Palmujen ja pingviinien St Kilda

Melbournen suosituin ranta sijaitsee eläväisessä, palmupuiden reunustamassa St Kildassa. Kesällä St Kildan rantahiekka täyttyy auringonpalvojista. Täällä, vilkkaan lähiön tuntumassa, vain 10 kilsan päässä miljoonakaupungin keskustasta elää myös yli tuhannen pikkuruisen pingviinin yhdyskunta!

Vaikka nykyään valitsen mieluummin rauhallisemman ja kauniimman rannan, St Kildassa tulee piipahdettua pari kertaa kesässä terassilla drinksuilla ja komeaa auringonlaskua ihailemassa. Tässä tunnelmia parin viikon takaa.

Aikanaan St Kildalla oli maine huumehörhöjen ja prostituoitujen alueena. Vaikka Kildalla on edelleen pimeä puolensa, nykyään katukuva on kirjava, ja jengiä löytyy hipeistä pukumiehiin. Alue on etenkin reppureissaajien suosiossa, eikä ihme. Tunnelma on rento, ja alueelta löytyy ihania putiikeita, ravintoloita ja kuhiseva yöelämä. Sunnuntaisin esplanadin valtaavat markkinakojut.

Puolen tunnin ratikkamatka keskustasta St Kildaan on ehdottomasti sen arvoinen, varsinkin jos vierailet Melbournessa kesäaikaan.

Kaupunkia kohti kävellessä ranta rauhoittuu. Tämä on meidän suosikkipaikkamme levittää rantapyyhe.

Auringonlaskut St Kildassa ovat upeita, vaikka tällä kertaa sitä olivat minun mielestäni pilaamassa rumat kirahvinosturit. (Rohanin mielestä ne olivat hienoja.)

Rannalla löhöämisen välissä kannattaa istahtaa Republican rantakuppilaan safkaamaan tai lasilliselle, ja samalla ohikulkevia lenkkeilijöitä pällistelemään. Yläkerran Captain Baxter on yhtä hyvä valinta.

Tuulisena päivänä taivas on täynnä leijalautailijoiden varjoja.

Rantabulevardin toisessa päässä sijaitsee pieni huvipuisto Luna Park. Laitteisiin emme uskaltaneet, mutta nappasimme kuitenkin hattaran mukaan.

Luna Parkin lähellä sijaitsee kolmas suosikkikuppiloistani St Kildassa, viehättävä Vineyard.

St Kilda on myös oiva paikka ihailla keskustan pilvenpiirtäjien kaukaista loistoa.

Auringon laskettua turistivirta alkaa laiturille, jonka tuntumassa maailman pienimmät pingviinit, sinipingviinit, aloittavat jokailtaisen maihinnousunsa ja kipuavat pikku räpylöillänsä kivikkoon pesiinsä. Tyypillisesti pingviinejä näkyy noin tusina, mutta määrä vaihtelee paljon.

Sinipingviinit kasvavat noin 40 senttisiksi ja painavat noin kilon. Australian etelärannikon lisäksi niitä voi bongata Tasmaniassa ja Uudessa-Seelannissa.

Vielä kahdeksan vuotta sitten nämä pingviinit eivät olleet suuri nähtävyys. Nyt sadoittain ihmisiä pökkii selfietikkujaan pingviiniparkojen naamoihin jokaikinen ilta.

Tällä kertaa lähdimme kotiin savu korvista nousten. Jouduimme nimittäin todistamaan, kun joku kieltokylteistä huolimatta lääppi pingviiniä.

Vuosi sitten luin lehdestä, kun joku sairas ihminen oli potkinut pingviinin kuoliaaksi. Viikkoa myöhemmin toinen pingviini löytyi punaisena verestä julmasti tapettuna. Mikä ihmisiä vaivaa?

Pingviineillä on täällä oma aidattu alueensa, jonne turisteja ei päästetä. Silti tuntuu, ettei turisteja tarvitsisi päästää tänne ollenkaan. Ei ole epäilystäkään, etteikö samanlaisia törttöjä täällä vieraile harva se ilta. Sitä paitsi sadoille kameroille poseeraamisen täytyy olla pinguille stressaavaa.

Turismin lisäksi pinguja uhkaa mm. saalistajat kuten kissat ja ketut, sekä meressä ajelehtivat muovit.

Täällä vieraillessa muistathan kunnioittaa pingujen yksityisyyttä.

St Kildaakin parempi, joskin maksullinen paikka näiden suloisten pikku palleroiden ihmettelyyn on 2,5 tunnin päässä Melbournesta sijaitseva Phillip Island.

Jos ihastuit näihin pieniin pingviineihin, suosittelen lämpimästi ihanaa australialaista hyvän mielen leffaa Oddballia, joka kertoo pingviineitä suojelevasta koirasta.

Lue myös: MATKAOPAS: MELBOURNE