Pitäisikö tiettyjä matkakohteita boikotoida?
Poiketaan hetkeksi paratiisirannoilta vakavampiin aiheisiin eli vastuulliseen matkailuun. Tasaisin väliajoin pinnalle pulpahtaa kysymys tiettyjen matkakohteiden boikotoinnista. Intian matkamme jälkeen kuulimme monilta, että Intiaa pitäisi boikotoida naisten huonon aseman takia. Bali-boikotti puhutti täällä Australiassa australialaisten huumeiden salakuljettajien teloituksien jälkeen. Myönnän senkin, että USA:n vaalien jälkeen mielessä käväisi Jenkkilän boikotointi. Mutta auttavatko maaboikotit oikeasti ketään muuta kuin omaa omatuntoa?
Maaboikotti ei ole niin mustavalkoinen kysymys
Miksi tukisin turistieuroillani valtioita kuten arabimaita, joissa naisten oikeuksia poljetaan? Tai miksi kukaan haluaisi matkustaa Filippiineille, jonka päämies käyttää valtaansa varsin kyseenalaisesti? Tai Dubaihin, joka on orjien selkänahasta revitty rikkaiden leikkikenttä? Israeliin tai Pohjois-Koreaan? Syitä boikotointiin on melkein yhtä monta kuin siihen aihetta antavia maita.
On houkutteleva ajatus, että boikotoimalla tiettyihin paikkoihin matkustamista voisimme vaikuttaa niiden tulevaisuuteen. Kunpa se olisikin niin helppoa. Asiat ovat kuitenkin harvoin niin mustavalkoisia kuin miltä ne pikaisesti mietittynä vaikuttavat. Eettisyyden arviointi tässä tapauksessa ei ole yksinkertaista.
Itse en yleisesti ottaen usko boikotoinnin voimaan. Aion tulevaisuudessakin matkustaa melkein mihin vain riippumatta siitä, allekirjoitanko maan poliittisia tekemisiä.
Jotta boikotoinnilla saataisiin positiivisia muutoksia aikaan, se vaatisi ihmisten yhdistymistä sellaisella tasolla, mitä ei tule tapahtumaan. Pienen joukon boikotointi tuskin kiinnostaa päättäjiä tai tekee suurta lovea esimerkiksi Dubain rikkauksiin.
Jos boikotoimaan lähdetään, niin kohta ei lähdetäkään enää minnekään
Mihin se raja vedetään? Jokaisella on omat luurankonsa kaapissa, jokaisessa valtiossa poljetaan eläinten tai ihmisten oikeuksia jollain tasolla. Japanissa tapetaan delfiinejä, Saudi-Arabiassa kivitetään homoseksuaaleja, Thaimaassa huumataan tiikereitä, Venäjällä.. no, mitäpä siellä ei tehtäisi. Kotonakaan emme ole puhtaita pulmusia, Suomessa muun muassa hakataan naisia, ja Australiassa sorsitaan venepakolaisia. Keitä me olemme osoittelemaan sormella? Maat ovat kuitenkin paljon enemmän kuin epäkohtansa.
Jos nyt välttämättä boikotoida halutaan, niin aloittaa voi arkisemmistakin valinnoista. Vaatteesi ja puhelimesi on todennäköisesti tehnyt halpatyöläinen.
Boikotoinnilla voi saada aikaan enemmän vahinkoa kuin hyvää
Boikotointi vahingoittaa usein ensisijaisesti niitä tavallisia tallaajia, jotka todennäköisesti kärsivät jo valmiiksi maansa ongelmista.
Boikotoimalla rankaistaan turistien lompakoista riippuvaisia ihmisiä, jotka ovat syyttömiä valtaa pitävien päättömyyksiin, samalla kun päättäjien pankkitilit pysyvät pulleina.
Turismi nostaa ihmisten elintasoa, ja sen myötä usein, pikkuhiljaa, yhteiskunnallisten ongelmienkin suhteen otetaan askeleita eteenpäin. Vaikka muutokset ovatkin tuskallisen hitaita, turistieuroilla on mahdollista auttaa myös niitä sorrettuja.
Vaikka ajatus on kaunis, parempaa maailmaa tuskin tässä tapauksessa saavutetaan boikoteilla. Tuskin Intian sulkeminen omaan miesten valtakuntaansa ainakaan parantaa naisten asemaa tai Kiinan boikotoiminen edesauttaa lehdistönvapautta. Painostus ei yleensä ole se keinoista tehokkain.
Turismilla on merkittävä vaikutus tietoisuuden kasvuun
Boikotoimalla maita jätämme heidät omaan kuplaansa, vaille ulkopuolisia vaikutteita, jolloin kehitys on hitaampaa.
Muutoksen tuulet voimistuvat vuorovaikutuksesta, joten eikö boikotointia parempi ratkaisu olisi tehdä juuri päinvastoin, ja lisätä kulttuurien välistä kanssakäymistä. Eikö olisi parempi rakentaa siltoja ihmisten välille kuin käpertyä kuoreen, rikkoa muureja parempi kuin rakentaa? Itsensä sulkemisella ympäröivältä maailmalta harvoin lisätään yhteisymmärrystä. Boikotointi on ongelmien kohtaamisen välttelyä. Se on kuin mököttämistä parisuhteessa.
Pelkästään maahan matkustaminen ei tee sinusta sen toiminnan tukijaa. Eettinen reissaaminen maissa, jossa ihmisoikeuksia tai eläinten oikeuksia poljetaan, on ihan mahdollista.
Suurin osa meistä matkailijoista ei ensimmäisenä matkakohdetta valitessa mieti sitä, miten ihmisiä ja eläimiä siellä kohdellaan. Tässä on yksi muutoksen paikka.
Matkusta minne haluat, mutta matkusta tietoisena maan ongelmista. Mieti miten voit vaikuttaa asioihin paikan päällä, tee hyviä valintoja ja jätä maahan positiivinen jälki. Majoituksia valitessa ja ostoksia tehdessä suosi paikallisia, ja vältä vierailemasta kyseenalaisissa eläinkohteissa. Niiden kohdalla boikotointi nimittäin kannattaa. Matkusta myös tietoisena siitä, minkälaisen viestin se lähettää ympäristöösi. Eli kun kerrot matkakohteesta ystävillesi, kerro myös niistä epäkohdista.
Poikkeuksiakin kuitenkin varmasti löytyy, ja siksi boikotointia kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Tee omat päätöksesi sen mukaan, mitä omatuntosi sanoo. Joka tapauksessa on hienoa, että matkailun eettisyys kiinnostaa ja puhuttaa meitä enemmän ja enemmän.
Mitä mieltä, matkustaisitko kyseenalaisiin kohteisiin?
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Annika | Travellover
Olen miettinyt paljon tätä kysymystä ja tullut kanssasi samaan tulokseen: maailmaa ei paranneta jäämällä kotiin. En hyväksy naisten surkeaa asemaa Intiassa, kuolemantuomio ei yhtä yksiselitteinen, arabimaiden monet asiat näyttäytyvät meille pahoina, mutta kyse usein erilaisuudesta. Ja jokainen euro, jonka jätämme “kyseenalaisiin” maihin viemättä, on pois juuri niiltä tavallisilta ihmisiltä, taksikuskeilta, tarjoilijoilta, joiden tulisi myös elää. Keskustelemalla paikallisten kanssa, ostamalla paikallisia tuotteita ehkä kuitenkin voimme olla jotenkin avuksi ja eettisempiä kuin vain istumalla kotona paheksumassa.
Anna
Näin juuri! Naisten asema on yksi niistä asioista mitkä eniten nostattaa itsellä niskakarvoja pystyyn. Intiassa lukuisten muiden maiden ohella tapahtuu sen osalta aika karmeita asioita. Mutta ainakin siellä reissaamalla paikalliset saa vaikutteita länkkäriarvoista tasa-arvoineen sen sijaan, että rauhassa elelisivät suljetussa yhteiskunnassaan. Samalla voi myös ruohonjuuritasolla tukea paikallisia naisia. Ei sillä matkustamisellakaan varmasti maailman vääryyksiä paranneta, mutta ei useimmissa tapauksissa kotiin jäämiselläkään.
Johanna Hulda
Matkustaisin. Uskon myös tuohon mainitsemaasi yhteistyön voimaan ja siihen, että ihmisinä voimme tukea toinen toisiamme parantamaan asioita omassa maassamme tai alueellamme tai yhteisössämme ja kehittämään yhteiskuntaa parempaan suuntaan. En olisi lähtenyt opiskelemaan kansainvälistä kehitysyhteistyötä jos en tähän uskoisi.
Tein kesällä hommia Sambiassa, ja luin juuri jokin aika sitten uutisista, että paikallisen maatalousyhdistyksen pomo oli kavaltanut Suomen ja Ruotsin kehitysyhteistyörahoja 2 miljoonan euron edestä. Tietysti niitä jonkin verran katoaa korruptioon, mutta tuo mittakaava on aika käsittämätön. Pienet summat ei ole haitanneet jatkamasta tukea tällaisille erittäin korruptoituneille maille, mutta tuo onnistui pysäyttämään rahavirrat kyseiselle hankkeelle. Korruptio on kyllä yksi maailman isoimmista ongelmista jos multa kysytään, mutta vaikeaahan siihen on länsimaalaisena lähteä puuttumaan ja ulkopuolisena sanomaan, että miten teidän pitäisi omaa maatanne johtaa. 😀
Nykyään maailma on muutenkin niin globaali, että useimmiten tuemme riistoa ja sortoa vaikka emme ikinä liikkuisi kotipaikkakunnaltamme mihinkään. Valitettavasti. 100% eettistä tuotetta on vaikea löytää, mutta onneksi niitäkin on olemassa. Ja ainahan voi suosia lähellä tuotettua, jolloin pysyy paremmin kärryillä siitä että kuka siellä tuotantoketjussa tekee töitä ja millä ehdoilla. Itse olen viime aikoina innostunut permakulttuurista. Siinä on juttu, joka voisi kenties pelastaa maailman. 😀
Tulipas pitkä kommentti. Selkeästi puhutteleva postaus, kiitos siitä! 🙂
Anna
Kiitos kommentista Johanna! Aika karmea juttu tuo Sambian kehitysyhteistyörahojen kavallus. Korruptio on varmasti yksi maailman isoimpia ongelmia, sitä ei Suomessa kasvaneena helposti välttämättä tule ajatelleeksikaan, miten paljon se vaikuttaa kehitykseen. Tuo länkkäreiden asioihin puuttuminen on kinkkinen juttu, koska muita arvostelemalla me tavallaan asetamme itsemme ylempään asemaan (vaikka aihetta puuttumiseen onkin). Se ei kuitenkaan varmaan herätä yhteistyöhaluja siinä toisessa tahossa. Ja niin totta, eettiset valinnat ei ole helpoksi tehty jokapäiväisessä elämässäkään. Permakulttuuri piti googlettaa, mutta sitten selvisikin, että käsite olikin jo tuttu. Se voisi pelastaa maailman, mutta epäilen, omaksutaanko sitä tarpeeksi laajasti tarpeeksi ajoissa? Taidetaan olla kuitenkin tuhoon tuomittuja 🙂 Siulla on kyllä hemmetin mielenkiintoinen opiskeluala, olisinpa itsekin valinnut aikoinaan tuon!
Eve/Meiän matka
Todella hyvä postaus ? ja tosiaan itsekkään en usko maan boikotin voimaan, mut sen sijaan tiikeriturismin tai muun eläintä/ihmistä alentavan aktiviteetin boikotoiminen on minusta sit eriasia.
Anna
Kiitos Eve! On tosiaan niiden kohdalla helpompi vaikuttaa. Niissä se toiminta kärsii heti, jos turistivirrat tyrehtyy. Ja näillähän on saatu jo aikaan paljonkin, esimerkiksi tietous delfiinien vankeudessa pitämisen tai elefanttiratsastusten julmuuksista alkaa olla jo aika laajaa.
Nomadi
Hyvä ja tärkeä aihe! Olen asiasta samoilla linjoilla kanssasi – boikotointi voi tuntua ensiajatuksena helpolta ratkaisulta, mutta kuten sanoit se ei ole tehokas konsti taistella jotain valtiota vastaan. Eiväthän vaikkapa Dubain valtaapitävät tietäisi, etten suostu sinne matkustamaan seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan vainon takia. Maahan matkustaminen ja siellä eettisten valintojen tekeminen voi auttaa paikallisia, boikotointi taas ei.
Muuttihan Aung San Suu Kyikin mielensä ensin vedottuaan turisteihin, etteivät he vierailisi Burmassa, mutta jälkeenpäin totesi, että matkailijoiden läsnäolo maassa voisi auttaa kansainvälistä yhteisöä näkemään maan todellisuuden. Myös Borneossa se, että turistit vierailevat orankien suojelukohteissa voi osaltaan estää koko sademetsän tuhoamista palmuöljyn takia, kun on muitakin tulonlähteitä.
Anna
Näin juuri! Tärkeä aihe mutta ei tosiaan mustavalkoinen. Esim. siellä Myanmarissa kyllä taitaa edelleen ongelmia riittää, mutta sinne matkustamisen plussat taitavat kuitenkin voittaa boikotoinnin hyödyt. Ehkä sitä vaan täytyy miettiä jokainen itse tapauskohtaisesti. Joka tapauksessa on hyvä, että matkakohteeseen liittyvistä ongelmista ollaan ainakin tietoisia!
matkailija92
Matkustan jatkossakin kohteisiin mitkä jakaa mielipiteitä. Seuraavaksi Dubai. Ajatelkoot muut mitä haluaa, minä haluan nähdä maailmaa mahdollisimman paljon. 🙂
Anna
Jep, jokainen tehköön omatuntonsa mukaan. 🙂 Tämä kun ei ole ihan mustavalkoinen juttu ja jakaa mielipiteet. Hyvä on kuitenkin olla ainakin tietoinen niistä eettisistä epäkohdista.
Anna / Matkatarinoita
Ajatuksia herättävä kirjoitus! On ihan totta, että boikottilinjalle lähtemisessä on omat ongelmansa ja tuolla perusteella voisi kieltää oikeastaan lopulta sitten kohteen kuin kohteen. Silti vaikkapa Dubain rinnastaminen näihin muihin tekstissä mainittuihin esimerkkeihin on mun silmissä vähän ongelmallista ja vetää mutkat ehkä hieman liiankin suoriksi. Dubai on paikka, jossa aivan valtava osa nimenomaan turisteille suunnatuista huvituksista revitään edelleen orjien selkänahasta. Itse koen, että matkustamalla tällä tavalla rakennettuun maahan ja rahoittamalla tällaista rakentamista vierailullaan ne omat pennoset tukevat tuota toimintaa aivan eri tasolla ja huomattavasti suoremmin kuin vaikkapa Intiassa matkaaminen edistää naisten huonoa asemaa. Dubai on tästä vain yksi esimerkki, mutta myönnetään – mulle aika iso punainen vaate. Pointtina kuitenkin se, ettei kaikkia turismiin liittyviä ongelmia voi viivasuorasti arvottaa samalla viivalle keskenään.
Itse olen sillä linjalla, että jokainen tehkööt ratkaisunsa itse, mutta hiljaa mielessäni toivoisin, että ne ratkaisut on oikeasti tehty tiedostaen eikä siten, että juostaan sokeana paikasta toiseen ja suljetaan silmät niiltä ongelmilta, mihin ehkä voisi ollakin mahdollisuuksia vaikuttaa (oli se keino sitten boikotointi tai joku ihan muu). Ihmisellä on kuitenkin ihan tutkitustikin tapa selittää omaa toimintaansa itselleen edullisella tavalla jopa silloin, kun kyse on paljon suuremmastakin moraalinvastaisesta toiminnasta: pahoin siis pelkään, että me ennemminkin väheksymme omien päätöksiemme negatiivisia vaikutuksia kuin että rehellisesti myöntäisimme ne itsellemme.
En nyt tässä ota kantaa siihen, onko boikotointi sitten se paras mahdollinen tapa vaikuttaa. Kuitenkin ylipäätään boikottia vaikutusmahdollisuutena kritisoidaan usein käyttämällä juurikin tuota perustetta siitä, että yhden boikotoiminen on tekopyhää ja saman tien listalle pitäisi lisätä sitten myös x, y ja z. Eli vaikkapa H&M:ää aikoinaan boikotoineen olisi pitänyt lisätä listalleen myös Lindex, Vero Moda ja oikeastaan ihan kaikki muutkin halpavaateketjut. Silti boikottiuhka ja asian toistuva esiin nouseminen mediassa eivät ole olleet täyttä turhuutta, ja H&M onkin siivonnut toimintaansa huomattavasti niistä kaikkein karuimmista ajoista. Ihan samalla tapaa vaikutusmahdollisuuksia voi olla myös matkailun saralla, vaikka todelliset rahanmenetykset olisivatkin vain pisara valtameressä. Maine on kuitenkin tärkeä asia bisneksessä kuin bisneksessä ja eettinen matkailu nostamassa päätään yhä isommissa määrin. Onneksi meillä bloggaajilla ja nykyään oikeastaan kenellä tahansa on muitakin mahdollisuuksia vaikuttaa mm. nostamalla epäkohtia esiin omissa piireissään.
Äh, mä voisin kirjoittaa tässä vaikka kokonaisen esseen. Ehkä palaan joskus myöhemmin aiheeseen omankin blogin puolella, vaikka nyt on kyllä aivan surkean huonosti aikaa kaiken tämän reissaaminen keskellä 😛 Kiitos vaikean aiheen rohkeasta esiin nostamisesta Anna! Jään seuraamaan täällä syntyvää keskustelua.
Anna
Kiitos kommentista Anna! Paljon hyvää täydentävää pohdintaa. Epäkohtia ei tosiaan voi laittaa samalle viivalle, toisissa paikoissa niitä on enemmän ja toisissa vähemmän. Joissain kohteissa boikotoinnilla voidaan saada enemmän aikaan. Ehkä sen takia matkaboikottia kannattaa ajatella tapauskohtaisesti.
Totta on sekin, että pelkällä boikottiuhallakin tai pienellä boikotilla voidaan saada jotain aikaan, varsinkin jos se onnistuu saamaan näkyvyyttä kohdemaassa. Ihmiset todellakin ajattelee asioita itselle edullisella tavalla, objektiivisuus on vaikeaa kun asia liittyy omiin valintoihin. Intia on itselle lähellä sydäntä, joten monet esimerkit tulee sieltä. Siellä esim. raiskausten saama huomio länsimaissa on varmaan ainakin hiukan vaikuttanut siihen, miten niihin vastataan. Jos kukaan ei sinne mene, niin vähemmän nämä tapaukset saavat huomiota, ja vähemmän ihmiset välittävät.
Lähtisinkö Dubaihin? Se varmaan tulee ajankohtaiseksi jossain vaiheessa, koska Dubai on yleinen välietappi Australian ja Suomen välillä. Voisin kuvitella tällä hetkellä että lyhyen pysäkin siellä tekisimme. En tiedä, miten mahdollista siellä on eettisiä valintoja tehdä, mutta tekisin parhaani, ja jälkeenpäin pystyisin kirjoittamaan syvempää asiaa paikasta epäkohtineen. Dubaissa käy paljon turisteja, ja sen myötä epäkohdat ovat alkaneet saada paljon huomiota. Mutta onhan se kyseenalaista sinne sokeana kanana lähteminen ilman tietoa, mitä kaikkea tapahtuu kiiltävän pinnan alla.
Mutta jokainen tosiaan tehköön ratkaisunsa itse, en lähtisi ketään siitä tuomitsemaankaan. Postausta kirjoittaessa nousi siipan kanssa puheeksi myös Pohjois-Korea. En tiedä, tuleeko sinne matkustaminen koskaan ajankohtaiseksi. Mutta siellä kaikki turrerahat menisivät suoraan valtiolle. Mies sanoi, että lähtisi silti. Itse en ole ihan varma. Ei ole aina helppoa, mutta hienoa, että näistä keskustellaan! Rustaa vielä ihmeessä oma postaus, kuulostaa siltä että kirjoitettavaa löytyisi 🙂
Anna / Matkatarinoita
Jaaha, jostain syystä kommenttiboksi taisi syödä kaikki kappalejaot mun kilometrikommentista, vai onko se vain tämä esikatselu?Saisitkohan sä mitenkään jäkimoderoitua niitä siihen takaisin? 🙂
Anna
Joo ei ole kauhean kappaleystävällinen tuo kommenttiboksi näköjään, lähti omatkin jaot taivaan tuuliin. 🙂
Susanna
Hyvä aihe, minä olen sitä mieltä että saa boikotoida tai olla boikotoimatta, miten tykkää. Jonnekin Saudi-Arabiaan matkustaminen on tehty aika vaikeaksi naisille, joten moni varmasti joutuu pakostakin sitä boikotoimaan. Minä boikotoin siksi koska naisille on niin vähän oikeuksia ja on se kaavun pito pakko myös turisteille. Dubaita välillä harkitsen matkakohteeksi ja välillä en. En hyväksy sitä että Dubaissa kohdellaan kaltoin lukuisia kodinhoitajia ja työmiehiä, jotka ovat rakentaneet ne hienot rakennukset. Olen nähnyt dokumentin asiaan liittyen ja se jätti tämän tunteen. Silti voisin käydä Dubaissa vaikka ohimennen risteilyn muodossa. Suoraan sanoen viimeaikoina on myös ruvennut ärsyttämään Turkin presidentin mielipiteet, hänen mukaansa kun naisten olisi oltava kotiäiteinä. Mutta menisin kyllä Turkkiinkin jos se sisältyisi vaikka risteilyn varrelle.
Intiassa on vissiin kuitenkin vähemmän ilmansaasteita kuin Kiinassa? Kiinassa on jatkuvasti niitä savusumuja, joista saisin itse oireita. Olen kyllä huomannut että aika monet matkailijat jättää Intian kokonaan välistä, mutta menevät silti myös vaarallisiksi luokiteltuihin muihin kohteisiin kuten vaikkapa Brasiliaan ja Karibia on hieno mutta sielläkin tapahtuu vaikka mitä. En ennen tiennyt asiaa mutta rupesin lukemaan risteilykokemuksia Karibialta. Luultavasti vaikkapa joku turistiresortti Intiassa saattaa ehkä olla jopa turvallisempi kuin loma keskellä Rioa, tai voisi olla. Eikös Loiri jossain vaiheessa jopa asunut Goalla
Anna
Kiitos kommentista Susanna! 🙂 Intian isot kaupungit, varsinkin Delhi on tosi saasteinen. Delhi onkin oikeastaan ainoa paikka Intiassa, johon en itse oikein syttynyt juuri siitä syystä. Itse en kokenut Intiaa myöskään erityisen vaaralliseksi, vaikka toki varuillaan kannattaakin tietyillä alueilla varsinkin olla, niin kuin monissa muissakin maissa. Voisin itsekin ihan hyvin kuvitella asuvani Goalla! 🙂 Itselläni edes Saudi-Arabia ei ole missään boikotissa, itse asiassa minusta on hyvä, että se hiljattain avasi ovensa turisteille. On hyvä, että ihmiset oppii maasta myös omin silmin eikä pelkästään median perusteella. Eikä se tarkoita tässäkään, että mitenkään hyväksyisin kaikkea mitä siellä tapahtuu. Mutta jokainen tosiaan tyylillään! 🙂
Susanna
Ainiin, piti vielä kirjoittaa että kyllä Euroopassakin on omat ongelmansa ja boikotoitavaa riittäisi.. Pohjois-Italiassa tuli kesällä törmättyä etelä-italialaiseen mafiosoon joka omistaa lukuisia eri hotelleja ja aina välillä kun kattelen loma-asuntoja ja hotelleja Italiasta niin törmään taas hänen ilmoituksiinsa. Ite yritän kaikin tavoin boikotoida mafiaa ja mafian omistamia lomamajoituksia, valitettavasti se on kyllä todella vaikeaa Italiassa. On tavallisia perheitä jotka omistaa hotelleja ja sitten oikeita ketjuja, mutta myös mafiaa koska se on levittynyt niin laajalle. Aika vaikeaa on välttää ne mutta yritän kuitenkin ja ainakin luulen että ketjuhotellit kuuluvat niille oikeille ketjuille. Huomasin myös sen että ketkut matkivat ketjuhotellien nimiä.
Anna
Mafia taitaa pyörittää aika isoa bisnestä Italiassa. Euroopassakin on tosiaan omat ongelmansa. Turistina ei voi kuin yrittää tehdä hyviä valintoja siellä missä voi.
Noora
Komppaan aikaisempia! Erittäin hyvä kirjoitus. Ei sitä aina ajattele näitä asioita ku uuteen paikkaan matkustaa! Dubaiin mennessä kyllä kävi mielessä tämä asia, mutta ajattelin juuri tuolla tavalla, että ei se maailma muutu vaikka jätän menemättä. On totta että meidän pitäisi yhdessä vaikuttaa asioihin mutta itsekkään en boikotointiin usko! Mutta juuri nuo tiikereidenhuumaukset, eläintarhat jne, niiden boikotointiin uskon. Jos porukka tajuaa tämän vääryyden ja asiakkaat vähenevät, on mahdollista että ne lopetetaan (tai sit keksitään pahempaa). Mutta erittäin hyvä kirjoitus ja ajatuksia herättävä!
Anna
Kiitos kommentista Noora! Totta, varmaan just esim. Dubaissa käy paljon turisteja, jotka ei ole asiaa tulleet edes ajatelleeksi. Enkä lähtisi ketään siellä matkustanutta siitä tuomitsemaan, vaikka tietysti ihanteellista olisikin, että epäkohdistakin olisi tietoinen.
Jerry / Pako Arjesta
Todella hyvä postaus ajatuksia herättävästä aiheesta! Itse en ole mikään kauhean vahva aktivisti ja oikeuksien puolustaja oikein missään aiheessa, koska sattumoisin vain olen luonteeltani tällainen. En ole osallistunut mihinkään kyseenalaisiin elefanttiratsastuksiin yms. juttuihin, jotka ovat epäeettisiä, mutta etenkin blogien kautta kuullessani niistä olen tehnyt päätöksen, etten koskaan niihin osallistukaan. Maita ja paikkoja en ole boikotoinut tähän mennessä, mutta sekin on kyllä käynyt mielessä viime aikoina.
Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi juurikin tuo Dubai, joka houkuttelisi sen takia, koska luksus kiinnostaa, mutta toisaalta en haluaisi matkustaa sinne juuri siitä syystä, että se luksus on tehty orjatyövoimalla eikä millään hyvillä työolosuhteilla ja kunnon palkoilla. Myös USA boikotti kävi mielessä, kun Trump valittiin, mutta toisaalta ehkä sitä maata ei pidä rangaista enää enempää :P. Pohjois-Koreaan en matkustaisi monestakaan syystä, vaikka siitä maksettaisiin, mutta siinä on kyllä maa, jota boikotoin ihan periaatteellisistakin syistä.
En nyt antanut tähän mitään järkevää vastausta, vaan enemmänkin pelkkää ajatuksen virtaa, mutta ehkä tähän ei meidän osaamisilla ja tiedoilla saadakaan mitään pysyvää muutosta aikaiseksi :P.
Anna
Kiitos kommentista Jerry! Ihan mielenkiintoista ajatuksen virtaa 🙂 Itselle nämä reissaamiseen liittyvät (ja monet muutkin) eettiset kysymykset on tosi kiinnostavia ja tietty tärkeitäkin. En kuitenkaan teeskentele itsekään olevani se täydellinen puhdas pulmunen, vaan olen menneisyydessä ratsastanut norsuilla, kun en vielä asiaan ollut perehtynyt, enkä nykyäänkään aina tee niitä kaikista vastuullisimpia valintoja ja esim. joka kerta yövy paikallisomisteisissa paikoissa. Mutta teen kuitenkin välillä niitä fiksujakin valintoja! 🙂 Tätä postausta kirjoittaessa mietittiin miehen kanssa maita, joita boikotoitaisiin poliittisista syistä. Itselle Pohjois-Korea jäi toistaiseksi kysymysmerkiksi. Mies sen sijaan sanoi, ettei boikotoisi edes sitä.
Johanna @ Out of Office
Hyvä postaus erittäin tärkeästä aiheesta!
Olen erityisherkkä ihminen. Kärsin suunnattomasti itse nähdessäni kärsiviä eläimiä – tai kurjuudessa eläviä ihmisiä. Siksi olen tehnyt sen itsekkään päätöksen, että käytän vähäiset lomapäiväni matkustamalla paikkoihin joissa voin nauttia paitsi maisemista, myös siitä etten joudu näkemään kärsimystä ympärilläni. Eräänlaista silmien sulkemista, kyllä. Samaan aikaan tuen muilla tavoilla organisaatioita, jotka taistelevat epäkohtien korjaamiseksi.
Me emme täällä Suomessa edes ymmärrä miten hyvä naisena on täällä elää. Olen kyllä laittanut ihan boikottiin esim. Dubain, jossa sattuneesta syystä esim. raiskauksia ei muka tapahdu juuri lainkaan. Ja miksiköhän? Wikipedia kertoo aiheesta näin:” Dubain lainsäädäntö ja sosiaaliset normit perustuvat šaria-lakiin. Arabiemiraattien lain mukaan raiskauksen todistamiseen vaaditaan, että raiskaaja myöntää teon tai neljän silminnähneen aikuisen miehen todistus. Vuonna 2013 norjalainen liikematkalla ollut nainen tuomittiin 16 kuukaudeksi vankilaan, kun hän ilmoitti poliisille työkaverinsa raiskanneen hänet”.
En etsi maailmankarttaani neuloja enkä todellakaan ole mikään maabongari. Niinpä niin kauan kuin maailmasta löytyy paikkoja joissa naisen ja eläinten asema on edes jonkinlaisella tolalla, vien omat rahani mieluiten sinne.
Matkailun ja lomien pitäisi arkea tasapainottava hyvinvoinnin lähde. Niinpä – kuten totesit – jokaisen pitää mennä sinne jossa itse kokee lomastaan ja elämästään nauttivan.
Anna
Kiitos kommentista Johanna! Ymmärrän täysin tuonkin kannan. Koen itse myös olevani erityisherkkä, ja kurjuuden näkeminen riipii, siksi varmaan olenkin aika intohimoinen näiden asioiden suhteen. Miusta on täysin fine reissata vaan niiden maisemien perässä! Niinhän mekin useimmiten tehdään, palmurannat sattuneesta syystä houkuttelee enemmän kuin vaikka köyhät kaupungit. Ei se välttämättä mitään silmien sulkemista ole, vaan ihan normaalia, että rajallisella lomalla haluaa maksimoida viihtyvyytensä. Ja auttaa voi tosiaan muillakin tavoilla, kuten vaikka lahjoittamalla organisaatioille.
Välillä meitä kiinnostaa myös kuitenkin lähteä johonkin mahdollisimman erilaiseen ja eksoottiseen paikkaan. Niistäkin reissuista kun saa itselleen niin paljon, vaikkakin eri tavalla. Eli toisin sanoen itsekkäistä syistä nekin reissut tehdään! 🙂 Onneksi kohteita tässä maailmassa riittää, eli jokaiselle reissaajalle varmasti riittää omantyylisiä.
Ronja
Mä en ikinä oo boikotoinu maita missä käyn, mutta yritän just vähän kattoa, että missä kaikkialla siellä maassa käyn ja mitä rahoillani tuen. Musta turismilla on kuitenkin aika paljon hyviä puolia. Turistien kautta paikalliset näkee et eri tapoja ja maita ja kulttuureita on olemassa ja ehkä joku nuori, joka juttelee turistin kanssa saa jonkun kipinän ja ymmärtää et ei kaikissa maissa elämä oo samanlaista, kun omassaan ja omaa maatakin voi auttaa ja parantaa, kunhan tarpeeks moni sitä haluaa. Tieto on valtaa eikä asioiden muuttamiseen välttämättä tarvita kun se yksi vahva ja utelias nuori jolle annoit kipinän kertomalla vaikka, että meillä tytöt ja pojat on yhtälailla koulussa ja nainen voi olla miehen pomo työpaikalla. Hyvä kirjoitus!
Anna
Kiitos kommentista Ronja! Näin just! Tottakai turismilla on niitä negatiivisiakin puolia, mutta paikasta ja turismin laadusta ja määrästä riippuen ne positiiviset usein voittaa negatiiviset. Asiat on harvoin yksinkertaisia ja kulttuuriin perustuvat epäkohdat tosi syvälle juurtuneita, mutta silti ihan sillä ruohonjuuritasollakin voidaan vaikuttaa ihmismieliin ja lisätä yhteisymmärrystä puolin ja toisin <3
Vintagella
Hyviä pointteja sulla. Ja samalla kannalla ollaan täälläkin, mun henkilökohtaiset matkustusboikotit eivät paljon auta. Mutta aivan kuten lopussa toit esiin, vastuullinen matkustaminen pitää sisällään paljon muutakin. Mä olen esimerkiksi ratsastanut elefantilla, ja vasta myöhemmin opin miten kamalaa se elefanttien tahdon murtaminen poikasena on, ja miten elefanttien selkä ei oikeasti edes kestä ratsastamista. Nykyään vastustan elefanttiratsastusta ja pyrin jakamaan tietoisuutta siitä asiasta. Mä voin edelleenkin matkustaa Intiaan, mutta yhteenkään elefanttien kidustusleiriin mä en rahojani pistä. Tälläkään boikotoinnilla ei yksin saavuteta mitään, mutta vastuullisten matkakohteiden kysyntä on selkeästi kasvamassa ja ainakin G Adventures teki aiheesta gallupin vai pari kk sitten. Näillä isoilla matkanjärjestäjillä on aika paljon valtaa päättää kenen palveluja kohteessa ostetaan ja mihin turisteja viedään.
Anna
Kiitos kommentista! Maan sisällä epäeettisten turistikohteiden boikotointi tosiaan kannattaa, sillähän on saatu jo aikaan vaikka mitä. Ne kun kärsii heti turistivirtojen pysähdyksestä. Itsekin oon ratsastanut elefantilla ennen kuin perehdyin asiaan. Ja olen kuitenkin aina ollut iso elefanttifani 🙁 Elefanteista onkin myös pitänyt kirjoittaa jo pitkään oma postauksensa <3 Tuntuu, että matkailun vastuullisuus alkaa kiinnostaa enemmän ja enemmän, ei pelkästään turisteja mutta myös yrityksiä ja se on mahtavaa!
Saara
Hei
Mulla on blokissa kaikki ne maat ja alueet jossa lakipykälöiden porsaan reiät sallii naisten pahoinpitelyn ja raiskaukset.
En usko että länsimaalaisen naisen tapa tuoda itseään esille näissä kulttuureissa auttaa niiden maiden paikallisia naisia jotka ovat koteihinsa suljettuja. Sitä varten on elokuvat ja TV mainokset. Jos matkustan jonnekkin, se on siksi että itse sitä haluan. En opeta ketään enkä halua moralisoida muita.
Anna
Kiitos kommentista Saara! Ei me turistit tosiaan siellä paikan päällä pelkästään positiivisesti kulttuuriin vaikuteta. Me länkkärit usein ajatellaan kulttuuriamme ylivertaisena, mutta voisi meilläkin olla oppimista muista kulttuureista. Osittain ihan aiheestakin monissa maissa ollaan huolissaan länsimaisista vaikutteista, jos ajatellaan jo ihan niinkin tavallisia asioita kuin ruokaa tai perhesiteitä. Silti uskon, että enemmän turismilla on ruohonjuuritasollakin positiivisia vaikutuksia kuin negatiivisia, useimmissa tapauksissa. Vuorovaikutuksessa oppii molemmat osapuolet. Ne perimmäiset syyt reissaamiseen on useimmiten jokaisella itsekkäitä mihin sitten mennäänkin. Sen verran mutkikas aihe, että toisten päätöksiä ei oikein voi moralisoida.
Meri / Syö Matkusta Rakasta
100% samaa mieltä tämän postauksen kanssa minäkin! En mä Kiinassakaan missään vaiheessa ajatellut, että olisi “väärin” olla siellä. Sen sijaan yritin jutella paikallisille ja avartaa heidän näkemystään maailmasta sen vähän, minkä pystyin.
Siinä vaiheessa kun yhdellä etäisellä saarella näimme varmastikin todella laillisesti (not) tapettua valashaita ängettävän trukilla (hyvin epäonnistuneesti) pienen rekan sisään, niin pääsi kyllä huokaus. Vääryydet hyppii silmille, mutta siinä tilanteessa niille harvoin voi itse tehdä mitään.
Anna
Näin just! Tuskin se yksi yksittäinen turisti kanssakäymisellä paikallisten kanssa suurta vaikutusta tekee, mutta kun meitä on paljon niin uskon, että ajatusmaailmaan voidaan vaikuttaa pikkuhiljaa. Toisista kulttuureista oppiminen avartaa puolin ja toisin, ja on hyvä nähdä maita myös omin silmin eikä pelkästään muodostaa käsityksiä sen perusteella, mitä mediassa ja oppikirjoissa kerrotaan. Ei kuitenkaan kaikkien kaikkialle tietenkään tarvitse lähteä, jos ei kiinnosta, tai jos se on omien moraalikäsitysten vastaista. Eihän nuo kuitenkaan monella tapaa niitä helpoimpia matkakohteita ole omatunnolle. Jokainen tyylillään 🙂