Oletko sinä maailmankansalainen?

Maailma on jakautunut kahtia globalisteihin ja nationalisteihin. Onko maailmankansalaisuus pelkkää utopistista lätinää? Entä tunnenko kaksoiskansalaisena olevani ensisijaisesti suomalainen, australialainen vai maailmankansalainen?
*Artikkelia päivitetty 2021.
Maailmankansalainen, suomalainen vai australialainen?
Ensin hiukan omaa taustaani. Olen asunut Australiassa yli kymmenen vuotta, ja minulla on myös Australian kansalaisuus. Kaksoiskansalaisuus merkitsee minulle ensisijaisesti sitä, ettei viisumiasioista tarvitse enää murehtia. Se tarkoittaa sitä, että kukaan ei voi kyseenalaistaa oleskeluani maassa tai ottaa Australiaa minulta pois. Olen rakentanut tänne ison osan elämääni, joten Australia tulee aina olemaan tärkeä osa identiteettiäni.
Tunnen kiitollisuutta siitä, että minulla on kahden turvallisen maan kansalaisuus. Ne merkitsevät minulle vapautta, identiteettiä, turvaa ja hyvinvointia.

Kuten suomalaiset, myös australialaiset ajattelevat syntymistä omaan maahansa lottovoittona. Australia on vauras, ilmasto ihanteellinen ja sen kaupungit valitaan jatkuvasti maailman asumiskelpoisimpiin. Niin Suomeen kuin Australiaankin syntyminen taitaa olla lähellä loton päävoittoa.
Mutta niin kuin lottovoittoa, ei Suomeen tai Australiaan syntymistäkään ansaita. Siksi vaikka rakastan kotimaatani, en ole siitä mitenkään erikoisen ylpeä. Vain se, että sattuu syntymään maahan, jossa asiat ovat suht kondiksessa, ei tee kenestäkään parempaa ihmistä.
Terve kansallisen identiteetin tunne on silti tärkeää. Tunnen liikutusta Suomen itsenäisyyspäivänä ja toisaalta nieleksin kyyneleitä Australian kansalaisuusseremonisassa. Molemmat kansalaisuudet ovat osa minua.
Ja silti samalla tunnen olevani myös maailmankansalainen. Haaveilen siitä, että jonain päivänä riippumatta siitä missä olet syntynyt, se voi tuntua loittovoitolta.

Matkustaminen ja maailmankansalaisuus
Yhden tutkimuksen mukaan matkustavat ihmiset tuntevat olevansa useammin maailmankansalaisia kuin ihmiset, jotka eivät matkusta. Ja käyhän se järkeen. Jos ei koskaan poistu omalta takapihalta, naapurikylän ongelmat eivät kosketa samalla tavalla.
On muutenkin luonnollista, että katastrofi jossain kaukaisessa maassa ei kosketa samalla tavalla kuin omassa tai naapurimaassa. Silti sen kaukaisen maan ihmiset kokevat kärsimyksen juuri niin kuin itse kokisin sen, jos olisin siellä, eivätkä he ole sitä yhtään sen enempää ansainneet.
Itse koen ulkomailla asumisen myötä menettäneeni sen yhteenkuuluvuuden tunteen, mikä meitä useimpia sitoo isänmaahan. Ulkomailla asuessa olen oppinut olemaan kiitollinen omasta kotimaastani, mutta samalla näkemään asioita globaalimmasta perspektiivistä.
Kotoa poistuminen ei kuitenkaan onneksi nykyään ole mikään edellytys tunteakseen itsensä maailmankansalaiseksi. Ihmiset ajattelevat nykyään hyvinkin globaalisti.
Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan 51% maailman ihmisistä tuntee olevansa ensisijaisesti maailmankansalainen, sitten vasta oman maansa.
Maailmankansalaisuus ja politiikka
Joidenkin mielestä maailmankansalaisuus on utopistista haaveilua, hippien hihhulointia ja etuoikeutettujen lätinää. Jossain määrin siinä on perääkin.
John Lennonin ajatus rajattomasta maailmasta on toki ajatuksena jalo, mutta surullista kyllä, nykymaailmassa se on epärealistinen ajatus.
Se on epärealistinen ajatus ainakin niin kauan kuin maailmankansalaisuus tarkoittaisi vallan keskittämistä pienelle eliitille jonkinlaisen globaalin hallituksen muodossa, mikä taas johtaisi tyranniaan ja totalitarianismiin. Demokratia ei nykyisessäkään muodossaan todellisesti edusta kansaa, mutta maailmanhallitus veisi päättäjät vielä kauemmas kansasta.
Tänä päivänä maailma on ehkä kahtiajakautuneempi kuin ikinä. Ihmiset voidaan jakaa karkeasti kansallismielisiin ja globalisteihin. Kahtiajakoa ei helpota se, että median propaganda maalaa yksipuolisen positiivista kiiltokuvaa globalisaatiosta saaden monet uskomaan, että sen avulla maailma pelastuu.
Globalismia ei juuri kyseenalaisteta eikä kansainvälisiä organisaatioita tarkastella valtamediassa kriittisesti. Globalisaatio on tuonut meille paljon hyvää kuten vapaata liikkuvuutta ja vuorovaikutusta, mutta siihen liittyy myös vaaroja.
Jotta voisimme ihmiskuntana tulla yhteen, se vaatisi moniäänisempää mediaa ja avointa keskustelua, joka tällä hetkellä tukahdutetaan poliitikkojen, median ja teknojättien toimesta.
Nationalismi ei tarkoita sulkeutunutta muukalaisvihaa eikä kansallismielisyys ole itsekästä, vaan siinä on paljon positiivista. Toisaalta globalisaatio ei ole pelkkä uhka, vaan maailmanlaajuista yhteistyötä tarvitaan.
Emme voi kokonaan käpertyä kuoreemme maailmassa, jossa monet suurimmista uhista ovat globaaleja. Eikö olisi mahdollista poimia globalisaation parhaat palat ja silti vaalia perinteitä, säilyttää kansallinen identiteetti ja pitää kiinni valtion suvereniteetista?

Mitä maailmankansalaisuus minulle merkitsee?
Sitä voi ajatella monella tavalla, mutta minulle maailmankansalaisuus tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että kohdellaan toisiamme tasa-arvoisina alkuperästä riippumatta.
Maailmankansalaisuuden ei tarvitse tarkoittaa utopistista rajojen pyyhkimistä ja kansallisen identiteetin unohtamista.
Minulle maailmankansalaisuus tarkoittaa tuntemista yhteyttä koko ihmiskuntaan eikä pelkästään omaan lähiympäristöön. Kulttuurista, ihonväristä, uskonnosta ja riippumatta olemme kaikki pohjimmiltamme samanlaisia ja haluamme elämältä samoja asia.
Maailmankansalaisuus on sen tunnustamista, että jotkut asiat ovat tärkeämpiä kuin omaksi koetun ihmisryhmän edun tavoittelu. Se tarkoittaa sitä, että meidän tulisi yhdessä taistella globaaleja ongelmia kuten köyhyyttä, saasteita ja nälänhätää vastaan. Sen ymmärtämistä, että pelkästä oman edun tavoittelusta ei hyvä seuraa isossa mittakaavassa.

Ei meidän tarvitse valita, olemmeko maailmankansalaisia vai Suomen kansalaisia. Meidän täytyy olla molempia – uskollisia sekä isänmaalle, että koko ihmiskunnalle.
Oletko sinä maailmankansalainen?
Lue myös: 15 tapaa, miten matkustaminen on muuttanut minua
Muutto Australiaan – Miten kaikki alkoi
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Miraorvokki/Pöndekengissä
Ihana teksti joka herättää paljon ajatuksia. Toivon että voin kutsua itseäni maailmankansalaiseksi, ainakin itsestäni tuntuu siltä. Koti on aina koti mutta maailma on toinen koti 🙂
Anna
Kiitsat Mira <3
Nappe
Matkustaminen milloin minnekin voi luoda illuusion siitä, että tässä ollaan joitain maailmankansalaisia. Minäkin olen matkustanut todella paljon, asunutkin ulkomailla, mutta silti olen etusijassa suomalainen.
Tuollaiset kyselyt ovat ongelmallisia, siinä huomio kiinnittyy suureen ”maailmankansalaisten” määrään esim. Nigeriassa mutta siellä eivät kyselyt tavoita kuin pienen osan kohtalaisesti toimeentulevia, eivät muita joille koko kysymys olisi ihan outo.
Ei kansallismielisyys tarkoita sotimista muiden kanssa. Afrikassa ja Lähi-Idässä soditaan siksi koska siellä ei juuri ole kansallisvaltioita, on vain maita minkä rajojen sisällä on eri heimoja, uskontoja, rotuja, kieliä. Joku näistä pitää valtaa ja demokratia tarkoittaa sitä, että vallassa ollessaan voi polkea muita.
Euroopassakin sodittiin jatkuvasti ennen kansallisvaltioita, toki niiden välilläkin, mutta kansallisvaltiot eivät sinänsä ole sotien syy.
Kehitysmaat ovat menneet taaksepäin, arabimaissa naisten asema 60-luvulla oli paljon parempi kuin tänään. Ennen niin edistyksellisenä pidetty muslimimaa Turkki on vajoamassa teokratiaksi.
Australian turvapaikkapolitiikan voisi toki kopioida Eurooppaan.
https://www.youtube.com/watch?v=rT12WH4a92w
Mites on tämän Australian kanssa?
Anna
Moi Nappe! Maailmankansalaiseksi voi tuntea itsensä vaikka ei matkustaisi. Itse ainakin tunsin ennen kuin olin sen kummemmin missään käynyt. Ja tietysti sama pätee myös toisin päin! Lähtökohdat voi toki maissa olla erilaiset mutta kyllä siellä Nigeriassakin varmaan kysymykset ymmärretty on. Australiassa asuminen ei tarkoita sitä että hyväksyisin itse sen turvapaikanhakijapolitiikan. Silti, taisihan se ottaa aika samassa suhteessa porukkaa kuin Suomi viime vuonna.
Nappe
Australiaan ei tule spontaaneja tp-hakijoita, jos se ottaa joitain niin tarkan seulan läpi. Suomen kiintöpakolaiset ovat hieman sama asia kuin Australiaan tulevat. Luvuissa ei ole näitä Suomeen ja muualle Eurooppaan tulleita joita on valtavasti enemmän, Suomeen v. 2015 35000, Saksaan melkein miljoona ilman mitään ”ottamista”, nehän vain tulivat.
Moni suomalainen ns. maailmankansalainen Suomessa asuessaan pitää Suomea maailman rasistisimpana maana mutta yllättyy, että muualla on paljon pahempaa. Suomen kansalaisuudenkin saa nykyään todella helposti ja varmaan Australialla on ollut syynsä kiristää kansalaisuuden saantia.
Sinäkin unohdat sen, että olet toisesta länsimaasta tullut kristitty jolla ei ole pahoja aikeita, mutta moni kehitysmaista tullut on ihan toinen tapaus.
Nämäkin olivat lähi-itäläisten tekosia:
https://en.wikipedia.org/wiki/2005_Cronulla_riots
Anna
Moi Nappe! Cronulla riots ei ollut ”lähi-itäläisten tekosia”, vaan nimenomaan rasistien. Itse en ole pitänyt Suomea rasistisena maana vaikka homogeeninen kansa onkin. Australia ei myöskään ole kovin rasistinen, siitä kertoo sekin että onhan isoissa kaupungeissa joka kolmas syntynyt muualla. Ei sillä, että pienikään määrä rasismia olisi hyväksyttävää. Suomen kansalaisuutta ei tosiaankaan saa helposti. Mielestäni uskonnon perusteella ei pidä syrjiä ihmisiä, ja useimpien aikeet on ihan vain elää parempaa elämää niin kuin meidän loppujenkin.
Annika - Tarinoita Maailmalta
No kyllä tämän perusteella lukeudun maailmankansalaiseksi itsekin! Olen myös samaa mieltä siitä, että on lottovoitto syntyä Suomeen… mutta samalla lailla lottovoitto on se mahdollisuus, että sieltä voi lähteä maailmalle 😉 Luulen, että jos ihmiset matkustaisi enemmän tai muista syistä lukeutuisivat maailmankansalaisiksi, niin maailma olisi niin paljon parempi paikka, kun kiinnostaisi ne ”naapurikylänkin” asiat ja hyvinvointi.
Toivottavasti sun kansalaisuus ei kovin lykkäydy myöhemmäs! Mulla on tullut nyt myös täyteen tarpeeksi kauan Kanadan pysyvän oleskeluluvan haltijana, että voin hakea kansalaisuutta. Pitäisi vaan opiskella siihen testiin ja nykiä lompakosta tukko rahaa.
Anna
Näin just! Tsemppiä kansalaisuushakemukseen, kannattaa tosiaan hakea aika pian kun ei näistä näköjään koskaan tiedä 🙂
Pauliina
Melbournessa asuvana ja juuri kesken työnantajasponsorointiprosessissa olevana tämä kirjoitus iski todella nappiin. On ollut vaikeaa seurata täällä viime viikkojen viisumimuutoksia ja niiden poliittisia perusteluja. Oma kohtalo on vielä toistaiseksi hieman sumussa ja pelottaa toki, ettei oleskelulupaa tai työlupaa tipahda. Erityisesti kun monella asteella vuosien jälkeen kokee paikan täysin kodiksi ja maailmankansalaisuus tuntuu erittäin läheiseltä teemalta. Kaunis kirjotus ja toivottavasti kansalaisuusehtojen muutokset eivät vaikuta sun asian etenemiseen 🙂
Anna
Kiitos Pauliina. Tsemppiä siullekin oleskelulupaan, toivotaan parasta! <3
Liza in London
Kauniisti ja osuvasti kirjoitettu, Anna! Itselleni maailmankansalaisuus on tullut hyvin luonnostaan, sillä kaikki neljä isovanhempaani ovat kotoisin eri maista. Vuosien saatossa kotimaita ja muita tärkeitä maita on ”ulkomailla” asumisen ansiosta tullut lisää. Minulle usein toistettu toteamus, jonka mukaan ihminen voi oikeasti arvostaa vain yhtä maata, tuntuu yhtä vieraalta kuin ajatus siitä, että ihminen voisi oikeasti rakastaa vain yhtä lasta. That’s just not how it works.
Pakko sanoa vielä Suomen kansalaisuudesta, että sitä ei ole erityisen helppo saada. Esimerkiksi suomalainen verenperimä (whatever that means) tai Suomessa syntyminen eivät automaattisesti takaa lapselle kansalaisuutta, toisin kuin monissa muissa maissa.
Tsemppiä viisumien ja kansalaisuushakemuksen kanssa, itsellä samanlainen rumba käynnissä Briteissä!
Eerika
Täällä ollaan samoilla linjoilla! Olen toki suomalainen, muttei pelkästään se kuvaa ”kansallisuuttani” kovin hyvin. Kun siteet Suomeen kuin myös muihin aiempiin asuinmaihini vähenee, tulee aika usein pohdittua, missä oma koti nyt on – ei oikeastaan tällä hetkellä missään. Ehkä koti voi olla ihan vain maailma? Viihdyn vieraissa kulttuureissa ja tutuissakin kaupungeissa monikulttuurisissa paikoissa. Olen tottunut olemaan mamu. Nyt Ausseissa tunnen itseni todelliseksi maailmankansalaiseksi, sillä olen vanhoilla kotikonnuilla samaan aikaan vanhoja muisteleva paikallinen, työläinen läpikulkumatkalla, ja halki Euraasian matkannut maailmanmatkaaja. Identitettikriisikö? Haha!
Fred
Itse olen asunut Australiassa yli 30 vuotta. Ilta-Sanomien ym. jutut ovat outoa viihdetta, varsinkin jutut kyttaamisesta naapureiden verotuloista. Suomalaisuus nayttaisi nyt olevan jonkinlaista sitkeanharmaata sosialidemoraattisvasemmistolaista massaa, joka taipuu kylla pakon edessa mutta vain juuri tarvittavan maaran. Sen jalkeen haukutaan amerikkalaiset ja suojellaan jotain hanhia ja susia ja leiriydytaan toisen maille jokamiehenoikeuksilla vastikkeetta. Maat ovatkin siella kansallisomaisuutta. Luojan kiitos en ole enaa maanomistaja siella. Jotain vanhoja sukulaisia on ja jos joku idasta rynniva kansa niilla jotain tekee, niin viekoon minun puolestani.