa.

Osa Indeinin stupista on ikivanhoja, osa on uudempia ja kunnostettuja. Suurimman osan epäillään olevan 1700- ja 1800-luvuilta.

Ensin astelemme läpi musertumaisillaan olevien raunioiden, joiden läpi kasvaa puita. Kukkulalle nousevan, loputtoman pitkältä tuntuvan matkamuistokäytävän päässä avautuu mykistävä näky, satojen kultaisena ja valkoisena kimaltavien pagodien meri.

Temppelin maaginen tunnelma kutsuu hiljentymään. Ainoa ääni on tuulessa kilkattavat pagodin kellot. Vielä mystisemmäksi Indeinin pagodin tekee se, että sen historiaa ei tarkkaan tunneta, ja tuntemattomia temppeleitä on edelleen hautautunut viidakon kätköihin.

Kuten Baganissa, en täälläkään voinut olla miettimättä, minkälainen motiivi on kätkeytynyt näiden pagodien rakentamisen taakse. Muistelin lukeneeni sotilasjohtajista, jotka pagodeja rakentamalla pyrkivät parantamaan karmaansa hirmutöiden jälkeen.

Inle-järven kuuluisat kalastajat

Inle-järvi tunnetaan sen kuuluisista intha-heimoon kuuluvista kalastajista, jotka asuvat vetten päällä paalujen päälle pystytetyissä taloissa. Näillä kalastajilla on aivan erityinen tyyli. He melovat eteenpäin yhdellä jalalla kiikkerässä kanootissa tasapainoillen. Näin toinen käsi jää vapaaksi verkon siirtelyyn.

Kalastajien näkeminen on kuitenkin lähinnä surkuhupaisa kokemus. Turisteja varten kalastajat nimittäin pistävät koreografioidun poseerausshown pystyyn, jonka jälkeen turisteille ojennetaan hattu tippiä varten.

Inle-järven kalastajat

Inle-järven kalastajat

Inle-järven kalastajat

Hotellivinkki Inle-järvelle

Yövyimme uneliaassa Nyaungshwe -kyläpahasessa muutaman kilometrin päässä Inle-järvestä, missä useimmat budjettihotellit ja ravintolat sijaitsevat. Erittäin lämmin suositus Inle Cottage Boutique Hotellille, paras majoitusvalinta koko matkalla. Palvelu oli parempaa kuin monessa viiden tähden hotellissa, ja silti hintaa vain noin 30 euroa yöltä. Viehättävä mökki oli tilava ja uuden tuntuinen, ja paikasta löytyy Nyaungshwen ainoa kattoravintola, jossa ruoka on loistavaa. Älä missaa shan-nuudeleita aamupalalla!

Jos innostuit, varaa Inle Cottage Boutique Hotel täältä (affiliate-linkki, eli varauksesta Muuttis saa pienen komission).

Inle-järvi majoitus
Onko Inle-järveä pian ollenkaan?

Inle-järven turistiset käsityöpajat ja kalastajashowt jättivät kylmäksi, mutta ihastuimme Inlen rentoon tunnelmaan, leutoon ilmastoon ja upeisiin auringonlaskuihin. Inle-järven ainutlaatuinen perinteinen elämäntapa on tutustumisen arvoinen. Inle-järvellä turistibuumi käy kuumana, joten saa nähdä, kuinka kauan se säilyy. Huoli on noussut myös Inle-järven ekosysteemistä. Torjunta-aineiden käyttö on täällä lähtenyt lapasesta, teollisuuden myrkkyjä dumpataan järveen, eikä sen hyvinvointi juuri hallitusta tunnu kiinnostavan. Toivotaan, että kuvauksellinen järvimaisema säilyy myös tulevaisuuteen.

Löydä kaikki jutut Inle-järveltä täältä.