Pitäisikö tiettyjä matkakohteita boikotoida?

Poiketaan hetkeksi paratiisirannoilta vakavampiin aiheisiin eli vastuulliseen matkailuun. Tasaisin väliajoin pinnalle pulpahtaa kysymys tiettyjen matkakohteiden boikotoinnista. Intian matkamme jälkeen kuulimme monilta, että Intiaa pitäisi boikotoida naisten huonon aseman takia. Bali-boikotti puhutti täällä Australiassa australialaisten huumeiden salakuljettajien teloituksien jälkeen. Myönnän senkin, että USA:n vaalien jälkeen mielessä käväisi Jenkkilän boikotointi. Mutta auttavatko maaboikotit oikeasti ketään muuta kuin omaa omatuntoa?

maaboikotti

Maaboikotti ei ole niin mustavalkoinen kysymys

Miksi tukisin turistieuroillani valtioita kuten arabimaita, joissa naisten oikeuksia poljetaan? Tai miksi kukaan haluaisi matkustaa Filippiineille, jonka päämies käyttää valtaansa varsin kyseenalaisesti? Tai Dubaihin, joka on orjien selkänahasta revitty rikkaiden leikkikenttä? Israeliin tai Pohjois-Koreaan? Syitä boikotointiin on melkein yhtä monta kuin siihen aihetta antavia maita.

On houkutteleva ajatus, että boikotoimalla tiettyihin paikkoihin matkustamista voisimme vaikuttaa niiden tulevaisuuteen. Kunpa se olisikin niin helppoa. Asiat ovat kuitenkin harvoin niin mustavalkoisia kuin miltä ne pikaisesti mietittynä vaikuttavat. Eettisyyden arviointi tässä tapauksessa ei ole yksinkertaista.

maiden boikotointi

Itse en yleisesti ottaen usko boikotoinnin voimaan. Aion tulevaisuudessakin matkustaa melkein mihin vain riippumatta siitä, allekirjoitanko maan poliittisia tekemisiä.

Jotta boikotoinnilla saataisiin positiivisia muutoksia aikaan, se vaatisi ihmisten yhdistymistä sellaisella tasolla, mitä ei tule tapahtumaan. Pienen joukon boikotointi tuskin kiinnostaa päättäjiä tai tekee suurta lovea esimerkiksi Dubain rikkauksiin.

matkustusboikotti

Jos boikotoimaan lähdetään, niin kohta ei lähdetäkään enää minnekään

Mihin se raja vedetään? Jokaisella on omat luurankonsa kaapissa, jokaisessa valtiossa poljetaan eläinten tai ihmisten oikeuksia jollain tasolla. Japanissa tapetaan delfiinejä, Saudi-Arabiassa kivitetään homoseksuaaleja, Thaimaassa huumataan tiikereitä, Venäjällä.. no, mitäpä siellä ei tehtäisi. Kotonakaan emme ole puhtaita pulmusia, Suomessa muun muassa hakataan naisia, ja Australiassa sorsitaan venepakolaisia. Keitä me olemme osoittelemaan sormella? Maat ovat kuitenkin paljon enemmän kuin epäkohtansa.

Jos nyt välttämättä boikotoida halutaan, niin aloittaa voi arkisemmistakin valinnoista. Vaatteesi ja puhelimesi on todennäköisesti tehnyt halpatyöläinen.

matkakohteiden boikotointi

Boikotoinnilla voi saada aikaan enemmän vahinkoa kuin hyvää

Boikotointi vahingoittaa usein ensisijaisesti niitä tavallisia tallaajia, jotka todennäköisesti kärsivät jo valmiiksi maansa ongelmista.

Boikotoimalla rankaistaan turistien lompakoista riippuvaisia ihmisiä, jotka ovat syyttömiä valtaa pitävien päättömyyksiin, samalla kun päättäjien pankkitilit pysyvät pulleina.

Turismi nostaa ihmisten elintasoa, ja sen myötä usein, pikkuhiljaa, yhteiskunnallisten ongelmienkin suhteen otetaan askeleita eteenpäin. Vaikka muutokset ovatkin tuskallisen hitaita, turistieuroilla on mahdollista auttaa myös niitä sorrettuja.

dsc_1092-1280x854

Vaikka ajatus on kaunis, parempaa maailmaa tuskin tässä tapauksessa saavutetaan boikoteilla. Tuskin Intian sulkeminen omaan miesten valtakuntaansa ainakaan parantaa naisten asemaa tai Kiinan boikotoiminen edesauttaa lehdistönvapautta. Painostus ei yleensä ole se keinoista tehokkain.

Kannattaako turistikohteiden boikotti

Turismilla on merkittävä vaikutus tietoisuuden kasvuun

Boikotoimalla maita jätämme heidät omaan kuplaansa, vaille ulkopuolisia vaikutteita, jolloin kehitys on hitaampaa.

Muutoksen tuulet voimistuvat vuorovaikutuksesta, joten eikö boikotointia parempi ratkaisu olisi tehdä juuri päinvastoin, ja lisätä kulttuurien välistä kanssakäymistä. Eikö olisi parempi rakentaa siltoja ihmisten välille kuin käpertyä kuoreen, rikkoa muureja parempi kuin rakentaa? Itsensä sulkemisella ympäröivältä maailmalta harvoin lisätään yhteisymmärrystä. Boikotointi on ongelmien kohtaamisen välttelyä. Se on kuin mököttämistä parisuhteessa.

Kannattaako matkakohteita boikotoida

Pelkästään maahan matkustaminen ei tee sinusta sen toiminnan tukijaa. Eettinen reissaaminen maissa, jossa ihmisoikeuksia tai eläinten oikeuksia poljetaan, on ihan mahdollista.

Suurin osa meistä matkailijoista ei ensimmäisenä matkakohdetta valitessa mieti sitä, miten ihmisiä ja eläimiä siellä kohdellaan. Tässä on yksi muutoksen paikka.

Matkusta minne haluat, mutta matkusta tietoisena maan ongelmista. Mieti miten voit vaikuttaa asioihin paikan päällä, tee hyviä valintoja ja jätä maahan positiivinen jälki. Majoituksia valitessa ja ostoksia tehdessä suosi paikallisia, ja vältä vierailemasta kyseenalaisissa eläinkohteissa. Niiden kohdalla boikotointi nimittäin kannattaa. Matkusta myös tietoisena siitä, minkälaisen viestin se lähettää ympäristöösi. Eli kun kerrot matkakohteesta ystävillesi, kerro myös niistä epäkohdista.

dsc_5905-1280x885

Poikkeuksiakin kuitenkin varmasti löytyy, ja siksi boikotointia kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Tee omat päätöksesi sen mukaan, mitä omatuntosi sanoo. Joka tapauksessa on hienoa, että matkailun eettisyys kiinnostaa ja puhuttaa meitä enemmän ja enemmän.

Mitä mieltä, matkustaisitko kyseenalaisiin kohteisiin?