Myanmarin idyllinen Inle-järvi
Myanmarin kuvauksellisen kaunis Inle-järvi tunnetaan sen vetten päällä tapahtuvasta elämäntavasta. Veneretkellä näimme järven ainutlaatuisella tekniikalla kalastavia kalastajia auringonlaskussa ja löysimme yhden upeimmista temppeleistä, mitä on tullut matkoilla nähtyä. Inle-järvi taisi jäädä mieleemme koko matkan suosikkikohteena, mutta ristiriitaisilta kokemuksiltakaan ei vältytty.
Veneretki Inle-järvellä
Auringon noustua hyppäsimme kapeaan pitkään veneeseen, jossa istutaan peräkkäin. Päivisin kuumuus oli edelleen tukahduttava, mutta aamuvarhaisella Inle-järvellä tuli jopa ikävä takkia. Dieselmoottori pärisi niin että korviin särki, mutta onneksi olin varautunut korvatulpilla.
Veneretken kohokohtia on paikallinen tori, jossa ihmisiä eri heimoista ja etnisistä taustoista kokoontuu myymään omia tuotteitaan. Väriä, vilskettä ja vilinää riittää.
Pysähdyimme turistisissa käsityöpajoissa, joissa pääsimme esimerkiksi seuraamaan langan valmistusta lootuksenkukasta.
Jopa neljännes Inle-järvestä peittyy massiivisiin kelluviin puutarhoihin.
Myanmarin pitkäkaulaiset naiset
Eräällä käsityöpajalla istuskeli muutama pitkäkaulainen kayan-heimon nainen. Siellä he istuvat vain turistien valokuvia varten. Olin hämmentynyt, ei kai ihmisiä pitäisi tällä tavalla pällistellä kuin eksoottisia otuksia eläintarhassa? Vaikka elantoaanhan he vain tekevät. Jos otat kuvan, on kohteliasta on vähintään vaihtaa muutama sananen ja ostaa jotain.
Kayan-heimon naisiin voi törmätä myös Pohjois-Thaimaassa, mutta tilanne on siellä erilainen. Pohjois-Thaimaassa Myanmarin vainoja pakoon lähteneitä pitkäkaulaisia naisia elää syrjittyinä pakolaisina.
Heitä pidetään usein kurjissa olosuhteissa pelkkinä turistihoukuttimina, joten kannattaa miettiä vierailua tarkkaan. Toisaalta ilman turismia heidän olonsa saattaisivat olla vieläkin tukalammat. Jos mielesi tekee vierailla, suosittelen etsimään vastuullisen matkanjärjestäjän.
Painavia messinkirenkaita aletaan käyttämään noin viisivuotiaana. Renkaiden syystä turisti saa kuulla eri tarinoita. Jonkin version mukaan ne ovat kauneuden ja vaurauden symboleita. Joku sanoo, että perinne alkoi, jotta naiset näyttäisivät vähemmän viehättäviltä vihollisille. Toinen väittää, että renkaat ovat suoja tiikereitä vastaan.
Mykistävä Shwe Indein pagodi
Inle-järven suuri yllättäjä oli Indeinin yli tuhannesta stupasta koostuva temppelikompleksi. Tästä ei varmasti moni ole vielä kuullut, mutta ihmeellinen näky kukkulan laella kilpailee monien paljon kuuluisampien temppeleiden kanssa.
Osa Indeinin stupista on ikivanhoja, osa on uudempia ja kunnostettuja. Suurimman osan epäillään olevan 1700- ja 1800-luvuilta.
Ensin astelemme läpi musertumaisillaan olevien raunioiden, joiden läpi kasvaa puita. Kukkulalle nousevan, loputtoman pitkältä tuntuvan matkamuistokäytävän päässä avautuu mykistävä näky, satojen kultaisena ja valkoisena kimaltavien pagodien meri.
Temppelin maaginen tunnelma kutsuu hiljentymään. Ainoa ääni on tuulessa kilkattavat pagodin kellot. Vielä mystisemmäksi Indeinin pagodin tekee se, että sen historiaa ei tarkkaan tunneta, ja tuntemattomia temppeleitä on edelleen hautautunut viidakon kätköihin.
Kuten Baganissa, en täälläkään voinut olla miettimättä, minkälainen motiivi on kätkeytynyt näiden pagodien rakentamisen taakse. Muistelin lukeneeni sotilasjohtajista, jotka pagodeja rakentamalla pyrkivät parantamaan karmaansa hirmutöiden jälkeen.
Inle-järven kuuluisat kalastajat
Inle-järvi tunnetaan sen kuuluisista intha-heimoon kuuluvista kalastajista, jotka asuvat vetten päällä paalujen päälle pystytetyissä taloissa. Näillä kalastajilla on aivan erityinen tyyli. He melovat eteenpäin yhdellä jalalla kiikkerässä kanootissa tasapainoillen. Näin toinen käsi jää vapaaksi verkon siirtelyyn.
Kalastajien näkeminen on kuitenkin lähinnä surkuhupaisa kokemus. Turisteja varten kalastajat nimittäin pistävät koreografioidun poseerausshown pystyyn, jonka jälkeen turisteille ojennetaan hattu tippiä varten.
Hotellivinkki Inle-järvelle
Yövyimme uneliaassa Nyaungshwe -kyläpahasessa muutaman kilometrin päässä Inle-järvestä, missä useimmat budjettihotellit ja ravintolat sijaitsevat. Erittäin lämmin suositus Inle Cottage Boutique Hotellille, paras majoitusvalinta koko matkalla. Palvelu oli parempaa kuin monessa viiden tähden hotellissa, ja silti hintaa vain noin 30 euroa yöltä. Viehättävä mökki oli tilava ja uuden tuntuinen, ja paikasta löytyy Nyaungshwen ainoa kattoravintola, jossa ruoka on loistavaa. Älä missaa shan-nuudeleita aamupalalla!
Jos innostuit, varaa Inle Cottage Boutique Hotel täältä (affiliate-linkki, eli varauksesta Muuttis saa pienen komission).
Onko Inle-järveä pian ollenkaan?
Inle-järven turistiset käsityöpajat ja kalastajashowt jättivät kylmäksi, mutta ihastuimme Inlen rentoon tunnelmaan, leutoon ilmastoon ja upeisiin auringonlaskuihin. Inle-järven ainutlaatuinen perinteinen elämäntapa on tutustumisen arvoinen. Inle-järvellä turistibuumi käy kuumana, joten saa nähdä, kuinka kauan se säilyy. Huoli on noussut myös Inle-järven ekosysteemistä. Torjunta-aineiden käyttö on täällä lähtenyt lapasesta, teollisuuden myrkkyjä dumpataan järveen, eikä sen hyvinvointi juuri hallitusta tunnu kiinnostavan. Toivotaan, että kuvauksellinen järvimaisema säilyy myös tulevaisuuteen.
Löydä kaikki jutut Inle-järveltä täältä.
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Terhi
Näinhän se on turismi pilaa kaiken. Kalastajatkaan eivät enää kalasta vaan kerjäävät turisteilta. Ehkäpä niin ansaitsee enemmän. Hienoja kuvia olet kuitenkin saanut hänestä, rahat eivät menneet hukkaan.
Toivottavasti Inle-järvi jaksaa vastustaa turismibuumia ja saasteita ja säilyä vielä pitkään.
Anna
Liian nopeasti hurjasti kasvava turismi tuo yleensä ongelmia mukanaan, vaikka onhan niistä turistidollareista täällä paljon hyötyäkin. Muistelen lukeneeni, että järven saastumisen takia täältä ei saa enää niin paljon kalaa kuin ennen, joten senkin takia kalastajien on helpompi kääntyä toisenlaisiin tulonlähteisiin. Ja kyllähän nämä showkalastajatkin siinä esiintymistensä välissä myös ihan oikeasti kalasti, joten ei sinänsä meillä ollut mitään sitä vastaan. Jos me ei oltaisi tiedetty siitä tippien keräämisestä etukäteen se olisi voinut harmittaa enemmän.
Johanna / Fin Nomads
Kiva että suhtaudut näihin turistikohteisiin myös kriittisesti ja tarkastelet asioiden toista puolta! Oon ihaillut noita kalastajakuvia moneen otteeseen, mutta on kuitenkin fiksua kysyä myös itseltään, millaista toimintaa sitä itse asiassa tukeekaan tuollaisille reissuille osallistuessaan. Asioilla on aina toki monta puolta ja paikallisten tukeminen turismin kautta noin yleensä ottaen ihan hyvä juttu, mutta turismin äkillinen kasvaminen voi aiheuttaa myös monenlaisia ongelmia. Sun juttuja on aina mielenkiintoista lukea, kun osaat ottaa tällaiset jutut huomioon ja pohtia asioita monelta kantilta 🙂
Anna
Kiitos Johanna! Näissä Myanmarin suosituimmissa kohteissa turismi on tosiaan kasvanut ihan räjähdysmäisesti, joten selväähän se on ettei siinä ongelmilta vältytä.
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA
Samoilla fiiliksellä mekin lähdettiin Inle-järveltä pois, se oli kyllä ehdottomasti mieleenpainuvimpia paikkoja Myanmarista. Markkinat oli myös meidän suosikki sekä tuo upea Pagoda ja sieltä löytyneet koiranpennut.
Mulla oli samat hämmentyneet fiilikset noista naisista, mulle tuli kanssa sellainen olo että he olivat siellä vain turistien pällisteltväinä ja pelkästään vain takia. Mulla oli jotenkin tosi vaivaantunut olo heidän seurassaan. Samaan aikaan ymmärsin myös sen, että töitähän he vain tekevät ja jotenkin se leipä on saatava pöytään.
Merja / Matkan tuntua
Turismin vaikutuksista voisi kirjoittaa ajatuksella useamminkin, se on pitkään puuttunut etenkin Kaakkois-Aasiasta kirjoitettaessa, vaikka usein nämä jutut ovat aivan nenän edessä. Mitä käy ihmisille, jos turismi syystä tai toisesta vaihtaa kohdetta?
Anna-Katri / Adalmina's Adventures
Jepjep, samoja fiiliksiä tuolta! Mutta Inle-järvi oli kyllä kaunis ja kiehtova paikka, siitä ei pääse minnekään.
Suunnaton
On jotenkin surullista, että perinteiset tavat ja kulttuurit ovat monesti muuttuneet turistien viihdytysshowksi. Varmasti monet matkailijat näistä nauttivat, mutta itse näkisin mieluummin aitoa elämää, vaikka sitten hieman kauempaa seurattuna. Toki ymmärrän myös sen, että esimerkiksi kalastajille voi olla taloudellisesti järkevämpää ruveta showmieheksi kuin jatkaa kalastajana. Ja voi olla, että monet perinteiset tavat olisivat globalisoituvassa maailmassa jääneet jo enemmän unholaan, jollei niitä pidettäisi esillä edes matkailumielessä. Tiedä häntä, monimutkaisia asioita nämä.
Kohteena maailma / Rami
Täytyy kyllä todeta, että olette te reissanneet mielenkiintoisissa paikoissa! Ja nämä kuvat kyllä tekevät vielä kohteista niin upeita eli visuaalinen puoli on aina postauksissa viimeisen päälle kunnossa. Tuo venemarkkinakuva on suorastaan huikaiseva, on ollut omin silmin varmasti upea näky. Myanmar on itselle suuri tuntemattomuus, mutta on blogisi kautta tullut hieman tutummaksi juttuja lukiessa.