Myanmarin idyllinen Inle-järvi

Myanmarin kuvauksellisen kaunis Inle-järvi tunnetaan sen vetten päällä tapahtuvasta elämäntavasta. Veneretkellä näimme järven ainutlaatuisella tekniikalla kalastavia kalastajia auringonlaskussa ja löysimme yhden upeimmista temppeleistä, mitä on tullut matkoilla nähtyä. Inle-järvi taisi jäädä mieleemme koko matkan suosikkikohteena, mutta ristiriitaisilta kokemuksiltakaan ei vältytty.

Veneretki Inle-järvellä

Auringon noustua hyppäsimme kapeaan pitkään veneeseen, jossa istutaan peräkkäin. Päivisin kuumuus oli edelleen tukahduttava, mutta aamuvarhaisella Inle-järvellä tuli jopa ikävä takkia. Dieselmoottori pärisi niin että korviin särki, mutta onneksi olin varautunut korvatulpilla.

Veneretken kohokohtia on paikallinen tori, jossa ihmisiä eri heimoista ja etnisistä taustoista kokoontuu myymään omia tuotteitaan. Väriä, vilskettä ja vilinää riittää.

Pysähdyimme turistisissa käsityöpajoissa, joissa pääsimme esimerkiksi seuraamaan langan valmistusta lootuksenkukasta.

Jopa neljännes Inle-järvestä peittyy massiivisiin kelluviin puutarhoihin.

kelluva puutarha inle-järvi

Myanmarin pitkäkaulaiset naiset

Eräällä käsityöpajalla istuskeli muutama pitkäkaulainen kayan-heimon nainen. Siellä he istuvat vain turistien valokuvia varten. Olin hämmentynyt, ei kai ihmisiä pitäisi tällä tavalla pällistellä kuin eksoottisia otuksia eläintarhassa? Vaikka elantoaanhan he vain tekevät. Jos otat kuvan, on kohteliasta on vähintään vaihtaa muutama sananen ja ostaa jotain.

Kayan-heimon naisiin voi törmätä myös Pohjois-Thaimaassa, mutta tilanne on siellä erilainen. Pohjois-Thaimaassa Myanmarin vainoja pakoon lähteneitä pitkäkaulaisia naisia elää syrjittyinä pakolaisina.

Heitä pidetään usein kurjissa olosuhteissa pelkkinä turistihoukuttimina, joten kannattaa miettiä vierailua tarkkaan. Toisaalta ilman turismia heidän olonsa saattaisivat olla vieläkin tukalammat. Jos mielesi tekee vierailla, suosittelen etsimään vastuullisen matkanjärjestäjän.

Painavia messinkirenkaita aletaan käyttämään noin viisivuotiaana. Renkaiden syystä turisti saa kuulla eri tarinoita. Jonkin version mukaan ne ovat kauneuden ja vaurauden symboleita. Joku sanoo, että perinne alkoi, jotta naiset näyttäisivät vähemmän viehättäviltä vihollisille. Toinen väittää, että renkaat ovat suoja tiikereitä vastaan.

Myanmarin pitkäkaulaiset naiset

Mykistävä Shwe Indein pagodi

Inle-järven suuri yllättäjä oli Indeinin yli tuhannesta stupasta koostuva temppelikompleksi. Tästä ei varmasti moni ole vielä kuullut, mutta ihmeellinen näky kukkulan laella kilpailee monien paljon kuuluisampien temppeleiden kanssa.

Osa Indeinin stupista on ikivanhoja, osa on uudempia ja kunnostettuja. Suurimman osan epäillään olevan 1700- ja 1800-luvuilta.

Ensin astelemme läpi musertumaisillaan olevien raunioiden, joiden läpi kasvaa puita. Kukkulalle nousevan, loputtoman pitkältä tuntuvan matkamuistokäytävän päässä avautuu mykistävä näky, satojen kultaisena ja valkoisena kimaltavien pagodien meri.

Temppelin maaginen tunnelma kutsuu hiljentymään. Ainoa ääni on tuulessa kilkattavat pagodin kellot. Vielä mystisemmäksi Indeinin pagodin tekee se, että sen historiaa ei tarkkaan tunneta, ja tuntemattomia temppeleitä on edelleen hautautunut viidakon kätköihin.

Kuten Baganissa, en täälläkään voinut olla miettimättä, minkälainen motiivi on kätkeytynyt näiden pagodien rakentamisen taakse. Muistelin lukeneeni sotilasjohtajista, jotka pagodeja rakentamalla pyrkivät parantamaan karmaansa hirmutöiden jälkeen.